Ruotsissa hallituksen koossapysyminen heikoilla kantimilla

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen johtaja  Ulf Kristersson vaatii Ruotsiin uusia vaaleja .

Ruotsin syksyn  2018 valtiopäivävaaleista on ehtinyt kulua vain 1,5 vuotta ja nykyisen  Stefan Löfvenin  vähemmistöhallituksen muodostamisesta vuosi.

Ennätyspitkät hallitusneuvottelut  kestivät (syyskuu 2018 – tammikuu 2019) 134 päivää (edellinen ennätys oli vain 25 päivää). Pääministeri Löfvenin hallituspuolueet ovat sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue vihreät.  Oppositiosta yli blokkirajojen tukevat hallitusta liberaalit ja keskustapuolue.

Kokoomusjohtaja Ulf Kristersson kuluneella viikolla sanoi valtiopäivillä pääministeri Löfvenille “päin kasvoja”  ”Jos ei kykene johtamaan maata, sitä ei pidä tehdä”.

***

Ruotsissa  on käyty samanlaista keskustelua kuin Suomessa, ketä pitäisi palauttaa Al-Holin leiriltä takaisin Ruotsiin. Ruotsissa on jopa yli blokkirajojen keskustelussa vain  (orpo)lasten  hakemiselle ollut ymmärrystä. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ei ole joutunut samoihin vaikeuksiin kuin Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.

 

Ruotsin sisäpolitiikassa ovat viime aikoina  keskustelussa olleet maan jengirikollisuus, kriisiin ajautunut terveydenhuolto (onko  tuttu teema) ja energiapolitiikka. Eikä Ruotsin talousnäkymät näytä enää yhtä valoisilta. Ruotsin valtion budjetti sen sijaan on tasapainossa  päinvastoin kuin Suomessa.

Pysyykö sitten pääministeri Löfvenin hallitus pystyssä.  Hallituksen kaatuminen epäluottamusäänestykseen on Ruotsissa harvinaista. Viimeksi  Ruotsi ajautui ennenaikaisiin vaaleihin vuonna 1958.

Puoluekannatusmittauksissa   Ruotsidemokraatit (SD) ovat olleet joulu-tammikuussa johdossa.  Ruotsin ympäristöpuolue vihreät (MP) ja oppositiossa hallitukselle tukea antavat liberaalit (L) keikkuvat 3-5 %:n kannatustasolla (äänikynnys 4 %). Keskustapuolueen ( C  )kannatus on painunut alle 10 %:n .

Ruotsin kokoomus ja  kristillisdemokraatit  ovat tavanneet ruotsidemokraattien  puheenjohtaja Åkessonin   joulukuussa, mutta mitään “kättä pitempää” ei ole sovittu. Ruotsi on jo ajautunut parlamentaariseen kriisiin. Ainakin vielä tuntuu ruotsidemokraattien pääsy hallitukseen äänestäjien enemmistölle perin vieraalta ajatukselta. Mutta jos vaaleissa sosialidemokraatit menettävät  suurimman puolueen asemaan, pääministeripuolue vaihtunee ja tuleeko se taas tästä yhteenliittymästä (Alliansen ).

****

P.s. Italian tilannetta seurataan mielenkiinnolla, vaikuttaako sardiiniliike  oikeistopopulisti Matteo Salvinin johtaman  La Lega -puolueen kannatukseen. Ainakaan vielä ei La Lega -puolueen kannatus ole juurikaan  notkahtanut kannatusmittauksissa.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu