Ruotsissa monta  nykyistä  valtiopäiväpuoluetta  uhkaa  äänikynnys

Ruotsissa pidettiin viime syyskuussa valtiopäivävaalit, joiden seurauksena maassa vaihtui hallitus.  Pääministeri Magdalena Anderssonin  sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus vaihtui pääministeri  Ulf Kristerssonin  maltillisen kokoomuksen johtamaan kolmen puolueen ja Ruotsidemokraattien oppositiossa tukemaan vähemmistöhallitukseen. 

Olen mielenkiinnolla seurannut, mitä tapahtuu Ruotsin puoluekannatuksissa. Ja tällä viikolla jysähti poliittinen pommi Ruotsin puoluekentälle.

 

Lähde: Aftonbladet     (%)

Others
V S MP C L M KD SD
8.2 34.3 2.8 4.4 3.5 21.7 4.4 19.0 1.7

 

Tuossa ei kärkipuolueiden osalta ole mitään uutta. Sosialidemokraatit (S)  oli  vaaleissa suurin puolue yli 30 %:n kannatuksen ja jatkaa  oppositiossa selvästi suurimpana puolueena.  Nykyinen pääministeripuolue maltillinen kokoomus ( M)  on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Oppositiosta hallitusta tukeva Ruotsidemokraatit  (SD)  on pudonnut kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Mutta  kolmen nykyisen valtiopäiväpuolueen osalta on äänikynnysrajan kellot  ovat soineet ja soimassa:

Vasemmistoblokkiin siirtyneen  keskustapuolueen (C)  kannatus  on pudonnut ennätysalhaalle.

Liberaalien (L)   ja ympäristöpuolue vihreitten  (MP)  kannatus on jo alle 4 %:n äänikynnysrajan, jos valtiopäivävaalit pidettäisiin nyt.

Onkohan tuossa Ruotsin keskustapuolueen romahtaneessa kannatuksessa  kaikuja myös Suomen keskustalle. Yhtäläisyyttä molemmilla puolueilla on vasemmistoblokin tukipuolueeksi hakeutuminen.

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu