Ruotsissa pääministeri Löfvenin hallituksen tukipuolueiden kannatus laskussa

Mielenkiintoista on ollut seurata, miten erilaisen strategian koronapandemian torjunassa ottaneessa Ruotsissa    puolueiden kannatusluvut ovat kehittyneet.

Pääministeri Stefan Löfvenin johtamien  sosialidemokraattien (S)  kannatus on suurimpana puolueena vahvistunut  viime aikojen kannatusmittauksissaSen sijaan  Löfvenin hallituksen tukipuolueiden  kannatus on ollut laskussa.

Ruotsin toisen hallituspuolueen Ympäristöpuolue vihreitten  (MP) kannatus on painunut  viime mittauksissa jopa alle äänikynnysrajan (4 %).  Oppositiosta  Löfvenin hallitusta tukevien Keskustapuolueen  (C)  ja Liberaalien (L)  kannatus on laskenut  alle vuoden 2018 eduskuntavaalien kannatuksen.

Maahanmuutto- ja EU-vastainen Ruotsidemokraatit (SD) kävivät välillä kannatusmittauksissa jopa suurimpana puolueena, mutta nyt kannatus on kaikissa mittauksissa ollut laskusuunnassa. Samaan aikaan Ruotsin Maltillisen kokoomuksen ( M) kannatus on alkanut lähestyä 20 %:n tasoa ja noussut aivan Ruotsidemokraattien tuntumaan. Voi olla, että seuraavissa kannatusmittauksissa Maltillinen kokoomus on ottanut takaisin paikkansa porvarikentän suurimpana puolueena. Onko samoja merkkejä havaittavissa myös Suomessa ?

***

Tässä samalla Saksan tilanne. Saksassa   liittokansleri Angela Merkelin CDU/CSU on repäisssyt ylivoimaisen johdon kannatusmittauksissa. Vihreitten kannatus kävi välillä korkeissa lukemisssa, mutta nyt kannatuskupla  näyttää  puhkeamisen merkkejä. Maahanmuutto- ja EU-vastaisen AfD:n kannatus on sekin ollut laskussuunnassa ja on alle vuoden 2017 liittopäivävaalien kannatuksen.

***

Katso tästä eräiden muiden Euroopan maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – Norja  – Tanska –  Saksa   –  Itävalta  – HollantiBritannia  – Italia  – Espanja –  Ranska  –  Suomi

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu