Säilyykö kärkipuolueen kannatus ja  paalupaikka vaaleihin saakka ?

YLE on julkaissut  aamun uutisissa  eduskuntavaaleja koskevan puolueiden kannatusmittauksen (edellinen  05.08.2021).

Puolueiden kannatusluvut:

1. Kokoomus  21,3 %   2. SDP 18,7 %   3. PS  17,6 %   4. Keskusta 12,2 %   
5.  Vihreät 11,4 %   6. Vas 7,6 %   7. RKP 4,4 %  8. KD 3,3 % 
 9. Liike  Nyt 2,5  %

Lue lisää

****

Hallituksella on ensi viikolla vuotta 2022 koskeva budjettiriihi. Hallituspuolueilla on keskenään  kovinkin erilaisia painotuksia (talous- ja työllisyys sekä julkisen talouden tasapaino,  ilmastopoliittiset ratkaisut, koronapandemian  hallinta jne)  mihin budjettiriihessä tulee keskitettyä.  Jos budjettiriihestä muodostuu kevään kehysriihen kaltainen  näytelmä, alkaa hallituksen lopputaival olla ramman ankan taapertaamista.

Oppositiopuolueilla  tilanne on kaksijakoinen. Monien yllätykseksi tai sitten ei,  kokoomus on saanut  vaalikauden alun vaikeuksien jälkeen tiivistettyä omat rivinsä.  Ennen kuntavaaleja alkanut kehitys on jatkumassa. Kokoomus  on saamassa  sanomaansa paremmin esille kuin toinen opposition pääpuolue PS. Lähikuukaudet näyttävät PS:lle, kuinka suuria haasteita on edessä,  ja mitä PS:n kentällä tapahtuu kuntatasolla. Väreilyä on havaittavissa ja puoluejohdolla on haaste välttää sisäinen  ristiaallokko.

***

Säilyykö sitten nyt paalupaikalla oleva puolueen ykkösasema seuraaviin eduskuntavaaleihin  (02.04.2023) saakka. Vaalit ovat runsaan 1,5 vuoden kuluttua. Paljon ehtii tapahtua siihen mennessä puoleen jos toiseenkin. Ja missä puolueissa  vaihtuu puheenjohtaja ennen vaaleja.

Katsotaanpa kolmet eduskuntavaalit  lähihistoriasta,  miten on käynyt kannatuskyselyjen paalupaikan haltijalle sitten vaaleissa. 

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Kansallinen kokoomus  nousi  suurimmaksi puolueeksi. Kannatuskyselyissä   Kokoomus oli paalupaikalla   jo vuoden 2008 puolelta saakka  ja säilytti ykköspaikan  myös vaaleissa.

Vuoden  2015 eduskuntavaaleissa Keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi. Kannatuskyselyissa Keskusta oli paalupaikalla elokuusta 2014 lähtien ja säilytti ykköspaikan myös vaaleissa.

Vuoden  2019 SDP nousi  suurimmaksi puolueeksi. Kannatuskyselyissa SDP nousi paalupaikalle keväällä 2018 ja säilytti ykkös paikan nipin  napin vaaleissa.

****

Puolueiden kannatusarviot (YLE/Taloustutkimus) 2006 –

*****

Katso tästä eräiden muiden maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – NorjaTanska –  Saksa   –  Itävalta  – Hollanti  – Britannia  –  Italia  – KreikkaEspanjaRanska  –   Viro  –  SuomiKanada –  USA

Norjassa käydään suurkäräjävaalit (Stortinget) 13.09.2021. Kannatusmittauksissa Työväenpuolue on suurempi kuin nykyisen pääministeri  Erna Solbergin  johtama Høyre -puolue. Molemmille puolueiden kannatusluvut näyttävät huonompia kannatuslukuja kuin vuoden 2017 vaaleissa. Jos työväenpuolueen kannatus  jää vaaleissa kannatusmittausten tasolle, voi työväenpuolueen  olla vaikeaa muodostaa hallitusta, kuten vuonna 2017 vaalien jälkeen.

Kanadassa   käydään 20.09.2021  ennenaikaiset parlamenttivaalit. Kannatusmittausten mukaan  suurimman puolueen asemasta  käyvät kilpaa nykyinen pääministeri ja liberaalien puheenjohtaja Justin Trudeau  ja konservatiivien puheenjohtaja Erin O’Toole

Saksan liittopäivävaalit ovat 26.09.2021.  Kannatusmittausten  mukaan  SPD on noussut  tasoihin ja ohi  CDU/CSU:n kannatuksen. CDU/CSU:n liittokansleriehdokas Armin Laschet   ei kannatusmittauksissa  tällä hetkellä pärjää SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholzille. En vielä lähde  vielä ennustamaan Saksan liittokansleripuolueen vaihtumista Angela Merkelin jälkeen.

Ruotsi on saamassa  marraskuussa uuden pääministerin Stefan Löfvenin   tilalle, jos valtiopäivien enemmistö  antaa tukensa uudelle pääministerille. Valtiovarainministeri Magdalena Andersson   on suurin suosikki Löfvenin seuraajaksi sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

+5
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu