Saksan hallitusasetelmat   mutkistuvat liittopäivävaalien jälkeen 

Saksan liittopäivävaalit ovat 2,5 viikon kuluttua  (26.09.2021 ). Viime viikkojen kannatusmittausten  mukaan  sosialidemokraatit (SPD ) ovat  nousseet kannatusmittausten kärkeen.  Nykyisen liittokansleripuolueen  kristillisdemokraattien  (CDU/CSU)  kannatus alkoi laskea talvella  puolueen liittokansleriehdokkaan valinnan jälkeen. 

Kannatusmittauksissa kolmen suurimman puolueen kannatukset  ovat olleet yhtä vuoristorataa.  Huhti-toukokuussa olivat vihreät kannatusmittausten kärjessä ohi CDU/CSU:n ja SPD:n.  SPD:lle näytti tuolloin tulevan röketappio  ja jääminen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Mutta nyt SDP on noussut kannatusmittausten kärkeen ja kannatus noussut kevään luvuista liki 10 %-yksikköä.  Ennustan, että ennen vaaleja tulee vielä kannatusmittauksissa vuoristorataa.

CDU/CSU:n liittokansleriehdokas Armin Laschet   ei kannatusmittauksissa  tällä hetkellä pärjää SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholzille. Moni Saksan politiikan seuraaja ennusti, että CDU/CSU on vaikeuksissa säilyttää asemansa Armin Laschetin johdolla. Sisarpuolueen CSU:n puheenjohtaja ja Baijerin pääministeri Markus Söder on ollut   Laschettia  paljon suositumpi.

Liittokanslerin tehtävät jättävä  Angela Merkel   puolusti vielä tällä viikolla  liittopäivillä puheessaan Armin Laschettia parhaana ehdokkaana. Mutta miten on  Armin Laschetin uskottavuus tällä hetkellä äänestäjien ja oman puolueen piirissä. Se on suorastaan sanottuna kehno.

****

Mutta miten Saksan hallitusasetelmat  muuttuvat, jos SPD  voittaa vaalit ja CDU/CSU kärsii historiallisen suuren rökäletappion.

Nykyinen hallituskoalitio CDU/CSU  ja SPD ei  kannatusnumeroiden perusteella saa kaksistaan enää  enemmistöä liittopäiville. Ja jos  niin käy tulevissa   vaaleissa, on “teoriassa”  monia  kolmen puolueen (näistä: CDU/CSU, SPD , Grüne ja FDP) hallitusvaihtoehtoja seuraavalle enemmistöhallitukselle. 

Lähteekö CDU/CSU vaalien jälkeen  SPD -johtoiseen hallitukseen. Ennustan, ettei lähde. Vastaavasti SPD ei helposti mahdollisena suurimpana puolueena lähde hallituksen muuta kuin liittokansleripuolueena (jos ennusteet toteutuvat).

Entä onko kolmen puolueen hallitus SPD, Vihreät ja FDP mahdollinen. On se  liittopäiville ennusteiden mukaan  näille   puolueille tulevan enemmistön mukaan mahdollinen. FDP on vierastanut – ainakin puheissaan, ettei lähde vihreitten kanssa samaan hallitukseen. 

Saksan mediassa käydään täyttä päätä spekulaatiota, mitkä ovat vaalien jälkeiset hallitusvaihtoehdot.

****

Liittopäivävaalien tulokset 1949 –

Saksan hallitukset 1949 –

Saksan liittokanslerit 1949 –

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu