Saksan liittokanslerilla ja hallituksella alkaa kasvaa uskottavuusongelma
Saksan viime vuoden syyskuun liittopäivävaalit käytiin enemmän tai vähemmän liittokanslerivaaleina SPD:n lehdokkaan eli nykyisen liittokansleri Olaf Scholzin ja CDU/CSU:n ehdokkaan Armin Laschetin välillä.
Paljon ennen vaaleja jo ennustettiin, että CDU/CSU:ta odottaa vaaleissa romahdus Armin Laschetin johdolla. Niin myös kävi. Vaalitappio oli CDU/CSU:lle suuri ( 32,9 % → 24,1 %) edellisiin vuoden 2017 verrattuna.
CDU/CSU:n liittokansleriehdokas Armin Laschet ei ollut uskottava liittokansleriehdokas. Sen aistivat ja näkivät myös äänestäjät tv-väittelyissä Olaf Scholzin kanssa.
****
Vaalien jälkeen joulukuussa Saksa sai liittokansleri Olaf Scholzin johtaman kolmen puolueen ( SPD + Grüne +FDP) hallituksen ja CDU/CSU joutui oppositioon. SPD palasi hallituksen johtoon ja Angela Merkelin 16 vuotta kestänyt liittokanslerikausi päättyi.
CDU:n liittopäivävaaleissa kärsimän suurtappion myötä puolueen puheenjohtajaksi valittiin tammikuussa pidetyssä puoluekokouksessa jäsenäänestyksen perusteella Friedrich Merz . CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n puheenjohtajana jatkaa Markus Söder.
****
Onko nyt CDU/CSU saamassa takaisin vaaleissa menettänyttä kannatustaan. Siltä vähän alkaa näyttää. Kannatusmittauksissa alkaa CDU/CSU:lla olla selvä johtoasema SPD:hen verrattuna. Myös viime sunnuntain Schleswig-Holsteinin maapäivävaalit (CDU 43,4 % ja SPD 16 %) ja tänään pidetyt Nordrhein-Westfalenin maapäivävaalit (Ennuste: CDU 35 % ja SPD 28 %) vahvistaa viimeaikaisen kannatuskehityksen CDU/CSU:n ja SPD:n välillä.
****
Odottaako sitten vain puolivuotta vallassa ollutta liittokansleri Olaf Scholzin ja hänen muodostamansa hallitusta uskottavuusongelma, kuten CDU/CSU:ta ennen liittopäivävaaleja ? Angela Merkelin hallituksessa CDU/CSU:n kannatusta nakersi hallituskumppani, nykyinen liittokansleripuolue SPD. Nyt vastaavasti SPD näyttää menettävän kannatusta hallituskumppani vihreille. Saksalla on suuria haasteita ratkaistavana mm. energia- ja ilmasto- sekä maahanmuuttopolitiikassa. EU- ja maahanmuuttovastainen AfD ei ole saanut enää takavuosien kannatusta, vaan kannatus on n. 10 %:n seutuvilla koko maan tasolla.
****
Liittokansleri Scholzin Venäjä -politiikka on saanut vastaansa kritiikkiä ja vaatinut hänen ulostuloa mediassa. Jopa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvosteli Saksaa kovin sanoin. Kritiikki suoranaisesti pakotti Scholzin osallistumaan Ukrainan aseelliseen ja taloudelliseen tukemiseen muitten Nato- ja EU-maiden tavoin.
Olaf Scholz tapasi Moskovassa Vladimir Putinin runsas viikko aiemmin, kun Venäjän hyökkäys 24.02.2022 Ukrainaan käynnistyi. Neuvottelupöytä oli yhtä pitkä kuin Ranskan presidentti Macronin käydessä aiemmin Moskovassa. Ranskan ja Saksan johtajien käynti Moskovassa tuntuu näin jälkikäteen Venäjän suurelta harhautukselta.
Olipa Saksassa mikä hallituspohja tahansa, ei ole helppoa olla nykyisessä maailmanpolitiikan tilanteessa hallitusvastuussa. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan hänen maansa olevan valmiina Suomen ja Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden nopeaan ratifiointiin. CNN uutisoi tänään Suomen päätöstä hakea (selontekotäydennys) Naton jäsenyyttä.
Nordrhein-Westfalenin maapäivävaalien lopullisissa tuloksissa sai CDU 35,7 % ja SPD 26,7 %.
Hallituspuolue FDP kärsi murskatappion ja kannatus jäi 5,9 %:iin. Vihreät saivat suurvoiton.
Laitapuolueet AfD ja Linken kärsivät myös tappion.
Ilmoita asiaton viesti