Sauli Niinistön 10:s uudenvuodenpuhe presidenttinä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe on juuri nähty ja kuultu. Puhe oli järjestyksessään 10:s presidentti Niinistön uudenvuodenpuhe.

Esillä olivat odotetut aiheet:

-koronapandemian  jatkuminen kolmatta vuotta ja siihen liittyvät haasteet

-suurvaltapolitiikan oleminen nopeassa liikkeessä ja Ukrainen konfliktin heijastuminen Eurooppaan Venäjän uusilla vaatimuksilla

-EU ei saa tyytyä pakotekoordinaattorin asemaan

-Suomen turvallisuudesta ei saa tulla repivän riidan aihe

-Suomen liikkumatilaan kuuluu hakea Naton jäsenyyttä, jos niin itse päätämme

-materiaalinen velkaantuminen (ml ilmasto ja rahallinen)  ei voi olla jatkuva tulevaisuuden näkymä.

****

Muutama poiminta aiemmista puheista.

Vuoden 2015 puheessa presidentti Niinistö linjasi , että Suomi on osa länttä. Suomi  tuomitsi Venäjän suorittaman laittoman Krimin valtauksen heti sen tapahduttua maaliskuussa 2014  ja Suomi on tuominnut muutoinkin Venäjän toiminnan Itä-Ukrainassa.

Vuoden 2017 puheessaan presidentti Niinistö totesi, että EU:ta tarvitaan nyt enemmän kuin vuosikymmeniin.   EU on menettänyt asemiaan kansainvälisessä politiikassa, jatkoi  Niinistö EU:n asemasta. Luonnollisesti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi oli puheessa keskeisesti esillä

Vuoden 2018  puheessaan presidentti Niinistö varoitti Suomen velkaantumisesta, kuten aiemmin  useissa puheissa valtiopäivien avajais- ja päättäjäispuheessaan aiemmin eduskunnassa .

Vuosi sitten vuoden 2021  puheessa koronapandemia  ja ilmastokriisi olivat esillä  keskeisesti . Onnistuminen  on kaikista meistä kiinni, pandemia ja  ilmastokriisi eivät  ole ohi.    Kansainvälisen politiikan voimasuhteet ovat voimakkaassa liikkeessä. Rahataloudessa miljoonat ovat arkipäiväistyneet, miljardien ohella yhä useammin esiin vilahtaa 12-nollainen biljoona, jatkoi Niinistö tutuksi tullut velkaantumisvaroittelua.

****

Sauli Niinistön aikaisemmat uudenvuodenpuheet 2013-2021 (kuvalinkin  alta löytyy linkki puheen kirjallisesta muodosta, jos varsinainen kuvalinkki ei enää toimi).

****

Ensimmäinen uudenvuodenpuhe oli presidentti P. E. Svinhufvudin lukema puhe, joka lähetettiin radiossa 1. tammikuuta 1935. 

****

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on strategista tilannejohtamista
+3
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu