Seuraava hallitus saa nykyiseltä hallitukselta  vauhdilla velkaantuvan julkisen talouden ja sotkuisen sote-lakipaketin

Aluksi pientä kertausta

Valtiovarainministerin tehtävät vastaanottanut Matti Vanhanen sanoi viime kesänä vuoden 2021 velanoton olevan  6-7 mrd.

Suattaahan olla noennii, mutta suattaahan tuo olla toisennii. Juuri niin, toisennii. Valtio on ottanut tänä vuonna  jo  14,4 mrd velkaa. Vuoden 2020 velanotto oli n. 19 mrd (ks. em. linkistä).

Parhaillaan valtiovarainministeriössä kootaan vuoden 2022 valtion talousarvioesitystä hallituksen tulevaan budjettiriihen (laadinta-aikataulu).

Tuskin olen kovinkaan hakoteillä ennustamaan, että koemme tulevassa budjettiriihessä ja sitä ennen jo  jatko-osan hallituksen   puoliväliriihelle.

****

Hallituksen työllisyyspäätösten jatkumo on vertaansa vailla viime aikojen hallitushistoriasssa.

→ Kesäkuussa 2019 muodostetun  pääministeri Antti Rinteen hallitukselta vaadittiin/odotettiin  vaikuttavia työllisyyspäätöksiä tulevassa budjettiriihessä elokuussa 2019. Ei tullut, koska niitä luvattiin tehdä seuraavassa kehysriihessä huhtikuussa 2020. Ei tullut. No seuraavaksi odotettiin seuraava hallituksen budjettiriihtä viime vuoden elo-syyskuulta. Ei tullut. No seuraavana olikin sitten em. kehysriihinäytelmä tämän vuoden huhtikuussa. Ja entäs nyt tulevassa elokuun budjettiriihessä.  Ilta-Sanomien haastattelussa opetusministeriksi palannut Li Andersson sanoi, ettei  syksyn budjettiriihessä  ole edellytyksiä  julkista taloutta korjaaviin työllisyystoimiin.

→Uusi VM-ministeri A Saarikko jatkanee edeltäjänsä Matti Vanhasen linjaa, otetaan velkaa  enemmän kuin oli alunperin omissa suunnitelmissa.

Hallituksen omasta erinomaisuudesta esimerkin tarjoaa  SDP:n eduskuntaryhmän puheejohtaja Antti Lindtman. Lindtman  kirjoittaa Maaseudun tulevaisuudessa, että tämä hallitus on tehnyt  enemmän julkista taloutta vahvistavia työllisyyspäätöksiä kuin edeltäjänsä  Sipilän-Orpon porvarihallitus koko vaalikautenaan. Antti Lindtmanin kehuilla ei ole rajoja, kun hän toteaa  Suomen olevan  talouden hoidossa  Euroopan parhaimmistoa.

→ Lukijalle vertailu Pohjoismaihin (Ruotsi, Tanska ja Norja): Suomella on huonoin työllisyysaste ja Suomi velkaantuu rajulla vauhdilla verrattuna noihin kolmeen Pohjoismaahan.  Suomi on jäämässä muista Pohjoismaista selvästi jälkeen , ilmenee tästä “Talouskasvun edellytykset tulevaisuudessa” –raportista .

****

Seuraava hallitus saa nykyiseltä hallitukselta rahoituskriisissä olevan julkisen talouden. Seuraava hallitus joutuu hallituksen ylimielisesti läpiajaman sote-lakipaketin suurkorjauksiin ja tuomaan päätettäväksi työllisyystoimia, jotka nykyiseltä hallitukselta jäivät tekemättä.

***

Olemme nyt keskikesän keskellä ja media tarttuu uutispulassa  jos jonkinmoisiin poliittisiin enemmän tai vähemmän toisarvoisiin   asioihin.  Mitähän tässä on odotettavissa ? Moni  uutisten seuraaja voi kokea ”enolle ”  veneessä seuraamuksen, kuten tänään kävi  ihmettelyssä minulle   HS:n  kuukausiliitettä lukiessa.

+7
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu