Suomelle ei ole yhdentekevää kuka on Ranskan presidentti

Sunnuntaina käydään Ranskan presidentinvaalien 2. kierros.

Viimeisten  kannatusmittausten mukaan asetelmat Emmanuel Macronin  ja Marine Le Penin  välillä on  tällainen:

Tutkimuslaitos (17-20.04.2022) Macron Le Pen
Ipsos-Sopra Steria 56.5% 43.5%
OpinionWay-Kéa 56% 44%
Ifop-Fiducial 55.5% 44.5%
Elabe 54.5% 45.5%

 

Vuoden 2017 vaaleissa kannatusmittauksissa Macronille  ennustettiin voittoa Le Penistä  2. kierroksella luvuin  61-63 % vastaan  37-39 %.

Vaalipäivänä   Macron sai   66,1 % ja Le Pen 33,9 % äänistä.

Eilen keskiviikkona käytiin Macronin  ja Le Penin välinen  ainoa   TV-väittelyBFM-tv-kanavan mukaan 59 % katsoi Macronin onnistuneen Le Peniä paremmin.

Jos varovaisen johtopäätöksen tässä vaiheessa tekisi, niin Emmanuel Macron on suosikki jatkamaan toisella kaudella Ranskan  presidenttinä (vrt. vuoden 2017 vaalitulokset ja kannatusmittaukset).

****

Ranskan presidentinvaalit ovat Euroopalle ja EU-jäsenmaille tuiki tärkeät.  Suomelle ei ole yhdentekevää kuka on Ranskan presidentti. Illan TV-väittelyssa Le Pen vastusti mm.  Venäjän kaasu- ja öljytoimitusten  asettamista saartoon. Monessa muussakin asiassa  (Naton toiminta) Le Pen oli eri linjoilla Macronin kanssa.   

Muutama päivä sitten  uutisoitiin, että EU:n petostentorjuntavirasto syyttää Le Peniä kavalluksesta. Samassa uutisessa kerrottiin, että Le Penillä on miljoonavelat  Putin -pankkiin.  Mitä sitten ehtii tulla  valeuutisia / paljastuksia ennen sunnuntaita Macronin osalta.  Lainaan tähän Yleä  ja sen uutista  vuodelta 2017 ennen Ranskan presidentinvaaleja.

****

10.04.2022  pidetyn 1. kierroksen tulokset.

Ranskan presidentinvaalit  1969-2017

+4
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu