Suomen julkisen talouden todellinen karu todellisuus  ei tule riittävästi esille

Eduskunnassa on käyty tällä viikolla  kaksi talouskeskustelua,  ensin   kokoomuksen ym. jättämästä välikysymyksestä  (VK 2/2020)  ja   heti perään julkisen talouden suunnitelmasta 2022-2025  (VNS 3/2021 vp) . Lisäksi on äänestetty  EU:n monivuotisesta  rahoituskehyksestä ja EU:n elpymisvälinettä koskevasta  hallituksen esityksestä (HE 260/2020 → Valiokunnan mietintö VaVM 4/2021 vp).

Käydyssä keskustelussa tuntui välillä siltä, että hallituksen toimesta haluttiin ulkoistaa jo tässä vaiheessa oppositiolle ja lähinnä kokoomukselle  valtion budjetin yhä pahenevat alijäämäongelmat.

********

Eilen TV1:ssä oli vuorossa SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin kuntavaalitentti. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin tähän mennessä ainoana puheenjohtajana ylitti selvästi puheenjohtajien puheelle varatun 7 minuutin aikarajan. Mutta ylitykset sopivat hänen johtamansa hallituksen ja puolueensa  kuvaan; ylitetään reippaasti omat menokehykset, ylitetään tällä menolla kansalaisten ja yritysten verotuksen kantokyky ja velkakestävyys tulevina vuosina.

Suomen julkiset menot   ja  veroaste ovat maiden vertailussa kärkipäässä. Mutta se ei tuntunut puheenjohtaja Marinia  eilisessä vaalitentissä estävän  lupaamasta lisää julkisia menoja ja verotuksen kiristämistä.

***

Suomen valtion budjettitalouden todellinen  karu  todellisuus  kuvataan em. julkisen talouden suunnitelmassa (s. 45) :

Arvio budjettitalouden alijäämästä  (mrd)  2020 – 18.9 2021 -12,0  2022 -7,6  2023 -8,9  2024 -7,1  2025 -6,7

Kuinka kauan äänestäjät kuuntelevat  hallituksen ministereiden jatkuvia puheita, ettei nykyinen hallitus jätä seuraavalle hallitukselle alijäämäistä valtion budjettitaloutta.

Pelkään pahoin, että vv. 2021-2025  em. luvut velkaantumisesta ovat miljarditolkulla alakantissa

Nykyisen hallituksen jo kättelyssä  vuonna 2019 talouspohjansa menettäneeseen hallitusohjelmaan kirjattiin  työllisyysasteen  75 %:n ja julkisen talouden  on tasapaino  vuonna 2023. Hallitus ei ole suostunut muuttamaan tältä osin hallitusohjelman vuonna 2019 kirjattuja tavoitteita.

Suomen julkisen talouden velkakierteen pysäyttämiseen on ryhdyttävä heti, esittivät aiemmin tänä vuonna   talouspolitiikan arviointineuvosto ja  VM-virkamiesraportti .  Hallitus sivuutti puoliväliriihessä ja em. julkisen talouden suunnitelmassa asiantuntjoiden neuvot.

****

Iltalehti  uutisoi tänään, että EK:n kyselyn mukaan SDP:n ja vasemmistoliiton yrittäjämyönteisyys on nolla.  

 

+2
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu