Suomen julkisessa taloudessa menot kasvavat pysyvästi tuloja nopeammin

Velkaantumisen suhteen ollaan hyvin huolestuttavassa tilanteessa,  jolla velkaantumiseen suhtaudutaan.  Noin toteaa tasavallan  presidentti Sauli Niinistö    Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.

****

Nykyinen hallitus ei ole halunnut edes  päivittää ohjelmansa  sivun 14 tavoitetta, että   “julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023”

Räjähtävä velkaura

Suomen julkisessa taloudessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa   menot kasvavat pysyvästi tuloja nopeammin.

****

Onko hyvinvointiyhteiskunnan rakenne terve. Näin kysyvät EK:n johtaja Sami Pakarinen ja hankintoihin erikoistunut konsultti Jussi Pyykkönen  tekemässään selvityksessä. Selvityksen mukaan vähemmistö (34 % ) rahoittaa enemmistön (57 % ) etuudet ja palvelut. Lisäksi joka kymmenes (9 % ) suomalainen rahoittaa työllään oman hyvinvointinsa.

*****

Valtiovarainministeriön ja tutkimuslaitosten näkemykset  ovat samansuuntaisia nykyisen kehityksen tilasta ja vääränlaisen kehityksen oikaisusta

1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti   2)   Valtiovarainministeriön  virkamiesraportti  3)  Ministeriöiden kansliapäälliköt  4-5)  IMF     ja  OECD   Suomi -raportit .

Näyttäää siltä, että monella nykyisellä hallituspuolueella  on vaalistrategiana  hyökätä  parhaaksi vaaliohjelmaksi arvioiden kokoomuksen vaaliohjelmaa vastaan ja jättää vähemmälle huomiolle omat tavoitteet.

Tosin ei voi välttyä siltäkään johtopäätökseltä, että toinen oppositiopuolue PS on aika ajoin omaksunut saman hallituspuolueiden käytännön.  Taloustieteen professori Jouko Vilmunen arvioi SDP:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen talouspoliittiset ohjelmat Iltalehdessä. PS:n ohjelma sai professorilta heikon numeron  viisi (5). 

****

Näillä näkymin eduskunnan viimeinen täysistunto  on  perjantaina  03.03.2023 klo 13.00. Sen jälkeen  ovat vaalikauden päättäjäiset keskiviikkona 29.03.2023. Eduskuntavaalit ovat sitten sunnuntaina 02.04.2023.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu