Suomen julkisessa taloudessa menot kasvavat pysyvästi tuloja nopeammin
Velkaantumisen suhteen ollaan hyvin huolestuttavassa tilanteessa, jolla velkaantumiseen suhtaudutaan. Noin toteaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.
****
Nykyinen hallitus ei ole halunnut edes päivittää ohjelmansa sivun 14 tavoitetta, että “julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023”
Suomen julkisessa taloudessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa menot kasvavat pysyvästi tuloja nopeammin.
****
Onko hyvinvointiyhteiskunnan rakenne terve. Näin kysyvät EK:n johtaja Sami Pakarinen ja hankintoihin erikoistunut konsultti Jussi Pyykkönen tekemässään selvityksessä. Selvityksen mukaan vähemmistö (34 % ) rahoittaa enemmistön (57 % ) etuudet ja palvelut. Lisäksi joka kymmenes (9 % ) suomalainen rahoittaa työllään oman hyvinvointinsa.
*****
Valtiovarainministeriön ja tutkimuslaitosten näkemykset ovat samansuuntaisia nykyisen kehityksen tilasta ja vääränlaisen kehityksen oikaisusta
1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti 2) Valtiovarainministeriön virkamiesraportti 3) Ministeriöiden kansliapäälliköt 4-5) IMF ja OECD Suomi -raportit .
Näyttäää siltä, että monella nykyisellä hallituspuolueella on vaalistrategiana hyökätä parhaaksi vaaliohjelmaksi arvioiden kokoomuksen vaaliohjelmaa vastaan ja jättää vähemmälle huomiolle omat tavoitteet.
Tosin ei voi välttyä siltäkään johtopäätökseltä, että toinen oppositiopuolue PS on aika ajoin omaksunut saman hallituspuolueiden käytännön. Taloustieteen professori Jouko Vilmunen arvioi SDP:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen talouspoliittiset ohjelmat Iltalehdessä. PS:n ohjelma sai professorilta heikon numeron viisi (5).
****
Näillä näkymin eduskunnan viimeinen täysistunto on perjantaina 03.03.2023 klo 13.00. Sen jälkeen ovat vaalikauden päättäjäiset keskiviikkona 29.03.2023. Eduskuntavaalit ovat sitten sunnuntaina 02.04.2023.
Saadaanhan se tasapainoon, jos kaikki osallistuisivat edes veronmaksukyvyillään talkoisiin oikeudenmukaisesti kiertämättä, verosunnittelematta porsaanreikineen tuloveroja ym..
Kulupuolella julkiset hankinnat erityistarkasteluun, jossa 50 mrd:n hankinnoista 10 % on täysin tontilla oleva säästö osto-osaamista ja kilpailutusta parantamalla.
Osaavan työvoiman saanti oikealla paikkakunnalla, osaamisella, iällä ja kyvyllä on iso ongelma, joka ei suinkaan parane työttömyysehtoja kiristämällä.
Tuossa päällimmäiset.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kommentoijja on vasemmistolaisen demagogian aivopesemä.
Kestävyysvaje on ainakin 10-12 miljardia, oman tulkintani mukaan tuotakin enemmän. Menopuoleen on pakko puuttua. Piste.
Ilmoita asiaton viesti
En, vaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden mukaisesti. Julkisten hankintojen säästöhaarukka oikealla osto-osaamisella voi olla vuosittain suurempi kuin 10 %, jopa 20 % eli 5 – >10 mrd -> / vuosi.
Toinen puoli verotuksin.
Kolmas työvoimapoliittinen.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo-Juha asettaa Kokoomuksen tiukkaan pihtiin. Meneeekö leikkaukset läpi AY liikkeestä muuten kuin IMF avulla.
On vain niin että nousee barrikaadeja jos esimerkiksi teollisuusliiton palkkaetuihin koskettaa. Taasen sosialiturvasta leikkaaminen tuo liikettä toimeentulopuolelle.
En tiedä tarkkaan mitä omaisuutta toimeentulopulen saajalla saa olla ennen tuen saantia,
Muuten 10 miljardia maksaa F35 monitoimihävittäjät siinä mittapuuta.
Seuraava hallitus Kokoomus, Perussuomalaiset KD ja RKP onko näin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen julkisen talouden vakauttaminen vaatii laajaa yhteistyötä yli puoluerajojen, monia yhtäaikaisia toimenpiteitä tulo- ja menopuolella, työelämän rakennemuutoksia, uusia teollisuuspolitiikan avauksia, työperäistä maahanmuuttoa, tutkimus- ja tuotekehittelyyn panostamista, koulutuksen rakenneuuudistusta jne
Ilmoita asiaton viesti