Suomen kaltaiset poliittiset lakot ovat muualla Euroopassa kiellettyjä tai rajattuja

Suomelle valittiin eilen uudeksi tasavallan presidentiksi Alexander Stubb. Stubb aloittaa presidentin virassa 01.03.2024.  Eilen kiitospuheessaan Stubb korosti, ettei ole vaalipäivän jälkeen Stubbin tai Haaviston joukkuetta, vaan Suomen joukkue.

Emeritusprofessori  Seppo Koskisen  kirjoituksessa vuodelta 2018  todetaan, että  muualla Euroopassa poliittiset lakot ovat joko kielletty tai rajoitetusti sallittu.  Suomen kaltaiset poliittiset lakot ovat esim. Ruotsissa kiellettyjä.

→Pääministeri Petteri Orpon hallituksen talouspolittikan  perustaksi ottama valtiovarainministeriön ennen vaaleja   esittämä kahden vaalikauden (6 + 3 mrd) vakautus  ei näytä vähenevän velanottoa. Kevään kehysriihessä hallitus joutuu kirjaamaan hallitusohjelman talouspolitiikka lukuun uudet tavoitteet ja keinot.

Edellinen hallitus  ei suinkaan jättänyt  seuraajalleen  10,4 mrd:n  (2023 budjettiesitys)  alijäämäistä  budjettia.  Todellisuudessa  puhutaan  ainakin  16-17 mrd:n alijäämäisestä   (jopa suuremman)  valtion budjetin alijäämästä, kun mukaan lasketaan edellisen hallituksen päättämät lisämenot  tuleville vuosille (korkomenot ja sote -meno). Lisäksi alijäämää kasvattaa hiipuvat verokertymät vaatimattoman talouskasvun johdosta.

Tämän vuoden puolella poliittisilla lakoilla on saatu jo miljardiluokan vähentävä vaikutus BKT:hen.

Onko Suomessa sitten vara lakkoilla, kun koko julkinen talous on kroonisessa velkakierteessä.

*****

Minä vaan kysyn, onko laittomat lakot  parlamentaarisessa demokratiassa demokratiaa  vahvistava vai heikentävä asia. Nyt on ohitettu tilanne, ettei Suomessa voida enää jatkaa vanhaan malliin. On otettava muiden maiden käytännöt lakkoilussa  työehtosopimuksissa vaikuttamisen keinoiksi.

*****

Läntisen naapurimaan –  Ruotsin – tilanne on täysin päinvastainen  Suomeen verrattuna.  Ruotsin budjetti on tasapainossa ilman velanottoa.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu