Suomen Nato-prosessi oli mestarillinen valtiomiesteko
Turvallisuuspolitiikan tutkija, tohtori Tomas Ries sanoo Verkkouuutisten haastattelussa, että Suomen Nato -prosessi yksi suurimmista valtiomiesteoista Euroopassa viimeisten 50 vuoden aikana tai ainakin kylmän sodan päättymisen jälkeen.
Tomas Ries jatkaa, että vuoden 2022 helmikuun 24. päivän jälkeen oli kuitenkin ilmeistä, että kaikki suunnitelmat mahdollista jäsenyyshakemusta varten oli jo laadittu ja kaikki tarvittavat ihmiset asemissa. Prosessi oli tavattoman systemaattinen ja tarkoin laskelmoitu.
Tuota Tomas Riesin näkemystä tukee, että presidentti Sauli Niinistö tapasi USA:n presidentti Joe Bidenin runsaan viikon kuluttua tuosta Venäjän hyökkäyksestä 04.03.2022.
Suomesta tuli Nato -jäsenmaa 04.04.2023. Suomen liittymisprosessi Natoon tapahtumapäivineen on kuvattu tuossa ulkoministeriön tiedotteessa.
Suomi ja Ruotsi jättivät yhtä aikaa (18.05.2022) Nato – jäsenhakemuksen. Liittymissopimukset hyväksyttiin 05.07.2022 myös yhtä aikaa kaikkien nykyisten jäsenmaiden toimesta.
Valitettavasti Ruotsin Nato -jäsenyys on vielä vaiheessa, koska puuttuu vielä Unkarin ja Turkin ratifiointi Ruotsin liittymissopimuksesta. Natossa aletaan varautua siihen, ettei Ruotsin Nato jäsenyys taida olla selvä ennen Naton Vilnan kesän huippukokousta.
USA:n presidentti Joe Biden käynee Suomessa ennen tuota Naton Vilnan huippukokouksen yhteydessä.
****
Venäjä on jäädyttänyt Suomen ja Tanskan edustustojen pankkitilit (HS – Reuters) .
***
Miten sitten Venäjä saadaan vastuuseen sotarikoksista Ukrainassa (lue Hollannin hallituksen sivulta ja BBC ).
Reykjavikissa tällä viikolla pidetyssä 46 jäsenmaan Euroopan neuvoston huippukokouksessa on perustettu Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan kansainvälinen vahinkorekisteri.
****
Natoon liittyminen-viime vuosien ainoa Suomea koskeva positiivinen asia, mikä tulee mieleen. Kirjoitus on mukava, lyhyt ja kiihkoton kertaus asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, tällainen bloggaukseni 16.2.2021 löytyi tuolta arkistosta: ”Jos hakemus aiotaan jättää, nyt olisi aika takoa, kun rauta on kuuma. Niinistö ehtisi viedä hakemusprosessin läpi presidenttikaudellaan.
Kotimaassa esiintyisi tietysti hajanaista vastustusta Nato-hankkeelle, mutta on vaikea kuvitella, että yksikään puolue asettuisi sitä vastustamaan, jos Niinistö sitä lähtisi voimakkaasti ajamaan. Niin suuri on Niinistön auktoriteetti tämän päivän Suomessa. Pääministeri Sanna Marinista ja SDP:stä on tietysti paljon kiinni, mutta esimerkiksi Marinin tammikuinen Navalnyi-twiitti oli niin suorasanainen, että Nato-jäsenyys olisi hyvä olla turvallisuuspoliittisena työkaluna takataskussa.”
Venäjän uhittelu Suomelle joulukuussa 2021 ja hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 käänsivät asetelman sitten aivan päälaelleen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jounisnellman/valmistautuuko-suomi-hakemaan-nato-jasenyytta-kommersant-lehden-mukaan-suomen-linja-voi-muuttua-koska-tahansa/
Ilmoita asiaton viesti
Etkös sinä tarmokkaasti ja kovaan ääneen vastustanut Suomen nato -jäsenyyttä, ellei Ruotsia valita samaan aikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Se on yhdentekevää, mitä minä kannatan, mutta aivan päin mäntyä tuo on Naton yhtenäisyyden ja uskottavuuden kannalta mennyt. Voisi melkein sanoa, ettei Nato ole enää se sama Nato, johon Suomi ja Ruotsi pyrkivät.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä siinä mitään. Naurattaa vaan, kun samaan aikaan kehuu kannattaneensa Suomen liittymistä natoon kymmeniä vuosia, ja silti vastustaa Suomen natojäsenyyttä, koska Ruotsi…
Ilmoita asiaton viesti
Hmm… hieno homma tuo tietenkin oli, mutta en tiedä, kannattaako ihan mestarilliseksi kutsua tekoa, joka tapahtuu 20 vuotta liian myöhään.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Sauli Niinistön kaudellaan aloittamat Kulraranta -keskustelut käydään viikkoa ennen juhannusta Presidentinlinnassa (18-19.06.2023).
https://www.presidentti.fi/tiedote/vuoden-2023-kultaranta-keskustelut-kiristyva-kilpailu-jakaantuva-maailma-miten-toimii-suomi/
Jos hallitus on syntyäkseen hallitusneuvotteluja tällä hetkellä käyvien kokoomuksen, PS:n, RKP:n ja KD:n toimesta, lienee se tuolloin selvillä.
****
Kultaranta -keskusteluissa Presidentinlinnassa lienee paikalla jo Sauli Niinistön seuraaja tasavallan presidenttinä. Oma tässä vaiheessa enemmänkin – arvailu – on, ettei seuraava presidentti tainut olla edes Ylen gallup- listalla vielä. Mutta tämä henkilö on mukana Naton huippukokouksessa Luxemburgissa (19-22.05.2023).
Ilmoita asiaton viesti
Luxemburgin kokoukseen osallistuvat Suomesta Lindbergin lisäksi myös kansanedustajat Pekka Toveri (kok.) ja Mikko Savola (kesk.). Lähde Vetrkkouutiset 18.5
Veikkaatko Mikko Savolan liittyvän Presidentti ehdokkaaksi`?
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kommentoijja voi veikkauksen pidättää itsellään !
Ilmoita asiaton viesti
Ja Toverikin vois alkaa pikku hiljaa keskittymään kansanedustajan tehtäviinsä ja jättää Ukrainaa koskevat arpajaiset toisille.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnan tiedotteista:)
Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta järjestäytyi
Luxemburgin kokoukseen osallistuvat Suomen valtuuskunnasta Jarmo Lindberg, Pekka Toveri ja Mikko Savola.
https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Naton-parlamentaarisen-yleiskokouksen-Suomen-valtuuskunta-jarjestaytyi_10052023.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Ja miten em.mainittu liittyy kansanedustajan tehtäviin?.
Ilmoita asiaton viesti
Tavaa hyvä mies tästä jos et avaa linkkiä:)
Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta järjestäytyi tiistaina 9. toukokuuta. Valtuuskunta valitsi puheenjohtajakseen Jarmo Lindbergin (kok.) ja varapuheenjohtajaksi Jari Ronkaisen (ps.).
Valtuuskunnan muut varsinaiset jäsenet ovat Pekka Toveri (kok.), Mika Kari (sd.) ja Mikko Savola (kesk.) sekä varajäsenet Inka Hopsu (vihr.), Jussi Saramo (vas.), Anders Adlercreutz (r.), Päivi Räsänen (kd.) ja Harry Harkimo (liik.).
Vakiintuneen tavan mukaan eduskunnan valiokunnat ja kansainväliset valtuuskunnat asetetaan uudelleen, kun hallitus on nimetty.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Toverista tulee uusi kansikuvatyttö iltalehtiin.
Harmi vaan,että on tullut jo.
Kovasti vaan on rysää neuvonu avurtomissa sotatoimissa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aina saanut Seppo-Juhanista käsityksen erittäin kohteliaana miehenä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo Naton liittyminen maailmalla huomioitu mm. eilen Sanna Marinin esittelypuheenvuorossa tuo mainittiin yhdeksi perusteeksi sille miksi hänet NYU:n kunniatohtoriksi vihittiin. Loistava esiintyminen Sannalta, pitkähkö puheenvuoro takeltelematta ilman minkäälaiseen paperiin vilkuilemalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna on erinomainen ellei paras esiintyjä suomalaista politikoista ja oikeastaan kaikista.
Ilmoita asiaton viesti
Minun tämä kommenttini ei nyt, ehkä vähän poikkeuksellisesti, viihdytä tai miellytä moniakaan, mutta lausun tässä ihan jotta ei totuus unohtuisi.
Kävi kuin kävikin lopulta niin merkillisesti, että käytännössähän Suomen veivät Natoon juurikin ne kamalat ja hullut ”punavihreät”, joilta moista temppua ei varmasti kukaan kokoomuslainen suomalainen olisi ikinä maailmassa osannut odottaa.
Kokoomuslaisten itsensä ei tarvinnut kuin katsella myhäillen vierestä tapahtumien kulkua, toki yhden kokoomuslaisen eli presidentin joutuessa paiskimaan asioiden eteen kovasti töitäkin. Perussuomalaisillakin mielenmuutokset sujuivat aivan esimerkillisen sukkelaan, mitä ilmeisimmin ajatuksella: ”Jaa Natoon vai? No, olkoon menneeksi. Tuskinpa se nyt ainakaan tuota haittamaahanmuuttoa lisää yhtään. Liittykäämme Natoon nyt ja erotkaamme siitä kamalasta EU:sta vasta sitten joskus myöhemmin.”
Itselläni tuli muuten tänään kuluneeksi jo 371 päivää valmista maailmaa. Viittaan tällä siihen päivään, 12.5. viime vuonna, kun Sauli ja Sanna ilmoittivat – ei nyt ihan hand i hand, mutta vierekkäisistä puhujanpöntöistä nyt kuitenkin – että 30 vuoden harkinta-ajan jälkeen olemme päätyneet siihen, että nyt mennään.
Jos joku on ehtinyt ihmetellä, miksi minun blogikirjoitukseni ovat viimeisen vuoden mittaan harventuneet aivan dramaattisesti, niin selitys on kovin yksinkertainen: mitä sitä nyt enää ihmeempiä hötkyilemään, valmiissa maailmassa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Näin se oli Sanna Marin ja neljä muuta puoluepuheenjohtaja naista presidentti Sauli Niinistön kansa teki sen Suomi on Naton täysvaltainen jäsen.
On sanottu että jos meillä,olisi ollut oikeistojohtoinen hallitus me emme olis nyt Natossa. Kovaa oli Perussuomalaisten rummutus ei mitään hyvää tunnustusta löydy heidän taholta oli koronaepisodi on ja on edelleen sota Euroopassa mutta kaikki on tehty päin prinkalaa.
Nyt kun teillä,on valtikka sylissänne on hyvä mahdollisuus korjata asioita. Keskusta on muuten Matti Vanhasen suulla tukea oikeita asioita hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Alkio siihen vielä lisäksi niin hommat uudistuu.
Väyrynen jos presitenttiehdokkaanne,niin äänestän.
Ilmoita asiaton viesti
Ei maailma vielä ihan valmis ole. Väistyvän hallituksen toimesta aloitettu DCA-sopimuksen sorvaus USA:n kanssa jatkuu vielä tovin. Sen valmistumisen jälkeen Suomella on maailman parhaat turvallisuussopimukset mitä saatavissa on. Ja naisjohtoisen punakepuviher-hallituksen ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida mennä noin, UM:n sivuilta:
Yhdysvallat ja Suomi käynnistävät neuvottelut puolustusyhteistyösopimuksesta (Defence Cooperation Agreement, DCA) syksyn aikana.
Sopimus on jatkumoa aiemmalle yhteistyölle. Maaliskuussa 2022 tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sopivat Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön syventämisestä. Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusministeriöiden välillä on aiejulistus vuodelta 2016.
https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/yhdysvallat-ja-suomi-kaynnistavat-sopimusneuvottelut-puolustusyhteistyosta
Ilmoita asiaton viesti
Niin DCA neuvottelut alkoivat viime syksynä. Mikäs hallitus meillä oli syksyllä 2022?
Puolustusministeri Jussi Niinistökin sopi vartiovuorollaan jo yhteistyön syventämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
No juu, tottahan tuo ”valmis maailma” oli hiukan liioittelua. Vielähän tässä pitää odotella, että aikooko Suomi todellakin jäädä koko Naton itäisen siiven ainoaksi valtioksi, johon ei tulla sijoittamaan Naton monikansallista taisteluosastoa. Ja jos, niin miksiköhän ihmeessä.
Lisäksi, jos Ruotsikin lähettää jo Ukrainaan taistelupanssarivaunujaan, ja Suomi ei sitten ei niin ensimmäistäkään, niin ihmetellä hiukan pitää johtuuko tämä enää siitä, että väistyvä toimitusministeriömme ei enää tohdi? Eli jos tuleva hallituskaan ei aio asiaa edistää, niin siitä alan kyllä rähistä. Kyllä jämpti on näin.
Ilmoita asiaton viesti
”Lisäksi, jos Ruotsikin lähettää jo Ukrainaan taistelupanssarivaunujaan, ja Suomi ei sitten ei niin ensimmäistäkään,… ”
Ruotsilla ei taida olla huolta itänaapuristaan? Ja
Total bilateral aid commitments to Ukraine as a percentage of donor gross domestic product (GDP) between January 24, 2022 and February 24, 2023, by country
https://www.statista.com/statistics/1303450/bilateral-aid-to-ukraine-in-a-percent-of-donor-gdp/
Ilmoita asiaton viesti
No, 0,36% vastaan 0,28% GDP:stä. Juupa juu, mutta Suomella on aika tuhottoman paljon enemmän sitä lahjoitettavaksi kelpaavaa tavaraa kuin Ruotsilla. Myös niitä tankkeja. Eikä sieltä Suomen lähialueiden tyhjyyttään kumisevilta venäläiskasarmeilta ihan lähiaikoina olla Suomeen tulossa.
Ja jos joku hätä joskus tulee, niin kavereilta saa kyllä nopeasti avuksi pyssyn poikineen. Meidän tapauksessamme tankit ja hävittäjät tulevat vielä miehistön kera. Että ”Pelko pois. pelko pois, Rosmarie.”
Ilmoita asiaton viesti
Suomihan lähetti Ukrainaan raivauspanssarivaunuja, ja miinanraivausta siellä tarvitaan.
Osana kansainvälistä Leopard-panssarivaunuja koskevaa yhteistyötä Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme kappaletta Leopard 2 -raivauspanssarivaunuja sekä niiden käyttöön ja kunnossapitoon liittyvää koulutusta.
Suomi luovutti myös aiemmassa apupaketissa kolme kappaletta Leopard 2 -raivauspanssarivaunuja, joten Suomen Ukrainalle luovuttamien raivauspanssarivaunujen määrä on nyt kuusi. Paketti sisältää lisäksi raskaita aseita ja ampumatarvikkeita.
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/suomesta-ukrainaan-lisaa-sotamateriaalia-mukana-leopard-2-raivauspanssarivaunuja/
Ilmoita asiaton viesti
”Suomihan lähetti Ukrainaan raivauspanssarivaunuja, ja miinanraivausta siellä tarvitaan.” Mitkä oli päätetty jo romuttaa eli niiden reaaliarvo oli romuraudan hinta. Samoin 152mm haupitsit ja sergeit.
Hienoa jos niistä on Ukrainalle hyötyä mutta en arvottaisi noita uushankinnan mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo laskenta mallit ovat herättäneet laajaa kritiikkiä maailmalla. Suomen ei pitäisi leuhkia ainakaan kaluston, joka on päätetty romuttaa, lahjoittamisesta Ukrainalle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset ovat innokkaita lahjoittamaan muiden sotakalustoa Ukrainaan, ei omaansa ja odottavat tottakai että muut tukevat täysillä meitä tarvittaessa. Jotkut voivat tuolla maailmalla pitää meitä ”piheinämulkkuina”
Ilmoita asiaton viesti
Vai valtionaisteko?
Ilmoita asiaton viesti
Aikahan tuon näyttää, että minkäläiseen savottaan tuli liityttyä. Panttipataljoonia tulee varustaa.
Ilmoita asiaton viesti