Suomen Naton jäsenmaaksi liittymisen loppusuora alkaa olla käsillä

Tänään antanee eduskunnan  ulkoasianvaliokunta  mietinnön  hallituksen esityksestä  (HE 315/2022 vp) Suomen liittymisestä puolustusliitto Naton  jäsenmaaksi.

Mietintö avaa samalla loppusuoran Suomen liittymisestä puolustusliitto Naton jäsenmaaksi. Käsittääkseni mietinnöstä ja  em. hallituksen esityksestä äänestetään  jo ensi viikolla.  Eduskunnassa  on suuri yksimielisyys vasemmistoliittoa lukuunottamatta käsitellä po. hallituksen esitys ja ulkoasianvaliokunnan mietintö nopeasti. Ja ensi viikko sopii siihen mainiosti  ennen  24.02.2023.

****

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa ensi viikolla  22.02.2023   Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja Norjan pääministeri Jonas . On syytä olettaa, että Suomen ja Ruotsin Nato -jäsenyys on esityslistan keskiössä.

Viime päivinä on ollut julkista keskustelua, pitääkö Suomen ja Ruotsin Naton jäsenmaaksi liittymisen tapahtua  päivälleen samana päivän. 

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ja Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun tiedotustilaisuus eilen 16.02.2023 vahvisti mahdollista tulevaa kehitystä, että Turkki mahdollisesti ratifioi ensin Suomen liittymissopimuksen . Ruotsin osalta ratifiointi tapahtunee  Turkin 14.05.2023  pidettävien presidentin-  ja parlamenttivaalien  jälkeen  ennen Naton seuraavaa Vilnassa  11-12.07. 2023 pidettävää  huippukokousta .

Kuten tunnettua  28/30  nykyistä Naton jäsenmaata Unkaria ja Turkkia lukuun ottamatta  on jo ratifioinut sekä Suomen että Ruotsin viime vuonna 05.07.2022   Naton kokouksesssa  hyväksytyn liittymissopimuksen.

****

On syntynyt  vaikutelma, ettei Venäjä niinkään enää  pistä kapuloita Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisestä. Sen sijaan Venäjän  vaikuttamisen pääpaino suuntautunee  enemmänkin EU:n  sisäisen yhtenäisyyden häirintään. EU-jäsenmaissa pidettäviin kansallisiin vaaleihin Venäjän  sotkeutumista   pidetään varmana tavalla tai toisella esim.  tämän  Suomen persujen EU-parlamentin  ryhmän kautta ja  myötävaikuttamisella.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu