Suomen presidentti Naton  huippukokouksessa kansainvälisen median keskipisteessä

Huomenna  28.06.2022  alkaa Madridissa   torstaihin  30.06.2022 saakka kestävä   Naton huippukokous.

Naton huippukokouksessa on  esillä paljon asioita, kuten mm. Naton  uusi strateginen  konsepti.  Onko tuo asia sitten kansainvälisessä mediassa   seuratuin  asia. ”Ehkä on, ehkä ei”.

Suomen   ja Ruotsin toukokuussa jättämät Nato –  jäsenyyshakemukset “kilpailevat” asiana kansainvälisessä mediassa   ykköspaikasta.

Minulla on sellainen tuntuma, että Suomen presidentti Sauli Niinistö on Naton  huippukokouksessa kansainvälisen median yksi seuratuimmasta valtiojohtajista. Pienen (vaikutusvallaltaan suuren) Suomen vaikutusvalta kansainvälisessä politiikassa taitaa olla itsenäisyytemme ajan suurinta.

Tänään julkisuuteen laitetun Twitter -viestin  mukaan  presidentti Niinistö   tapaa huomenna Madridissa Turkin presidentti Erdoğanin, Ruotsin pääministeri Anderssonin ja Naton pääsihteeri Stoltenbergin. Tuota tapaamista edeltää tänään Suomen,Ruotsin ja Turkin virkamiestason neuvottelukierros Naton isännöimänä Brysselissä.

****

Vuosittaisen  lehdistönvapauden indeksin mukaan Suomi on sijalla  5 ja Turkki sijalla 149. Oikeusvaltiovertailussa  Suomi on sijalla 3 ja Turkki sijalla 117.  Sitten tämä maiden demokratia -tilanne. Suomen indeksiluku  on  9,27 ja Turkin 4,35.

HS uutisoi tänään, ettei selvä enemmistö suomalaisista  halua Suomen muuttavan  lainsäädäntöään tai luopuvan  periaatteistaan Turkin vuoksi

***

Presidentin kanslian  tiedotteen mukaan presidentti Niinistö osallistuu keskiviikkoiltapäivällä 29. kesäkuuta huippukokouksen istuntoon, jossa Naton jäsenmaiden lisäksi läsnä ovat Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuuden maat Suomi, Ruotsi ja Georgia, Aasian ja Tyynenmeren alueen kumppanit sekä EU.  Lisäksi presidentti Niinistö osallistuu keskiviikon päämiesillalliselle. Presidentti Niinistön ohjelmassa Madridissa on myös Espanjan kuningas Felipe VI:n isännöimä illallinen tiistaina 28. kesäkuuta sekä useita kahdenvälisiä tapaamisia.

Ei Suomesta ja Ruotsista tällä viikolla  vielä tule Naton jäseniä. Kunhan nyt pääsivät  sopimusneuvottelut käyntiin. Jos ja kun ne vihdoin pääsivät  alkamaan,  menee  vielä monta kuukautta sopimusluonnsten käsittelyyn  nykyisen jäsenmaiden parlamenteissa.

****

Jos Suomen ja Ruotsin Nato -jäsenyyden eteneminen hidastuu,  olisi  se Natolle  imagotappio ja Kremlille väliaikainen imagovoitto.

 

+2
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu