Suomen valtio on velkakierteessä, muut Pohjoismaat eivät
Tanskan keskuspankin eilisen tiedotteen mukaan maa on maksanut valtion velkaa takaisin kahden vuoden aikana liki 13 miljardilla vuodessa Ukrainan sodasta ja koronapandemiasta huolimatta. Tanskan valtiolla on velkaa enää liki 43 mrd (vrt. paljonko nykyinen Suomen hallitus on ottanut velkaa).
Tuon em. tiedotteen mukaan Tanska lähtee vuoteen 2023 hyvistä asemista: a) terve julkinen talous b) vaihtotaseen ylijäämä c) vahvat työmarkkinat .
Entä Ruotsi ja Norja.
Kuten olen täällä aiemmin jo monissa blogeissani todennut, Ruotsin valtion vuoden 2023 budjetti on tasapainossa ilman lainanottoa.
Myös öljy- ja kaasuvaltio Norjalla on valtion budjetti tasapainossa.
*****
Ensi vuoden valtion budjetti perustuu 8,3 mrd:n suurvelanottoon . Näyttää siltä, että valtion budjetin velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli 10 mrd:n eli miljarditolkulla suuremmaksi kuin hallituksen budjettiesityksessä.
****
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisee kaksi kertaa vuodessa listan maailman vauraimmista maista. Suomi on jäänyt jälkeen po. Pohjoismaista, eikä taida lähiaikoina kiriä noita maita kiinni.
****
Kotoisessa keskustelussa on noussut älämölö siitä kun sekä hallituksen itse asettama talouspolitiikan arviointineuvosto jo tammikuussa ja valtiovarainministeriö taloudellisessa katsauksessa ovat tuoneet valtion budjetin edessä olevat vakauttamistoimet korotetusti esille.
Suomen koko julkinen sektori on ylisuuri kansantalouden kantokykyyn. Julkinen sektori on mitoitettu kaksi kertaa suuremmalle väestömäärälle.
****
Eilen uutisoitiin jos jonkinmoisia galluppeja. Nykyinen VM-ministeri oli tässä listassa toiseksi viimeisenä. Eikä syyttä.
Saisiko luettelon siitä, mitä hyvää niillä veloilla on saatu aikaan kansalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kyllä Suomen lipun kanssa hehkuttanut näitä uutisia. En ole vastaavaa huomannut kovin monelta täällä.
https://www.stat.fi/tup/satavuotias-suomi/suomi-maailman-karjessa.html
Muut Pohjoismaat ilman Suomen kaltaista velkaantumista ovat tehneet myös paljon hyviä asioita.
Ps. Parempaa uutta vuotta, onhan Tampere monissa asioissa listaykkönen Suomen kaupungeista. 😀
——
Edit: Vihriälä Suomen hyvinvoinnin pohjan rapautumisesta ei pitäisi olla enää epäselvyyttä
https://www.verkkouutiset.fi/a/ekonomisti-suomen-hyvinvoinnin-pohjan-rapautumisesta-ei-pitaisi-olla-enaa-epaselvyytta/#ebc74bf9
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaanko näin, että parhaansa hallinto tekee, jotta Suomen asema linkin listassa laskisi kuin lehmän häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoismaisilla demareilla ja Suomen äärivasemmistolaisilla demukoilla kepuineen on eroja – vastuu ja vastuu toistamiseen.
Nyt vain Pohjoismaista Suomessa on ajettu terveydenhoito alas huolimatta 50 miljardin euron lisävelasta ja pahempaa on vielä luvassa soten myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen sosiaalidemokraatit ovat edelleen sosialisteja.
Muissa Pohjoismaissa eivät ole olleet sitten OIof Palmen aikojen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, mutta näin taas eilen uutisen, jossa sosialisti on suorikki seuraavan hallituksen pääministeriksi. Orpo, suurimman puolueen johtaja on vasta toinen.
Ei näytä suomalaisten päätä velka huimaavan.
Ilmoita asiaton viesti
Suuri ja kallis julkishallinto ict-hankkeineen on Suomen syöpä. Sekäjohtavien virkamiesten ja poliitikkojemme käytäntö ostaa itselleen kansainvälisiä virkoja jakamalla miljardeja ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa mainitut Pohjoismaat hoitavat talouttaan omilla rahayksiköillään, joten suurin eroavuus maan velkaisuuden kehityksestä johtunee ihan tuosta. Maat voivat vapaasti itse päättää taloudestaan ilman euron tuomia vaateita, kuten esim. pakolliset osallistumiset eurotalkoisiin. On tietänyt Suomelle suurta velkakuormaa lisää sekä suuria vastuiden lisääntymisiä. Norja ei kuitenkaan ole EU:n jäsenmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin elinkeinoelämässä on toisenkinlaisia näkemyksiä:
https://www.hs.fi/talous/art-2000009290477.html
”Gardell on sijoitusyhtiö Cevian Capitalin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on yksi Nordean merkittävistä osakkeenomistajista ja istuu myös suomalaisen Metso Outotecin hallituksessa.
Gardell kuvailee kruunua SvD:n haastattelussa varsin ronskein sanakääntein.
”Kruunu on paskavaluutta”, Gardell sanoo lehdelle.”
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, niin. Kyseessä onkin suuri sijoittaja ja sijoittajayhtiön toimitusjohtaja. Tuo seikka onkin miettimisen paikka, eikä niin vähäinen euromaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Gardell kertoo alkaneensa muuttaa mieltään vuonna 2017, jolloin hän ymmärsi voivansa heiluttaa kruunua yhdellä kaupalla, kun hänen oli määrä myydä Volvo-omistuksensa kiinalaiselle Geelylle noin 35 miljardin kruunun hinnalla. Euroissa summa oli vuonna 2017 noin 3,6 miljardia euroa, nyt noin 3,1 miljardia.”
Ilmoita asiaton viesti
Miksei Suomen yritykset , erityisesti vientiyritykset (ml matkailuala) vaadi markkaan paluuta.
Vastaus: koska markka ei kestäisi omana valuuttana. Ei muuta !
Ilmoita asiaton viesti
Suomea ei voikaan verrata Pohjoismaihin vaan sellaisiin maihin, joissa on samanlainen väestörakenne. Näitä ovat Italia, Portugali, Kreikka ja Saksa. Japani on ikääntymisessä omaa luokkaansa. Siksi se on myös velkaantumisessa omassa sarjassaan.
Ruotsissa ja Tanskassa on yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä yli 2 prosenttiyksikköä pienempi kuin Suomessa. Tämä selittää eron valtiontalouden tasapainossa ainakin suurelta osin.
https://www.theglobaleconomy.com/rankings/elderly_population/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä totta, mutta eikö olisi nyt viimeinen aika katkaista Suomen
velkakierre.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatta tehdä se, mitä on tehtävissä. Todelliset ongelmat alkavat noin 2070. Tuolloin Etlan simulaation mukaan veroaste alkaisi kohota 47% tasolle vuosisadan loppua kohden ja samanaikaisesti valtionvelka nousisi yli 120%.
Kuvio 21 (sivu 54).
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163134/VNTEAS_2021_36.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Muistan kun kokoomuslainen Katainen pääministerinä kertoi velkaantumisen taittuneen. Hän oli havainnut,ettei velka syöksy enään entisenlaiseen ylöspäin,vaan hivenen loivemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, mutta onko Suomen runsaan velanoton taustalla ikääntynyt väestö? Ei ainakaan tämä hallitus ole esim. terveyspalvelujen tai kodinhoidon tukea kehittänyt, päinvastoin, kriisi on vain pahentunut.
Mitä työelämään ja huoltosuhteeseen tulee, Ruotsissa eläkkeelle siirrytään Suomea myöhemmin, työllisyys näissä ikäryhmissä parempi kuin Suomessa.
Suomi on onnistunut talouspolitiikassaan ja työmarkkinapolitiikassaan selvästi muita Pohjoismaita huonommin – tästä ei oikein päästä mihinkään.
Tämä koskee useita hallituskausia, aina vuodesta 2008. Jos suurta velanottoa 2020 alkaen pidetään investointina parantaa tilannetta, melko huono hyötysuhde näillä investoinneilla on.
Esim. oppivelvollisuusiän nostamisen sijaan koulukseen olisi tullut panostaa mm.oppisopimuskoulutukseen, työelämäyhteistyöhön panostamalla tai vaikka lääkärien koulutuspaikkoja lisäämällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kodinhoidon tukeen ja omaishoitajien tukeen panostaminen voisi olla yksi kannattavimmista investoinneista. (Edit: tarkennus, vanhusten kodinhoidon tukeen)
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat että yhteiskunta maksaa äidit kotiin samoin kuin omaishoitajat täysipäiväiseen työsuhteeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Sorry epätarkkuus: tarkoitin vanhusten hoitoa kotioloissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyn nyt, ihan kurillani.
Otetaan esimerkiksi eläkkeellä’ olevan pariskunnan puoliso-omaishoitaja joka hoitaa puolisoaan täysipäiväisesti.
Miksi yhteiskunnan pitää maksaa hänelle siitä? Mieti hetki?
Onko se joku peruste että silloin ei ko. henkilöä tarvitse pitää laitoksessa joka kieltämättä on kallis vaihtoehto?
Pariskunta joka elää kaksistaan, hoitaa käytännössä toinen toistaan vaikka olisivat terveitäkin. Osittain.
Jos kyseessä on tapaus jossa tarvitaan ympärivuorokautista hoitoa niin silloin on perusteltua että hoitava osapuoli saa mahdollisuuden vapaapäiviin jollain tavalla. Esim. itse maksetulla tai yhteiskunnan tukemalla ja järjetämällä sijaismenettelyllä.
Nythän on käsittääkseni tilanne se että jos joutuu laitoshoitoon niin yhteiskunta velottaa 80 % eläkkeestä hoitokuluina.
Jos potilas on kotona, ei tietenkään veloiteta mitään.
Eli molemmat eläkkeet jäävät pariskunnalle.
Jos sitten tarvitaan sairaudesta johtuvia muutoksia asuntoon tai erilaisia laitteita niin niiden hankinta kuuluisi osittain tai kokonaan yhteiskunnan kustannettavaksi.
Me olemme siinä tilanteessa jo että meillä ei ole varaa eli resursseja kaikkeen siihen mitä halutaan.
Sanonnan mukaan ”vaikka olisi kuinka ison talon poika niin kun ei ole rahaa niin ei ole rahaa”.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomea ei voikaan verrata Pohjoismaihin vaan sellaisiin maihin, joissa on samanlainen väestörakenne. Näitä ovat Italia, Portugali, Kreikka ja Saksa. Japani on ikääntymisessä omaa luokkaansa. Siksi se on myös velkaantumisessa omassa sarjassaan.”
Suomea painaa tällä hetkellä erityisesti Venäjä-pakotteet. Ne vaikuttavat Suomessa pahemmin kuin muissa pohjoismaissa. Yritykset ovat joutuneet lähtemään Venäjältä, vienti Venäjälle on pysähtynyt, samoin tuonti.
Erityisesti halvan energian ja halvan puun tuonnin pysähtyminen Venäjältä haittaa yritysten toimintaa Suomessa.
Toisaalta, työntekijäpula Suomessa rajoittaa nyt kehitystä. Ikärakenteen vanhenemisesta johtuen työntekijöitä tarvitaan nyt tuottamattomaan toimintaan, kuten vanhuksista huolehtimiseen. Väkeä ei riitä tuottavaan toimintaan, kuten vientiteollisuuteen.
Tähän ikärakenteen heikkouteen ja työvoimapulaan auttaa tietenkin se että työhön kykenevät vanhemmat ikäluokat, sekä eläkeputkesta, että eläkkeeltä, saadaan töihin, samoin kuin ne jotka mieluimmin nautiskelisivat kotona ansiosidonnaista kuin käyvät töissä.
Nämäkään toimet eivät vielä auta Suomea. Suomi pitäisi saada houkuttelevammaksi paikaksi sellaisille ulkomaalaisille jotka on työikäisiä ja työhaluisia ja työkykyisiä.
Humanitäärinen maahanmuutto ei kovin paljon paranna ikärakenneongelmaa, tarvitaan työikäisen väestön maahanmuuttoa, samanlaista kuin mitä muissa pohjoismaissakin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja pakotteetko eivät haittaa muita maita?
Kyllä sinä olet propagandan kyllästämä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja pakotteetko eivät haittaa muita maita?”
Ei ainakaan yhtä paljon.
”Kyllä sinä olet propagandan kyllästämä.”
Mutta en ainakaan persupropagandan kyllästämä.
Ilmoita asiaton viesti
No sieltä ne persut taas löytyi. Varmaan ovat syyllisiä Suomen nykytilaan ja kaikkeen muuhunkin…
Ilmoita asiaton viesti
Suuri syy tämän maan alasajoon on korruptio, joka laajenee laajenemistaan vuosi vuodelta. Tehtäviä valitaan hoitamaan henkilöitä, joilla ei ole mitään edellytyksiä hoitaa saamaansa tehtävää. Yli 10 000€ kk-palkalla kokoustetaan ja seurataan. Pistän kaksi esimerkkiä.
Meillä on puute hoitajista. Heitä aiotaan tuoda tänne ulkomailta. Filippiinit pisti stopin tällaiselle, sillä sielläkin on puute hoitajista. 2013 Suomeen
rekrytoidut espanjalaiset hoitajat lähtivät puolen vuoden jälkeen kotiinsa.
IS otsikoi: ”Nyt riitti – espanjalaiset sairaanhoitajat pakenevat Suomesta”.
Ja sitten varsinainen kohokohta! Mongolialainen, Suomessa hoitajaksi valmistunut ja hoitotyötä tehnyt nainen karkotettiin maasta. Karkottajana on vihreiden hallitseman sisäministeriön alainen Migri. Vihreiden maahanmuuttopolitiikkaa on rajuudessaan paljon, paljon kovempaa kuin ps:n. Ja hullumpaa. Puhuvat yhtä, tekevät toista,
Esim2. Yli-Viikarista tuli v2009 VTV:n esikuntapäällikkö. Hän pääsi asemaansa ilman julkista hakua. V2013 Yli-Viikari kohosi ylijohtajaksi. Jälleen ilman avointa hakua. Yli-Viikari rekrytoitiin alun perin Tuomas Pöystin avustajaksi. Tuomas perusteli valintaa Tytin ranskankielen osaamisella. Myöhemmin osaava oikeuskanslerimme on selitellyt Tytin uraputkea sekavaan tyyliinsä. Vastuu on kuulijalla.
Muita Yli-Viikarin jutussa ryvettyneitä ovat: eduskunnan silloinen puhemies Anu Vehviläinen (kesk), eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen, joka ei määrännyt esitutkintaa VTV:n johdon toimista 2020, eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Juhana Vartiainen (kok). He eivät nähneet Tytin toiminnassa mitään sellaista, mikä olisi ollut Suomen lain vastaista toimintaa. He olisivat olleet valmiit katsomaan Yli-Viikarin touhuja läpi sormien.
Ilmoita asiaton viesti
Osa tätä on myös esimerkiksi ministereidenb avustajien määrän kasvaminen kasvamistaan.
Kun ministeri ei itse kykene eikä osaa niin palkataan avustaja, vähän niin kuin kouluavustaja huonosti menestyvälle koululaiselle. Kun homma ei edelleenkään onnistu (koska avustaja on ns. bilekaveri ) niin palkataan uusio avustaja avustajalle jne.
Sama on tilanne erilaisissa johtotehtävissä joissa johtajalle palkataan useita apulaisjohtajia ja näille eri alueiden apulaisjohtajia, vrt. pormestarit.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö ihmetellä, miten vähän näihin avustajien määrään ja palkkaan meillä kiinnitetään huomiota? Hallituksella on käytettävissä 81 valtiosihteeriä ja erityisavustajaa. Avustajille on puolestaan jouduttu palkkaamaan lisää assistentteja, sihteereitä ja hallinnollisia avustajia. Palkkakulut ovat hirvittävät. Kyllä pitäisi.
Mitähän töitä siellä Arkadian mäellä sitten tehdään? Tärkeitä ilman muuta.
Otan tähän esimerkin ministerin tehtävästä. Vähemmälle huomiolle jäänyt ministeri Timo Harakka. Liikenne- ja viestintäministeri.
Hänet muistetaan siitä, kun hän vuokrasi ravintolasta kabinetin ja kutsui mukaansa edustaja Antti Lindtmannin (sd) kuohujuomaa nauttimaan. Veronmaksajat kustansivat tämän tärkeän tapaamisen. Entä mielenkiintoinen liikenneministerin työ?
Edustaja Mykkänen (kok) esitti ministeri Harakalle kyselytunnilla kysymyksen polttoaineen hinnannoususta (ylittää jopa 2 € / l) Vastauksessaan ministeri Harakka otti esiin seuraavaa: ”Tuoreen tutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista ei luota yhtään tai melkein ollenkaan perussuomalaisten lupauksiin.”
Vastauksen perusteella avustajia tarvitaan, mutta onko heidän valinnallaan minkäänlaista kriteeriä. Tytti Yli-Viikari oli valinnan tehneen Eero Heinäluoman (sd) mukaan paras viidestä loppuhaastatteluun päässeistä hakijoista. Mikähän valinta oli menossa, sillä yleensähän Yli-Viikari sai virat ilman hakemistakin? On minulla se tieto jossakin. Löytyi hakemistosta D:\Korruptio\VTV. Pääjohtajan valinta oli näköjään kyseessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kansa tietää:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009287117.html
Kansalaiset vaativat seuraavaa hallitusta kääntämään valtion velkaantumisen laskuun ensi vaalikauden aikana
Ilmoita asiaton viesti
Kysymysasettelun voisi sitten suunnitella joku muu kuin IS taloustoimitus niin, että kysyisivät niitä toimintoja, mistä vastaaja haluaa säästää ja, mitä se merkitsee taloudelle vs.palvelusta tinkimiselle omalla kohdallaan.
IS ”tutkimus” täyttää poliittishakuiset kriteerit, ei muuta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kansalaiset vaativat seuraavaa hallitusta kääntämään valtion velkaantumisen laskuun ensi vaalikauden aikana.”
Se on vähän sama asia kuin jos Putin käskee kenraaleitaan valtaamaan Ukrainan.
Käskyjä voi antaa ja toiveita voi esittää, mutta niiden toteutus vaatii muuta kuin veronalennuksia.
Mitä se velkaantumisen lopettaminen vaatii, siitä kansalaiset tuskin pääsevät yksimielisyyteen, tuskin politikotkaan. Kukaan ei halua luopua mistään, kaikki vaativat lisää, rikkaat ja köyhät haluavat lisää, puolueet yrittävät hankkia lisää omille kannattajilleen.
Kuitenkin velkaantumisen lopettaminen vaatisi uhrauksia kaikilta, uhrauksia joita kukaan ei halua.
Ei siitä siis mitään koskaan tule.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Ja se pitää tehdä nimenomaan leikkauksilla, ei veronkorotuksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän Sipilä yritti ja pitkälti onnistuikin. Tuleeko kokoomuksen osalle sama kohtalo?
Sipilästä kansa teki hylkiön,kun hän toteutti sen mitä kansa halusi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on ainoa Pohjoismaa emujäsenenä ja taloudellisen suoriutumisen eron muihin kyllä huomaa jo matalaotsaisempikin haahuilija.
Jo heti uuden vuoden jälkeen nostetaan esille ties kuinka mones elpymisväline nimikkeineen ja verukkineen Italian, Saksan ja Ranskan omien venäjätunarointien häivyttämiseksi Ukrainan avustamisesta tähän viisveisatkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, uutta apupapu-pakettia ja riitelyä taas tiedossa.
Odotan suurella mielenkiinnolla 😀 !!
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko sinipuna hallitus nyt vuorossa Seppo-Juhalle ruodittavaksi. Se nähdään suurella mielenkiinnolla keväällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on jo kerran muninut itsensä oppositioon persujen räkätyskumppaniksi, miksi ei myös jatkossa. Leikkauslista ei ole mitään politiikkaa.
Politiikkaa on sellainen, joka voi mennä lävitse myös niin sinipuna kuin nykyisen kaltaisessa koalitiossa.
Tämä maa, Suomi, ei kaipaa mitään kurjistuksista nauttivaa oikeistohallitusta.
Täällä pitää saada aikaiseksi pitkän tähtäimen tasapainotukset julkiseen puoleen oikeudenmukaisesti, myös meitä tulokuninkaita veroilla ruoskimalla.
Työtä on, ammattitekijät puuttuvat.
Teollisuus keskittää, työntekijöiden muutto sakkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkinta tuokin 2019 vaalien jälkeisestä tapahtumista , mihin hallitusohjelma johti, JOTKUT TAAS E I V Ä T vieläkään
tunnusta tosiasioita.
Ilman Suomen julkisen talouden vakautusta Suomi ajautuu
hallitsemattomaan velkakierteeseen. Talouskasvulla yksin ei saada julkista taloutta vakautettua.
Ilmoita asiaton viesti
Samalla jääräpäisyydellä Kokoomusta odottaa oppositio. Ja lisäksi se, ettei Orpo ole kyvykäs ja haluttu maan johtoon pääministerinä.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä valtion budjetin vakauttamista esittäneet tahot eivät ole kokoomuksen jäsenyhdistyksiä, joten hellitä tuota jatkuvaa kaunakirjoittelua.
https://www.talouselama.fi/uutiset/ylen-kysely-orpo-on-paras-ministeri/44102027-d1b3-34fb-a2bb-b56005779ee0
Ilmoita asiaton viesti
Orpo kaasi Sipilän hallituksenvalinnanvapaudellaan.
Moni meistä ymmärtää tapahtuneen ilman huutamistakin.
Mitä minä sille voin,ettet ymmärrä edes mitään?
Ilmoita asiaton viesti
Pitääkää kepun piirissä oma lukupiiri, jossa kertaatte tosiasiat Sipilän hallituksen ”näytelmä” eron pyyntöön.
Nykyinen sos. ministeri Kiuru teki kaikkensa eduskunnan terv-ja sos. valiokunnan puheenjohtajana hidastaakseen sote -lakien käsittelyä ja perustuslakivaliokunnan
lausunnon saamista, ja sitten loppui aika.
.. ja oma osuus oli myös kepulla
https://yle.fi/a/3-10268109
P.sa. Ja valinnanvapaus tulee, koska nyt säädetty sote ei toimi muuten.
Ilmoita asiaton viesti
2006 Niinistö ja Halonen kisasivat siitä kumpi on enemmän Putinin ystävä.
Venäjällä kulutuksen kasvu oli kaksinumeroinen ja Suomi hyötyi siitä suunnattomasti ilman mainittavia omia ponnistuksia.Mitä järkeä on verrata Suomen taloutta finanssikriisiä edeltäviin pariin vuoteen.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran ollaan takamatkalta lähdetty verrokkimaihisi nähden, ettei vertailu taida olla ihan rehellinen vaan tyhjää politikointia. Suurin toivo kannattaa panna työperäiseen maahanmuuttoon ja julkishallinnon digitalisaatioon. Ja suurten ikäluokkien ennusteita nopeampaan poismenoon, josta on jo ennusmerkkejä ilmassa. Tosin ne kalleimmat viimeiset kaksi vuotta tulevat vastaan sotekuluina nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän tänne saataisiin sitä ”työperäistä” maahanmuuttoa?
Ja digitalisaation suhteen asiat ovat menneet suunnilleen niin että meillä yhteiskunta maksaa moninkertaisesti sen mitä muualla järjestelmistä jotka eivät toimi. Näinhän on käynyt jatkuvasti. Ei tarvitse kuin lukea lehtiä.
Suuret ikäluokat ovat jo keskimäärin 74-vuotiaita joten puolet taitaa jo olla poistuneita.
Oavtko suuret ikäluokat vanhetesaan jollain tavoin kalliimpia kuin muut ikäluokat?
Ja kun kaiken lisäksi teidän vihreiden logiikan mukaan on vain hyvä että yhteiskunta työllistää väkeä. Sehän luo työpaikkoja ja veotuloja.
Niin kauan asia on tietenkin hyvin kun rahat otetaan lainaamalla ulkomaisilta keinottelijoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke tuskin ymmärtää vastauksia, mutta kerrotaan muille. Koko 2000-luvun tuottavuuden kasvu kaikilla toimialoilla on digitalisaation aiheuttamaa vaikka työn tuottavuus onkin kasvanut hitaammin kuin 1900-luvun lopulla. Vain tuottavuuden kasvulla saadaan pienemmällä porukalla sama tulos aikaan.
Suuret ikäluokat ovat tosiaan poistumisvaiheessa ja kuolleisuuden merkittävä lisäys helpottaa hiukan meidän vääristynyttä ikäpyramidiamme. Toki kaikki eläkkeellä olevat ikäluokat ovat merkittävä rasite työssä käyville, sillä eläkkeet rahoitetaan pääosin eläkemaksuilla. Rahastoituna ei ole lähellekään riittävästi. Etenkään suuret ikäluokat eivät juurikaan maksaneet omia eläkkeitään ja jäivät myös erittäin nuorina eläkeelle. Siksi sekä suurten ikäluokkien eläkkeet että sotekulut ovat nykyisten palkansaajien niskoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Tuskin ymmärtää.
Tottakai digitalisaatio on nostanut työn tuottavuutta paljon ja tulee nostamaan edelleen. Digitalisaatiohan on vasta alussa.
Kyse on siis yksityisestä puolesta.
Julkishallinto ei ole muuta kuin tärvellyt valtavia rahasummia epäonnistuneisiin projekteihin.
Onhan se mielenkiintoista kun oikein kirjoitat että uottavuuden kasvulla saadaan pienemmällä porukalla sama aikaan. Tämä oli todellakin uutinen, varmaankin kaikille?
Mihin ovat sitten menneet kaikki maksamani, 45 vuoden aikana?
Vihreään siirtymään?
Tiedoksi myös että myös eläkeläiset maksavat veroja, he maksavat jopa 1,5 % ylimääräistä sairaanhoitomaksua.
Ja kaikki eläkkeethän menevät kiertoon yhteiskuntaan, niin no, pestään toistemme paitoja….
Ilmoita asiaton viesti
Digitalisaatio alkoi ainakin jo 70-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Itse kävin ensimmäisen ATK – kurssin 1973.
Oppilaitoksessa oli yksi, ( 1 ) Wang – 2000 tietokone. Se luki reikäkortteja joihin ”ohjelmat” oli tehty.
Laitteet olivat niin arvokkaita että koululla ei ollut varaa hankkia reikäkorttilävistäjää.
Niinpä mustasimme lyijykynällä reikäkortin ruutuja ja teimme niistä näin rei’ällisiä joita kone luki.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on julkkupuolella erittäin hyvin toimivia kokonaisuuksia ja silkkaa sontaa. Tilanne paranee kunhan ostamiseen saadaan lisää osaamista. Hyviä esimerkkejä ovat vaikka sähköiset reseptit tai verohallinnon järjestelmät. Huonoja on vielä valitettavan paljon. Silti mennään parempaan suuntaan myös julkkupuolella. Ennen kaikki oli huonommin.
Sinun maksamasi eläkemaksut menivät pääosin sinua vanhempien eläkeläisten työeläkkeisiin. He kun eivät juurikaan eläkemaksuja aikanaan maksaneet. Aluksi kuviteltiin, että 5% maksu on oikein soppeli. Nyt palkasta menee neljännes.
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän ne reilut 200 miljardia ovat sitten kertyneet?
Ymmärrän sen että punavihreät haluavat jakaa nämäkin varat pitkin maailmaa.
Minua vanhemmat työeläkeläiset eivät juurikaan saaneet kuin osan, ansaitsemansa mukaisen, työeläkettä.
Vasta kai noin 2007 65-vuotiaina eläkkeelle jääneet ovat saaneet täyttä työeläkettä.
Vajata työeläkettä saaneet ovat saaneet ja saavat edelleen osan eläkkeestään kansaneläkkeenä valtion budjetista.
En viitsi kaivella tarkkoja vuosilukuja ja summia koska ne ovat epäoleellisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa Jocke paneutua eläkejärjestelmään ennen kuin alkaa höpöttämään. Onneksi edes osa nyt rahastoitu. Eläkevastuut on 800 miljadia, joten siinä on miltei 600 miljardin aukko.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin jotain järkevää sanottavaa, josta voi olla samaa mieltä. Se on juurikin niin, että julkisella puolella on sentään jotain toimivaakin, mutta vastapainoksi paljon täyttä soopaa.
Mutta siitä ei pääse mihinkään, että Suomen julkinen sektori on kokonaisuudessaan aivan liian suuri, tehoton ja kallis.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen on liian helppo unohtaa, ettei Suomi ole samalla viivalla muiden Pohjoismaiden kanssa. Suomi leikkii rikasta maata, vaikkei ole Euroopan mitassa kuin keskitasoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitys on ollut varsin hyvin ennakoitavissa. Kokoomus on ajanut ”kaikki työ kannattaa” -politiikkaa 30 vuotta kv-kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Vasemmisto tahtonut samaa työllisyyden ylläpitämiseksi. Joku porttiteoria mielessä kaiketi. Työttömyydestä nollatyösopimukselle, siitä pätkätyöläiseksi ja nousu kokoaikaiseksi. Portti toimii, mutta päin vastaiseen suuntaan.
Suomeen saataisiin 200.000 veroja maksavaa työntekijää, jos osa-aikaisuuteen perustuva paskatyösektori lakkautettaisiin ja koulutettaisiin pitsan paistajat oikeisiin töihin. Suomen hyvinvointi on aina rahoitettu vientituloilla, eikä palvelusektorin silpputyöläisten avulla, joita todellisuudessa valtio elättää. Duunarin on elätettävä itsensä lisäksi myös valtio, mutta hanttapulityöntekijät ja -yrittäjät ovat vain veroja maksamaton taakka yhteiskunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin,mehän olemmekin tulleet Venäjjältä.Suurin osa ja ajattelumaailma yhtä nöyrä…
Vero nousee,no niin tekee…..ect
Länsisuomeen tulivat eri reittiä.
Ilmoita asiaton viesti
VIHER-SOSIALISMIN KONKURSSIN PESÄNJAKO
Vähänkin asioita seuraaville on käynyt selväksi, että Suomen viher-sosialismi on tullut tiensä päähän. Se on tehnyt ideologisen konkurssin, joka on ajamassa isänmaamme selvitystilaan.
Nyt on syytä muistaa Presidentti J. K. Paasikiven tokaisu 1944: ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.”
Nuo tosiasiat ovat nyt nämä:
1) Suomalainen sosialistinen talouskokeilu on epäonnistunut, niin kuin kaikkialla muuallakin.
Tässä kohdin meillä vallitsee nyt lamaantuneisuus ja neuvottomuus. Näyttää aivan siltä, kuin olisimme tekemässä taloutemme itsemurhaa!
Muistuu mieleen Kekkosen sanat: ”Saatanan tunarit!”
2) On väärin uskoa, että ihmisen aiheuttamat CO2-päästöt ovat ilmaston lämpenemisen pääsyy.
Tuo usko perustuu YK:n alaisen IPCC:n raportteihin, joista viimeisin on AR6 / 2021. On tunnettu tosiasia, että IPCC:n mallit eivät osaa mallintaa ollenkaan ilmastolle keskeisen tärkeitä pilviä, mikä on ilmastotieteen mega-ongelma, joka tekee noista malleista epäluotettavia (=vääriä).
Kuten tunnettua, korruptoituneen IPCC:n viimevuotinen Glasgow’n ja äskeinen Kairon kokous olivat täysiä fiaskoja.
Kaikki paitsi Suomi ovat lipeämässä ”päästövelvoitteistaan” ja lisäävät massiivisesti fossiilisten polttoa. EU on ilmoittanut jopa maakaasun olevan uusiutuvaa…
Kannattaa muistaa sekin, että lipeämisestä ei ole mitään sanktioita, joten mitään hirmukalliita lisäpäästöoikeuksia ei tarvitse ostaa!
Uusiutuvien rakentaminen kattaa hädin tuskin energiatarpeen kasvun, mutta sitä päivää ei ole näkyvissä, että nykyinen 80% fossiileja polttava energiatuotanto siirtyisi merkittävästi uusiutuviin.
Tarvitaan uusi ilmastomalli, sillä nykyiset perustuvat pitkälti siihen, että luullaan korrelaation olevan sama kuin kausaalisuus. (Keuhkosyövän saa kun on sytkäri taskussa…)
Uutta ilmastomallia tekee nyt CliMA, jossa ovat mukana maailman huippuilmastotieteilijät ja mm. NASA, Caltech, jne. (https://clima.caltech.edu).
Tieteessä on nyt meneillään ”kausaalivallankumous”, jonka aloitti UCLA:n professori Judea Pearl, ja jota CliMA:kin käyttää kun se analysoi satelliiteista ja muualta saatavaa massiivista dataa ja käyttää tekoälyä. Niillä tullaan ratkaisemaan pilvien mallinnuksen mega-ongelma.
MITEN VIHERSOSIALISMIN KONKURSSIN PESÄNJÄKO PITÄISI TEHDÄ?
Maailmassa on nyt menossa raju ja armoton markkinaosuuksien uusjako ja turvallisuuskriisi.
Suomen pitää tässä rytäkässä löytää uusi / kannattava oma paikkansa ja näin selvitä voittajien joukkoon!
Lähtökohdaksi pitää ottaa edellä mainittujen tosiasioiden tunnustaminen.
Suomen uuden nousun pitää perustua maamme omaan etuun ja se pitää valaa syvälle realismiin, suomalaiseen pragmaattisuuteen, sekä markkinatalouden periaatteille.
Vihreä siirtymä pitää panna koipussiin, niin kuin monet muutkin maat ovat jo tehneet.
On siis tehtävä talouden (työsopimuslait ja verotus) täysreformi, jolloin saadaan 300 000 työtöntämme ja menetetty nuorten sukupolvi töihin.
Saamme Suomen taas kovaan kasvuun kun heitämme kehiin hyviksi koetut ylivoimatekijämme:
1) Poikkeuksellinen, luontainen kykymme tuloksia tuottavaan ja vastuuta ottavaan tiimityöhön
2) Kyky nopean-ketterästi kehittää ja ottaa käyttöön uutta tekniikkaa
3) Erinomainen koulutussysteemi, joka pitää kiireesti päivittää takaisin huipputasolle
4) Ei-korruptoitunut ja tehokas julkinen sektori, joka pitää skaalata kantokykymme mukaiseksi
Seppo Korppoo, isänmaastaan huolestunut asekätkijäsuvun edustaja, 30+ vuotta 24/7 pk-vientiyrittäjä, uuden tekniikan kehittäjä ja varsinkin nuorten työllistäjä.
PS: Olen jo pitkään seurannut ilmastoasioita ja -mallinnusta, tehnyt itsekin matemaattisia malleja ja ikäluokkani 12. fysiikkakilpailussa. Olen myös mukana Innocode Oy:ssä, joka kehittää tekoälytuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Onko nyt lopultakin niin että Suomi roikkuu edelleen suomettumis-ilmiössä?
Emmehän ole selvittäneet sotien jälkeisen sosialistisen kokeilun sotkuja vieläkään.
Johtuneeko siitä että meillä oli äärikommunistinen Taistolaisporukka vallassa 70-luvulta ja osa heistä on edelleen vallassa.
Meillä on jopa äärikommunistinen puolue hallituksessa. SKP + SKDL.
Vain nimi muutettiin kun suuri ja mahtava Neuvostoliitto romahti. Sillä pyrittiin peittämään puolueen kommunistinen linja joka näkyy puolueohjelmassa kaunisteltuna.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke, hyvä kommentti!
Moskovassa 1917 perustetun SKP:n SYVÄ-suomettumisen likapyykki on vielä pesemättä!
Euroopan viimeiset änkyräkomarit ovat pesiintyneet Vasemmistoliittoon, SDP:n vasempaan laitaan ja jonkin verran Vihreisiinkin, sekä varsinkin ay-liikkeeseen.
Sieltä ne Suomen talouskatastrofin todellisuudesta irronneet aiheuttajat löytyvät!
Ilmoita asiaton viesti
”Taistolaiset eivät ole koskaan ollut vallankahvassa, kymmenisen kansanedustajaa, yksikään ei koskaan hallituksessa, siinä kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko jo aika purkaa ja selvittää tuo aika?
Aloitetaan vaikka Tiitien listasta?
Ilmoita asiaton viesti
Arto hyvä,
On tunnettua, että taistolaiset toimivat Moskovan tiukassa ohjauksessa, kouluttamina ja rahoittamina Suomen etua vastaan.
Suomalaiset kommunistit olivat vahvasti mukana jo Venäjän lokakuun 1917 vallankumouksessa. Tästä muistamme Yrjö Sirolan, Otto Ville Kuusisen, Edvard Gyllingin, etc.
Kuuluisat Rahjan veljekset Eino, Jukka ja Jaakko olivat SKP:n perustajia ja toimivat aktiivisesti mukana Vladimir Leninin johtamassa maanalaisessa puoluetyössä ja saavuttivat tulevan vallankumousjohtajan täyden luottamuksen. Olivat mm. Leninin luotettavimpia henkivartijoita. Eino Rahja yleni puna-armeijassa kenraaliluutnantiksi ja palkittiin kahdesti Punaisen lipun kunniamerkillä.
Varsinkin Neuvostoliiton korkeimpaan johtoon kuulunut O. V. Kuusinen ja hänen SKPn johdossa toiminut tyttärensä Hertta Kuusinen toimivat pitkään Suomen etuja vastaan.
Vielä 1970 NKPn keskuskomitean edustaja Aleksei Stepanovitš Beljakov tuli Neuvostyoliiton suurlähetytilääksi Helsinkiin, tehtävänään pysäyttään Suomen liukuminen länteen.
Beljakov aloittikin aktiivisen toiminnan taistolaisten kanssa vallankumouksen organisoimiseksi Suomessa, jonka arvioitiin ennen pitkää putoavan kypsänä omenana sosialistiseen leiriin.
Tämän hankkeen lopetti presidentti Urho Kekkonen, heittämällä Beljakovin niska-perse-otteella takaisin Moskovaan.
Nyt Suomen taloutta vahingoittavat sosialisti-kommunistit pitää vihdoin heittää samalla otteella eläkkeelle!
Siinä kaikki!
Ilmoita asiaton viesti
Hassu ukko, joka kohdassa 2 jo ilmaisi, ettei ymmärrä mistään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna borrowed to buy votes to stay in power
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun tässä on talousviisaiden kokoontumisajot menossa, niin voinen kysyä, että jos Suomen valtio pyrkisi velkaantumaan lisää samalla kun verotusta kevennettäisiin, niin emmekö pääsi veteläisten EU-maiden joukkoon, missä EU-tuet virtaisivat maahan emmekä olisi nettomaksajia? Siis köyhä valtio ja paremmin toimeentulevat, osin jopa rikkaat, kansalaiset?
Ilmoita asiaton viesti
Italia hyvänä esimerekkinä ruikuttamassa koska ”liian suuri kaatumaan” jonka vuoksi mekin sopivan pienenä maksamme mafialle merkittävää suojelurahaa.Yksi tärkeimpiä syitä hampaattomuuteen euvostoliitossa ja valmina maksajana on oman maamme viides kolonna.Huono itsetuntoisena nämä Suomen syöjät nöyristelevät isojen pöydissä.Näitä hyvän pestin norkoilijoita ovat esim:Lipponen,Tuppurainen,Pietikäinen,Katainen,Marin,Ohisalo,Aho,Tuomioja.ymym.
Ilmoita asiaton viesti
S. J, pietikäinen unohtaa, että Kokoomus on ollut viimeisen 30-vuoden ajan keskeisin vallankäyttäjä suomessa ja suurin syyllinen myös vero-alennuksineen Suomen velkaantumieen. Huvittavaa on myös Jocke Rantasen tulkinnasta sosiademoktatiasta, miesraukka, kun ei ymmärrä sosialidemokratian ja kommunismin eroa, voi raukkaa!
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö. Siellä kommaridepuli taas höpisee omiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olet tuossa aivan oikeassa.
Sosiaalidemokratia on vain kommunismin naamio.
Ilmoita asiaton viesti
Norja pärjää öljyllä ja terveellä suhtautumisella työhön.Ruotsissa hyvät skoonen pellot ja metsät,pojoisen joet ja malmit.Tanskaa ihmettelen ilmeisesti yrittävää väkee.Suomi on ollut liian kauvan Venäjän holhokki.Venäjä elää ryöstetyllä maalla työtä ei tarvi tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ei ole riippakivenä ja taakkana euroa pakottamassa tukemaan muita maita, kuten Suomessa.
Ne voivat päättää taloutensa omassa valuutassaan täysin itsenäisesti ilman ulkopuolisia velvoitteita.
Ilmoita asiaton viesti
Totesin tuolla aiemmin, ettei Suomen elinkeinoelämä ja vientiyritykset (ml. matkailu) vaadi markkaan paluuta.
Suomen markka ei olisi kestänyt omana valuuttana ja piste.
Ilmoita asiaton viesti
Kansantalous hyvinvoinnissaan on arvokas asia ja myös rahataloudessa arvokas asia. Tämä muissa Pohjoismaissa on helpompaa ymmärtää, kun ne ovat kuningaskuntia tietoisesti. Niissä on valtion ja kuningashuoneen rahanlaskuoikeus. Olen perustellut omissa kirjoituksissani Suomen rahanlaskuoikeutta monipuolisesti, oikeudellisesti ja todellisuuden mukaan. Olemme tietokoneiden kehityksessä ja kehittämisessä ollut maana kärkijoukoissa ja olemme tuottaneet kehityskelpoisia rahoitusjärjestelmiä, jotka ovat yhteiskuntaa vakauttavia rahoitusjärjestelmiä ja -innovaatioita. Nämä ovat täyttä valuuttaa kansainvälisessä finanssimaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kehnosta valtiontalouden hoidosta päivitellään jatkuvasti. Muita Pohjoismaita, Ruotsi etunenässä, pidetään olennaisesti taitavampina taloudenpitäjinä.
Miksi ei tehdä kunnollista ja yksityiskohtaista vertailua, josta selviää missä kaikissa kohdin Suomen hallitus tuhlaa tai ei verota tarpeeksi. Tietoahan on valtion budjeteista lähtien vaikka millä mitalla. Sitten vain puolueet korjaustöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi tuli ensin muna vai kana?
Ovatko syyt ja seuraukset sekaisin? Vaihtotase on se ongelma!
Säästöt lisäävät työttömyyttä. Toisaalta väitetään, että korkea työllisyysaste lisää verotuloja julkiselle sektorille. Mistä otetaan varat työllisyysasteen kasvattamiselle? Joo lisää investointeja! Siis lisää velkaa. Tämä on se ikuisuusongelma: talouskasvu ja velkaantuneisuuden kasvu kulkevat aina käsikädessä. Talouden pitää kasvaa sitä mukaa, kuin velkaa otetaan lisää. Julkisen velan suhde BKT:hen on pidettävä vakiona: eli velka/BKT = vakio. Se pysyy vakiona, kun sekä julkinen että yksityiset sektorit velkaantuvat kokojensa suhteessa. Miksi tämä suhdeluku ei pysy vakiona, vaan kasvaa jatkuvasti? Vastaus: vaihtotase on negatiivinen. Negatiivisen vaihtotaseen verran Suomi velkaantuu liikaa vuosittain. Jos vaihtotaseen vajetta ei paikata lisävelalla, talous kiristyy. Siispä velkaannutaan lisää!
COVID-vuosina ei päässyt etelään, mistä seurasikin, että talous pyörikin tasapainon kantilta ihan mukavasti: ei alijäämää Suomen vaihtotaseessa.
Nyt taas otamme syömä – ja juomavelkaa, kun lomailijat pääsevät etelään, ja vaihtotase valahtaa taas negatiiviseksi.
Miksi toisella puoliskolla kansasta on addiktio käydä kaikesta huolimatta etelän baaritiskeillä tissuttelemassa mohitoja ehäpä useitakin kertoja vuodessa? Ei kai silloin voi kovin suuri lama olla, eihän! Itsehän meidän pitäisi myös nuo syömingit ja juomingit maksaa syyllistämättä muita kiristyvästä taloudesta. Ne mohitorahathan jäivät sinne etelään!
Veroja pitää nostaa, kunnes tasapaino Suomen vaihtotaseessa saavutetaan! Vaihtoehtoisesti pitää yrittää uudistaa yhteistä raha euro – ja siihen liittyvää yhteistä raha- ja valuuttakurssipolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lauri Kiiski korjaa nyt Kokoomus gallup kunkkuna seuraavassa hallituksessa koronaepidemian ja Ukrainan sodan aiheuttama valtiolliset talous menetykset.
On jotenkin apsurdia olla huomioonottamatta näitä klobaalisia menetyksiä.
Muuten mistä aloitat leikkaukset siitä on nyt hyvä puhua.
Muuten Seppo-Juhalle kysymys mitkä puolueet on seuraavassa hallituksessa leikkaamassa valtion menoja.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa on valtion budjetin vakautus.
Hallitukseen tulee vaaleissa menestyneet puolueet. Nyt gallupit lupaavat kaikille kolmelle suurimalle lisää edustajapaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Talouspolitiikan arviointineuvosto, valtiovarainministeriö, PTT, ETLA , OECD ja monet yksittäiset tunnetut ekonomistit ovat tämän todenneet, en minä yksin puhu Suomen julkistalouden vakauttamisesta.
Kaikki kommentoijjat eivät ole tätä halunneet tunnustaa, vaan kommentointi on mennyt henkilöön.
Keskustelu blogiotsikon aiheesta päättyy ja toivotan kaikille osallistuneille hyvää uutta vuotta !
Ilmoita asiaton viesti