Suomen valtio on velkakierteessä, muut Pohjoismaat eivät

Tanskan keskuspankin  eilisen tiedotteen  mukaan maa on maksanut valtion velkaa takaisin kahden vuoden aikana liki  13 miljardilla  vuodessa Ukrainan sodasta  ja koronapandemiasta  huolimatta. Tanskan valtiolla on velkaa enää liki 43 mrd (vrt. paljonko nykyinen Suomen hallitus on ottanut velkaa).

Tuon em. tiedotteen mukaan Tanska lähtee  vuoteen 2023  hyvistä asemista: a)  terve julkinen talous b) vaihtotaseen ylijäämä c)  vahvat työmarkkinat .

Entä Ruotsi ja Norja.

Kuten olen täällä aiemmin jo monissa blogeissani todennut, Ruotsin valtion vuoden 2023 budjetti on tasapainossa ilman lainanottoa.

Myös öljy- ja kaasuvaltio Norjalla on  valtion budjetti  tasapainossa.

*****

Ensi vuoden valtion budjetti perustuu 8,3 mrd:n suurvelanottoon .  Näyttää siltä,  että valtion budjetin velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli  10 mrd:n  eli miljarditolkulla  suuremmaksi kuin hallituksen budjettiesityksessä.

****

Kansainvälinen valuuttarahasto  IMF julkaisee kaksi kertaa vuodessa listan  maailman vauraimmista maista. Suomi on jäänyt jälkeen po. Pohjoismaista, eikä taida lähiaikoina kiriä noita maita kiinni.

****

Kotoisessa keskustelussa on noussut älämölö siitä kun sekä hallituksen itse asettama talouspolitiikan arviointineuvosto  jo tammikuussa  ja    valtiovarainministeriö   taloudellisessa katsauksessa  ovat tuoneet valtion budjetin edessä  olevat  vakauttamistoimet  korotetusti esille.

Suomen koko julkinen sektori on ylisuuri kansantalouden kantokykyyn. Julkinen sektori on mitoitettu kaksi kertaa suuremmalle väestömäärälle.

****

Eilen uutisoitiin jos jonkinmoisia galluppeja. Nykyinen VM-ministeri oli tässä listassa  toiseksi viimeisenä. Eikä syyttä. 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu