Suomen velaksi eläminen pysäytetään joko omin tai muiden päätöksin
Puolueet ovat saaneet ennen eduskuntavaaleja monista asiantuntijaraporttien näkemyksistä Suomen valtion ja koko julkisen talouden vakauttamiseen perusteltua taustatietoa:
1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti 2) Valtiovarainministeriön virkamiesraportti 3) Ministeriöiden kansliapäälliköt 4-5) IMF ja OECD Suomi -raportit .
Tänään tuohon tuli lisäyksenä valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoitus mihin julkisia varoja tällä hetkellä käytetään. Samalla kartoituksessa esitetään ja tarjotaan laaja valikoima julkista taloutta vahvistavia keinoja julkiseen keskusteluun. Verokartoituksessa selvitetään kattava tietopaketti nykyisestä verojärjestelmästä ja eri veroista, niiden tuotoista, ominaisuuksista.
Ks. tästä tarkemmin valtiovarainministeriön Meno- ja rakennekartoitus ja Verokartoitus
***
Suomen velaksi eläminen pysäytetään joko omin tai muiden päätöksin. Suomi elää reilusti yli varojensa. Menot ovat tällä hetkellä pysyvästi 10-12 mrd tuloja suuremmat.
Valtiovarainministeriön kehysehdotus (13.02.2023) julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2024–2027 (s. 20) kertoo kasvavasta velaksi elämisestä
Taulukko 9. Valtiovarainministeriön arvio budjettitalouden tasapainosta vuosina 2023—2027, mrd. euroa, käyvin hinnoin
2023 2024 2025 2026 2027 (mrd):
-10,4 -10,7 -11,0 -10,8 -11,8
****
Esitetty kahden vaalikauden malli julkisen talouden vakauttamiseen toivottavasti kääntää suunnan nykyiseen velkaantumisvauhtiin. On huomattava kuitenkin, että velan kokonaismäärä kasvaa kahden vaalikauden vakatusmallissa lisää ainakin 25-30 mrd, vaikka kutakuinkin valtion budjetti olisi saatu tasapainoon.
Jos nettolainanotto vuositasolla on 10-12 mrd lähivuosina, siitä voi laskea karkean arvion vuosittaisesta ( vv. 2024-2031) lainanoton tarpeesta vakautustoimista huolimatta. Korkomenot em. kehityksellä voivat nousta järkyttävälle tasolle – 6-7 mrd:iin- kahden vaalikauden jälkeen vakautustoimista huolimatta. Valtion bruttolainaotto mm. vanhojen lainojen uusimisen johdosta liikkuu valtiokonttorin laskelman mukaan 36-40 mrd:n vuositasolla.
****
Vaalien jälkeen hallitustunnustelija saa valmista materiaali kysymyksiin puolueille.
Se on sata varmaa, että seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan tulee sisältymään suunnitelma valtion budjetin alijäämän vakauttamiseksi kestävälle pohjalle.
Suomen valtion ja koko julkisen talouden vakauttaminen vaatii laajaa yhteistyötä yli puoluerajojen, yhtäaikaisia toimenpiteitä talouskasvun vauhdittamiseksi ja monia ratkaisuja valtion budjetin tulo- sekä menopuolella, työelämän rakennemuutoksia, uusia vientimahdollisuuksia ja teollisuuspolitiikan avauksia, työperäistä maahanmuuttoa, tutkimus- ja tuotekehittelyyn panostamista, koulutuksen rakenneuuudistusta jne.
***
Kokoomus olisi varmin valinta jos halutaan leikata menoja, mutta ei ole niinkän varmaa että ihmiset, varsinkaan ne köyhät, haluavat että heidän toimeentulostaan leikataan, koska heidän tulonsa ja tukensa tulevat valtion budjetin kautta.
Toki niiden jotka eivät valtion tukia tarvitse on helppo äänestää kokoomusta, mutta kokoomus tarvitsee muidenkin ääniä, niiden vähäosaisempienkin.
Mitä enemmän kokoomus kannattaa leikkauksia, sitä vähemmän tulee ääniä sieltä elintasopyramidin alapäästä, missä on valtaosa äänestäjistä.
Leikkauspolitiikkaa ajamalla ei ole niin kovin helppo voittaa vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kommentoijja Vihavainen
Ei kokoomus ole esittänyt yksistään menojen leikkaamista, kuten
kommentoijja näköjään toistaa vasemmiston liturgiaa.
https://www.kokoomus.fi/kokoomuksen-eduskuntavaaliohjelma-2023/
Mutta kun kysymys on monista lainsäädännöllisistä toimenpiteistä,
joita tarvitaan viennin ja ulkomaan kaupan aktivoimiseen, verotuksen rakenteisiin, työelämäuudistuksiin, hallinnon byrokratian keventämiseen, työperäiseen maahanmuuttoon, koulutusjärjestelmän uudistamiseen,
tutkimus- ja uotekehittelyyn, yritysten perustamiseen, patentointiin jne
Ilmoita asiaton viesti
”kysymys on monista lainsäädännöllisistä toimenpiteistä”
Tapahtuvatko nämäkin monet hallinnolliset lainsäädännölliset toimet joidenkin asiantuntijalausuntojen perusteella ja voidaanko niitä mitenkään konkretisoida äänestäjille?
Ilmoita asiaton viesti
Lainsäädännön valmistelu tapahtuu usein ensin nimetyn työryhmän pohjatyönä ja virkakunnan jatkovalmisteleluna alan asiantuntijoita kuulemalla ennen hallituksen esitysten antamista eduskunnalle.
http://lainvalmistelu.finlex.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainministeriö tänään:
– Uusien tie-, rata- ja vesiväylähankkeiden myöhentäminen:
– Uusien liikennehankkeiden ns. hankevarauksen portaittainen supistaminen vuosina 2024–2027: yhteensä 100–300 milj. euroa.
– Suurten ratahankkeiden suunnittelun keskeyttäminen ja hankeyhtiöiden purkaminen, kertaluontoisesti n. 240 milj. euroa koko julkista taloutta koskien. Lisäksi vältettäisiin hankkeiden rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvat merkittävät julkiset kustannukset, arviolta n. 12 mrd. euroa.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009426986.html
Orpo & kumpp. joitakin aikoja sitten:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/hakkanen-orpo-ja-kykypuolueen-vaalikampanja/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/petteri-orpo-ratsastaa-valheellisella-junayhteydella/
Saas nähdä, onko Orvolla kanttia takinkäännökseen, kun syytä on.
X
Ilmoita asiaton viesti
Juna lähti ja meni jo, arvoisa kommentoijja ei ehtinyt mukaan valtion budjetin
kokonaisvaltaiseen vakauttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Pietikäisen mielestä turhiin ratoihin pitää upottaa 12 miljardia?
X
Ilmoita asiaton viesti
Missähän olen noin sanonut. Vastaus: en missään.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyinkin, koska kommenttisi #3846026 sanoma ei minulle auennut.
X
Ilmoita asiaton viesti
Ei meiltä löydy poliitikkoa joka toimisi velkajaettavaa vastaan, sen tulee tekemään valuuttarahaston Ugandalaiset oppilaat 😭
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tottakai ne voi suunnitella mitä vain, mutta teot ratkaisevat. Ainakaan demarit ja kokoomus eivät pysty valtion taloutta korjaamaan, se on nähty.
Ainoa järkevä ulostulo on tainnut tulla liberaalipuolueelle jossa joku on OIKESTI lukenut budjettikirjaan ja osoittanut sieltä menoleikkauksia 9 miljardilla eurolla. Tämmöistä konkretiaa kaivattaisiin muiltakin puolueilta eikä vain tyhjiä puheita ilman konkretiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Moni voi ottaa budjettikirjan ja sen tulo- ja menomonenttiluettelon ja
siitä muka karsia.
https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2023&lang=fi&maindoc=/2023/aky/aky.xml&opennode=0:1:5:7:
https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2023&lang=fi&maindoc=/2023/aky/aky.xml&opennode=0:1:5:9:
Mutta kun kysymys on monista lainsäädännöllisistä toimenpiteistä,
joita tarvitaan viennin ja ulkomaan kaupan aktivoimiseen, verotuksen rakenteisiin, työelämäuudistuksiin, hallinnon byrokratian keventämiseen, työperäiseen maahanmuuttoon, koulutusjärjestelmän uudistamiseen,
tutkimus- ja uotekehittelyyn, yritysten perustamiseen, patentointiin jne.
Että taitaa menä liberaaleilta ”huonot housuun”, kun aletaan mennä oikeasta asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain kait se on aloitettava ja varmaan ensin olisi hyvä tarkastella mihin ne rahat oikein menevät.
Ei oikein tiedä miten muuten voisi konkreettisesti toimia esittää. Ei se, että kertoo hoitavansa talouden tasapainoon nostamalla työllisyysasteen vaikkapa 80 prosenttiin ilman konkreettisia toimia ja lisäämällä vaikka vuorineuvosten verotusta. Tai tekemällä,työn vastaanottamisen aina kannattavaksi… ja laskemalla veroja.
Se mitä tässä ajan takaa on KONKRETIA… käytännön esimerkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Luin ketjun uudelleen.
Ymmärsinköhän nyt oikein, että ongelma onkin byrokratia?
Ilmoita asiaton viesti
”Muiden päätöksin” Suomen velaksi elämistä ei pysäytetä, koska Suomen julkinen velka on länsimaisin kriteerein vähäistä.
Omin päätöksin se on vähitellen pysäytettävä. Järjen hiventäkään ei ole dramaattisissa yhden vaalikauden leikkauksissa. Rauhallisesti voidaan leikatakin, jos päähuomio kohdistetaan tuleviin terveyden, koulutuksen ja talouden kehityksen edellytysten parannuksiin.
Mitään kiirettä ei ole. Useimmissa vertailumaissa korkomenot ovat pahempia ja tasapainottaminen kestää vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
A-studiossa 6.3. Mykkäsen liturgiaa oli väsyttävää kuunnella, koska se toisti omaa ja budjettipäällikön virkamiesajattelua. Otetaan elintarvikkeiden ALV- korotuksilla heikoimpien ruokakassista heti jauheliha pois ja pullaa tilalle. Lehdistön sananvapautta korostava tilaushintojen erivapaus ALV- alennus myös tietenkin pois.
Rinne latasi uutta ajattelua pidemmän aikataulun tervehdyttämisellä, jossa kaikki pysyvät kelkassa mukana.
Terveyteen liitettävät porkkanat, lisäverot maksukyvyn mukaisesti.
Minä jatkan ”mantraani” julkistalouden hankintojen 50 mrd/v saneeraamisesta, jossa jokainen ostoissa 1 %:n säästö on 0,5 mrd €/ vuosi laadusta tinkimättä. Ei ehdottoman välttämättömiä voidaan siirtää parempiin aikoihin.
Demarien tervehdyttämisohjelma 10-11 mrd. tähtää 10-12v. periodille, kokoomuksen 2:lle vaalikaudelle täysin erilaisin painotuksin, joilla yhteiskunta on sairaampi kuin koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mykkänen voitti 6-0 illan keskustelun.
Mykkänen ei kannattanut ruuan alv:n akorotus, että kommentoijja höpsii omiaa.
Mistä tiedämme, minkälainen on maailmanssa tilanne 2030-luvulla.
Demarien viivytys on riskialtis. Demarien 15-vuoden mallilla (siis 15 v) valtion velkaantuisi lisää 70-100 mrd ja valtion kokonaisvelkamäärä olisi yli 250-300 mrd. Paljonko olisivat korkomenot, hipoi varmaan 10 mrd ja ylikin. –> E t t ä s i l l e e n !
Valtion bruttolainanotto on ollut viime vuosina 35-40 mrd vuodessa, josta suurin osa käytetään vanhojen lainojen uusimiseen ja 10-12 mrd on uutta velkaa.
Mistä tiedämme säilyyko globaalit rahoitusmarkkinat vakaina. Entäs jos joku
kriisi tulee. Venäjä käy sotaa länttä vastaan Kiinan piilotuella
Ilmoita asiaton viesti
Miksi julkishankinnat 50 mrd./v sivuutetaan ikään kuin niitä ei olisi ollenkaan leikkauslistoilla?
Siksikö, että ne tapahtuvat yksityisten yritysten lompakkoa kiristämällä ?
Ilmoita asiaton viesti