Suomen velkaantumisvauhti muihin Pohjoismaihin verrattuna omalla tasollaan

Suomen velkaantumisen taso muihin pohjoismaihin verrattuna on omilla lukemilla ja tulossa oleva velkaantuminen on sekin ihan eri luokkaa toteaa Swebankin pääekonomisti Heidi Schauman tuon Twitter -viestin kuvan saatteeksi.

Nykyisen hallituksen velanotto: 

Vuosi 2021 aloitetaan jo 10,9 mrd:n velanotolla … jatkuu ensi vuonna

Vuonna 2020 seitsemännen lisätalousarvion jälkeen  19,6 mrd

Vuonna 2019  kolmannesta lisätalousarviosta alkaen  0,7 mrd

             ________________________________________________

             Nykyisen hallituspohjan  velanotto tähän mennessä  yht. 31,4 mrd

*****

Bruttolainanotto  vuonna  2020  yht.    40,7 mrd 

*****

Valtion korkomenojen kehitys ei ole terveellä pohjalla, vaikka menot ovat vain alle ¼ ensi vuonna ( n. 0,8  mrd) verrattuna mitä ne olivat esim. vuonna 2003 (n.  4,3 mrd). Valtiolla oli vuonna 2002  velkaa alle 60 mrd, nyt kaksi kertaa enemmän.

 

Ei ihan heti lähihistoriasta löydy hallitusta ja sen hallitusohjelmaa, jonka ohjelman  tavoitepohja    – jo  ennen koronapandemiaa – petti (mm. työllisyysaste 75 % ja valtion budjetin tasapaino vuonna 2023). Budjettiriihessä  hallitus  siirsi ohjelmansa keskeiset tavoitteet 10-vuoden päähän .  

Kysyin täällä aiemmin, että rikkooko pääministeri Marinin hallitus perustuslain 62 §:n henkeä , kun se ei anna uutta tiedonantoa korvaavasta hallitusohjelmasta.  Hallitus on saanut koronapandemian hallintaan liittyvistä toimista pääosin  myös opposition tuen.

****

Suomen koko julkisen talouden rahoitus on ajautunut  vakavaan kriisiin.  Asiasta puhuminen ei ole räksyttämistä , vaan   faktan esiintuomista. Suurvelanotolla – niin kauan kuin velkaa saa  –  on helppo siirtää julkisen talouden kriisin korjaavat toimenpiteet seuraavalle hallitukselle. Uskottavaa korjausliikettä ei näytä nykyiseltä hallitukselta tulevan. Työelämäprofessori, valtiotieteen tohtori Vesa Vihriälä kirjoitti aiemmin , että hallituksen julkisen talouden kestävyystiekartta on epäuskottava.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu