Suurin osa Ranskan kansalliskokouksen paikoista ratkeaa vasta tänään

Ranskan kansalliskokous (Assemblée nationale ) on maan  vuoden 1958 perustuslain mukaisesti maan parlamentin  alahuone, joka valitaan suoralla kansanvaalilla.  Kansalliskokouksen valitaan  577 edustajaa.

Ranskan kansalliskokousvaalien 1. kierros pidettiin viikko sitten 30.06.2024  ja toinen kierros  on tänään  07.07.2024 ((Les dates des élections législatives) ).

Kahden vaalikierroksen järjestelmässä edustaja tulee valituksi ensimmäisellä äänestyskierroksella, jos hän saa enemmistön eli yli 50 % annetuista äänistä ja yli 25 % kaikkien äänioikeutettujen äänimäärästä. Toiselle kierrokselle pääsevät vain ehdokkaat, jotka ovat saaneet vähintään 12,5 % kaikkien äänioikeutettujen äänistä.  Toisella kierroksella tulee valituksi ehdokas, joka on saanut eniten ääniä, vaikka hän ei saisikaan enemmistöä annetuista äänistä. Jokaisella ehdokkaalla on myös sijaisehdokas, joka tarvittaessa tulee varsinaisen ehdokkaan tilalle. Näin käy jos valitusta edustajasta tulee esimerkiksi ministeri.

  1. kierroksen tulokset (ks. suoraan valittujen määrä))

Jos ennusteisiin on luottamista, vaalien jälkeen  uusi  kansalliskokous on koostumassa kolmesta suuresta poliittisesta ryhmästä:    Kansallinen liittoutuma/RN , vasemmistokoalitio/ NFP ja  presidentti  Macronia tukeva keskusta-oikeistolainen/ENS). Yhdelläkään noille kolmelle ryhmälle  ei näytä  tulevan absoluuttista enemmistöä kansalliskokoukseen.

Tänään vaalien toisella kierroksella kansalliskokoukseen valitaan suurin osa edustajista

Toimintakykyisen hallituksen aikaansaaminen näyttää  tulevan   vaikeaksi.  Ranskassa  presidentti nimittää pääministerin . Presidentti   johtaa ylintä toimeenpanovaltaa  ja on asevoimien ylipäällikkö. Budjettivaltaa  käyttää  kansalliskokous. Presidentti Macronilla on edessään valinta, kenen kanssa hänen tukiryhmänsä muodostaa hallituksen.

Ennustan, että vanha presidenttipuolue (LR/Les Républicains) on  yhtenä uuden hallituksen  puolueista.

Millä edellytyksillä Kansallinen rintama  voi nousta hallitukseen. Hollantiin muodostettiin joku aika sitten uusi hallitus, jossa on mukana ensimmäistä kertaa  PVVParty for Freedom -puolue .

Mikään poikkeus ei sinänsä ole se, että Ranskassa on  presidentti ja pääministeri eri puolueista (ks. linkki pääministeristä) . 

Ranskan pääministerit 1959 –  

****

Ovensuukyselyn tuloksia 2. kierrosella voi seurata   mm. näistä linkeistä:  

Le   Figaro  –  Le Parisien –  Le Monde  – France tv

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu