Suurvelanottoon nojaava budjetti runnattin eduskunnassa hallituspuolueitten toimesta
Eduskunta hyväksyi eilen vuoden 2023 valtion talousarvion. Käsittelyn pohjana oli valtiovarainvaliokunnan mietintö (VaVM 37/2022 vp). Kaikki budjetin pääluokat hyväksyttiin valiokunnan mietinnön mukaisina.
Ensi vuoden valtion budjetti perustuu 8,3 mrd:n suurvelanottoon .
Näyttää siltä, että valtion budjetin velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli 10 mrd:n eli miljarditolkulla suuremmaksi kuin hallituksen budjettiesityksessä.
Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä hallituspuolueitten toimesta kirjatussa kuudessa lauasumaehdotuksessa ei yhdessäkään mainita valtion budjetin edessä olevia vakauttamistoimia. Tämä siitä huolimatta, vaikka hallituksen itse asettama talouspolitiikan arviointineuvosto jo tammikuussa ja valtiovarainministeriön tuoreessa taloudellisessa katsauksessa vakauttamistoimet tuodaan korotetusti esille.
***
Nykyisen hallituksen aikana on tapahtunut asioita, jotka eivät ole johtuneet yksin Suomen hallituksen toiminnasta. Mutta hallituksen ylimielinen suhtautuminen valtion velkaantumiseen on jäämässä Suomen historiaan tapahtumana, josta vielä käydään jatkossa paljon keskustelua .
Nykyinen hallitus jättää seuraavalle hallitukselle perinnön, joka hakee vuosikymmeniin vertaistaan.
Seuraava hallitus joutuu heti ensi vuonna korjaamaan sote -uudistuksen monia valuvikoja.
Eilen tuli pahimmassa tapauksessa jopa 2-7 mrd:n lisälasku , kun ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli Luonnonvarakeskuksen selvityksen hiilinielujen romahduksesta.
Ja sitten on vielä julkistamatta loppulasku Fortum/Uniper seikkailusta veronmaksajille.
Tuntuu siltä, että ennen kuin nykyisen hallituksen toimikausi päättyy, tulee laskuja seuraavalle hallitukselle vielä lisää.
Tuossa valtiovarainministeriön taloudellisessa katsauksessa mainitaan sivulla 67, että valtiovelan korkomenot ovat vuonna 2027 jo n. 3,9 mrd eli moninkertaiset nykyisiin menoihin verrattuna.
****
P.s. Tänään julkistetussa Helsingin Sanomien puoluegallupissa on äänestäjien huoli velkaantumisesta luettavissa ainakin VM-ministeripuolueen kannatuksessa.
Paradoksaalista kansalaisten käyttäytymisessä on se, että miljardien velanotosta ei synny juurikaan keskustelua, esim. näillä foorumeilla.
Kuitenkin velanhoito tulee useita vuosia tästä eteenpäin syömään ison loven valtion budjettiin. Siis teidän rahoihinne!
Velanhoitokulut ovat kaikki pois terveydenhoidosta, vanhuspalveluista, päivähoidosta, koulutuksesta jne.
Sähkölaskuista ja bensan hinnasta kyllä meuhkataan.
Velka aiheuttaa kuitenkin paljon suuremman loven lompakkoon, jos vähänkin katsoo eteenpäin.
Mutta kansalaiset eivät näköjään ymmärrä mitään muuta kuin sitä konkreettista joka on tässä ja nyt.
Sama hölmöläisten taloudenpito ja aktiivisuus toteutuu muuten esim, taloyhtiöiden yhtiökokouksissa. Kun puhutaan miljoonien eurojen PT-suunnitelmista (esim. korjaukset), porukka haukottelee. Mutta annas olla kun aiheena on vaikka uusien haravoiden hankkiminen kevätsiivousta varten, arvo 200 euroa. Silloin riittää säpinää, keskustelua ja kannanottoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Paradoksaalista kansalaisten käyttäytymisessä on se, että miljardien velanotosta ei synny juurikaan keskustelua, esim. näillä foorumeilla”.
———
Vuosikausia olen tätä mantraa esille tuonut.
Ihmettelin keväällä, kun valtiontalouden suunnitelmassa lähivuosien alijäämälukuna esitettiin – 7 mrd , kirjoitin, että se on miljarditolkulla alakantissa.
Nyt VM:n katsauksen sivulla 68 on kaavio valtionhallinnon rahoitusasemasta. Pylväikkö on liki 10 mrd miinuksella.
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan pitäisi olla asiantuntijavaliokunta perustuslakivaliokunnan tapaan, mutta on suuressa määrin poliittinen valiokunta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on aivan selvä logiikka. Miljardien velanotto ei tunnu heti oikeastaan yhtään missään muualla kuin, että tulee lisää rahaa ja voidaan jatkaa entiseen malliin. Noi sähkölaskut, bensakulut, ruokamenot ym. niin ne tuntuvat heti.
Velanotto on tulevaisuuteen siirrettyä budjettileikkauksia ja verotusta. Se jo tarkoittaa mistä on kyse, siksi tässä ei ole mitään paradoksaalista.
Pietikäisen ”mantra” ei voi mennä perille, koska ei se voi tavallisia ihmisiä kiinnostaa, siihen aiheeseen liittyvät ikävät seuraukset ovat jossakin tulevaisuudessa. Sitten on myöhäistä kun aiheen kiinnostavuus alkaa lisääntymään.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainminsteriössä budjettipäällikkönä ja sittemmin valtiosihteerinä toiminut edesmennyt Raimo Sailas ennusti jo v. 2015 IS:n haastattelussa , mitä tuleman pitää.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000926891.html
Ilmoita asiaton viesti
Katso tätä, että mitä Raimo Sailas sanoi ennen kuolemaansa?:
https://www.iltalehti.fi/talous/a/a9543281-9a39-4608-85c8-16426e1b3b87
EDIT: Ilmeisesti et viitsinyt vastata, kun et kyennyt vaan halusit halpamaisesti ratsastaa kokoomuksen kanssa velkapelottelulla, jotta voitaisiin jäädyttää koko Suomi täyteen horrokseen yli kymmeneksi vuodeksi. Olen jo useat kerrat huomauttanut koko maailman velkahulluuksista, että Suomi on selvinnyt vähiten näiltä iskuilta ja vähemmän lainan otoilta ja silti sinä et vain mitenkään usko vaan huutelet melko tiuhaan tahtiin velkajutuista.
Nyt on joulun rauha ja pidä nyt vähän turpasi rullalla edes viikoksi. Hyvää joulua ja pyykinnarupoika nyt huulissasi ja monta sormissasi sekä katkaise saksillasi näppäimistöstäsi johto poikki ja tilaa netistä viikon kuluttua uusi näppäimistö kotiisi.
Ilmoita asiaton viesti
Millä perusteella voi uskoa, että demokratiassa seuraavatkaan hallitukset kykenevät laittamaan velkaantumisen kuriin? Tähänkään asti sitä ei ole kyetty usean hallituskauden aikana tekemään. Demokratia toimii juuri näin, se kyllä korjaa tilanteen mutta vasta sitten kun seuraukset näkyvät riittävän pahoina. Ei tähän asti tämä ole äänestäjissä tuntunut mitenkään
Minä olen lähes varma, että tämä korjataan ainoastaan tukipakettien ja IMF:n avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen luottoluokituksen lasku voi olla jo ensi vuonna edessä ja sitä kautta
uuden velan korkojen nousu.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion taloudelliset riskit ja vastuut ovat kasvaneet entisestään
https://vm.fi/-/valtion-taloudelliset-riskit-ja-vastuut-ovat-kasvaneet-entisestaan
Julkisen talouden kestävyyttä olisi tärkeää vahvistaa, arvioi valtiovarainministeriö riskikatsauksessaan.
Ilmoita asiaton viesti