Suurvelanottoon nojaava  budjetti runnattin eduskunnassa hallituspuolueitten  toimesta

Eduskunta hyväksyi eilen vuoden 2023 valtion talousarvion.  Käsittelyn pohjana oli valtiovarainvaliokunnan mietintö (VaVM 37/2022 vp). Kaikki budjetin pääluokat hyväksyttiin valiokunnan mietinnön mukaisina. 

Ensi vuoden valtion budjetti perustuu 8,3 mrd:n suurvelanottoon . 

Näyttää siltä,  että valtion budjetin velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli  10 mrd:n  eli miljarditolkulla  suuremmaksi kuin hallituksen budjettiesityksessä.

Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä hallituspuolueitten  toimesta kirjatussa kuudessa  lauasumaehdotuksessa ei yhdessäkään mainita valtion budjetin edessä olevia  vakauttamistoimia. Tämä siitä huolimatta, vaikka hallituksen itse asettama talouspolitiikan arviointineuvosto  jo tammikuussa  ja    valtiovarainministeriön  tuoreessa taloudellisessa katsauksessa  vakauttamistoimet tuodaan  korotetusti esille.

***

Nykyisen hallituksen aikana on tapahtunut asioita, jotka eivät ole johtuneet yksin Suomen hallituksen toiminnasta.  Mutta hallituksen ylimielinen suhtautuminen valtion velkaantumiseen on jäämässä Suomen historiaan tapahtumana, josta vielä käydään jatkossa  paljon keskustelua .

Nykyinen hallitus jättää seuraavalle hallitukselle perinnön, joka hakee vuosikymmeniin vertaistaan.

Seuraava hallitus joutuu heti ensi vuonna korjaamaan sote -uudistuksen monia valuvikoja. 

Eilen tuli pahimmassa tapauksessa jopa 2-7 mrd:n lisälasku , kun ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli Luonnonvarakeskuksen selvityksen hiilinielujen romahduksesta.

Ja sitten on vielä  julkistamatta loppulasku  Fortum/Uniper seikkailusta  veronmaksajille.

Tuntuu siltä, että ennen kuin nykyisen hallituksen toimikausi päättyy, tulee laskuja seuraavalle hallitukselle vielä lisää.

Tuossa valtiovarainministeriön taloudellisessa katsauksessa mainitaan sivulla 67, että valtiovelan korkomenot ovat vuonna 2027 jo n. 3,9 mrd eli moninkertaiset nykyisiin menoihin verrattuna.

****

P.s. Tänään julkistetussa Helsingin Sanomien  puoluegallupissa on äänestäjien huoli velkaantumisesta luettavissa ainakin VM-ministeripuolueen kannatuksessa.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu