Syytämme hallitusta velanotosta ja vastustamme kaikkea menojen leikkaamista sekä tarvittavia uudistuksia
Tuttua puhetta SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa . SDP syyttää pääministeri Orpon hallitusta velanotosta ja vastustaa kaikkea menojen leikkaamista sekä tarvittavia uudistuksia. Veropolitiikassa SDP olisi perumassa kaikki verohelpotukset ja hyväksymässä kuitenkin alv:n korotuksen.
Kenenkä politiikkaa nykyinen hallitus korjaa. Oikein ! Edellisen punavihreän hallituksen.
Vuoden 2025 VM:n pohjaehdotuksessa valtion valtiontalousarvioksi hallituksen budjettiriiheen momentilla 36.01.01 “Valtionvelan korko” menot ovat jo n. 3,5 md. Paljonko ne olivat vuonna 2022 , 0,8 mrd.
Sote -menojen räjähdysmäinen kasvu näkyy momentilla 28.89.31 “Hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitus (arviomääräraha)” . Momentin menot olivat vuonna 2023 20,8 mrd ja ovat pohjaehdotuksessa vuonna 2025 26,2 mrd.
Syyskuussa 2022 pm Marinin hallitus antoi eduskunnalle vuotta 2023 koskevan valtion talousarvioehdotuksen. Vuoden 2023 nettolainanotoksi muodostui 12,7 mrd (momentti 15.03.01.) Valtion budjetissa oli valmiina 11-12 mrd:n alijäämä ja sen päälle edelliisen hallituksen politiikasta johtuvat 7-8 mrd uusia lisämenoja seuraavalle hallitukselle.
*****
Valtiovarainministeriön (pohjaehdotus (9.8.2024)) nettolainanotoksi vuonna 2025 on merkitty 12,2 mrd em. 15.03.01 momentilla. Ilman sopeutustoimia ensi vuoden nettolainanotto olisi ollut 16-18 mrd ja Suomi joutunut EU:n alijäämämenettelyyn. Kysymys on tällä hetkellä, että riittävätkö hallituksen sopeutustoimet. Toissa viikolla luottoluokitttaja Fitch Rating piti sopeutustoimia riittämättöminä.
****
Nyt ollaan kaukana siitä takavuosien SDP:stä, jollaista oli toiminta esim. puheenjohtaja Paavo Lipposen aikana puolueen toiminta talouspolitiikassa ja julkisen velan hallinnassa (Lipponen I ja Lipponen II hallitukset).
Talouspolitiikan arviointineuvosto suositti jo edelliselle hallitukselle sopeutustoimien välttämättömyyttä (mm. Raportti 2021 ja Raportti 2022), mutta päinvastoin edellinen SDP-johtoinen hallitus kasvatti koko ajan miljardiluokassa menoja.
Onko talouden ja erityisesti valtion budjetin tilannekuva SDP:llä ilmeisesti tarkoituksellisesti laskelmoivaa puolueen kannatuskehityksen vuoksi. Kovin lyhytnäköistä se on, sillä myös seuraavien vaalien jälkeen muodostettava hallitus on myös Suomen talouden korjausliikkeen edessä. On valitettavaa, että suurin oppositio SDP on lähtenyt nykyiselle linjalle. Pääministeri Orpon hallituksen politiikka ei ole haaksirikossa, vaan enemmänkin SDP:n oma oppositiopolitiikka.
****
Ja sitten kaikki lukemaan lakia hyvinvointialueesta (esilukijoiksi SDP ja kepu)
→ 22 § Aluevaltuuston tehtävät
→42 § Hyvinvointialueen johtaminen
→ 43 § Aluehallituksen tehtävät
Miksi maan hallitukselta vaaditaan päätöksiä, jotka säädetyllä lailla eivät kuulu maan hallitukselle (po.lain eduskunnassa läpi runnanneet puolueet), vaan hyvinvointialueille.
Miksei hallitus tee niitä tarvittavia uudistuksia, vaikka hallituksella on valta ja eduskunnan luottamus. Oppositon vastustuksen ei pidä antaa vaikuttaa hallituksen toimintaan. Hallitus tekee ne päätökset, eikä oppositio?
Pitäisikö oppositio blogistin mielestä jotenkin vaientaa, vaikka se tekee vain sitä mitä opposition kuuluu tehdä, eli arvostella hallituksen ohjelmaa ja sen tekemiä päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
SDP:n vaihtoehtoja valtion budjetin sopeuttamiseksi ei saatu viime syksynä, vaan SDP salasi eduskunnan tietopalvelun laskelmat.
Valtion budjettia ei voida tasapainottaa ilman – tässä ja nyt – mittavia sopetustoimia. Se on fakta, Talouskasvulla sitä ei saada.
Ilmoita asiaton viesti
”On niitä vaihtoehtoja valtion budjetin sopeuttamiseksi ei saatu viime syksynä, vaan SDP salasi eduskunnan tietopalvelun laskelmat.”
Hallituspolitiikkaa ei tehdä oppositiopuolueiden laskelmilla, olivatpa ne salattuja tai julkisia, vaan hallituspuolueiden omilla laskelmilla.
Miksi niin ei ole tehty, vai eivätkö ne ole pitäneet paikkansa?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä merkitystä kenenkään millään vaihtoehdolla on, koska hallitus vie ”meidän hyvän hallitusohjelmamme kirjauksia” lävitse jääräpäisesti kenenkään muun näkemyksiin uskomatta? Ei EK:n, viennin, AY:n, THL/soten, Fitchin, EU:n eikä opposition.
Ilmoita asiaton viesti
Voitko eritellä nämä edellisen hallituksen politiikasta johtuvat 7-8 mrd. lisämenot?
Summa kuulostaa niin suurelta, että vaikea uskoa pelkän heiton perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Ne on mainittu blogissa.
Ilmoita asiaton viesti
Uudellakin lukemisella en löytänyt erittelyä. Taidat laittaa yhtäläisyysmerkin sote-menojen kasvun ja sote-uudistuksen välille?
Näinhän ei tietenkään ole. Sote-menot kasvavat inflaation ja väestön ikääntymisen myötä. En ole nähnyt kunnollista selvitystä uudistuksen vaikutuksesta, mutta se lienee selvää, ettei uudistus ole tähän mennessä tuonut säästöjä vaan joitakin satoja miljoonia lisäkuluja.
Ilmoita asiaton viesti
Sote -uudistuksesta – etukäteen – täällä sanottua:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sjphki/tuli-etukateen-todettua-kuten-moni-muukin/
Edellisen hallituksen runnoma soten rahoituslaki kaatoi seuraavan hallituksen päälle vastuun.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210617
Ilmoita asiaton viesti
”Edellisen hallituksen runnoma soten rahoituslaki kaatoi seuraavan hallituksen päälle vastuun.”
Hallituksella kuuluu olla vastuu kansalaisista, vanhoista, nuorista, sairaista, työkyvyttömistä, köyhistä, eläkeläisistä, kaikista siis, eikä vain pitää huolta siitä että rikkaiden veroja lasketaan ja köyhiä kyykytetään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Hallitus voi vastata kansalaisten tekemisistä ja valinnoista elämänsä aikana. Jokaisella on vastuu itsestään, lapsistaan ja vanhemmistaan.
Se on mennyttä utopiaa että virkamiehet ja virastot voisivat vastata lapsista, vanhemmista ja vanhuksista. Riittää että yritettään pitää huolta sairaista. Sekin oli aikoinaan omaisten kontolla ja taitaa taas uudelleen siirtyä enempi omaisille.
Lasten opetus on ongelmissa. Ihmisten sairaanhoito on ongelmissa, Vanhusten hoiva on ongelmissa. Kaikki 70- luvun sosialistiset unelmat ovat osottautuneet mahdottomiseksi.
Miten käy Arto nelipäiväisen työviikon? Se oli esillä viime vuoden tavotteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos näin on, niin kyse ei ole nykyhallituksen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.
Edellinen hallitus runnoi, kirjaimellisesti runnoi läpi kelvottoman soteuudistuksen. Ymmärtämättömyyttään?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä en sanokaan. Peräsin vain tuon luvun 7-8 mrd. perään.
Valtiovarainministeriön arvion mukaan Marinin hallituksen päätösperäiset menolisäykset olivat 7-8 mrd. hallituskaudessa. Ei siis vuodessa. Paljon rahaa sekin.
Ilmoita asiaton viesti
Epäsuorasti sanot.
Sote menot kasvavat nimenomaan ”uudistuksen” takia. Uudistuksen joka lisää reaalihintaisia kustannuksia inflaation lisäksi.
Täytyy toki todeta että näitä päätösperäisiä menolisäyksiä on tehty jo aikaisemmin myös.
Koko talous alkoi menemään persiilleen Nokia-huuman mukana.
Kun rahaa oli ja sitä tuli ovista ja ikkunoista niin ei ymmärretty että mikään ei ole ikuista. Lisättiin menoja mukaan lukien kaikenlaiset tuet ja avustukset ajattelematta että ne kertaantuvat joka vuosi.
Ei ymmärretty lainkaan että kaikki loppuu aikanaan.
Nokian aikana valtion budjetitkin. taisi olla ylijäämäisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedettiin jo hyvissä ajoin ennen Sipilänkin hallituksen sorvaamaa soteuudistusta, että sotemenot nousevat reaalisesti miljardilla vuodessa. Soteuudista esitettiin juuri ratkaisuksi tähän.
No tähän mennessä ei Marinin hallituksen soteuudistus ole korjannut kustannuskehitystä alaspäin ja hoitajamitoitus/hoitotakuu sekä sote-alueiden käynnistyskustannukset ovat nostaneet kustannuksia. Puhutaan kuitenkin sadoista miljoonista, ei miljardeista.
Ilmoita asiaton viesti
Pakko leikata kustannuksia, sillä Suomen velkaantuminen on juuri EU:n asettaman kriisirajan 60 % BKT:sta pinnassa.
Ylityksestä seuraa luotonoton kallistuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä siitä että kustannuksia olisi leikattava, tai veroja korotettava. Kysymys kuuluu vain että miksi näin ei tehdä, kun vallassa on hallitus joka on näin luvannut tehdä ja sillä on eduskunnan luottamus.
Vaikka olenkin sitä mieltä että leikkauksia ja veronkorotuksia tulee suorittaa, ihmettelen kuitenkin samalla sitä miksi Suomen on pakko niin tehdä. Vaikka monilla muilla EU- mailla on enemmän velkaa kuin Suomella ja myös entisellä EU- mailla Englannilla, niin niillä ei näköjään mitään tällaista pakkoa ole,
Vastaus on valitettavasti se että asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin mitä vaalitilaisuuksissa ja vaaliväittelyissä äänestäjien annetaan ymmärtää. Jokaisella leikkauksella ja jokaisella veronkorotuksella on haittapuolensa, jotka iskevät talouteen niin että haitat voivat olle yhtä suuret tai suuremmat kuin hyödyt.
Sen takia hallitus on nyt vaalilupaustensa kanssa pulassa, kun niillä toimilla joilla talous on luvattu laittaa kuntoon ei olekaan sitä vaikutusta kuin mitä on luvattu.
Minulla on tähän asiaan yksinkertainen neuvo, joka on tietenkin yhtä populistinen kuin kaikki muutkin vaalilupaukset.
Kansalaisten ns, kerskakulutusta vähennetään radikaalisti ja näin säästyneet rahat käytettäisiin valtion menojen maksamiseen.
Tässäkin ratkaisussa on vain se ongelma että talous kärsii, kerskakulutustarvikkeiden tuottajat ja kauppiaat kärsivät, Kauppa pienenee, tuotantomäärät supistuvat, työvoiman tarve laskee, valtion verotulot pienenevät monta eri kautta, kuten alv:n ja palkkaverotuksen kautta, yritysten voitot pienenevät ja niiden omistajien osingot pienenenevät ja osakkeiden arvo laskee.
Tämä on siis seuraus tämän minun ehdotukseni toteuttamisesta. Ilmaisia lounaita ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Arto skenaariosi on hyvä ja paikkansa pitävä.
Yksi hyvä puoli kaikesta esittämästäsi seuraa, työperäisen maahanmuuton tarve pienenee, paitsi hoiva-alalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi hyvä puoli kaikesta esittämästäsi seuraa, työperäisen maahanmuuton tarve pienenee, patsi hoiva-alalla.”
Mitäs hyvää siinä on? Minusta ulkomaiset työntekijät ovat kivoja, varsinkin hoitoalalla, mutta kyllä ne muutkin on.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssasi samaa mieltä. Hyvin kasvatetut aasialaiset naiset soveltuvat mainiosti hoiva-alalle. Heidät on monissa tapauksissa kasvatettu jo lapsena palvelemaan miehiä.
Valitettavasti muutettuaan Suomeen naiset huomaavat että on toisenlaisiakin tapoja kuin lapsena omaksutut.
Ilmoita asiaton viesti
”Valitettavasti muutettuaan Suomeen naiset huomaavat että on toisenlaisiakin tapoja kuin lapsena omaksutut.”
Minua on monta kertaa terveyskeskuksessa palvellut aasialaistaustainen, tai, mistäpäs minä tietäisin taustasta, sellainen joka ei ole niin kovasti suomalaisen näköinen. Aina on palvelu ollut mielestäni hyvää, ainaki minulle riittävän hyvää, toki myöskään kantasiuomalaisten osalta minulla ei ole pahaa sanottavaa.
Silloin kun terveyskeskukseni ei vielä ollut ”pörriäinen” asiakaskohtelu ei mielestäni ollut yhtä hyvää. Ero on siinä että silloin ne hoitajat ja lääkärit siellä olivat herroja ja ylhäisyyksiä.
Nyt pörriäisen aikana, olen tuntenut itseni tärkeäksi henkilöksi siellä. No, sehän on vain tunne, enhän minä oikeasti ole sen tärkeämpi kuin ennenkään, Kyse on vain tuntemuksesta. mutta kyllä silläkin on oma arvonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Tulin juuri Tampereelta ja sain loistavan palvelun ja hoivan ja kaikki hoitohenkilöt selkeästi Pirkanmaalta murteesta päätellen.
Kaikissa Maakunnissa ei ole yhtä välitöntä kulttuuria.
Täytyy olla varakas, kun kykenee käyttämään Pörriäisen palveluja. pelkästä puhelusta veloitetaan yli 40 eur.
Työterveydenhoidossa maksut jakaantuvat laajemmalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Täytyy olla varakas, kun kykenee käyttämään Pörriäisen palveluja. pelkästä puhelusta veloitetaan yli 40 eur.”
Tämä minun tervarini toimii ihan kuin tavallinen tervari, sillä erotuksella että sitä pyörittää pörriäinen. Ei ole vielä tarvinnut niihin kalliisiin pörriäisiin turvautua, paitsi hammashoidon osalta, jossa mittani tuli täyteen kunnaliseen hammashoitoon jo ajat sitten. Sen jälkeen olen käynyt yksityisellä ja kiltisti maksanut ne hirveät kustannukset.
Nämä muut, tavalliset terveyspalvelut ovat minusta toimineet kohtalaisen hyvin, ainakin minun kohdallani.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä.
Hampaanpoisto yksityisellä maksoi noin 240 eur, mutta hammaslääkärini oli juuri osanut uuden sähköauton, joten hinta oli täysin ymmärrettävä jo ilmastonkin vuoksi.
olen jo sen ikäinen että jaksan odotella normaalia terveysaseman lääkäriä vaivoihini.
Lääkäripuheluihin on vaikeampi tottua kun ei ole katsekontaktia ja puhelua joutuu toisinaan odottelemaan tuntitolkulla. Sitten kun odotettu puhelu saapuu ja lääkäri esimmäisenä kyselee:”Kuinka voitte” Olen rutiinilla vastannut:”Kiitos aika hyvin”. Jolloin Lääkäri lopettaa puhelun kiireisesti ja sanoo:”Hauska kuulla ja soitan taas puolen vuoden päästä”: Ja sulkee puhelun. En ole saanut sanotuksi varsinaista vaivaani.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisillä oppositiopuolueilla on käytössä peri vasemmistolaisen tapa jota kuvaa hyvin sanonta – hyökkäys on paras puolustus. Tuota hyökkäystä käyttämällä jättävät ihan tarkoituksella pois syyn joka on valtion alijäämäisen talouden peruskivenä ja etenkin sen mistä syystä Orpon hallitus on pakkorakosessa muuttaa kehityskulkua parempaan, kun Marinin hallituksella ei eväitä tuohon ollut. Vasemmistovetoiset hallitukset elävät lisävelan otolla, kun kustannuksia pitää lisätä (esim. sosiaalitukien määrää). Itse ovat kyllä nostamassa kaikenlaisia veroja ja maksuja, mutta nyt onkin kauhistuksien kauhistus, kun alv:ia on nostettu 1,5 prosenttia jotta saadaan koko kansa osalliseksi eli maksumieheksi. Tuo on tietenkin myrkkyä vasemmistoideologialle, kun mieluummin haluavat pitää käsiä muiden taskuissa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Tuo on tietenkin myrkkyä vasemmistoideologialle, kun mieluummin haluavat pitää käsiä muiden taskuissa. 😀”
Olikos se nyt Purra, joka haukkui oppositiota himoverottajiksi, kun ne ehdottivat budjetin tasapainottamista myös verotuksellisin keinoin.
Nyt, kun budjettia tasapainotetaan myös verotuksellisin keinoin, kuten oppositio muinoin vaati, opposito nimeää Purran himoverottajaksi, mikä on Purran omien sanallisten laisumien perusteella aivan oikea nimitys.
Oikeasti hallituksella ei ole tehokkaita toimivia keinoja enää, nyt kun köyhät on jo kyykytetty, muita kuin jättää tiet korjaamatta, puolustusvoimien hankinnat tekemättä, sairaat ja vanhukset hoitamatta jne. jne.
Yksi konsti on tietenkin myös valtion omaisuuden myynti, Kuinkahan kauan sitä myytävää riittää ja lieneekö myynnin ajankohta sopiva.
Ilmoita asiaton viesti
Alv. on tietyllä tavalla myös progressiivinen vero.
Varakas, hyvätuloinen ostaa kalliimpia tuotteita kuin vähävarainen jolloin hänen maksamansa alv. on myös suurempi euroissa laskettuna.
Tuotteita jotka usein eivät ole sen kummempia kuin halvemmatkaan mutta niillä saattaa olla ”statusta”.
Ilmoita asiaton viesti
Se on aivan sama verotetaanko suurituloista, vai kyykytetäänkö köyhiä.
Sillä on yhtäläiset vaikutukset talouselämään, kysyntä laskee, kauppa pienenee, tuotanto vähenee, työvoimaa joudutaan supistamaan, valtion verotulot pienevät tuloverotuksen, alv:n, yritysverotuksen ja pääomaverotuksen kauitta, yritysten voitot pienenevät, sijoittajien osingot pienenevät ja osakkeiden, eli omistusten arvo laskee.
Ilmoita asiaton viesti
Progressiivisessa verossa veroprosentti nousee ansioiden kasvaessa.
Ainoa alv-järjestelmän progressiivinen elementti on tiettyjen välttämättömyyshyödykkeiden alennettu verokanta. Pienituloisella menee suurempi osa kulutuksesta näihin hyödykkeisiin.
Joku (lähinnä vasemmistosta) voi sanoa arvonlisäveron olevan degressiivinen vero, koska se kohdistuu vain kulutukseen ja säästetyt tulot jäävät veron ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
”Varakas, hyvätuloinen ostaa kalliimpia tuotteita kuin vähävarainen jolloin hänen maksamansa alv. on myös suurempi euroissa laskettuna.”
Nyt tulee yleistyksiä, ei totuuksia. ”Tarkka taloudenpito” voi olla monelle varallakkaalle ylpeyden aihe, siksi oman toiminnan seuraukset eivät välttämättä käy mielessä esimerkiksi ruokakaupassa, jossa on laputettuja tuotteita, jotka ovat menossa vanhaksi ja niin vaan ostetaan opiskelijoiden ja kansaneläkkeellä olevien nenän edestä laputetut tuotteet omaan koriin vailla mitään omantunnon tuskia.
Kauppa ei tunnusta sosiaalista eriarvoisuutta, nopeat syövät ja hitaat eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, tulee epätotuuksia. Kerro lisää.
Varakas ostaa 100 000 euron Teslan ja köyhä 3000 käytetyn koslan.
Jne.
Varakas ostaa kunnon pihvin ja köyhä lenkkimakkaraa.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhälle se 3000 euroa on kuin 30 000 euroa, mutta rikkaalle 100 000 euroa on kuin 10 euroa. Kyllä tasaverolla on yksinomaan vahingollisia seurauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan meillä jäljellä vielä vesilaitokset, Alko ja Veikkaus.
Saaria on jo myyty. Voisivatkohan jotkut järvistämme mennä kaupaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Voisimme harkita koko maan myymistä, jollekin sellaiselle menestyksekkäälle valtiolle kuin Sveitsi, Tai Norja.
On niitä maakauppoja ennenkin tehty, ei se sen kummempaa ole kuin yrityskauppa.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus Suomea pienemmät valtakunnat hermostuvat kun isohko osa väestöstä vaihtuu suomalaiseksi.
Aikoinaan nälänhädän aikaan monet pohjois suomalaiset muuttivat Pohjois Norjaan Vesisaaren alueelle, niin että väki puhui jo enemmänn suomenkieltä kuin norjaa. Norja sitten erilaisin toimin esti alueen ”Finmarkin” suomalaistumisen.
Itse kannattaisin Suomen ja Norjan läheisempää yhteistyötä ja vaikka liittovaltiota. Norjalaiset ovat vain ihan ahneita viinan kanssa läträämään. Siinä suomalaiset jäävät Hopealle ja ruotsalaiset Pronsille.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla näyttää riittävän tuollaisia vasta-argumentteja, jotka eivät kylläkään vastaa totuutta. Vasemmistopuolueet ja näköjään keskusta mukaan luettuna olisi nyt esittämässä mm. osainkojen verotuksen kiristämistä, joka sitä paitsi koskisi vahvasti yritysmaailmaan ja työllisyyteen. Kas kummaa, miten nyt esittävät tuollaista, kun olivat itse puikoissa päättämässä myös verotuksesta, eivät saaneet tuotakaan aikaiseksi. Nyt sitten sinun laillasi huudellaan asiasta ilman minkäänlaista tietoisuutta menneestä poliittisesta päätöksen teosta.
Alv-korotus on mitä ilmeisimmin kuitenkin tilapäiskorotus ja koskee kaikkia tasaisemmin. Myös heitä jotka nauttivat muutoin valtion erilaisista tuista (siis valtion kustannuksista).
Kuten todettua, niin vasemmistoideologiaa edustaville näyttää olevan vallan helppoa pidellä käsiä muiden taskuilla, kunhan omat saavat olla rauhassa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten todettua, niin vasemmistoideologiaa edustaville näyttää olevan vallan helppoa pidellä käsiä muiden taskuilla, kunhan omat saavat olla rauhassa. 😀”
Niinpä, minä en kuitenkaan ole vastuussa vasemmistoideologiasta, en sen kummemmin kuin oikeistoideologiastakaan, enkä ole myöskään tippaakaan uskonnollinen.
Joissakin asioissa asenteeni voi muistuttaa kristillistä asennetta, ihan vain sattumanvaraisesti, ei siis siksi että olisin mitenkään kristillinen, kuten en ole vasemmistolainenkaan.
Olen vain ihan muuten sitä mieltä että kristillinen näkemys köyhistä ja osattomisista huolehtimisesta on ihan hyvä näkemys, vaikka suurin osa, elleivät sitten kaikki kristityt, ole pelkästään pintakristittyjä, vaan he ovat itseasiassa ihmiselle ja kasakalle luonteenomaisesti ahneita petoja, jotka ottavat, kuten kasakat, kaiken mikä on irti, eikä heiltä riitä köyhille ja osattomille mitään myötätuntoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyisillä oppositiopuolueilla on käytössä peri vasemmistolaisen tapa jota kuvaa hyvin sanonta – hyökkäys on paras puolustus. Tuota hyökkäystä käyttämällä jättävät ihan tarkoituksella pois syyn joka on valtion alijäämäisen talouden peruskivenä ja etenkin sen mistä syystä Orpon hallitus on pakkorakosessa muuttaa kehityskulkua parempaan, kun Marinin hallituksella ei eväitä tuohon ollut”
Eikös Kokoomus etunenässä ole ollut kaikissa hallituskokoonpanoissa viimeiset viisitoista vuotta, lukuunottamatta Marinin hallitusta, jossa suurimmat menoerät tulivat Korona-suluista, joita olivat silloiset oppositiopuolueet, muun muassa Perussuomalaiset ja Kokoomus siunaamassa ja vinkumassa vielä kaikenlaisia yritystukiaisia, kun ”pieniä yrittäjiä nyt niin kuritetaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Koronatuista puheen ollen; ”Koronatukia on jaettu jo miljardeja suomalaisfirmoille – tarkastusviraston tyly arvio: Tukea meni yrityksille, jotka eivät olisi tukea tarvinneet.” https://yle.fi/a/3-12115110
Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan koronatuet eivät kohdentuneet yritysten talousvaikeuksien kannalta erityisen hyvin.
”Valtaosa koronatukea saaneista yrityksistä ei olisi tarvinnut tukea, koska ne olisivat pysyneet voitollisina myös ilman sitä. Asia ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuksesta, joka tarkastelee koronakriisin seurauksena käyttöön otettujen yritystukien kohdentumista erilaisille yrityksille.” https://yle.fi/a/74-20072943
Noista tutkimustuloksista päätellen voi tehdä johtopäätelmän, että Marinin hallitus epäonnistui tuossa selvästi. Jaettiin rahaa, velkarahaa, sumeilematta valtioyhtiön kautta ilman, että tuohon olisi ensinnäkään ollut laillista oikeutta.
”Yksi on Business Finlandin ja Ely-keskusten jakamien kehittämistukien määrä eli 1,3 miljardia euroa. Jo vuosi sitten tiedettiin, että tämä raha ei pelasta hädässä olevia yhtiöitä. Rahoilla ei voinut paikata romahtaneita tuloja, vaan niillä piti kehittää uutta liiketoimintaa.” https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/05/17/koronatuki-ja-suuret-lupaukset-kasikirjoitus
Lain BF:n 2 ja 3 §:ien mukaan valtion rahoitusta ei voida koronatukena maksaa vaan lain tarkoittamiin kohteisiin. Ei siis voitollisten yritysten pitämisenä voitollisina, eikä tappiollisten yritysten saamista voitollisiksi.
https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20171146
Ilmoita asiaton viesti
Todellista populismia vasureilta.
Tästä on hyviä esimerkkejä Arto Vihavaisen kirjoituksissa. Uudelleen ja uudelleen.
On itsestään selvää että kansalaiset vastustavat kaikkia leikkauksia koska ne koskettavat aina jotakuta. Eikä se tunnu hyvältä siitä jota leikkaus koskettaa.
Sama on tilanne velan kanssa. Tietenkään velanotto ei ole hyvä aisa kenenkään mielestä.
Sitten kun nämä kaksi asiaa yhdistetään niin tulee tilanne jossa olemme, kiitos sosialistien:
Olemme ajautuneet ylettömään velanottoon koska sosialistit toteuttivat monia menoja, lakisääteisiä, jotka maksavat joka vuosi kunnes ne puretaan.
Nyt olemme tilanteessa jossa noita menoja on joko purettava tai otettava lisää velkaa, syömävelkaa.
Vaihtoehto on verojen korotus. Ongelma on vain se että korottamalla tuloveroja ne itse asiassa alenevat koska työnteko ei ole järkevää kun yli puolet tuloista menee suoraan veroihin.
Tästä on hyvä esimerkki mm. lääkärikunta joka on siirtynyt ja siirtyy yhä enemmän yritysperusteiseksi. Lääkäri perustaa yhden miehen OY:n jonka avulla hän pääsee pienemmällä kokonaisverotuksella. Eikä tuo ole väärin.
Jos verotus olisi kohtuullista, ei tuollainen toiminta olisi kannattavaa koska siitä aiheutuu myös ylimääräisiä kuluja ja työtä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun jatkuvasti arvostellaan tehtyä sote-uudistusta niin helposti unohtuu kysymys, että toimiko entinen, kymmenien ja taas kymmenien kuntayhtymien sote-mallit tehokkaammin kuin uudistettu sote, no ei toiminut, sen koin itse ollessani 80-luvulla tälläisessa himmelissä terv.ltk:n jäsenenä, pilkkahuudot ”arvauskeskusesta” raikuivat kylän raiteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin silloin pääsi lääkäriin.
Arvauskeskuksia ne ovat edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Samalaiset jonot oli silloinkin kuin nyt, aika vain kultaa muistot, tässäkin tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Granlund on kyllä hieno tuulahdus -70 ja -80 -luvuilta, vaikka jo tuolloin kertomansa mukaan kannatti natoa, kuten kaikki muutkin vanhat demarit.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kannatin, kuten sotaveteraani isänikin, toisen polven demari, kannatin myös Suomen liittymistä EEC:n. Toki myönnän olleeni demarien joukossa vähemmistössä, mutta niin olivat myös Natoa kannattaneet suomalaiset, enemmistö Naton liittymiseen tapahtui vasta Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen nykyinen demari oli tuolloin demarien joukossa vähemmistönä. Jos heiltä kysytään.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin että fanaattinen sosialismin kannatus hämärtää todellisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointialueita on 21 kappaletta. On saatu aikaan melkoinen hallintohimmeli ja vielä eduskunnan myötävaikutuksella. Sossut ja Kepu etunenässä loivat Suomeen uuden ”rälssin”. Valtion budjetista 30 % kuluu hyvinvointialueiden rahoitukseen.
Linkki on yksi osoitus siitä, että maan asioiden hoito terveelliselle pohjalle tuntuu olevan täysin mahdotonta. Tervettä pohjaa ei löydy omin voimin, vaan siihen tarvitaan ulkopuolista apua.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010121322.html
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan tuo sote-alueiden määrä kovinkaan ratkaiseva tekijä?
Keskimäärin sote-alueella on noin 13.000 työntekijää ja 240.000 asiakasta. Olisiko toiminta välttämättä tehokkaampaa, jos lukumäärät olisivat nelinkertaisia?
Iso yritys ei välttämättä ole pientä tehokkaampi. Ratkaisevaa on se, miten toiminnot on järjestetty.
Ilmoita asiaton viesti
Vähäinen tai puutteellinen johtamistaito lienee yksi syy sotealueiden ongelmiin. Esimerkkinä, Hus aloittaa jättimäiset muutosneuvottelut – jopa tuhat henkilötyövuotta vähenee.
Vasta kriisi saa aikaan muutosta.
Ilmoita asiaton viesti
No pitäisi, Viinikka, olla aika selvää että HUS:in alueelle perustetut viisi hyvinvointialuetta ovat pahimman luokan päällekkäistoimintaa.
Mittaamaton määrä työtä kuluu siihen mikä kulu kuuluu HUSin ja mikä hyvinvointialueen maksettavaksi.
Naurettavin mahdollinen tilanne on Vantaan ja Keravan pahoinvointialueella jossa oli hankittava palkkahallinto vaikka varmuudella molemmissa kunnissa on ollut toimiva palkkahallinto.
Näissä oloissa käytetään miljardeja seiniin ja rautaan ja hallintoon kun pitäisi käyttää rahaa hoitoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitenkään itsestään selvää. Yrityselämässä jakautumiset ovat muodissa. Vrt. Cargotec vs. Kalmar tai lukemattomat esimerkit maailmalta.
En nyt silti sano, että nykyiset hyvinvointialueet olisivat erityisen ketteriä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on mielenkiintoinen asia.
Gargotekin historia on hyvin monimutkainen ja sitä kannattaa googlata jos on kiinnostusta.
Perusasia tässä on se että 1980-luvulla ja siitä eteenpäin oli muotia, painotus sanalla muotia, että suuret yritykset hankkivat omistukseensa useita eri toimialoja. Niitä kutsuttiin sitten ”jaloiksi”.
Tämä muoti muuttui sitten jossain vaiheessa ja yhtiöt alkoivat purkamaan pois päätoimialaansa liittymättömiä toimialoja. Käytännössä myymällä tai yhtiöittämällä osia toiminnastaan.
Se että suuri olisi aina kaunista ei pidä paikkaansa.
Tässä voin lainata, en muista tarkkaa sananmuotoa, Chryslerin johtajan Lee Iacoccan sanotaan sanoneen että ”kun organisaatio saavuttaa tietyn koon, se alkaa kasvamaan itsestään”, siis ilman että ksvulle olisi tarvetta.
Tarkoittaa sitä että perustetaan uusia virkoja ja toimintoja jotka eivät millään tavoin tue päätoimintaa.
Mielestäni näin käy nimenomaan, ja erityisesti Suomessa, valtion ja kuntien organisaatioissa.
Tämä koskee myös ns. ”hyvinvointialueita”.
Ilmoita asiaton viesti
HUS:n yksi ongelma on, että rahoitus tulee kolmelta HV-alueelta ja Helsingistä. Tämä on johtanut tehottomaan osaoptimointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiontalouden leikkaukset ovat väärin kohdennettuja ja alimitoitettuja. Orpon hallitus jakaa niukkuutta etupäässä köyhille.
Ilmoita asiaton viesti
Varman Risto Murto toteaa tämän päivän Hesarissa, että luottoluokitus tulee laskemaan. Se tietää lisäkuluja valtion velan korkoihin, jotka jo nyt ovat 3,5 miljardia euroa vuodessa.
Murto toteaa samassa haastattelussa, että tarvitaan yli puoluerajojen ja vaalikausien menevää yhteistä talouspoliittista näkemystä. Se tuskin onnistuu näiden lyhytnäköisten poliitikkojen ansiosta, joilla useilla, varsinkin ”nokkamiehillä/naisilla” luottamustoimesta on tullut ammatti. Siinä ”oma napa” -ajattelu kulkee yleisen edun edellä.
Murron mukaan vaihtoehtoja on kaksi: joko rakennetaan yhteinen ohjelma, johon keskeiset puolueet sitoutuvat tai sitten ”pyydetään Brysselistä apua” eli ajaudutaan niin sanottuun liiallisten alijäämien menettelyyn.
Itse kallistun tässä realismiin eli jälkimmäisen vaihtoehdon puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Olet tässä oikeassa.Tarvitaan nopeasti uusi laajapohjainen hallitus ja Suomen pahin jarrumies PS ulos esimerkkinä Tampere.
Laskusuhdanteen aikana tarvitaan kasvuinvestointeja, satsauksia, uutta työuskoa, oikeudenmukaista verotusta myös yläpäähän, yritysverotuksen uutta strategiaa, ei rajuja leikkausia ml. mielialat. Työntekijöitä ulkomaita myöten.
Koko hallitusohjelma on perustunut edellisen hallituksen menestyksen kumoamiseen liioitetulla ”velkavalehtelullaan”.
Eli suurin osa hallitusohjelmasta on vain poliittinen muistomerkki vain jo 1, 5 v ikäisenä
”meidän hyvänä hallitusohjemana kirjauksineen”, vaikka aika ajoi ohi kauan sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi nousuun kehä 3 väellä,kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti
Pietikäinen tahtoo nyt lukea politiikkaa Kokoomuslasein, sillä näyttää hyvin ilmeisesti sille, että unohdat Kokoomuksen olleen kaikissa hallituskokoonpanoissa monessa aiemmassakin hallituksessa, ja ollut vielä itse siunaamassa näitä menopäätöksiä.
Keskustelu kääntyy jatkuvasti menoleikkauksiin, vaikka se ilmiselvin vastaus ei ole menoleikkaus, vaan veropolitiikan kiristys. Jotkut hullut katsovat kateellisena Ruotsia, jossa perintövero on poistettu ja täällä huudellaan saman politiikan perään, mutta reservin upseerina varmasti ymmärrät myös turvallisuuspolitiikan ja yhteiskunnallisen vakauden merkitystä.
Varallisuuden periminen on eräs suurimpia epätasa-arvon luojia, joka varmasti aiheuttaa yhteiskunnallista epävakautta, kun kilpailuyhteiskunnan korvaakin nepotismi – sukusuosinta ja harvojen valta. Jos Porvarihallitusta kiinnostaa turvallisuus ja yhteiskuntavakaus, niin silloin sosiaalinen oikeudenmukaisuus on kaiken päätöksenteon keskiössä.
Ilmoita asiaton viesti