Takaako runsas puolueiden lukumäärä demokratian toimimista ?

Oikeuministeriön vaalit.fi  sivuilla julkaistiin torstaina vaalipiirikohtaiset eri puolueiden ehdokaslistat  ja ehdokasnumerot.  Koko maassa ehdokkaita on  yhteensä 2424.

Samalta em. oikeusministeriön sivulta toisesta linkistä löytyvät Suomessa tällä hetkellä rekisteröidyt puolueet.   Puoluerekisterissä on tällä 24 puoluetta. 

Takaako sitten runsas puolueiden määrä demokratian toimimisen parhaalla tavalla ? Kuukauden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa on Helsingin   vaalipiirissä  laskujeni mukaan  21 eri listalla ehdokkaita, kun esim. Lapin vaalipiirissä ehdokkaita on 15 eri listalla.

***

En ota kantaa puolesta ja vastaan, tehostaako  esim. Ruotsin kaltainen 4 %:n   (Fyraprocentsspärren kallas den regel i Regeringsformen )  äänikynnys demokratian toimimista tai sitten ei. 

Viime syksynä  ennen Ruotsin valtiopäivävaaleja  totesi  SVT:ssä  valtiotieteen emeritusprofessori Sören Holmberg,  että puolueiden suuri määrä  tekee hallituksen muodostamisen vaikeammaksi ja järjestelmän toimimisen  epävakaaksi. 

Ruotsin valtiopäivillä on nyt 8 eri puoluetta.  Suomen eduskunnassa on nyt päättyvällä vaalikaudella 10  eri ryhmää (puoluetta).

Kysymys puolueiden lukumäärästä ja demokratian toimimisesta  liittyy myös  kunkin puolueen sisäiseen demokratiaan. Missä määrin jäsenet pystyvät vaikuttamaan puolueen päätöksiin ja ohjelmallisiin linjauksiin sekä tavoitteisiin.  Puoluelaissa  ja puolueen rekisteröidyissä säännöissä ovat  yleiset määräykset puolueen toiminnasta ja hallinnosta. 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu