Talouskasvu ei yksin  riitä julkisen talouden vakauttamiseen

Onko äänestäjät “jymäytettävisä “, kun pääministeri Marin  ja sitä kautta SDP ei suostu kertomaan julkisen talouden vakauttamisesta juuri mitään. Talouskasvu ei yksin  riitä valtion ja koko julkisen talouden vakauttamiseen. Surkuhupaisaa on myös , että tehtävässään  pahoin epäonnistunut valtiovarainministeri  Saarikko sysää vastuuta   valtion velkaantumiseen  kokoomuksen ja muun  opposition päälle.

****

Puolueet saavat  riittävästi kyllä  monista asiantuntijaraporttien  näkemyksistä  Suomen valtion ja koko julkisen talouden vakauttamisen välttämättömyydestä.

1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti   2)   Valtiovarainministeriön  virkamiesraportti  3)  Ministeriöiden kansliapäälliköt  4-5)  IMF     ja  OECD   Suomi -raportit .

***

Kokoomus sanoo kannattavansa  noita  asiantuntijanäkemyksiä ja kahden vaalikauden mallia valtion ja koko julkisen talouden vakauttamiseen.  Mutta  SDP hyökkää kokoomusta vastaan pienituloisten, eläkeläisten sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen aseman heikentämisestä, kun kokoomus  kannattaa noita monia samansuuntaisia asiantuntijanäkemyksiä. 

Onnistuuko  hallituspuolueilta  vaaleissa tosiasioiden  peittäminen ?  Seuraava hallitus on julkisen talouden osalta koko itsenäisyytemme  ajan yhdessä  pahimmassa “nesteessä “ . Makrotaloudesta ja suurista linjoista puhuminen ei ole suosittu aihe, koska  äänestäjien on vaikea hahmottaa asioita.  Valtion budjetin menot ovat tällä hetkellä 10-12 mrd pysyvästi tuloja suuremmat.  Hyvinvointivaltion rahoituspohja uhkaa nykymenolla romuttua.

****

Kahden vaalikauden malli julkisen talouden vakauttamiseen ei riitä. Mutta se toivottavasti kääntää suunnan nykyiseen velkaantumisvauhtiin.  Velka kasvaa joka tapauksessa lisää ainakin 25-30 mrd, vaikka kutakuinkin valtion budjetti olisi saatu tasapainoon. Jos nettolainanotto  vuositasolla on 10-12 mrd    lähivuosina, siitä voi laskea karkean  arvion vuosittaisesta  ( vv. 2024-2031) lainanoton tarpeesta  vakautustoimista huolimatta.

Ja korkomenot  nykyisellä kehityksellä voivat nousta järkyttävälle tasolle 6-7 mrd:iin kahden vaalikauden jälkeen vakautustoimista huolimatta.  On huomattava, että valtion bruttolainaotto liikkuu valtiokonttorin laskelman mukaan  36-40 mrd:n vuositasolla.

****

Suomen valtion ja koko julkisen talouden vakauttaminen vaatii laajaa yhteistyötä yli puoluerajojen,  yhtäaikaisia toimenpiteitä talouskasvun vauhdittamiseksi ja monia ratkaisuja  valtion budjetin tulo- sekä  menopuolella, työelämän rakennemuutoksia, uusia vientimahdollisuuksia ja  teollisuuspolitiikan avauksia, työperäistä maahanmuuttoa, tutkimus- ja tuotekehittelyyn panostamista, koulutuksen rakenneuuudistusta  jne.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu