Tuoreessa puoluekannatusmittauksessa kahden kärki edelleen sama
YLE on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen (%) liittyen eduskuntaavaleihin
1. Kokoomus 21,6 % 2. SDP 20,4 % 3. PS 15,9 % 4. Keskusta 11,9 %
5.VAS 10,9 % 6. Vihreät 8,9 % 7 .KD 3,7 % 8. RKP 3,6 % 9. LiikeN 1,0 %
ja Muut %.
Tuoreessa puoluekannatusmittauksessa kahden kärki – Kokoomus ja SDP- on edelleen sama. Huomiota kiinnittää keskustan kannatuksen edessä oleva miinusmerkki samoin kuin KD:n sekä RKP:n kannatukset.
****
Kesä on edennyt jo elokuun puolelle. Pikkuhiljaa politiikan syksy käynnistyy, kun eduskuntaryhmät pitävät kesäkokouksiaan.
Tällä viikolla – huomenna – 09.08.2024 valtiovarainministeriön pohjaehdotus vuoden 2025 valtion talousarvioksi julkaistaan internetissä. Vuoden 2025 talousarvioesitys annetaan valtioneuvoston yleisistunnossa eduskunnalle 23.09.2024.
Pääministeri Orpon hallitus joutui talouden sopeuttamisessa pakkorakoon edellisen hallituksen politiikan johdosta. Yhteistyötä yli puoluerajojen ei synny, jos menojen leikkaaminen jätetään nyt tekemättä. Talouspolitiikan arviointineuvosto suositti jo edelliselle hallitukselle sopeutustoimien välttämättömyyttä (mm. Raportti 2021 ja Raportti 2022), mutta päinvastoin edellinen hallitus kasvatti koko ajan menoja. Nyt edellisen hallituksen päähallituspuolueet syyttävät pääministeri Orpon hallitusta velanotosta. Suomi vältti joutumisen EU:n alijäämämenettelyyn hallituksen päättämien sopeutustoimien johdosta.
Vaikka SDP:n ryhmän selvä enemmistö tuki hallituksen nk. käännytyslakia, ei ole merkkejä kokoomuksen ja SDP:n suhteiden lämpenemistä. Onko SDP ajautunut laitavasemmiston kahleisiin nykypolitiikassaan? Mitään näkyvää irtiottoa SDP ei laitavasemmistosta – ainakaan vielä – ole tehnyt.
Lakihanke työmarkkinamallista on jatkovalmistelussa (Lausuntopyyntö ja lausunnot). Lakihankkeella on merkitystä, miten seuraavat työehtosopimusneuvottelut etenevät. Työministeri Satosen pyytämät OAJ:n ja Tehyn puheenjohtajat eivät saaneet SAK:n kanssa sopua asiassa.
Oman mielenkiinnon muodostaa, milloin YLE -työryhmä saa työnsä valmiiksi. Keväällä ennen aikojaan tiedotettu sopu ei mennyt kaikissa eduskuntaryhmissä läpi. Tuskin olen kovin väärässä, että eduskunnassa on puolueita nykyisessä oppositiossa, jotka eivät halua sopia mistään asiasta PS:n mukana ollessa.
*****
Katso tästä eräiden Euroopan ja eräiden muiden maiden puoluekannatuksia.
Ruotsi – Norja – Tanska – Saksa – Itävalta – Hollanti – Britannia – Italia – Kreikka – Espanja – Ranska – Belgia – Portugali – Viro – Suomi – Sveitsi – Puola – Kanada – USA – Japani – Intia,
Heinäkuussa on pidetty kahdet vaalit, Britannian parlamenttivaalit ja Ranskan kansalliskokouksen toisen kierroksen vaalit.
Britanniassa vaalien seurauksena maata johtaa jatkossa pääministeri Keir Starmerin työväenpuolueen hallitus. Uudella pääministerillä on samat haasteet kuin tehtävänsä jättäneella hallituksella maan velkaantumisesta ja EU-suhteista sekä maan sisäisen yhtenäisyyden vaalimisessa. . Uusi pääministeri Starmer piti tällä viikolla hätäkokouksen Portlandin joukkopuukotuksesta seuranneiden väkivaltaisten levottomuuksien johdosta.
Ranskassa kesän vaalien seurauksena kansalliskokoukseen tuli kolme rymitymää, joilla kellään ei ole yksin enemmistöä (Kansallinen liittoutuma/RN , vasemmistokoalitio/ NFP ja presidentti Macronia tukeva keskusta-oikeistolainen/ENS). Parin viikon kuluttua – kun Pariisin olympiakisat ovat ohi- , presidentti Emmanuel Macron ilmoittanee, kenelle hän antaa hallituksen muodostamisyrityksen. Siis yrityksen. Saattaa olla, että nykyinen vt. pääministeri Gabriel Attal joutunee jatkamaan pääministerinä mahdollisesti pitempäänkin.
USA:n presidentinvaalien tärkeimmät tapahtumat lähiviikkoina ja kuukausina ovat tuossa linkissä. Marraskuun vaaleissa ovat vastakkain nykyinen varapresidentti Kamala Harris (varapres. Tim Walz ) ja aikaisempi presidentti Donald Trump (varapres. JD Vance). Lähes päivittäin julkistetaan kannatusmittauksia puoleen jos toiseenkin. Mitä kaikkea – yllättävääkin – tapahtuu ennen marraskuun vaalipäivää ( pysyykö vaalitaistelu USA:n demokratian hallinnassa, mitä kyberhyökkäyksiä tapahtuu ja mitä disinformaatio vieraan vallan toimesta levitetään).
****
Vuonna 2024 eri maissa pidettäviä vaaleja
Mielenkiintoista on mm. se, että hallituspuolueiden yhteiskannatus on hieman kasvanut.
Oppositio on hajanainen mikä merkitsee sitä, että sillä ei ole vaihtoehtoa.
Perussuomalaisten kannatus osoittaa lievää kasvua, kun mm. Keskusta uuden puheenjohtajan ensimmäisen kokonaisen kyselykuukauden aikana ei ole päässyt kasvuun.
Ps on edelleen työväestön suosiossa mm. kevään lakoista ja työlainsäädännön uudistuksista huolimatta. Tämä aiheuttanee päänsärkyä Hakaniemen suunnalla.
Suomalaiset arvostavat vastuunkantoa ja ymmärtävät talouspolitiikan tärkeyden. Sama koskee mm. itärajan turvallisuutta, jota valtiosääntö- ja sekalainen muu vasemmistohenkinen joukko vastusti mediaa hyväksikäyttäen.
Kyllä kansa tietää ja ymmärtää!
Ilmoita asiaton viesti
Ensi kevään alue- ja kuntavaalit pitävät puolueiden suut supussa tarvittavista sopeutustoimista. Hyvinvointialueilta ja kuntia on Suomessa liikaa.
Hallituksen toimet vaikuttavat pitemmällä aikavälillä, siksi ensi vuonnakin velanotto on suuri. Oppositio ei tietenkään kerro juurisyitä, miksi näin on.
P.s. Olen sitä mieltä , että nk. Turun ratahanke tarvitaan.
Nykyisessä oppositiossa tarkoituksella muisti pettää siitä, että he panivat hankkeeet vireille.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006233672.html
Ilmoita asiaton viesti
Sdp:n ja Kokoomuksen suhteiden lämpenemisen esteenä ei ole Sdp:n ”laitavasemmistolaisuus” vaan Kokoomuksen siirtyminen siirtyminen oikealle persujen kylkeen. ”Loka” Laitinen käytti Kokoomuksen oikeistosiivestä ”kauppakamarinulikat” nimitystä ja kyllä, tuo siipi on ottanut vallan Kokoomuksessa, perinteisillä sivistys-ja sosialisiivellä ei ole enää sijaa Kokoomuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ole vain menneen ajan demari.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo hyvä, Kokoomushan haikailee menneisyyteen mm. ”työmarkkinauudistuksen” nimellä joka vie suomalaista työelämää yhä kauemmas hyväksi havaitusta ns. pohjoismaisesta mallista ja sillä näyttää olevan sinun täysi tukesi. Tunnen varsin hyvin suomalaisen politiikan historian ja konservatiivinen Kokoomus on aina ollut uudistuksen suurin jarru on ollut kysymys sitten peruskoulu-uudistuksesta, tai laista kansanterveystyöstä ja nyt Kokoomus haluaa EK:n vaatimuksesta viedä suomalaista työelämää pois pohjoismaisesta mallista kohti itä-Eurooppalaista mallia.
Ilmoita asiaton viesti
Onko työpaikalla sopiminen menneen ajan toimintaa. Nyky -SDP haluaa
säilyttää ay-johtajilla korporatiivivallan ja siinä samalla hulppeat omat tulot.
Kokoomus toimi Suomen EU-ja Nato jäsenyyden puolesta kaikkein
eniten Suomen puolueista.
Ilmoita asiaton viesti
Alkukesän EU-vaaleilla ei ollut mitään vaikutusta puolueiden eduskuntavaaleihin kytkeytyviin gallup-lukuihin. Ei ollut aiemmin kunta- ja aluevaaleillakaan. Tuskin on ensi keväänäkään.
Julkisen velan kasvu alkoi Vanhasen hallituksen aikana ja pääsi hallitsemattomaksi Rinteen hallitusohjelmassa, kun pysyviä menoja lisättiin tuloista piittaamatta Marinin hallituksen toimesta. Nyt on korjauksen aika ja se vie aikaa useita vuosia. Nuorille ja tuleville sukupolville emme voi jättää velkataakkaa elämällä yhä yli varojen kuten oppositio uhoaa.
Valtiovarainvaliokunnassa viime kaudella hyvinvointialueuudistusta käsitellessämme tuli selväksi se, että laskelmat kustannuksista olivat pahasti pielessä. Ne ovat tätäkin suuremmat mm raskaan hallinnon takia.
Tunnin juna-hankkeen pani alulle Keskusta, joka nyt sitä vastustaa. Toki on paikallaan parantaa ruuhkaisten osuuksien välityskykyä kuten hallitus suunnittelee. Iso hanke kaatuu kuntien ja EU:n päätöksiin.
Tänä kesänä maakuntien maanteitä päällystetään enemmän kuin minään vuonna vuosikymmeniin. Tämä on valtava panostus maakuntiemme elinvoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kepun arvostelu velanotosta (heillä oli vm-ministerin salkku ed. hallituksessa) ja muka riittämättömistä väylähankkeista kertoo kuinka hakusessa puolue politiikka on.
Edit
Käsittääkseni EU-rahoitusta haetaan uudelleen ja hankeyhtiö on saanut käsittääkseni
0,5 mrd:n lainan helpottamaan osakaskuntien rahoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Melko turhaa puuhaa nämä gallupit, kun kansalaiset eivät pääse/halua puolueen jäsenyyden kautta vaikuttaa omien ASIOIDENSA hoitoon. Politbyroot ovat tietenkin tästä asiasta pelkästään iloisia vallan säilyessä melko harvan kädessä, varsinkin kun puoluetuet tipahtavat kuin Manulle illallinen.
Enemmän suoraa kansanvaltaa yhteisten asioiden hoitoon, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko, että suoralla kansanvallalla julkisen velan holtiton kasvu saataisiin loppumaan?
Nyt tehdään 9 mrd e sopeutukset. Yli 15 vuotta on eletty velkaa kasvattamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Yli viisitoista vuotta on tosiaan eletty velkaa kasvattamalla, eikä käännettä varsinaisesti ole nähtävissä.
Vuosi sitten esiteltiin budjetti, jossa oli hieman yli 10 mrd. nettolainanottoa. No, eilen vilkaisin ajantasaisen budjetin. Nyt nettolainanotto on jo 12,7 mrd.
Nostan hattua, jos huomenna esitellään budjetti, joka nettolainanotto on alle 10 mrd. Varsinkin, jos lukema ei nouse vuoden mittaan.
Ilmoita asiaton viesti
” eikä käännettä varsinaisesti ole nähtävissä.”
Minusta selvä käänne nähtiin Orpon hallituksen myötä verrattuna edelliseen hallitukseen:
siirryttiin ”emme edes välitä/yritä” -moodista ”teemme toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi senkin uhalla että lokaa tulee niskaan” -moodiin.
Ei kai kukaan odottanut että talous korjaantuu yhden hallituskauden aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri esiteltiin Ylellä ennakotietoja budjettiesityksestä, jossa on 12,2 miljardin alijäämä.
Käsittääkseni milloinkaan ei ole budjettiesityksessä ollut yhtä suurta alijäämää. Tämän vuoden budjettiesityksessä oli 11,5 mrd.
Vuonna 2020 budjettiesityksen alijäämä oli 2 mrd. Alijäämä kasvoi 18 miljardiin hyvin tunnetuista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Pysyn em. lausuntoni takana.
Ilmoita asiaton viesti
Mun mielestä EU-pyroiden ohjauksessa oleva politbyroovalta on näyttänyt kykynsä, ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt noinkaan. Sipilän hallituksen aikana suunta käännettiin,ja keskusta maksa siitä edelleen.
Kokoomus porskuttaa noilla tuloksilla edelleen.
Seuraavaksi kyykkää persut. Mihin Suomi kokoomusta tarvii?
Ilmoita asiaton viesti