Tuoreet puoluekannatusluvut ennakoivat puheenjohtajakeskustelua parissa puolueessa

YLE julkaisi tuoreet  puoluekannatusluvut.

  1. SDP 2. PS 3. Kokoomus 4. Vihreät 5. Keskusta

Kannatusluvut ennakoivat puheenjohtakeskustelun voimistumista niin hallituspuolue keskustassa kuin oppositiopuolue kokoomuksessa.

Mitä sitten tapahtuu hallitusrintamalla, koska jatkossa ei voi kuitata lisävelanotolla menojen lisäyksiä. Valtion velanotto ei suinkaan pysähdy tällä viikolla julkistettuun neljänteen lisätalousarvioon. Vaikkei menoja enää samassa tahdissa lisättäisi, tulopuolelle  on syntymässä verokertymävajaus. Sen suuruutta  ei ole julkisuudessa liiemmälti käsitelty.

Vuoden 2009 talouden notkahduksessa verokertymävajaus oli useita miljardeja. Nyt tilanne on paljon vakavampi ja vaikeampi. Velkaantumiskeskustelu on jäänyt  tällä viikolla puolinaiseksi, koska kokonaiskuvaa ei vielä voi hahmottaa.  Muutamille hallituspuolueille menojen leikkaus ei puheissa esiinny, mutta se on aivan varmasti edessä. Jos koronapandemia pysyy hallinnassa, ennustan melko repivää keskustelua  hallituksen ja opposition välille kesätauon jälkeen.

Kuvakaappaus Ylen sivulta

——

Katso tästä eräiden muiden Euroopan maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – Norja  – Tanska –  Saksa   –  Itävalta  – HollantiBritannia  – Italia  – Espanja –  Ranska   –   Suomi

Naispääministerien taustapuolue   Suomessa, Norjassa ja Tanskassa on kärjessä.  Saksan tilanne on myös merkille pantava. CDU/CSU:n kannatus on viime kuukausina noussut selvästi yli vuoden 2017 liittopäivävaalien. Populistipuolueiden kannatus ei ole enää nousukiidossa, ei Suomessa, eikä Ruotsissa, Saksassa ja monissa muissakaan maissa.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu