Kuntademokratia tuskin saa kolausta kuntavaalien siirtämisestä muutamalla kuukaudella

Oikeusministeri  Anna-Maja Henriksson  sanoi eilen, että alkavalla viikolla ratkeaa kuntavaalien pitäminen huhtikuussa. Ministeri Henriksson perustelee kuntavaalien järjestämistä alkuperäisessä aikataulussa muiden maiden esimerkillä.

Näyttää siltä, että hallitus on joutunut  puun ja kuoren väliin. Eikä vähiten siitä syystä, että valtioneuvoston oikeuskansleri Tuomas Pöysti  kehotti aiemmin kuluneella viikolla   vielä harkitsemaan vaalien siirtämistä huhtikuulta.

“Reipas osuuskauppaväki”  – siis  kaikki eduskuntapuolueet   tällä viikolla  pitivät kiinni Lasten uutisten kuntavaalitentissä kuntavaalien pitämisestä ennalta määrätyn   aikataulun  mukaan 18.04.2021. Ja lapsille ei sovi puhua “vastoin parempaa “ tietoa.

Jos kuntavaalien  ajankohta kuitenkin sitten siirretään eduskunnalle annettavalla lailla, muuttuu luonnollisesti em. linkissä kaikki valmistavat muutkin toimenpiteet (ehdokashakemusten jättöpäivä, ehdokasasettelun vahvistaminen, ennakkoäänestys kotimaassa ja ulkomailla,  uusien valtuustojen  aloittamispäivä). Toisille puolueille voi olla eduksi kuntavaalien ajankohdan siirtäminen, toisille ei. Enpä lähde tässä nyt asiaa enemmän arvioimaan

Kuntavaalien siirtäminen ei ole nyt mikään ainutkertainen toimenpide, sillä edellisetkin vuoden 2017 kuntavaalit pidettiin  muutettuna ajankohtana  uuden kuntalain nojalla.

****

Monissa maissa  on vaaleja pidetty ja pidetään pandemiaolosuhteissa.

Eihän tässä ole  kuin vajaat neljä kuukautta sitten , kun USA:n presidentinvaalit voitettiin ja hävittiin aikojen aikojen suurimmalla äänimäärällä.

Vaaleja on tulossa tänä vuonna monissa maissa.  Jos täältä Euroopasta nostaa esiin maita, niin vaaleja on määrä pitää mm. Saksan liittopäivävaalit syyskuussa, Hollannin parlamenttivaalit nyt maaliskuussa ja Norjassa syyskuussa. Ja tottakai itäisen naapurin Venäjän duuman vaalit syyskuussa. En ole vielä huomannut, että noissa em. maissa harkittaisiin vaalien ajankohdan siirtämistä.

****

Katso tästä eräiden muiden Euroopan maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – Norja  – Tanska –  Saksa   –  Itävalta  – HollantiBritannia  – Italia  – Espanja –  Ranska   –   Suomi

***

P.s. Ai mitä mieltä itse blogisti on kuntavaalien siirtämisestä. Tuskinpa suomalainen kuntademokratia siitä saa kolausta, jos kuntavaalien ajankohtaa siirretään muutamalla kuukaudella.  

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu