Tyyntä myrskyn edellä  →valtiota ja kuntia odottaa rahoituspohjan romahduksen katkaisu (leikkaukset)

Olen täällä  kuukausia vaatinut  nykyisen hallitusohjelman  (PM Rinne/kesäkuu 2019   ja PM Marin/joulukuu 2019)   uusimista puhtaalta pöydältä ja, että se voitaisiin käsitellä syksyn budjettiriihen yhteydessä

En ole yksin asialla. Keskustan kansanedustaja Mikko Savolan   mukaan hallitusohjelma on neuvoteltava uusiksi.  Valtiovarainministeri Katri Kulmuni  vaatii myös hallitusohjelman uusimista   Ilta-Sanomien haastattelussa. Lama-ajan 1990-alkuvuosien pääministeri – Katri Kulmunin  puolueesta – Esko Aho heittäisi hallitusohjelman  suoraan roskakoriin.

****

Onko tässä tyyntä myrskyn edellä , etenkin SDP:n piirissä. Hevosmiesten uutistoimiston luotettavan lähteen mukaan  syksyllä tulevat julkisen talouden monet sopeutussuunnitelmat sekä valtion että kuntien puolella.  Suomen kansantalouden ja sitä myötä koko julkisen talouden romahdus on sitä luokkaa, että vielä hallituksesta  halutaan  olla hiljaa- mutta  kauan hiljaisuus ei voi jatkua.  Suomen talouden  romahdus on jopa vaikeampi kuin 1990-luvun alkuvuosina.

Vuoden  2009 finanssikriisistä johtunut talouden taantuma paikattiin valtion puolella vuosikausia lisävelanotolla ilman aitoja sopeutustoimia. Vasta pääministeri Sipilän hallitus osoitti tässä suhteessa oikeasuuntaisia toimia.  Jotenkin paradoksaalista, että vasemmiston haukkuma nk. Kiky-sopimus oli ”höydensarjan” luokkaa, mitä nyt on edessä.

****

Eilen päättyi määräaika Martti Hetemäen “exit”-työryhmän 1. vaiheelle   ja  vähän myöhemmin Jukka Vihriälän talousviisaitten  työryhmälle. Odotan mielenkiinnolla, saadaanko jo tänään tietoja Martti Hetemäen työryhmän ehdotuksista. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on parhaillaan TV1:n ohjelmassa ja kertoi saaneensa  jo  työryhmän raportin. Huomenna koko hallitus käsittelee päätettyjä jatkotoimia.

***

Vahvat merkit viittaavat siihen, että nykyinen  hallitus tulee saamaan  ikävää postia    luottoluokituslaitoksilta   ellei Suomen hallitus pysty esittämään luotettavaa  ja uskottavaa julkistalouden suunnitelmaa. Nyt velkaantumisvauhti alkaa olla sitä luokkaa, ettei  näin  voida montaa kuukautta jatkaa.

Eduskunnan käsittelemä julkisen talouden suunnitelma vuosille 2021–2024  menee myös uusiksi.

Keskuskauppakamarin laskelman mukaan tappiota koko kansantaloudelle tulee 1,2-miljardia per viikko. Vaikka ihmisten terveys on – ihan oikein  – ykkösasia, nykytilannetta edes ihmisten terveyden suojelemiseksi ei voida kovin pitkään pitää koko julkistalouden rahoitusromahduksen takia. Tämä on fakta.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu