Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on strategista tilannejohtamista

Suomessa keskustellaan  taas Nato -jäsenyydestä.   Suomen Nato jäsenyys ei kuitenkaan realisoidu pelkillä poliittisilla puheilla ja vastakkainasettelulla.

Suomen Nato -jäsenyys   edellyttää eduskunnassa enemmistön tukea jäsenyydelle  ja toisaalta samanaikaista varmuutta Naton toimesta jäsenyyshakemuksen  hyväksymisestä.  Nato -jäsenyysasia on ylimmän valtiojohdon ja eduskunnan  yhteinen asia. Kansanäänestys jäsenyydestä  ei  ole  ulkoisen vaikuttamisen johdosta sopiva tapa.

Jokaisen puolueen on  kertoa tässä ja nyt Nato -jäsenyykantansa (HS-Orpo).

Kansalaiskeskustelussa (täälläkin eräissä blogeissa) esiintyy samoilta kirjoittajilta jatkuvaa kaunaluonteista kirjoitettelua niitä puolueiden kohtaan, jotka kannattavat Nato -jäsenyyttä. Luonnehdin nämä kirjoitukset Nato -vastustajien laaariin kirjoitteluksi.

****

Suomen ja Ruotsin Nato -jäsenyydet ovat  suuressa määrin sidoksissa toisiinsa. Vaikea kuvitella, että Suomi hakisi Nato -jäsenyyttä ja Ruotsi jäisi ulkopuolelle ja päinvastoin.  Suomi ja Ruotsi on viime viikkoina ja kuukausina joutunueet suurvaltapolitiikan pelinappuloiksi. Siksi ulko- ja turvallisuuspolitiikka on strategista tilannejohtamista molemmilta mailta yhteistoiminnassa.

NATO relations with Sweden  —  with Finland 

****

Perustustuslaki: Kansainväliset suhteet  (HE 1/1998PeVM 10/1998 vp . ks. sivulta 145 valiokunnan näkemys presidentin ja valtioneuvoston välisestä   yhteistoiminnasta.

+2
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu