Vaaleihin viikko, konservatiivien selvä johtoasema pysynyt 

Britanniassa pidetään ensi viikon torstaina (12.12.2019) ennenaikaiset  parlamenttivaalit.

Kun katsoo viime viikkojen  ja päivien puoluekannatusmittauksia, konservatiivit (Con) ovat säilyttäneet  selvän johtoaseman kovimpaan kilpailijaan työväenpuolueeseen  (Lab) verrattuna.

Noilla kannatusluvuilla konservatiivit saavat enemmistön parlamenttiin ja työväenpuolue  tulee häviämään rutkasti enemmistövaalitavasta johtuen parlamenttipaikkoja vuoden 2017  vaaleihin verrattuna. Brittien mielenlaatu voi vaihtua viikossakin, joten ensi viikon torstaina  se sitten lopullisesti nähdään.

****

Vaalien EU-myönteisin ja EU-eroa vastustava puolue liberaalidemokraatit (Lib Dem) eivät  -ainakaan vielä-  ole saaneet saaneet kanavoitua kannatustaan merkittävään nousuun.

Tätä brittiläistä mielen ailahtelua näin pohjoismaalaisena voi vain ihmetellä, miten britit haksahtivat uskoman   Nigel Faragen  puheita vuoden 2016 EU-kansanäänestyksessä  (EU Referendum Results ). Myös tänä vuonna brittien mieli on ailahdellut,  kun katsoo Faragen johtaman Brexit  -puolueen  kannatuskehitystä . Kesäkuussa puolue oli mielipidemittauksissa suurin puolue (YouGov/The Times), mutta nyt  kannatusta on muutama prosentti.

****

Nato  (North Atlantic Treaty Organization) juhlii Lontoossa 70-vuotiasta puolustus- ja sotilasliittoaan 29 jäsenmaan johtajan ollessa paikalla. Miksi otan  tässä esille Naton. Juhlavieraiden joukossa on tämä presidentti, joka ei aiemmin ole malttanut olla puheissaan ottamatta kantaa Britannian sisäpolitiikkaan. Nyt jopa konservatiivien keskuudessa pelätään, että  Donald Trump tekee konservatiiveille karhunpalveluksen, jos hän alkaa julkisesti ottamaan  kantaa Nato -juhlissa Britannian ensi viikon vaaliasetelmiin.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu