Vaaleihin viikko, konservatiivien selvä johtoasema pysynyt
Britanniassa pidetään ensi viikon torstaina (12.12.2019) ennenaikaiset parlamenttivaalit.
Kun katsoo viime viikkojen ja päivien puoluekannatusmittauksia, konservatiivit (Con) ovat säilyttäneet selvän johtoaseman kovimpaan kilpailijaan työväenpuolueeseen (Lab) verrattuna.
Noilla kannatusluvuilla konservatiivit saavat enemmistön parlamenttiin ja työväenpuolue tulee häviämään rutkasti enemmistövaalitavasta johtuen parlamenttipaikkoja vuoden 2017 vaaleihin verrattuna. Brittien mielenlaatu voi vaihtua viikossakin, joten ensi viikon torstaina se sitten lopullisesti nähdään.
****
Vaalien EU-myönteisin ja EU-eroa vastustava puolue liberaalidemokraatit (Lib Dem) eivät -ainakaan vielä- ole saaneet saaneet kanavoitua kannatustaan merkittävään nousuun.
Tätä brittiläistä mielen ailahtelua näin pohjoismaalaisena voi vain ihmetellä, miten britit haksahtivat uskoman Nigel Faragen puheita vuoden 2016 EU-kansanäänestyksessä (EU Referendum Results ). Myös tänä vuonna brittien mieli on ailahdellut, kun katsoo Faragen johtaman Brexit -puolueen kannatuskehitystä . Kesäkuussa puolue oli mielipidemittauksissa suurin puolue (YouGov/The Times), mutta nyt kannatusta on muutama prosentti.
****
Nato (North Atlantic Treaty Organization) juhlii Lontoossa 70-vuotiasta puolustus- ja sotilasliittoaan 29 jäsenmaan johtajan ollessa paikalla. Miksi otan tässä esille Naton. Juhlavieraiden joukossa on tämä presidentti, joka ei aiemmin ole malttanut olla puheissaan ottamatta kantaa Britannian sisäpolitiikkaan. Nyt jopa konservatiivien keskuudessa pelätään, että Donald Trump tekee konservatiiveille karhunpalveluksen, jos hän alkaa julkisesti ottamaan kantaa Nato -juhlissa Britannian ensi viikon vaaliasetelmiin.
Ennuste on, että toryt saavat vaalivoiton ja n. 360 paikkaa eli yksinkertaisen enemmistön 650 paikkaiseen alahuoneeseen.
Brexit puolueen kannatuskehityksestä ei voi sanoa mitään, sillä Farage testamenttasi vaalipiireissä paljon ääniä toryille, jos toryehdokkaan suosiosta oli epävarmuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, Nigel Farage ilmoitti, ettei hänen johtama Brexit -puolue kilpaile yli 300:ssä vaalipiirissä konservatiivien kanssa. Mutta kyllä tämä brittien mielenlaatu vaihtelee välillä melkoisesti. Nigel Farage sai puhua monesta asiasta pötyä vuoden 2016 EU-kansanäänestyksessä.
https://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/24/nigel-farage-350-million-pledge-to-fund-the-nhs-was-a-mistake/
Ilmoita asiaton viesti
Eli briteistä about puolet oli EU-eron puolesta jo vuosia sitten, ja about saman verran on EU-eron kannalla nytkin. Eipä tuo kamalalta vaihtelulta kuulosta tuosta näkövinkkelistä…
Ilmoita asiaton viesti
Mutta parlamentin toiminta on pitkin vuotta ollut yhtä kaaosta.
Ilmoita asiaton viesti
Parlamentin toiminnan häiriö on pitkälti Labourin Corbyn takinkäännäänän seurausta. Ensi viikon vaalit palauttaa myös Labourin todellisuuden aikakauteen ja Corbynista tulee taas yksi uusi tatti Britannian Labourin mausoleumiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaaleissa kysytään kannatusta 650 vaalipiirissä, joten kyllähän Farage on jättänyt ehdokasasettelua pois niillä vaalialueilla, joissa toryehdokas on brexitkantoineen liki varma jai varsin todennäköinen läpimenijä.
Näitä vaalipiirejä on siis paljon yli kolmensadan.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-kokouksen loppu meni kuulemma ihan plörinäksi Trumpin takia, hän perui tiedotustilaisuuden ja aikaisti lähtöään. Boris Johnson teki tosiaan viisaasti, kun vältteli yhteiskuvaa Trumpin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Oliskohan sisäpolitiikassa maa polttamassa jalkojen alta.
https://edition.cnn.com/politics/live-news/impeachment-hearing-12-04-19/index.html
Ilmoita asiaton viesti