Vaalitulosten luotettavuus horjuu  monissa maissa

Valko-Venäjän presidentinvaalien  tulosten oikeellisuuten ei juuri kukaan  usko. Myös Valko-Venäjän kansalle  tulosten väärentäminen oli piste i:n päälle. Nyt vain odotetaan, milloin todetaan, ettei Valko-Venäjän  presidentti  Alexander Lukashenko, ole enää maan laillinen presidentti.

Kirjoitin täällä aiemmin blogin  Valko-Venäjän presidentinvaalien seuraamisen olevan  vastenmielistä. Vuodesta ja vaaleista toiseen on Valko-Venäjän vaalien oikeellisuutta päivitelty (ks. v 2012) ,mutta nyt vihdoin näyttää tulevan päätepiste.

****

Valko-Venäjä ei   -valitettavasti – ole ainut maa, jossa vaalitulokset ovat enemmän tai vähemmän luotettavia. Tuo Wikipedian lista ei ole ajantasalla, esim. näitten vaalien tulosten oikeellisuuden osalta.

***

Ja kyllä tässä on suuren hämmenyksen vallassa, mitä tapahtuu  USA:n presidentinvaaleissa  ja etenkin äänten laskussa.

Tämän hetkisten  kannatusmittausten   mukaan ei ole mitenkään  vielä varmaa  (Donald Trump  vs Joe Biden ) , saako Joe Biden loppujen lopuksi valitsijamiesten enemmistöä.

Vuoden 2016 vaaleissa sai Donald Trump valitsijamiesten enemmistön –  ei äänestäjien enemmistöä. Hillary Clinton  sai n. 3 milj. ääntä enemmän. Tuo  oli viides  kerta Yhdysvaltojen historiassa, kun voittanut ehdokas ei saanut äänienemmistöä.

USA:n postilaitos ei  CNN:n   mukaan anna takeita , että kaikki postitse toimitettavat  äänestyliput  ehtivät  perille  ennen ääntenlaskua.

Päättääkö viime kädessä USA:n seuraavan  presidentin korkein oikeus , kuten  vuonna 2000    (George W. Bush    vs.   Al Gore) . Korkein oikeus ratkaisi tuolloin äänin 5-4   Floridan  valitsijamiesten enemmistön kuuluvan Bushille  ja samalla päätös ratkaisi koko vaalien lopputuloksen.  Korkeimman oikeuden päätöksen ratkaisi, kummallako valtapuolueella oli jäsenkirjatuomarien enemmistö.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu