Valtio on joutunut velkakierteeseen ja edessä on ikäviä ratkaisuja

Edellinen hallitus  ei suinkaan jättänyt  seuraajalleen  10,4 mrd:n  (2023 budjettiesitys)  alijäämäistä  budjettia, vaan todellisuudessa   ainakin  16-17 mrd:n alijäämäisen  (jopa suuremmman)  budjetin.

Vuoden 2023 lopussa toin  blogissani esille, että valtiontalouden suunnitelmissa on ollut säännönmukaisesti  arvio kehyskauden alijäämästä miljardiluokassa alakantissa.

→ Huolimatta hallitusohjelmaan sisältyvästä  6 mrd:n budjetin vakautuksesta (valtiovarainministeriön ennen vaaleja   esittämä kahden vaalikauden ( 6 + 3 mrd )  vakautus)  velanotto ei näytä vähenevän, vaan kasvavan.

→Päministeri Petteri Orpon hallitus otti  talouspolitiikkansa perustaksi tuon valtiovarainministeriön mallin velkaantumisen vähentämiseksi

→Nyt on käydetty puheenvuoroja pääministerin ja valtiovarainministerin toimesta, että tarvitaan miljardiluokassa lisää sopeutusta

****

Poliittinen muisti on lyhyt, sanotaan. Viime syksynä vuoden 2024 budjetin lähetekeskustelussa syytti sekä edellinen pääministeripuolue että edellinen VM-ministeripuolue hallitusta velanotosta. Pääministeri Orpon hallitus ei ollut ehtinyt tehdä  vielä yhtään menopäästöstä, kun budjetin kasvava alijäämä kaatui hallituksen päälle.

Samaan aikaan ay-liike järjestää poliiittisia suurlakkoja hallituksen pyrkimyksistä  tehdä sekä työelämän rakenneuudistuksia että vähentää menoja velkaantumisen hallintaan saamiseksi.  Suomessa poliittisia lakkoja ei ole ollenkaan rajoitettu.  Poliittiset lakot on tällä hetkellä kielletty esimerkiksi Saksassa, Iso-Britanniassa ja Hollannissa. Poliittisia lakkoja on rajoitetusti muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Ranskassa.  Ensi viikolla suurin oppositiopuolue SDP   jättänee välikysymyksen. SDP   syyttänee hallitusta velanotosta, vaikka on itse velkaantumisessa suuressa määrin osavastuussa.

Pääministeri Petteri Orpo esiintyi eilen päättäväisesti TV1:n haastattelussa  työelämän rakenneuudistuksista ja velanoton hallintaan  saamiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan otti esille yli vaalikausien ulottuvan talouspolitiikan ryhmän muodostamiseksi. Pystyykö nykyinen eduskunta siihen, jää nähtäväksi.

Valtio on joutunut velkakierteeseen ja edessä on ikäviä ratkaisuja. Vielä muutama kuukausi sitten edellisen hallituksen puolueiden taholta  käytettiin puheenvuoroja, ettei sopeutusta tarvita.

Läntisen naapurimaan –  Ruotsin – tilanne on täysin päinvastainen  Suomeen verrattuna.  Ruotsin budjetti on tasapainossa ilman velanottoa.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu