Valtion budjetin tasapainoon saaminen vaatii monia toimenpiteitä
Vaalikeskusteluja ja nettikirjoittelua seuratessa on syntynyt selvä käsitys, että kaikkein selvemmin samansuuntaisia asiantuntijatajojen näkemyksiä on kannattamassa kokoomus. Onko niin, että kokoomus puolueena vastaa näiden asiantuntijatahojen näkemyksistä, menojen leikkaamisesta ym.
Nämä asiantuntijatahot esittävät samansuuntaisia näkemyksiä:
1)Talouspolitiikan arviointineuvosto – Raportti 2) Valtiovarainministeriön virkamiesraportti 3) Ministeriöiden kansliapäälliköt 4-5) IMF ja OECD Suomi -raportit 6) Valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoitus .
Mutta äänestäjät muistakaa vaalien jälkeen, että kaikki eivät halunneet totuutta ennen vaaleja kertoa.
****
Valtiovarainministeriön kehysehdotus (13.02.2023) julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2024–2027 (s. 20) kertoo kasvavasta velaksi elämisestä
Taulukko 9. Valtiovarainministeriön arvio budjettitalouden tasapainosta vuosina 2023—2027, mrd. euroa, käyvin hinnoin
2023 2024 2025 2026 2027 (mrd):
-10,4 -10,7 -11,0 -10,8 -11,8
Eli haluaako todella nykyiset hallituspuolueet jatkaa vuosittaista valtion nettolainanottoa (10,4 mrd) seuraavankin vaalikauden. Velan kokonaismäärä kasvaisi sitten kahden seuraavan vaalikauden likilikimain 80 mrd lisää. Tosin silloin saattaa Suomen valtion lainahanat mennä kiinni ja maamme joutua IMF:n ohjaukseen.
Korkomenot em. kehityksellä voivat nousta järkyttävälle tasolle – 6-7 mrd:iin- kahden vaalikauden jälkeen. Valtion bruttolainaotto mm. vanhojen lainojen uusimisen johdosta liikkuu valtiokonttorin laskelman mukaan 36-40 mrd:n vuositasolla.
Suomen valtion ja koko julkisen talouden vakauttaminen vaatii laajaa yhteistyötä yli puoluerajojen, yhtäaikaisia toimenpiteitä talouskasvun vauhdittamiseksi ja monia ratkaisuja tuloverotuksessa ja koko menotaloudessa , työelämän rakennemuutoksia, uusia vientimahdollisuuksia ja teollisuuspolitiikan avauksia, työperäistä maahanmuuttoa, tutkimus- ja tuotekehittelyyn panostamista, koulutuksen rakenneuuudistusta jne
*****
Näyttää siltä, kun katsoo tähän mennessä julkaistuja vaalipiirikohtaisia puolueiden kannatusennusteita, niissä on muutama yhtäläisyys: kokoomuksen, SDP:n ja PS:n kannatus on yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta suurempi kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Sen sijaan kaikissa ennusteissa on miinusmerkki keskustan ja vihreitten kannatuksessa vuoden 2019 vaaleihin verrattuna. Vuoden 2019 vaaleissa noiden kolmen kärkipuolueen kannatukset olivat 17-17,7 %:n sisällä. Nyt ne voivat olla 19-21 %:n haarukassa. HS ja YLE julkaisevat ennen vaaleja vielä koko maata koskevat ennusteensa.
Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehn sanoo IS:ssä, että julkista taloutta tulisi sopeuttaa vähintään kymmenellä miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009459918.html
***
MTV:n keskustelussa pm Marin sanoi väärin, ettei talouskasvu ja työllisyysparane sopeutusten johdosta. Edellinen pm Sipilän-VM Orpon hallitus sopeutti 4-5 mrd ja työllisten määrä kasvoi 120 000 ja valtion budjetti saatiin likimain tasapainoon. Huom ! köyhyys myös vähene !
Ilmoita asiaton viesti
Joihinkin inflaatiotarkistuksiin joudutaan puuttumaan. Se on varmasti vaikea paikka. Juustohöylääkin tarvitaan, mutta kasvua tukeviin investointeihin mukaan luettuna koulutus ei pitäisi puuttua.
Tärkeintä on. että vaikeimmat sopeutustoimet tehdään heti kärkeen, eikä niitä jätetä roikkumaan vaalikauden loppuun.
Ilmoita asiaton viesti