Valtion budjetin vakauttaminen ei ole vain yhden puolueen tehtävä

 

Nykyinen hallitus on antanut vaalikauden viimeisen valtion budjettiesityksen vuodelle 2023. (Valtion budjetti vuodelle 2023). Esityksen loppusumma on 80,5 mrd euroa. Menoista  – tässä vaiheessa – rahoitetaan lisävelanotolla n. 8,1 mrd euroa.

Nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa tavoite oli, että valtion budjetti on tasapainossa vuonna 2023. 

→ Hallitus jättää seuraajalleen velkapandemiaan ajetun valtion budjetin

****

Kuluvan vuoden tammikuussa   talouspolitiikan arviointineuvoston ehdotti   keskipitkän aikavälin konkreettisen  suunnitelman laatimista   julkisen talouden alijäämän vakauttamisesta. Arviointineuvoston mukaan (ss. 10 ja 78)  keskipitkällä aikavälillä tarvittaan   vakauttamistoimia, jonka suuruusluokan tulisi olla vuosittain  0,2–0,4  % suhteessa BKT:hen.  

→Nykyinen VM-ministeri ei juuri ole korvaansa lotkauttanut ehdotukselle, vaan on ollut hallituksen yksi innokkaimista puolueista menojen kasvattamisessa  jo heti vuoden 2019 vaalien jälkeen hallitusneuvotteluissa. Eduskunnan nykyinen oppositio on ollut tukemassa hallitusta  koronapandemian hallintaan liittyvissä  lisämenoissa  samoin kuin puolustusmenojen kasvattamisessa Ukrainen sodan johdosta.

****

Valtion budjetin vakauttaminen ei ole vain yhden puolueen tehtävä. Se vaikutulma  tuli taas kerran   torstai-illan TV1 A-talk keskustelussa. Kysymys valtion budjetin vakauttamisessa on  laaja ja käsittää  kaikkia budjetin tuloja ja menoja, talous- ja työllisyspolitiikkaa jatkossa yleensä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, maamme kilpailukykyä  jne.

→  Suomen velkavuori kasvaa niin suureksi, että tulevat hallitukset joutuvat kiristämään vyötä jopa vuosikymmeniä.  Tuo on Ylen uutisotsikko  eilen.

 

Vuoden kuluttua on vaalien jälkeinen hallitus antanut vuotta 2024 koskevan  budjettiesityksen. Paljonko on esim. korkomenot  vuonna 2024. Pahoin pelkään, että ovat reilusti  yli 2 mrd. Eli korkomenot kasvavat parissa vuodessa  1,5-2 mrd.  Se on jostain muusta sitten pois.

*****

Ruotsi käy vaaleihin runsaan viikon kuluttua. Ruotsin valtion budjettipolitiikkaa on hoidettua Suomea vastuullisemmin. Ruotsin budjetti on  tasapainossa  ilman lisävelanottoa. 

Ruotsin  SVT julkaisee päivittäin puolueiden kannatuslukuja ja voimasuhteiden muutosta. Luvut elävät päivittäin,Viimeisin laskelma merkitsisi  nykyiselle oppositiolle enemmistöä.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu