Valtion budjetin vakauttaminen ei ole vain yhden puolueen tehtävä
Nykyinen hallitus on antanut vaalikauden viimeisen valtion budjettiesityksen vuodelle 2023. (Valtion budjetti vuodelle 2023). Esityksen loppusumma on 80,5 mrd euroa. Menoista – tässä vaiheessa – rahoitetaan lisävelanotolla n. 8,1 mrd euroa.
Nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa tavoite oli, että valtion budjetti on tasapainossa vuonna 2023.
→ Hallitus jättää seuraajalleen velkapandemiaan ajetun valtion budjetin
****
Kuluvan vuoden tammikuussa talouspolitiikan arviointineuvoston ehdotti keskipitkän aikavälin konkreettisen suunnitelman laatimista julkisen talouden alijäämän vakauttamisesta. Arviointineuvoston mukaan (ss. 10 ja 78) keskipitkällä aikavälillä tarvittaan vakauttamistoimia, jonka suuruusluokan tulisi olla vuosittain 0,2–0,4 % suhteessa BKT:hen.
→Nykyinen VM-ministeri ei juuri ole korvaansa lotkauttanut ehdotukselle, vaan on ollut hallituksen yksi innokkaimista puolueista menojen kasvattamisessa jo heti vuoden 2019 vaalien jälkeen hallitusneuvotteluissa. Eduskunnan nykyinen oppositio on ollut tukemassa hallitusta koronapandemian hallintaan liittyvissä lisämenoissa samoin kuin puolustusmenojen kasvattamisessa Ukrainen sodan johdosta.
****
Valtion budjetin vakauttaminen ei ole vain yhden puolueen tehtävä. Se vaikutulma tuli taas kerran torstai-illan TV1 A-talk keskustelussa. Kysymys valtion budjetin vakauttamisessa on laaja ja käsittää kaikkia budjetin tuloja ja menoja, talous- ja työllisyspolitiikkaa jatkossa yleensä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, maamme kilpailukykyä jne.
→ Suomen velkavuori kasvaa niin suureksi, että tulevat hallitukset joutuvat kiristämään vyötä jopa vuosikymmeniä. Tuo on Ylen uutisotsikko eilen.
Vuoden kuluttua on vaalien jälkeinen hallitus antanut vuotta 2024 koskevan budjettiesityksen. Paljonko on esim. korkomenot vuonna 2024. Pahoin pelkään, että ovat reilusti yli 2 mrd. Eli korkomenot kasvavat parissa vuodessa 1,5-2 mrd. Se on jostain muusta sitten pois.
*****
Ruotsi käy vaaleihin runsaan viikon kuluttua. Ruotsin valtion budjettipolitiikkaa on hoidettua Suomea vastuullisemmin. Ruotsin budjetti on tasapainossa ilman lisävelanottoa.
Ruotsin SVT julkaisee päivittäin puolueiden kannatuslukuja ja voimasuhteiden muutosta. Luvut elävät päivittäin,Viimeisin laskelma merkitsisi nykyiselle oppositiolle enemmistöä.
Kuluvan vuoden tammikuussa jolloin talouspolitiikan arvioneuvosto antoi ehdotuksensa Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli alkamatta. Miten sota tulee jatkumaan ja miten se tulee vaikuttamaan EU-alueen talouskehityseen on täysin hämärän peitossa ja siksi seuraavankin hallituksen on vaikeaa jopa mahdotonta tehdä kiveenhakattuja talouteen liittyviä päätöksiä, epävarmuus tulee jatkumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin hallitus perustelee suurvelanottoa Ukrainan sodalla ja koronapandemialla, mutta Suomen julkistalouden ongelmat olivat jo ennen noita.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen julkistalouden ongelmat olivat jo ennen noita.”
Niinpä, ne ongelmat alkoivat Vanhasen hallituksen aikana ja pahenivat Kataisen hallituksen aikana.
Todellinen ongelma on siinä etteivät hallitukset uskalla juustohöylätä, koska pelkäävät äänikatoa. Se ongelma koskee kaikkia puolueita.
Oppositiopuolueet uskaltavat kyllä kritisoida velan ottamista, mutta eivät uskalla nekän nimetä leikkauskohteita, paitsi sellaisia mitättömiä leikkauksia, joilla ei ole merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kataisen hallituksen kädet sitoivat demareiden kanssa tehty hallitusohjelma. Siinä vakauttamisesta sovittiin demareiden kanssa puolet säästöjä ja puolet verojen korotuksia. Siitä tulikin sitten saamattomin hallitus, joka ei lopussa pystynyt toimimaan lainkaan.
Sipilän hallitus sitä vastoin pystyi toimimaan ja sai talouden miltei tasapainoon. Siitä olisi pitänyt jatkaa. Rinteen ohjelmaan kuului heti alusta lähtien julkiselle sektorille tehtvät menolisäykset, joita kutsuivat joiksikin tulevaisuus investoinneksi. Minusta investointi on sellainen, josta sitten jollain aikavälillä alkaa tulemaan tuloja talouteen, mutta eihän näistä tule.
Velkavetoisesti on tämän hallitusen tarkoitus jatkaa ja jatkavat, jos jatkokauden saavat. Punasinihallituksesta tulee katainen 2. Ei kokoomus demareiden kanssa mitään taloutta kuntoon saa. Demareista on tullut pelkkä julkisen sektorin puolue.
Katselin poikkeuksellisesti tuon orpon esiintymisen saariko ja marinin kanss.a Orpo ei pysty potkaisemaan palloa edes tyhjään maaliin. Yleensä en ennustele mitään, mutta uskoisin kokoomuksen menettävän useistakin syistä etumatkansa vaaleihin. Yksi syy on tietenkin Orpon epäuskottavuus.
Ilmoita asiaton viesti
”Sipilän hallitus sitä vastoin pystyi toimimaan ja sai talouden miltei tasapainoon.”
Sipilän hallitus olisi saanut homman toimimaan, jos Sipilä olisi saanut hallinnon toimimaan haluamallaan tavalla, mutta ei saanut, ei siitäkään huolimatta ettei ollut niitä demareita siellä hallituksessa.
En kiistä, etteikö Sipilän tavoitteet olisi olleet täysin oikeita, olen kannattanut niitä alusta asti ja kannatan edelleen, mutta Sipilä ei vain pystynyt niitä toteuttamaan.
Se että talous korjaantui Sipilän hallituksen loppuaikoina, selittyy sillä että maailmantaloudessa tapahtui jotain joka sai tilaukset suuntautumaan suomalaisille tuottajille. Näin siis tapahtui siitä huolimatta että kiky epäonnistui.
Suomen talous on niin pieni tekijä globaalissa taloudessa että pienetkin tuulenvireet siellä voivat vaikuttavat Suomessavaltavasti. Vaikka kysyntä investointitavaroiden osalta kohenisi maailmalla vain hieman, niin suomalainen tuotanto voi saada siitä valtavaa boostia.
Siitä huolimatta pitäisi tehdä ne Sipilän uudistukset.
Suomen talous kulkee jälkisuhdanteessa, mikä vaikuttaa edelleen. Kun muualla jo mennään lamaan, Suomen talous porskutta. Kun muualla talous jo elpyy, Suomessa lama on vielä syvenemisvaiheessa.
Tämä nykyinen Suomen suhteellisen hyvä tilanne johtuu jälkisuhdanteesta, ei niinkään tämän hallituksen toimista, joskaan ei pidä niitäkään toimia mitenkään aliarvioida, kuten ei sitäkään vähää mitä Sipilä sai aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistön VM-ministerikauden (vv. 1999-2003) jälkeen oli valtion budjetti likimain tasapainossa. Seuraava punamultahallitus vv. 2003-2007 pisti kaikki saadut lisätulot hyvinä talouskasvun vuosina menemään, joka oli aikapommi seuraavalle hallitukselle, kun v. 2008 BKT romahti finanssikriisin seurauksena.
Tilastoista näyttää, ettei vv. 2003-2007 silloinen hallitus velkaannuttanutpaljoa lisää, mutta unohdetaan tulojen hyvä kertymä ml. valtionomaisuuden myyti .
Ilmoita asiaton viesti
Se oli Vanhasen jakovara, joka pistettiin menemään. Siksi ihmettelinkin , kun vanhasen odotettiin jotenkin pistävän talouden kuntoon visiitillään valtionvarain ministerinä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä se kokoomuskaan ole halukas leikkaamaan ulkomaille jaettavasta rahasta. Eli ihan samaa ’oma kansa ensin ajattelu on vahingollista’ porukkaa ovat. Suomen syöksykierre jatkuu, oli seuraava hallitus millainen tahansa. Pääsemmekö samaan kuin Venezuela tai Sri Lanka nykyisellä ideologialla?
Ilmoita asiaton viesti
Turun kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Jouko Vilmunen sanoo Kauppalehdessä:
– Verotaakka on valtava, eikä hallituksella ole edelleenkään mitään suunnitelmaa, miten alijäämää aletaan hoitaa.
-Mitään talousneuvoja ei noudateta
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hallitus-hoitaa-jokaista-sokkia-lisavelalla-professori-turhautui-mitaan-talousneuvoja-ei-noudateta/3f4e3a0b-0c20-4015-b24c-3d95cdcf2bc2?s=31
Ilmoita asiaton viesti
Valtion velkahuutokaupassa on viimeksi myyty 5 vuoden lainaa 1,412 tuotolla.
https://www.valtionvelka.fi/uutinen/valtio-laski-liikkeeseen-uuden-5-vuotisen-viitelainan/?vk-consent-approve=1
Lyhyttä, alle vuoden lainaa saatiin tuotolla 0,38% ja 0,58%
https://www.valtionvelka.fi/uutinen/valtiokonttori-jarjesti-euromaaraisten-velkasitoumusten-huutokaupan-tulokset-11/
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on ollut liikaa velkaa koko 2000-luvun ajan. Olen johdonmukaisesti kannattanut tiukempaa kuria tässä suhteessa, myös silloin kun omalta tuolloiselta työnantajaltani Helsingin yliopistolta leikattiin tuloja rajusti. Tosin leikkauksia olisi voinut kohdistaa akateemisellakin sektorilla viisaammin.
Koska monilla muilla mailla velkakriisi on ollut vielä pahempi kuin Suomella, ymmärtääkseni velka on voitu nähdä Suomelle toisinaan myös kannattavana investointina. Jotain kannattavaa kauppaa on voitu käydä. Viinikka näyttää mielellään ottavan tällaisia näkökohtia esiin, ja hän ymmärtänee niitä minua paremmin.
Silti isossa kuvassa iso velka on iso riski, ja nimenomaan taakka ja riski seuraavalle sukupolvelle. Tämä sukupolvi on pelannut liikaa heidän piikkiinsä. Marinin hallituksella on ansionsa, mutta tältä osin se ei ole minua vakuuttanut.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuslaiset huutavat veronkevennyksiä ja budjettikuria yhtä aikaan. Köyhä kansa laitetaan kärsimään ja kokoomus on tosiaan parempiosaisen kansan etujärjestö.
Ilmoita asiaton viesti
Veroaste Suomessa on kireämpi kuin keskimäärin EU15- ja OECD-maissa 1980-2022
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/Veroaste/#9a246c77
Suomessa on Pohjoismaiden suurimmat julkiset menot
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkiset-menot/Julkisten-menojen-kansainvalinen-vertailu/#9a246c77
Suomen julkinen talous on Pohjoismaista velkaisin
https://twitter.com/SchaumanHeidi/status/1324258013918748677?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1324258013918748677%7Ctwgr%5Eb9f2c66ec091adfd4a57dbf0f04cc5ef3b321284%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.verkkouutiset.fi%2Fa%2Ftassa-pysayttavin-kuva-suomi-omalla-tasollaan%2F
.. että silleen
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, mutta leikkaaminen kurjuudessa olevilta suomalaisilta olisi sadismia. Lisäksi eiköhän laiteta velat maksuun, jolloin veronkevennyksiin ei paljon jää varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ansiosidonaisen päivärahan porrastaminen Tanskan malliin
ei ole leikkaamista, alussa päiväraha olisi suurempi. Kokonaisuudessaan päiväraha pysyisi saman suuruisena.
Tuloveronkevennyksistä puhutaan, mutta samalla esitetään yhtä aikaa muita toimenpiteitä. Miten enemmän työllisyys kasvaisi, sitä vähemmän olisi köyhyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tästä suunnilleen samaa mieltä kanssasi Seppo!
Työn pitäisi olla vielä jotenkin järkevää ja tuottavaa työtä, eikä tempputyöllistämistä julkisella sektorilla!
Ilmoita asiaton viesti
Vihervasemmisto hallituksessa ajattelee, että otetaan lainaa niin paljon kuin ehditään, sillä enemmin tai myöhemmin koko euroalueella lainat nollataan keskuspankin toimenpitein. Sillä välin tai vaihtoehtoisesti inflaatio kutistaa lainojen reaaliarvoja, mitä rajumpi inflaatio, sitä parempi.
Eivät ymmärrä ainakaan sitä, että vauhtiin päässyttä inflaatiota ei pysäytä muu kuin talouden romahdus. Siitä kärsivät eniten nämä tavoitellut äänestäjät.
Suomi rahalla mässätessään saattaa jo ennen inflaatioromahdusta päätyä tilanteeseen, jossa velkaantuminen alkaa horjuttaa luottoluokittajien uskoa. Lainoista joudutaan maksamaan yhä kalliimpaa korkoa ja kohtakin ei lainaa voida enää ottaa/ei saada kaupallisilta markkinoilta. Rahoitukseen jää aukko, rahat loppuvat, seuraa pakkosaneeraus itkun kera. Kun ei ajoissa käytetty järkeä.
Kokoomuskin yrittää riman ali ja esittää verojen alennusta. Uskottelevat, että siitä seuraa kasvua, joka rahoittaa nykyiset alijäämät.
Ei se niin mene, rakenteellinen alijäämä valtion ja kuntien taloudessa on liian suuri.
Uskaltaako mikään suurista puolueista kertoa totuuden ja perustaa vaalistrategiansa siihen? Lienee utopiaa, puhumattakaan siitä, että toimenpiteistä saataisiin aikaan parlamentaarinen yhteisymmärrys.
Ilmoita asiaton viesti