Valtion velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli 10 miljardin
Valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnössä (VaVM 37/2022 vp) eivät hallituspuolueet juurikaan arvostele kriisiin ajautunutta julkistaloutta .
Näyttää siltä, että valtion budjetin velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli 10 mrd:n . Jo nyt tiedetään, että hallituksen budjettiesityksestä puuttuu menoja miljardiluokassa (sote-rahoitus, maatalouden tuki, sähkön hinnan kompensointi ).
Moni ennustelaitos ( SP, PTT, Etla) ennakoi Suomen BKT:n olevan ensi vuonna miinusmerkkinen. Hallituksen budjettiesitys pohjautuu 0,5 %:n talouskasvuun.
En ymmärrä SDP:n vähättelyä velkaantumisesta: “ a) Suomen velkaantumisaste ei ole vielä suuri moniin muihin maihin verrattuna b) menojen leikkaaminen on taantumuksellista politiikkaa c) me tiedämme, minkä kokoinen on Suomen BKT 2030 -luvun alussa “. Tiedettiinkö vuonna 2008, että sen vuoden tasolle päästiin vasta 10 vuoden kuluttua.
****
VM:n budjettipäällikkö Mika Niemelä sanoi MTV:n Uutisextrassa: Valtiontalouden miljardivajetta ei saada paikattua SDP:n ehdoilla.
****
Valtiovarainministeriö totesi pari viikkoa sitten virkamiespuheenvuorossa, että tarvitaan kahden vaalikauden (6+3 mrd) aika julkisen talouden vakauttamiseksi.
Talouspolitiikan arviointineuvosto tammikuussa ja Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos (PTT) viime viikolla ovat ehdottaneet Suomen julkisen talouden vakauttamista myös kahden seuraavan vaalikauden aikana.
Noissa vakautusmalleissa ei velan määrän kasvu vielä pysähdy, vaan kasvaa lisää n. 25-30 mrd. Saavutettaisiin likimain budjetin tasapaino 2030-luvun alkuuuń mennessä (sekin on arvailuja).
Paljonko sitten kasvavat nykyisestä vuositasolla korkomenot ( valtionvelan korko) kahden seuraavan vaalikauden aikana. EK:n ja Nordean ekonomistien mukaan voivat olla jo v. 2026 n. 4 mrd/v eli lähes kolminkertaiset nykyisiin korkomenoihin verrattuna.
Vaalien jälkeinen hallitus on liemessä, sillä hallitus voi joutua syksyn lisätalousarviossa ottamaan lisää velkaa ennen kuin uuden hallitusohjelman tavoitteet ehtivät vaikuttaa.
Ruotsi verottaa palkansaajaa selvästi kevyemmin
https://aamuset.fi/artikkeli/5852013
Ruotsi kevyemmällä verotuksella on pitänyt valtion budjetin tasapainossa, kun taas Suomi kireällä verotuksella velkaantuu koko ajan.
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-i-siffror/
On sanottu, että Suomen julkinen sektori on rakennettu kaksi kertaa suuremmalle väestömäärälle.
Ilmoita asiaton viesti
Japanissa 29% väestöstä on yli 65-vuotiaita. Tämä on suurin syy, miksi Japani on ylivoimaisesti velkaisin teollisuusmaa. Seuraavaksi ikääntyneimmät ovat: Saksa 23%, Kreikka 22,4%, Suomi 22,3%, Italia 22,1%
Ruotsilla on selvästi edullsempi väestörakenne: yli 65-vuotiaita 20,6%
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_age_structure
”Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja erottuu pohjoismaisessa vertailussa. Suomessa vähintään 65 vuotta täyttäneiden osuus on selvästi korkeampi kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Tämä johtaa väistämättä suurempiin palvelutarpeisiin vanhushoivan osalta.”
https://ek.fi/ajankohtaista/blogit/mista-yhteinen-nimittaja-suomen-menestykseen-ja-kasvuun/
Ilmoita asiaton viesti
Ennen finanssikriisiä Suomessa oli punamulta, ylijäämäbudjetti ja talouskasvu oli yli 6%
6.5.2006. Hesarin pääkirjoituksen otsikko ”Suomen taloudesta on vaikea löytää heikkoa lenkkiä”.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko vähän historian muistelua tarkennettava
Sauli Niinistön VM-ministerikaudella saatiin valtion budjetti tasapainoon.
Seuraava hallitus vv. 2003-2007 pisti kaikki lisätulot mm. Nokian ym. aiheuttaman talouskasvun seurauksena uusiin menoihin, että budjettiin oli luotu käsiin räjähtävä alijäämä, joka ei kestänyt talouden notkahdusta v. 2009 yli 8 %.
Syksyllä 2008 hallitus antoi tasapainossa olleen vuotta 2009 budjetin,mutta joutui ottamaan velkaa sitten 10 mrd.
https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&lang=fi&maindoc=/2009/TAE/he/he.xml&opennode=0:1:3:77:
https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&lang=fi&maindoc=/2009/LTAE2/he/he.xml&opennode=0:1:71:161:163:
Ilmoita asiaton viesti
Mene kirjastoon, jos sinulla ei ole oikeutta HS arkistoon.Kaikki tarvittavat tiedot löytyvät kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikella kunnioituksella, mutta linkkini löytyvät valtioneuvoston ja eduskunnan sivuilta. Ovat virallista tietoa.
VM-ministeri Sauli Niinistön kaudella budjetti saatiin tasapainoon.
Seuraava hallitus vv. 2003-2007 sai hyvästä talouskehityksestä johtuen paljon lisätuloja, jotka se pisti jakopuoluehallituksena kaikki menemään.
Budjetti pysyi kyllä likimain tasapainossa, mutta seuraava hallitus
joutui maksunieheksi, kun budjetin tulot romahtivat, mutta edellisen hallituksen menot pysyivät.
Vuoden 2008-2009 asioista on linkeissä asia, niinkuin ne olivat.
Ilmoita asiaton viesti
”samasta 47 000 euron vuositulosta jää suomalaiselle palkansaajalle käteen noin 2 500 euroa vähemmän kuin Ruotsissa.”
Eipä tuossa paljon eroa näytä olevan.
Ruotsissa on maahanmuuton seurauksena paljon edullisempi väestörakenne kuin Suomessa, mistä johtuu että Suomessa sosialimenot ovat paljon suuremmat kuin Ruotsissa. Tämä uusi nykyinen Ruotsin hallitus korjannee tilanteen Ruotsissa.
Sielläkin väki ikääntyy samaa vauhtia kuin Suomessa ja jos ei oteta väkeä maahan muualta, huoltosuhde heikkenee sielläkin nopeasti.
On aika typerää väittää että oikeistohallitukset olisivat jotenkin jonkinlainen ratkaisu huoltosuhdeongelmaan. Vanhukset pitää hoitaa, ainakin pitäisi ja se merkitsee sitä että tarvitaan paljon väkeä hoitamaan vanhuksia, se merkitsee kustannuksia valtiolle ja se työvoima joka hoitaa vanhuksia on pois ruottavasta toiminnasta.
Siihen ongelmaan ei ole kokoomuksella eikä persuilla muuta ratkaisua kuin vanhusten hoitamatta jättäminen, tai sitten pitää ottaa väkeä ulkomailta tekemään se duuni, ei ole ilmaista sekään, mutta parempi ratkaisu kuin se että väkeä siirretään tuotannollisista tehtävistä vanhusten hoitopalveluihin.
Samat ongelmat on siis tukevalla oikeistohallituksella kuin nykyisellä vasemmistohallituksellakin, eikä kummallakaan ole parempia keinoja käytössään.
Oikeistohallitus ja oikeistoministerit tietenkin pitävät tehokkaammin vakavaraisen väen puolta kuin köyhien puolta, mutta se on luonnollista, koska juuri vakavaraiset ja rikkaat äänestävät oikeistopuolueita ja kun tulee oikeistohallitus, niin se on kansan tahto. Kun köyhät pannaan kärsimään, sekin on kansan tahto se.
Ilmoita asiaton viesti
200e kuukaudessa enemmän käteen ei sinusta ole mitään? Saanen olla eri mieltä ja varmaan on aika moni muukin. Onhan tuo ero huomattava.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsalaisillakin olisi kyllä varaa maksaa enemmän veroa, ainakin jos tuloja olisi noinkin paljon. Tuo 47 000 vastaa lähes neljän tonnin kuuausituloja, paljon enemmän kuin ainakin suomalaisen keskipalkka.
Sitäpaitsi pitää laskea myös niiden palveluiden ja ilmaispalveluiden hintaa mitä valtio verorahoilla saa aikaan yhteisten päätösten perusteella.
Tosin voi olla että ruotsalaiset saavat niitä valtin palveluitakin enemmän kuin suomalaiset, sitä en tiedä.
Mistä sitten johtuu jos ruotsalaisten tarvitsee samoista valtiovallan palveluista maksaa vähemmän veroja?
Ei ole kuin muutama selitys.
1) Ruotsalaiset ovat tehokkaampia työntekijöinä ja ruotsalaisia yrityksiä johdetaan paremmin
tai
2) Ruotsalaisten huoltosuhde on parempi. Siellä on enemmän työtä tekeviä kansalaisia kaikkia elätettäviä kohti kuin mitä Suomessa.
Ei ne erot elintasossa ole mitään mystisiä asioita, jostain konkreettisesta se johtuu, jostain konkreettisemmasta kuin vaikkapa siitä mikä on hallituksen värikirjo.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä olisi, mutta miksi ruotsalaisten pitäisi maksaa enemmän veroja?Taitaa aika hyvin homma toimia tuollakin verotuksella.
Itsekin tienaan enemmän kuin tuo mainitsemasi 47000e, mutta Suomi on niin kallis ja verotettu maa, että kyllä se 200e kuussa käteen olisi huomattava lisä.
Ilmoita asiaton viesti
”kyllä se 200e kuussa käteen olisi huomattava lisä.”
Niin, toki, jos on sellaiset menot että kaikki menee, eikä piisaa. Kyllä minä pärjään aivan mainiosti paljon pienemmällä rahalla. Toki enemmänkin rahaa olisi helppo tuhlata, mutta miksi ihmeessä, kun ei ole tarvetta.
Ruotsalaisilla on kai parempi huoltosuhde ja vähän paremmat palkatkin keskimäärin kuin suomalaisilla, joten niiden tarvitsee verottaa vähemmän. Ei siinä ole välttämättä mitään ideologiaa mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Julkinen sektori on todellakin aivan liian suuri ja monelta osin tehoton. Lisäksi lomat ovat pidemmät, kuin yksityisellä puolella, joka maksaa tämän lystin. Tuo lomaetu pitäisi leikata välittömästi.
Suojatyöläisiä riittää myös edelleen, vaikka määrä lieneekin vähentynyt ainakin hieman. Hallinnosta voitaisiin huoletta pistää pihalle neljännes porukasta ja kukaan ei huomaisi mitään. No ehkä sen verran huomaisivat työpaikalla, että loput joutuisivat tekemään jo töitäkin.
Ilmoita asiaton viesti
> Näyttää siltä, että valtion budjetin velanotto voi kasvaa ensi vuonna yli 10 mrd:n . Jo nyt tiedetään, että hallituksen budjettiesityksestä puuttuu menoja miljardiluokassa (sote-rahoitus, maatalouden tuki, sähkön hinnan kompensointi ).
Huhhuh. Nuo luvut eivät anna hyvää kuvaa hallituksemme talouspolitiikasta. Kaikki vaikeat talouden korjaustoimet ilmeisesti lykätään seuraavalle hallitukselle.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki vaikeat talouden korjaustoimet ilmeisesti lykätään seuraavalle hallitukselle.”
Tämän hallituksen osalle on tullut vain vaikeita talouden heikennystoimia, tämä sähkön hinnan kompensointi on viimeinen sellainen.
Saa nähdä saako tämä hallitus lykättyä myös joitain talouden heikennystoimia seuraavalle hallitukselle.
Ainakin hoitajamitoituksen täytäntöönpano on jo sellainen joka on lykätty seuraavalle hallitukselle.
Seuraava hallitus saanee niskoilleen myös hoitajapula-ongelman ratkaisemisen, mikä merkitsee sekä palkankorotuksia hoitajille, että hoitajien palkkaamista, eli valtiontaloudelle tulee lisää menoja.
Tämä hoitajamitoituksen toteuttaminen ja hoitajapulan selvittäminen tulee olemaan kinkkinen homma hallitukselle joka on luvannut alentaa veroja ja leikata valtion velkaantumista.
Mistä ne kaikki leikkaukset tehdään millä tämä vanhusten hoito-ongelma hoidetaan ja hoitojonot puretaan?
Yksi ratkaisu olisi hoitomaksujen korottaminen ja leikkaaminen sosialipalveluista, mutta toisaalta hoitomaksujen korottaminen kyllä jokatapauksessa lisää valtion menoja sosialiturvamaksuissa.
Tai sitten ne joilla ei ole varaa maksaa hoidostaan jätetään vain yksinkertaisesti sairaalan ja terveyskeskusten portaille kuolemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yksinkertaisin ohje kaikille hallituksille on ehkä se, että suomalaisten ei pidä syödä enempää kuin tienaavat. Järkevää ei ole säästää ja leikata heikoimpien kuluista (kuvailemaasi tapaan), vaan vähentää ihan tavallisten suomalaisten, eli meidän kaikkien kulutusta.
Jos saamme vaihteeksi oikeistovetoisemman hallituksen, ehkä ydinviesti voisi olla työllisyysasteen nostaminen ja yleinen kamreeripolitiikka. Koska tilanne on päästetty jo aika pahaksi, voisi tulla myös sellaisia muutoksia, joita monet pitävät ikävinä. Minä kannatan kuitenkin sellaista politiikkaa, jolla saadan jotain aikaan, eikä vain sysätä ongelmia tulevaisuuteen (ja syydetä rahaa kuluttamiseen ja kaikkeen ideologisesti kivaan). Palveluja pitää riittää myös seuraavalle sukupolvelle, eikä vain meille (velaksi).
> Ainakin hoitajamitoituksen täytäntöönpano on jo sellainen joka on lykätty seuraavalle hallitukselle.
Tuota ei vielä ollutkaan lainaamassani Seppo-Juha Pietikäisen listassa muuten kuin ehkä sote-rahoituksen osana. Jos hoitajia halutaan lisää, pitää kai myös tarjota kilpailukykyinen palkka. Hoitajien palkkojen nostaminen byrokraattisista syistä (uusi sote) on tyhmää, mutta hoitajat ovat kuitenkin ammattikunta, jonka palkkoja pitäisi nostaa suhteessa muiden palkkoihin (mikä voisi tarkoittaa myös palkanalennuksia muille paitsi hoitajille).
> Mistä ne kaikki leikkaukset tehdään millä tämä vanhusten hoito-ongelma hoidetaan ja hoitojonot puretaan?
Toivottaasti tuo mahdollinen oikeistohallitus ei ajattele asiaa leikkausten kautta, vaan sitä kautta, että pitää tienata niin paljon rahaa, että kaikki peruspalvelut voi säilyttää. Byrokratiasta, EU:n tukemisesta yms. voi leikatakin. (Kamreeripolitiikka leikkaa parhaimmillaan sieltä, missä rahaa kulutetaan turhaan.)
Meillä on paljon työttömiä, joten työntekijöitä saadaan lisää (myös vanhusten hoitoon) työllistämällä. Jos tuo ei riitä, minun puolestani voi vaikka korottaa eläkeikää. Kiitos hyvän terveydenhuoltojärjestelmämme, harva on vielä työkyvytön 65-vuotiaana.
Hoitojonot voi purkaa lisäämällä hoitajien määrää. Tuo on vastoin yleistä talouden tasapainottamisen ajatusta, mutta tuohon lisää, jos johonkin. Alennetaan vastaavasti muiden palkkaa, ja nostetaan eläkeikää jne. Kiristetään siis vyötä turhissa asioissa, mutta ei elämän perusasioissa, kuten terveydessä ja koulutuksessa. Tarkka markka niissäkin. En tiedä auttaisiko tuon (näköjään säästöjen sijaan kuluja aiheuttavan sote-uudistuksen peruuttaminen) sote-uudistuksen unohtaminen. Helsinkiin omat erikoistoimet, koska jonot ovat kuulemma siellä, eivätkä muualla maassa, ja Helsinki on pitkälti vapautettu sote-uudistuksestakin.
Yhteenvetona totean, että en esittänyt edellä selvää laskelmaa siitä, miten valtion talous saadaan takaisin tasapainoon. Suu säkkiä myöten kuitenkin. Suomalaiset eivät voi olla niin paljon tyhmenpiä kuin esimerkiksi ruotsalaiset, etteivät osaisi tarvittaessa tehdä tasapainoisia budjetteja. Suomalaiset ovat niin rikkaita ja hyvinvoivia, että köyhiä työkyvyttömiä lukuunottamatta kaikki voivat kyllä osallistua talkoisiin, eivätkä nälkä ja kylmä kolkuttele vielä lähelläkään ovia. Syömävelkamme takaisinmaksun lykkääminen seuraavalle sukupolvelle on vastuutonta.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaiset ovat niin rikkaita ja hyvinvoivia, että köyhiä työkyvyttömiä lukuunottamatta kaikki voivat kyllä osallistua talkoisiin, eivätkä nälkä ja kylmä kolkuttele vielä lähelläkään ovia.”
Riippuu siitä onko talkoohenkeä. Oikeistolaiset ovat perinteisesti vastustaneet tällaisiin talkoisiin lähtemistä. Siellä on yleisesti ajateltu että luokkarajat ja elintaso-erot ovat luonnollisia ja sillä tavalla Jumala on tarkoittanut asioiden olevan ja sitä ei saa muuttaa.
Sitäpaitsi, niinhän se on että rikkaat eivät sitten pääse taivaaseen, koska se neulansilmä on niin pirun pieni. Köyhät sen sijaan otetaan sinne ihan helposti. Tämä ei ole kuitenkaan kovasti hillinnyt ihmisten haluja rikastua, hyvä niin, sillä sehän se on tämän kaiken hyvinvoinnin synnyttänyt voima ja moottori, halu rikastua.
No, nyt kun tätä ihmisten tasa-arvoa on vähäisessä määrin saatu vietyä eteenpäin, rikkaiden oikeistopiirien osalta ääni on muuttunut kellossa ja puhutaan kyllä ihmisten tasa-arvoisesta kohtelusta vähän samaan tapaan kuin miten vasemmistossa siitä ennen puhuttiin, mutta se on vain retoriikkaa.
Käytännössä oikeistopolitiikka on ihan sitä samaa kuin ennenkin, eli sitä että maailmassa on köyhiä ja rikkaita ja se on Jumalan tahto, eikä sitä asiaa pidä mennä ihmisen peukaloimaan. 🙂
”Syömävelkamme takaisinmaksun lykkääminen seuraavalle sukupolvelle on vastuutonta.”
Se ei ole mitään syömävelkaa, se on aivan harhainen käsitys. Ei ihmiset pysty syömään määräänsä enempää ja kaikki se ruoka mitä tänä päivänä syödään on tässä ja nyt elävien ihmisten kasvattamaa ja syötäväksi jalostamaa, eikä sitä ruokaa voida varastaa tulevilta sukupolvilta, eikä tätä meidän syömää ruokaa voida, eikä kannata myöskään säästää ja yrittää varastoida seuraavia sukupolvia varten.
Seuraavan sukupolven on ihan pakko kasvattaa ja jalostaa oma ruokansa.
Rahassa mitattava velka? Mitä se on? Se on Suomen pankissa olevia velkakirjoja. Eivät ne ole mitään, ei niitä voi syödä, eikä niillä voida viljellä maata. Ne on yhtä tyhjän kanssa. Ne voi vain unohtaa sinne pankkiin mätänemään.
Inflaatio hoitelee talouden tasapainoon. Turhaa kulutusta joudutaan karsimaan, samoin turhaa tuotantoa. Pitää keskittyä tärkeämpiin asioihin, ruuan tuottamiseen, fossiilisten polttoaineiden säästämiseen ja ilmaston ja luonnon suojelemiseen, se on se kaikkein tärkein asia, mistä myös tulevat sukupolvet hyötyvät.
Ilmoita asiaton viesti
> Riippuu siitä onko talkoohenkeä. Oikeistolaiset ovat perinteisesti vastustaneet tällaisiin talkoisiin lähtemistä.
Päinvastoin. Oikeisto kannattaa tyypillisesti tiukkaa talouskuria ja kamreeripolitiikkaa, ja vasemmisto selvästi lepsumpaa politiikkaa (kuten juuri nyt).
> Siellä on yleisesti ajateltu että luokkarajat ja elintaso-erot ovat luonnollisia
Sama tässä. Luokkayhteiskunta on selvästi vasemmiston termi, jota oikeisto vieroksuu. Oikeisto kyllä ajattelee, että se on normaalia, että yksi on rikkaampi kuin toinen, mutta ei (marxialisittain) niin, että olisi ”luokkia”, joille nuo oikeudet rajattaisiin. Oikeistolaiseen talouspoliittiseen ajatteluun kuuluu se, että myös yhteiskunta hyötyy siitä, että sekä köyhät että rikkaat pyrkivät vaurastuttamaan itseään työtä tehden.
Viljelemäsi uskonnolliset argumentit taitavat olla viime- tai sitä edelliseltä vuosisadalta, jos juuri sieltäkään.
Velkakirjat ovat todellisia siinä mielessä, että on todennäköistä, että Suomi maksaa velkansa pois. Tässä tapauksessa vastuu takaisinmaksusta on näköjään siirretty seuraavalle sukupolvelle tai seuraaville hallituksille. Inflaatio voi joskus auttaa joitakuita onnekkaita, mutta pääsääntöisesti ei ole ilmaisia lounaita eikä papan lompakkoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Velkakirjat ovat todellisia siinä mielessä, että on todennäköistä, että Suomi maksaa velkansa pois.”
Näyttää siltä että et sinäkään näytä olevan täysin varma tästä asiasta. 🙂
Keskuspankille ei ole niille rahoille mitään käyttöä, se polttaa ne rahat, jos saa ne käsiinsä.
Keskuspankin pankkiirien tehtävänä on pitää talouden tasapainoa yllä. Keskuspankki on pitänyt talouden tasapainoa yllä painamalla rahaa, joilla rahoilla se on ostanut velkakirjoja. Näin on estetty talouden epävakaus ja hallitsemattomat talouden romahdukset.
Jos keskuspankki vaatisi velat maksuun, siis rahat pois markkinoillta, poltettavaksi, se tarkoittaisi ainakin tässä tilanteessa valtion talouden romahduttamista, eikä sellaine romahduttaminen ole keskuspankin tehtävä,
Keskuspankki palauttaa valtion maksamat velan korot voittoina valtiolle ja inflaatio hoitaa velkaa, joko pikkuhiljaa, tai nopeasti, aikaa kyllä on.
Toisaalta, jos näyttää siltä että talous lähtee kuumenemaan ja sitä on syytä hillitä, keskuspankki voi jossain sopivassa määrin vaatia velkojaan takaisin, eli se on vain sitä että rahan määrää markkinoila vähennetään.
”Inflaatio voi joskus auttaa joitakuita onnekkaita, mutta pääsääntöisesti ei ole ilmaisia lounaita eikä papan lompakkoa.”
Pääsääntöisesti inflaation tarkoitus ei ole auttaa onnekkaita, vaan sen tarkoitus on palauttaa talouden tasapaino, eli pitää hoitaa pois ne valtioiden velat.
Jotkut onnekkaat, kuten asuntovelalliset, hyötyvät inflaatiosta, mutta eihän sekään ole oikeastaan muilta pois kuin niiltä säästäjiltä joilla ei ole omille rahoilleen mitään käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä riippumatta, millainen rahajärjestelmä ja velkasuhteet ovat käytössä, pääsääntö on kuitenkin se, että jonkun pitää tehdä tuottavaa työtä, jotta myös työn tuotosten kuluttaminen mahdollistuu. Ei ole olemassa ilmaista hyvinvointia, jostain keskuspankin kukkarosta annettuna, tai joitain ilmaisia kikkoja käyttämällä.
Oikeistolaista talouspolitiikkaa voisi luonnehtia niin, että pitää ensin tuottaa hyvinvointia, jotta sitä voi sitten kuluttaa. Vasemmisto tuntuu elävän enemmän velaksi, tai siinä toivossa, että kunhan kulutusta vain kasvatetaan, jostain syntyy myös vastaavaa tuotantoa, ja kaikki toimii hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
”kunhan kulutusta vain kasvatetaan, jostain syntyy myös vastaavaa tuotantoa, ja kaikki toimii hyvin.”
Kyllä se vain niin on että tuotantoa ei voi olla, jos ei ole kysyntää ja kun tuotanto loppuu niin kaikki loppuu siihen paikkaan.
Se näistä lamoista on nyt vihdoin opittu että lamasta ei päästä säästämällä rahaa, vaan laittamalla rahaa liikkeelle. Siitä sitten syntyy vipinää talouteen, mutta myös inflaatiota.
Se laina mitä valtio ottaa keskuspankilta ei merkitse taloudessa muuta kuin sitä että rahaa pannaan liikkeelle kysynnän elvyttämiseksi.
Se laina mitä otetaan sijoittajilta, tai vaikkapa liikepankeilta, pitää tietenkin maksaa pois, sillä ne todella tarvitsevat sen rahan, johonkin, jos ei muuten niin siksi että luottamus rahaan ja valtioiden velanmaksukykyyn ei romahsa. Keskuspankki ei sitä rahaa mihinkään tarvitse.
Kun keskuspankki painaa rahaa, siitä syntyy inflaatio, mikä pelastaa velalliset, mutta rankaisee säästäjiä. Toki tämä on talouden tervehdyttämistä. Rahat siihen otetaan sieltä missä sitä rahaa on, säästäjiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti olet siis siinä mielessä vasemmistolainen, että katsot kysynnän kasvattamisen olevan yksi keskeinen yleispätevä keino talouden kohentamiseksi.
Ajattelen itse ehkä oikeistolaisemmin siinä mielessä, että katson (velaksi tapahtuvan) kysynnän kasvattamisen olevan lähinnä elvytykseen sopiva työkalu, jota voi kyllä käyttää lyhytaikaisesti talouskuoppien kulmien pehmentämiseen, mutta joka ei sovellu miksikään pysyväisluonteiseksi talouden moottoriksi.
P.S. Rahan painaminen on yksi rahan arvon säätelyn muoto, mutta en laskenut sitä mukaan edellä pohtimaani velaksi elämiseen vs. hyvinvoinnin tienaamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmeisesti olet siis siinä mielessä vasemmistolainen, että katsot kysynnän kasvattamisen olevan yksi keskeinen yleispätevä keino talouden kohentamiseksi.”
Kysymys ei ole oikeistolaisuudesta eikä vasemmistolaisuudesta, ne on jotain ideologioita jotka ovat mielikuvitusta, eivät siis todellisuutta ja niistä jokainen muovaa ilmesesti itselleen itseään varten hänelle itselleen sopivan käsityksen. Jokaisella on siis oma käsityksensä oikeistosta ja vasemmistosta, kuten jumalastakin.
Ideologioistakin voi tietenkin puhua, kuten uskonnoistakin, mutta se puhe perustuu etupäässä mielikuvitukseen.
Faktat on faktoja ja minä olen nyt pyrkimässä tarkastelemaan asioita faktojen pohjalta enkä ideologisilta kanteilta.
Kuten itsekin näköjään myönnät rahan painaminen on keino talouden liikkeelle saamiseksi sellaisissa tilanteissa joissa ihmisillä joko ei ole rahaa, tai ihmiset pyrkivät jemmaamaan sitä, jolloin kulutus pysähtyy ja tuotantoa aletaan pudottamaan ja ihmisiä sanotaan irti, eli toisin sanoen lamaolosuhteissa.
Tänä päivänä, tai siis tähän tilanteeseen, rahaa on painettu siksi että valtiot ovat rahoittaneet menojaan lainoilla ja lainaa on otettu sen verran rutkasti että lainamarkkinat uhkaavat ehtyä ja maailmankirjat mennä sekaisin. Se miksi valtiot ovat velkaantuneet johtuu politiikasta, puolueet ovat tavoitelleet äänestäjien suosiota, eivätkä tähän ole syyllistyneet pelkästään vasemmistopuolueet, kuten virheellisesti väität, vaan oikeistopuolueille äänet ovat täsmälleen yhtä tärkeitä kuin vasemmistopuolueillekin.
Siihen on sitten tullut lisänä tämä korona ja sota, joiden takia nyt on pitänyt ottaa lainaa ihan totiseen tarkoitukseen, yritysten pystyssä pitämiseksi siksi aikaa että kysyntä koronan jälkeen palaa ennalleen, Sota puolestaan on tuonut mukanaan pakolaiset, Ukrainan tukemisen ja sotilaallisen varautumisen Venäjän hyökkäykseen.
Kun nämä kaikki lasketaan yhteen, se ns, syömävelka, joka on populismin seurausta, eikä oikeistolaisuuden tai vasemmistolaisuuden seurausta, koronaelvytys, sodasta ja energiakriisistä johtuva elvytys, koronan loppuminen ja niiden varojen vapautuminen jotka ihmisiltä säästyivät koronan aikana, lisäksi vielä brexitin aiheuttama shokki kansainväliselle kaupankäynnille, ei ole mikään ihme että inflaatio on sitä luokkaa mitä se nyt on.
Inflaatio on tässä tilanteessa luonnollinen asia ja se korjaa talouspolitiikan virheet ja brexitin, koronan ja sodan seuraumukset.
Toki keskuspankkiireiden pitää olla tarkkana eikä sovi huoahtaa helpotuksesta sen inflaation takia. Politikot jatkanevat töpeksintäänsä talouksiensa hoidossa, nyt on lisäksi sota ja energiaksiisi.
Mutta kaipa se tästä taas selviää, vaikka Venäjä on edelleen iso ongelma.kuten brexitkin.
Osakkeet taitavat olla nyt aika edullisia ostaa, niille joilla on käteistä rahaa pankkitileillä, joten toiset vain käyttävät näitä tilanteita hyväkseen rikastumiseen muiden kustannuksella. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jatkuva velaksi eläminen on kuitenkin sellainen asia, jota oikeisto moittii, ja jota se ei itse kannata. Tässä mielessä tuota nykyistä velkapolitiikkaa ainakin kutsutaan vasemmistolaiseksi politiikaksi, vaikka ei ehkä vasemmiston itsensä toimesta. Vastakohta oikeiston hyvänä pitämälle politiikalle joka tapuksessa.
> Kuten itsekin näköjään myönnät rahan painaminen on keino talouden liikkeelle saamiseksi sellaisissa tilanteissa joissa ihmisillä joko ei ole rahaa, tai ihmiset pyrkivät jemmaamaan sitä, jolloin kulutus pysähtyy ja tuotantoa aletaan pudottamaan ja ihmisiä sanotaan irti, eli toisin sanoen lamaolosuhteissa.
En näe asiaa noin. Hahmotan inflaation, valuutan kellumisen ja rahan painamisen lähinnä mekanismeina, jotka alentavat palkkoja tilanteessa, jossa talous ei enää oikein toimi (= syödään enemmän kuin tienataan). Tuo ainakin vähentää ulkomaisten tavaroiden kulutusta, koska ne kallistuvat. Tuollaiset kikkailut rahan arvolla eivät sinänsä tuota tai kuluta teoriassa mitään, vaan ovat vain keino ohjata hyvinvointia yhdestä pisteestä toiseen. Mainitsemassani ”oikeistolaisessa talouspolitiikassa” oleellista on tuottaa lisää jotain hyödyllistä, ei jakaa jo olemassa olevaa jollain uudella tavalla eri suuntiin.
> Siihen on sitten tullut lisänä tämä korona ja sota, joiden takia nyt on pitänyt ottaa lainaa ihan totiseen tarkoitukseen
Kuten blogisti toteaa, Ruotsi on pitänyt budjettinsa tasapainossa noista huolimatta. Ja Suomen hallitus lähti (edelliseen hallitukseen verrattuna) velkavetoiselle linjalleen jo ennen noita ongelmia. Hallitus ei ole kyennyt mihinkään merkittäviin säästöihin (tms.), vastapainona noille uusille kulukohteille. Olisi pitänyt kyetä. Nyt se jättää kaiken tuon seuraavalle hallitukselle. Ja todennäköisesti jotkut nykyiset hallituspuolueet sitten haukkuvat innokkaasti oppositiosta käsin uuden hallituksen talouskuria palauttavaa hallitusohjelmaa. Saattavat puhua jostain ”julmasta oikeistolaisesta politiikasta”, samaan aikaan, kun uusi ehkä oikeistolainen hallitus korjaa edellisen ”vastuuttoman vasemmistohallituksen” jälkiä.
> … syömävelka, joka on populismin seurausta, eikä oikeistolaisuuden tai vasemmistolaisuuden seurausta …
Taidat kuitenkin viitata tuohon nykyiseen vihervasemmistolaiseen velkavetoiseen ”rahaa kaikkiin suuntiin” -perustaiseen populistiseen politiikkaan. 🙂 Jos on ollut ylimääräisiä kuluja, hallituksen pitää myös paikata talous, eikä jättää ongelmia seuraavalle hallitukselle.
Ilmoita asiaton viesti
”En näe asiaa noin. Hahmotan inflaation, valuutan kellumisen ja rahan painamisen lähinnä mekanismeina, jotka alentavat palkkoja tilanteessa, jossa talous ei enää oikein toimi (= syödään enemmän kuin tienataan).”
Olet nyt vähän sekaisin, Sé homma toimi vähän siihen tyyliin kuin tuossa hahmottelet silloin kun Suomi ei ollut vielä EU:ssa, eikä eurossa. Silloin inflaatiolla korjattiin tilannetta jossa liian korkeiden palkankorotusten vuoksi kotimainen tuotanto ei pärjännyt ulkomaiselle tuotannolle. Silloin inflaatio korjasi sitä asiaa.
Nyt asiat eivät suju sillä tavalla oikein edes EU:n tasolla. EU ei ole sama asia kuin Suomi ennen EU:ta, eikä se toimi samalla tavalla.
Nyt Suomen teollisuuden kilpailukyky on pelkästään sen varassa millaisia ratkaisuja tehdään työmarkkinaneuvotteluissa.
Nythän tilanne on jostain syystä hyvä, eikä huononemista ole näköpiirissä mm. saksan valtavien palkankorotusten takia. Suomalaisen tuotannon ja työllisyyden kasvu, mitä kovasti tarvittaisiin, ei tällä hetkellä ole kilpailukyvystä kiinni, vaan työvoimasta.
Tarvitaan sellaista koulutettua väkeä joka pystyy työehtosopimuksen edellyttämää palkkaa vastaavaan tehokkuuteen, eikä sellaista väkeä ole tarpeeksi työn hakijoina. Ratkaisuksi demarit ovat ottaneet eläkeputken lyhentämisen ja kokoomus esittää ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen leikkaamisen. Molemmat keinot ovat hyviä, mutta ne eivät riitä. Pitäisi saada väkeä myös ulkomailta.
”Taidat kuitenkin viitata tuohon nykyiseen vihervasemmistolaiseen velkavetoiseen ”rahaa kaikkiin suuntiin” -perustaiseen populistiseen politiikkaan.”
Tämän hallituksen aikana ei ehkä olisi vielä kannattanutkaan painaa jarruja, nimittäin se jarrun painaminen hyydyttää taloutta ja ei ole viisasta hyydyttää sitä ennenkuin se on päässyt kunnolla käyntiin. Toisaalta, talous on lähtenyt yllättävän nopeasti käyntiin ja työllisyys on yllättävän hyvässä kunnossa, niin että ehkä se jarrun painaminen olisi jo pitänyt aloittaa, tähän on vain tullut taas muuta väliin, kuten sota ja energiakriisi. Toki jarrujen painaminen on kuitenkin syytä jo aloittaa, se on vain tosi hankalaa kun pitää jakaa rahaa sähkön käyttäjille.
Opposito puhuu kyllä asiaa kun se räksyttää velkaantumisesta ja kulukuuri pitäisi aloittaa, mutta jos oppositio olisi hallitus, ei se homma olisi niille yhtään sen helpompaa kuin hallitukselle.
Oppositio räksyttää, koirat haukkuu ja karavaani kulkee, mutta totta on että kulukuuri pitää aloittaa, mutta toisin kuin kokoomus esittää, se pitäisi aloittaa veronkorotuksilla. Ne veronkorotukset vain on ennen vaaleja pirun vaikeita puolueille, yhtä vaikeita demareille kuin ne olisivat kokoomukselle.
Kokoomuksen veronalennuspuheet on täyttä populsimia, se olisi Suomessa yhtä katastrofaalonen ratkaisu kuin mitä se oli brexit-Englannissa.
” 🙂 Jos on ollut ylimääräisiä kuluja, hallituksen pitää myös paikata talous, eikä jättää ongelmia seuraavalle hallitukselle.”
Niin pitää, mutta kaikki ajallaan. Tämän hallituksen taival on nyt loppusuoralla ja puolueet kilpailevat äänistä ja siitä mikä niistä on populistisin, mutta vaalien jälkeen seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia siihen tyyliin mitä VM on esittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen markka-alue, nyt euroalue. Suomella on nyt se ongelma, että valuuttakurssi ei liiku enää Suomen talouden tilan mukaan, vaan koko euroalueen talouden mukaan (ja osin myös keskusjohdon manipuloinnin mukaan).
Opposition ehdotuksia voi kyllä haukkua, mutta perusongelma on kuitenkin se, että hallitus ei ole itse tehnyt tuon kulukuurin eteen oikeastaan mitään – ei hallituskauden alussa eikä lopussa. Aikaa olisi ollut paljon, ja kauden alussa ei ollut edes koronaa tai Ukrainaa kiusana. Aika vastuutonta, etenkin jos tarina jatkuu niin, että seuraavaksi haukutaan uuden hallituksen kulukuuria oppositiosta. (Tai ehkä seuraava hallitus seuraa edeltäjänsä linjaa, ottaa velkaa surutta, ja sysää sitten vielä isomman ongelman seuraavalle hallitukselle. 🙂 )
Ilmoita asiaton viesti
”Ennen markka-alue, nyt euroalue. Suomella on nyt se ongelma, että valuuttakurssi ei liiku enää Suomen talouden tilan mukaan, vaan koko euroalueen talouden mukaan.”
On harhakäsitys että Suomella olisi joku oma talousalue, sen enempää kuin Pohjanmaalla, Satakunnalla tai Pihtiputaalla. EU:kaan ei riitä Suomen talousalueeksi, vaan kyllä se talousalue on koko maailma.
Suomen talous on pieni osa maailmantaloutta, samoin kuin Pohjanmaan, Pihtiputaan tai Satakunnan talous. Toki Suomen valtio tekee oman budjettinsa, kuten vaikkapa Pihtiputaan kunta. Pohjanmaalla ja Satakunnalla ei ole edes mitään omaa budjettia. Nämä kunnalliset ja valtiolliset budjetit ovat nekin vain pieni osa maailmantaloutta, kuten yritystenkin, kuten Nokian, Koneen, tai Forttumin taloudet.
Mitään omaa valuuttaa ei tarvitse Pihtipudas, Nokia, Kone, tai Fortum, eikä myöskään Suomi, siitä olisi vain haittaa.
Nokia, Kone ja Fortum ovat sitäpaitsi kansainvälisiä, koko maailman laajuisesti toimivia yrityksiä, vain niiden niinsanottu kotipaikka on Suomi, mutta ne toimivat itsenäisesti eri puolilla maailmaa, tuotteiden valmistus on hajautettu ympäri maapalloa ja markkina-alue on niin ikään koko maapallo. Kansallinen valuutta on vain haitta tällaisille globaaleille yrityksille, sekä suomalaisille yrityksille, että ulkomaalaisille Suomessa toimiville globaaleille yrityksille.
”Opposition ehdotuksia voi kyllä haukkua, mutta perusongelma on kuitenkin se, että hallitus ei ole itse tehnyt tuon kulukuurin eteen oikeastaan mitään – ei hallituskauden alussa eikä lopussa.”
Opposition tehtävä on haukkua, hallituksen tehtävä on ottaa haukut vastaan. On selvää että oppositio haukkuu ihan kaikkea mitä hallitus tekee, se on opposition tehtävä.
Joskus haukkuminen on ihan oikeutettua, mikään hallitus ei toimi täydellisesti ja virheitä sattuu. Virheitä tulee monista eri syistä, mutta jopa asiantuntijat ovat yleensä erimielisiä siitä mitkä haukut ovat aiheellisia ja mitkä aiheettomia.
Tällaiselle amatöörille kuin mitä minä olen, haukkujen oikeellisuuden arviointi on varsin vaikea tehtävä. Toki mielipiteitä saa olla, sehän on kansalaisen oikeus ja velvollisuus.
Minun mielipiteeni on että opposition haukut hallituksen tuhlailevaisuudesta ovat suuresti liioiteltuja. Jotain perää siinä tietenkin voi olla. Voi olla että hallitus on varmuuden vuoksi jakanut vähän liikaa koronatukirahoja yrityksille, mutta silloin periaate oli se että mieluimmin liikaa kuin liian vähän ja se periaate oli laajasti hyväksytty myös oppositiossa.
Oppositosta ei ole myöskään pystytty esittämään uskottavia luotettavia vaihtoehtobudjetteja. Hallituksen budjetti on käytännössä virkamiesten laatima budjetti ja virkamiehet osaavat sen homman kyllä paremmin kuin politikot.
Toki hallituksenkin budjetti sisältää tiettyjä elementtejä jotka on selitettävissä poliittisella populismilla, mutta niitä elementtejä on valtion virallisessa budjetissa varmaan paljon vähemmän kuin opposition ns. varjobudjeteissa.
==============
Kunhan Orpon hallitus pääsee runsaan neljän vuoden kuluttua tiensä päähän, tilanne valtion budjetin ja ns. varjobudjettien suhteen on tietenkin ihan sama kuin nytkin.
=================
Jos nyt vielä kysyt niistä leikkauksista ja siitä miten minä suhtaudun niihin, niin sanon kerran vielä että VM:n suositusta pitäisi noudattaa, riippumatta siitä mitkä puolueet ovat hallituksessa. VM:n suositushan sisältää myös verojen korotuksia, myös ne pitäisi toteuttaa ja mielellään vielä vahvemmin kuin mitä on VM:n suositus.
Ilmoita asiaton viesti