Valtion velkaantumisen taittamiseksi tarvitaan miljardiluokassa  lisää toimia

Talouspolitiikan arviointineuvoston (raportti) suositukset hallitukselle ovat samansuuntaisia kuin kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n arviot. 

→ IMF peräänkuulutti eilen  tiistaina julkistetussa raportissaan uusia säästötoimia ja piti myös sosiaaliturvan leikkauksia perusteltuina. IMF:n lausunto  ja  yhteenveto   (Suomen Pankin sivulta)

***

Olen  täällä aiemmin  todennut: 

Julkisen talouden suunnitelmassa  vv. 2024-2027 (VTS) sivulla  79   taulukko  16    on alakantissa. Mikä on valtion budjetin  todellinen alijäämä ?  Onko se  15-17 mrd:n tasolla. Edellisen punavihreän hallituksen jättämästä   10,4 mrd:n   alijäämästä puuttui 6-7  mrd   tulevia jo   sidottuja menoja.

Pääministeri Orpon hallitus  ei pysty  pitämään velanottoa lähivuosina 10-11 mrd tasolla, vaikka se toteuttaisi valtiovarainministeriön ennen vaaleja   esittämän kahden vaalikauden ( 6 + 3 mrd )  vakautuksen. Valtion velkaantumisen taittamiseksi tarvitaan miljardiluokassa  lisää toimia.

Otaksun,  että pääministeri Orpon hallitus kevään  kehysriihessä noteeraa em. suositukset paremmin, mitä teki edellinen hallitus ja valtiovarainministeri toimia velkaantumisen taittamiseksi.

Jatkamatta blogia pitemmäksi.

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu