Vihreät olleet aiemmin vaatimassa muiden puolueiden ministereiltä  luottamusäänestystä    ja eroa

Ulkoministeri Pekka  Haaviston toimintaa koskevan muistutuksen  (M 4/2019 vp ) eduskuntakäsittelyn loppuvaiheessa syntyi vihreistä enemmän tai vähemmän ylimielinen kuva. Vaikka ulkoministeri Pekka Haavisto sai tänään eduskunnan enemmistön luottamuksen äänin 101–68, jättää asian melkoisen lommon vihreitten imagoon.

****

Muistuu mieleen vuosi 2015  ja silloisen valtiovarainministeri Alexander Stubbbin erheellinen sanonta eduskunnan täysistunnossa hallintarekisteriasiasta. Silloinen vihreitten puheenjohtaja Ville Niinistö oli kaikkien kovimmin vaatimassa Alexander Stubbin “päätä pölkylle”. Alexander Stubb myönsi virheensä ja pyysi täysistunnossa anteeksi.

***

Onko kukaan kuullut ulkoministeri Haaviston pyytävän eduskunnalta anteeksi lainvastaista menettelyään, jollaiseksi eduskunnan perustuslakivaliokunta mietinnössään kirjasi ministeri Haaviston toiminnan tarkalleen näin:

“Edellä esitetyn mukaisesti perustuslakivaliokunta katsoo, että vaikka ulkoministeri Pekka Haaviston menettelyä muistutuksen kohteena olevassa asiassa (kohta 3) on pidettävä hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisena ja siten moitittavana, ei perustuslain 116 §:ssä ministerisyytteen nostamiselle asetettu korotettu syyksiluettavuusvaatimus (tahallisuus tai törkeä huolimattomuus) eikä ministerin virkavelvollisuuksien rikkomisen olennaisuusvaatimus kuitenkaan täyty asiassa. Perustuslakivaliokunnan mielestä edellytyksiä syytteen nostamiselle ei näin ollen ole”.

***

Perustuslakivaliokunnan mietinnön valmistelun loppuvaiheessa ja julkistamisen jälkeen ei vihreitten toiminta julkisuudessa  ole ollut kaikkein onnistunutta – ei perustuslakivaliokunnan yksittäisen  jäsenen saatikka eduskuntaryhmän puheenjohtajan toimesta.

Vihreitten nykyisen hallituskumppani keskustan toimesta on tänään todettu, että, perustuslakivaliokunnan mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto  on toiminut lainvastaisesti, eikä keskustan eduskuntaryhmä hyväksy  lainvastaista  toimintaa. Täh ! Luottamusäänestyksessä yhtä keskustan edustajaa lukuun ottamatta keskusta hyväksyi ministeri Haaviston toiminnan.

****

Luettelo Suomen eronneista ministereistä
SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu