Vihreät olleet aiemmin vaatimassa muiden puolueiden ministereiltä luottamusäänestystä ja eroa
Ulkoministeri Pekka Haaviston toimintaa koskevan muistutuksen (M 4/2019 vp ) eduskuntakäsittelyn loppuvaiheessa syntyi vihreistä enemmän tai vähemmän ylimielinen kuva. Vaikka ulkoministeri Pekka Haavisto sai tänään eduskunnan enemmistön luottamuksen äänin 101–68, jättää asian melkoisen lommon vihreitten imagoon.
****
Muistuu mieleen vuosi 2015 ja silloisen valtiovarainministeri Alexander Stubbbin erheellinen sanonta eduskunnan täysistunnossa hallintarekisteriasiasta. Silloinen vihreitten puheenjohtaja Ville Niinistö oli kaikkien kovimmin vaatimassa Alexander Stubbin “päätä pölkylle”. Alexander Stubb myönsi virheensä ja pyysi täysistunnossa anteeksi.
***
Onko kukaan kuullut ulkoministeri Haaviston pyytävän eduskunnalta anteeksi lainvastaista menettelyään, jollaiseksi eduskunnan perustuslakivaliokunta mietinnössään kirjasi ministeri Haaviston toiminnan tarkalleen näin:
“Edellä esitetyn mukaisesti perustuslakivaliokunta katsoo, että vaikka ulkoministeri Pekka Haaviston menettelyä muistutuksen kohteena olevassa asiassa (kohta 3) on pidettävä hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisena ja siten moitittavana, ei perustuslain 116 §:ssä ministerisyytteen nostamiselle asetettu korotettu syyksiluettavuusvaatimus (tahallisuus tai törkeä huolimattomuus) eikä ministerin virkavelvollisuuksien rikkomisen olennaisuusvaatimus kuitenkaan täyty asiassa. Perustuslakivaliokunnan mielestä edellytyksiä syytteen nostamiselle ei näin ollen ole”.
***
Perustuslakivaliokunnan mietinnön valmistelun loppuvaiheessa ja julkistamisen jälkeen ei vihreitten toiminta julkisuudessa ole ollut kaikkein onnistunutta – ei perustuslakivaliokunnan yksittäisen jäsenen saatikka eduskuntaryhmän puheenjohtajan toimesta.
Vihreitten nykyisen hallituskumppani keskustan toimesta on tänään todettu, että, perustuslakivaliokunnan mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on toiminut lainvastaisesti, eikä keskustan eduskuntaryhmä hyväksy lainvastaista toimintaa. Täh ! Luottamusäänestyksessä yhtä keskustan edustajaa lukuun ottamatta keskusta hyväksyi ministeri Haaviston toiminnan.
****
Saman totean kuin mitä omassa puheenvuorossani: Päättäjien ajatukset muuttuvat.
Haavisto sai eduskunnalta luottamuksen.
Jos olisi kyse iäkkäistä ihmisistä, niin diagnoosiksi kuitattaisiin dementia.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi oikeusministerikin silloin joskus vaatia Hautalan eroa, nyt sitten ei enää uskaltanut Haaviston kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Todella mahtava kommentti asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tilanne muka persuja miellytä?
Ilmoita asiaton viesti
B Uimosen asiaton -alatyylinen – kommentti poistettu edellä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tuo mahtava kommentti tuo poistettu kommentti. Jos, niin ehkä voit kertoa sen ajatuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta joutumassa/ajautumassa umpikujaan
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b5aa2f96-feaf-481a-80b3-49eba3a32293
= kepu hyväksyi Haaviston jatkon ,
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikka ulkoministeri Pekka Haavisto sai tänään eduskunnan enemmistön luottamuksen äänin 101–68, jättää asian melkoisen lommon vihreitten imagoon.”
Eikä ainoastaan vihreitten imagoon vaan myös kepun kylkeen. Tämä Haavistojuttu on Veikko Vennamon sanoin täyttä ”pelinpolitiikkaa” ja todistaa jälleen, että Kepu pettää aina. Melkoista pelinpolitiikkaa on antaa Haavistolle luottamus mutta samalla toivoa, että hän eroaisi!!
Nyt Kepu on vaikeuksissa monella tavalla ja se näkyy kannatusmittauksissa. Saarikosta toivottiin pelastavaa enkeliä, mutta toisin näyttää käyvän.
Kepun puoluejohto haluaa kynsin hampain pysyä hallituksessa ennen ensikevään kunnallisvaaleja. Siinä menestyminen on aivan elintärkeää eikä sitä haluta riskeerata millään ”haavistogatella”. Olisiko hallitus kaatunut, se on eri juttu, kun se ei kaatunut vuosi sittenkään kun Kulmuni kertoi, ettei Antti Rinne nauti Keskustan luottamusta.
Tästä haavistojutusta Kepun vanhat aatteelliset kannattajat ovat kauhuissaan, mutta mihin voisi paeta? Korkeintaan jättää äänestämättä. Lähiaikojen gallupit kertovat miten tämä vaikutti kannatuslukuihin. Hyvä on kuitenkin muistaa, että kannatusmittaukset ovat eri asia kuin äänestystulos.
Ilmoita asiaton viesti