”Voi tätä opposition käsienpesua, tätä jälkiviisautta, tätä populismia”
Tuo blogiotsikon teksti on osin lainattu pääministeri Paavo Lipposen puheesta eduskunnassa eduskunnassa 12.11.2002.
Sopii nimittäin erinomaisesti oppositiopuolueiden kannanottoihin hallituksen eilisestä valtion budjetin välttämättömistä sopeutuspäätöksistä.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus toimii isänmaallisesti, kun se yrittää välttää Suomen joutumisen EU:n liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn.
→ Pöytäkirjamerkinnät, hallituksen neuvottelu julkisen talouden suunnitelmasta 16.4.2024
Myös luottoluokittajat ottavat Orpon hallituksen pyrkimykset ilmeisesti luottavaisesti vastaan huonontamatta Suomen luottoluokitusta
→ Suomelle uuden velan ottaminen ja entisten lainojen uusiminen (ks. lainanottotarve 2024 → 43 mrd) olisi tullut ilmeisesti kumulatiivisesti miljardiluokassa kalliimmaksi.
****
Talouspolitiikan arviointineuvosto esitti tammikuussa 2022 (s. 78) PM Marinille ja VM-ministeri Saarikolle vuotuista valtion budjetin sopeuttamista, jonka suuruusluokan tulisi olla 0,2–0,4 prosenttia suhteessa BKT:hen. Molemmat ministerit eivät korvaansa letkautaneet ehdotukselle.
Kirjoitin täällä monta kertaa ennen 2023 eduskuntavaaleja, että vaalien jälkeinen hallitus saa edelliseltä hallitukselta monen miljardin (esim. korkomenojen ) lisälaskun tekemättä mitään uusia menopäätöksiä. Vuonna 2022 korkomenot olivat 0,8 milj. euroa, tänä vuonna 3,2 mrd. ja kasvavat tällä vaalikaudella 5-6 mrd:n tasolle.
Myös hyvinvointialueiden lisälasku/rahoitus vv. 2025-2027 kaatui edelliseltä hallitukselta pääministeri Orpon hallitukselle ((taulukko tästä asiakirjasta s. 56) . Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintö marraskuulta 2023 (VaVM 7/2023 vp).
2023 2024 2025 2026 2027 (milj. euroa)
23 679,1 25 355,8 25 014,8 25 152,8 25 199,5
Vuonna 2023 talousarviossa alunperin menot 20,634 milj.
***
Että kyllä te vasemmisto kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte → a’la T Soini
Kyllähän se hallituskin kehtaa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/turun-taudille-uusi-maaritelma/
X
Ilmoita asiaton viesti
Nyt arvoisa kommentoijja ohjasi keskustelua osin väärälle raiteelle. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Voi tätä hallituksen ja sen kannattajien käsienpesua, tätä jälkiviisautta, tätä populismia.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla että oppositi, SDP kärjessä, ovat vain tyytyväisiä siihen että joku ”muu” korjaa heidän aikaansaamansa talouden ja yhteiskunnan sekasotkun.
Samalla oppositi ”takoo rautaa kun se on kuumaa” eli hakkaavat julkisuudessa hallitusta tekemisistä jotka ovat ehdottman välttämättömiä.
Tämä sekasotkun aiheuttaminen lienee myös syynä siihen että Suomen kaikkien aikojen härskein populisti Sanna Marin sai mennä muualle. Marin, joka ei kaihtanut mitään keinoja urakehityksensä edisätmiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle tulee vähän voimaton olo, kun oikeisto hurraa veronkorotuksille.
Mikäköhän olisi ollut reaktio, jos vasemmistohallitus olisi tehnyt saman?
Ilmoita asiaton viesti
Miten arvoisa kommentoija olisi vakauttanut valtion budjettia.
Huomaa esim. korkomenojen ja sote -menojen lisälasku (yht. 6-7 mrd) , jonka nykyinen hallitus sai ”perintönä” edelliseltä hallitukselta.
Ilmoita asiaton viesti
Purkamalla valtion menoja, aloittaen ehkä yritystuista?
Ei minulla ole tuohon taikasauvaa, sitä varten on virkamieskunta joka noita etsii.
Veronkorotuksia tehdään kun nostetaan kädet pystyyn menoleikkausten suhteen. Onko arvoisa blogisti sitä mieltä, että Suomen kaltaisessa huippuverotetussa maassa veronkorotukset ovat ratkaisu?
Eli Suomen ongelma oli liian alhainen verotus joka nyt korjattiin?
Ilmoita asiaton viesti
Olen täällä enemmän kuin arvoisa kommentoijja pitänyt esillä
Suomen veroastetta ja vertailua esi. OECD-maihin.
https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/veroaste/#8e615668
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Suomen veroaste oli ennen korotuksia OECD:n ja EU 15:n yläpuolella, ja neljänneksi kovin. Paljon esim. Ruotsin yläpuolella.
Siksi ihmettelinkin, miksi veronkorotus oli hyvä juttu.
Edit: Taulukosta näkee, että edellinen vasemmistohallitus sitä laski.
Kyllä on maailmankirjat sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli vähiten huonoin.
Miksi ole ainoa, joka tässä sanoo, että
– Suomi välttänee joutumisen EU:n liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn.
-Suomen luottoluokitus ei ilmeisesti laske
Ilmoita asiaton viesti
Alijäämämenettely johtuu liiallisesta alijäämästä, mikä voidaan korjata myös leikkaamalla menoja. Veronkorotus on se huonompi tie joka tehdään, kun menoja ei osata leikata ja kun niitä tässä tapauksessa lisätään. Edelleen ihmettelen että kun arvon blogisti on toistuvasti kritisoinut korkeaa veroastetta, nyt sen nosto on positiivinen asia.
Nämä ovat poliittisia päätöksiä eivätkä vaihtoehdottomia, kuten arvon blogisti nyt antaa ymmärtää.
No Suomessa tietenkään ei ole vaihtoehtoja, koska meillä ei talouspolitiikassa ole kuin sosiaalidemokraattisia puolueita.
Ilmoita asiaton viesti
Orpo ilmaisi asian niin, että menoleikkausten kautta riittävän suuren potin haaliminen tässä ja nyt olisi tarkoittanut liian rajua sosiaalimenojen karsimista ja että nyt käytiin jo ”laarin pohjalla”.
Todennäköisesti tämä hallitus kyllä seuraavina vuosina pyrkii löytämään lisää menoleikkauksia kunhan kansa on toipunut näistä ensimmäisistä. Rakenteellisten uudistusten tekeminen yhden pikaisesti kokoon kutsutun kehysriihen taholta ei ole mahdollista. Se tarvitsee syvällisempää ja pitenpää pohjustamista.
Verotuksen osalta positiivista on, että pääosin verokertymää lisätään kulutusverojen kautta. Kulutusverojen osuuden lisääminen koko veropotista tästä eteenkinpäin on juuri se tie, mitä tulisi kulkea. Tuloverojen kiristys niin palkoissa kuin eläkkeissäkin toivottavasti jää sitten väliaikaiseksi ja niitä voidaan alentaa myöhemmin. Edellyttää toki porvarihallitusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kulutusverojen osuuden lisääminen koko veropotista tästä eteenkinpäin…”
Toisin sanoen nostetaan veroja mutta kun kulutusveroja nostetaan enemmän, suunta on positiivinen. Tapa ajatella tuokin, aika vasemmistolainen. Itse olen enemmänkin veroasteen laskemisen kannattajia maassa joka on valmiiksi huippuverotettu ja jonka kansalaisten ostovoima ei ole ihan siellä kärkipäässä.
Vähän toistoa mutta ajatusleikkinä, jos Marinin hallitus olisi korottanut alv:n Euroopan toiseksi korkeimmaksi, olisivatkohan kokoomuksen kannattajat kiitelleet järkevistä sopeutustoimista?
Ilmoita asiaton viesti
”Toisin sanoen nostetaan veroja mutta kun kulutusveroja nostetaan enemmän, suunta on positiivinen.”
Onneksi kokonaisveroaste ei nouse ja toivottavasti se alenee tulevina vuosina. Nimenomaan porvarihallituksia on syytetty kokonaisveroasteen alenemisesta, mikä ”kuulemma” on pääsyy velkaantumiseen.
Tässä vaiheessa lienee ollut tarpeellista niin fiskaalisesti kuin poliittisestikin korottaa joitain ansioveroja, mutta pääasia on juuri tuon ALV:n korottaminen, mikä antaa tilaa myöhemmin tapahtuville ansiotuloverotuksen alentamisille.
On turhaa spekuloida mitä Marinin hallitus olisi asian hyväksi nyt tehnyt. Todennäköisesti ei juuri mitään ja luottanut siihen, että rahahanat tulevaisuudessakin ovat auki eurooppalaisilta pankeilta. Tosin hän kyllä muisti aina korostaa, että vuarineuvoksilta pitää kerätä enemmän veroja. Ehkäpä sillä olisi ratkaistu koko homma! Kauppaneuvoksien ei enää olisi tarvinnut tulla talkoisiin mukaan – ainakaan heitä hän ei koskaan maininnut.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista katsoa alv-kertymää seuraavaan budjettiin mennessä.
Teoria lähtee käsittääkseni siitä, että kulutusveroa nostamalla hillitään kulutusta, joka vaikuttaa negatiivisesti työllisyyteen, jne. ja jolla saattaa olla alentava vaikutus verokertymään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin on. Teoreettisesti ostovoimasta poistuu miljardi hallituksen päätöksellä.
Jos asia olisi noin vaikutukseton kuin tunnutaan ajattelevan, muutama sentti salaatinlehden hinnassa sinne tai tänne, niin sittenhän meillä olisi alvissa runsaudensarvi jolla voisi kerätä vuoden päästä nostamalla toinenkin miljardi tai enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
”Teoreettisesti ostovoimasta poistuu miljardi hallituksen päätöksellä.”
Ei asia ole noin yksiviivainen. Ostovoiman suhteen ei voida tietää, kun emme tiedä kuinka hinnat tulevat asettumaan markkinoilla 1,5%:n ALV-korotuksen jälkeen. Ja ennen kuin huomautat ruokakauppojen ”kartellista”, niin ota huomioon, että ALV-korotus ei koske elintarvikkeita.
Jos korotuksesta seuraa inflaatiota, niin ainakin eläkeläisille se korvataan indeksitarkastuksessa käytännössä täysimääräisesti. Siitä eteenpäin valtio saa sitten lisää työeläkeläisiltä verotuloja ikäänkuin vakuutusyhtiöiden varoista.
Ilmoita asiaton viesti
Kulutusveron korotuksen pitäisi tuoda miljardi lisää valtiolle veroina niin siten se on sitten kuluttajilta pois. Tai firmoilta, jos maksavat sen omasta pussistaan.
Sulla tuntuu näitä runsaudensarvia riittävän kun sekä alvi että eläkkeet tulevat jostain rinnakkaistodellisuudesta, eivätkä koske reaalitaloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kulutusveroissa on se hyvä puoli, että jokainen voi vaikuttaa siihen paljonko niitä maksaa. Toivottavasti se miljardi tulee valtiolle ja korotuksen vaikutus on oikein arvioitu.
Itse veronhan tilittävät valtiolle nimenomaan yritykset ja tuotteensa ne hinnoittelevat kuluttajamarkkinoilla veroineen päivineen. Yritysten välisessä kaupassa hinnat on yleensä ilmoitettu verottomina ja sillä puolella (esim. alihankinnoissa ja komponenttitoimituksissa) kyllä on odotettavissa, että tuo 1,5%:n korotus siirtyy sellaisenaan nyt olemassa oleviin hintoihin. Sillä sektorilla ei todennäköisesti kuitenkaan suoriteta minkäänlaista pyöristystä, vaan laskutusohjelmat laskevat aiemmin failattuihin hintoihin päälle tasan sen uuden 25,5%:n ALV:n.
Ilmoita asiaton viesti
”Kulutusveroissa on se hyvä puoli, että jokainen voi vaikuttaa siihen paljonko niitä maksaa.”
Vastaavasti tuloveroon voi kätevästi vaikuttaa ansaitsemalla vähemmän joten sen korottaminen ei olisi keneltäkään pois.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi ja jos oikeasti mietitää tuota verokertymää. Ruuhkasuomesta on helppoa polkaista Viroon tai Eestiin. Kenelle se verokertymä osittain tulee menemään. Noita lukuja voi tulkita miten vain ja lopputulos silti on hämärä. Sori vain ylimmät päättäjämme Ei mene kuin Stromsåssa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin sanoen nostetaan veroja mutta kun kulutusveroja nostetaan enemmän, suunta on positiivinen. Tapa ajatella tuokin, aika vasemmistolainen.
—————————————
Kulutusvero kirpaisee köyhempiä enemmän kuin rikkaita, joten ei tuota vasemmistolaisena ideologiana voi pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse oli verojen korottamisesta ylipäätään. Tai Makkosen tapauksessa ali-.
Ilmoita asiaton viesti
No miten ihmeessä verojen korotukset parantavat tilannetta, kun kokonaisveroaste ei nouse?
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että lopussa ”hyvitettiin” ´vasemmistoa veronkorotuksella. Minun mielestä olisi sekin summa pitänyt kylmästi vain leikata menoista. Vain silläkeinoin rakenteet tervehtyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoin pelkään että virkamieskunta ei ihan tosissaan etsi säästöjä, ainakaan omalta hallinnon alaltaan. Pikemminkin lobbaavat lakialoitteita jotka paisuttavat virkamieskuntaa entisestään. Säästöt tehdään sitten lattiatasolta.
Ilmoita asiaton viesti
Säätiöt verolle, alv-alennus, kehitysapu nollaan, keinotekoiset yritystuet pois.
Pienten ja keskisuurten yhtiöiden top 25 -ryhmässä on peräti yhdeksän ravirataa ja hevoskasvatusalan toimijaa tuen saajina.
Miksi UPM, Metsä Board, Tallink, Viking Line, jne. saavat tukia?
Se on suomalaista kapitalismia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo hevostelun tukeminen on kyllä kummallinen asia ja täysin absurdia, en löydä sille yhtään järkevää syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Hippoksen johto oli aikoinaan täysin kepulaisten hallussa, kai se on reliikki niiltä ajoilta. ”Saavutettu etu”?
Ilmoita asiaton viesti
Takavuosina yritystukien karsimista tarkastelevan työryhmän johtoon valittiin Mauri Pekkarinen. Asia, joka ei olisi kyllä tullut kovimmallekaan stand up koomikolle tai komedian käsikirjoittajalle mieleenkään.
Koska jokaisen puolueen sidosryhmä ja äänestäjäkunta saa joitain tukia, ei kannata panna liikaa odotuksia niiden karsimiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tupee on kyllä suhmurointien kuningas.
Ilmoita asiaton viesti
”Takavuosina yritystukien karsimista tarkastelevan työryhmän johtoon valittiin Mauri Pekkarinen.”
Ei karsittu!
Maurin vävy taisi olla jollain tavalla hyötymässä ainakin tuulivoimahankkeissa!
Kyllä vallassaolevat pitävät huolen, että ainakin omat ovat turvassa!
Ilmoita asiaton viesti
Varustamojen tuki johtunee huoltovarmuudesta. Isot metsäyhtiöt on varmaankin uhanneet tavan mukaan jättää koko maan ellei tukia tipu. Noita ravi- ja hevoshommia en kyllä ymmärrä yhtään, ellei sitten varauduta eu:n uusiin päästömääräyksiin, jossa rekat pistetään romuksi ja kierrätykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa on laiskaa. Työtä tehdään toiveisiin nähden liian vähän. Valtion olisi autettava kaikessa. Minä sanoisin että henkisesti ja fyysisesti terveen aikuisen olisi aina elettävä sen mukaan mitä tienaa.
Nykyään valtiota vaaditaan yhä enemmän sellaisissa asioissa joiden ainoa vaara on ”mulle tulee paha mieli kun…”.
Orpon ja Purran hallitus on harvinaisen oikealla polulla. Ryhdikkäästi etenevät kohden päämäärää.
– minustakin päämäärä ”se tienataan, mitä kulutetaan” on kannatettava.
Puhutaan subjektiivisista hyvinvoinnin asioista sitten kun maa on ensiksi sellaisessa kunnossa ettei tarvitse jatkuvasti ulkomailta lainarahaa syömäpuuhiin kerjäillä.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunta toimii vähän eri periaattein. Eläkeläiset, lapset ja opiskelijat eivät koskaan tule tienaamaan mitä kulutetaan. Tällä hetkellä työllisten määrä suhteessa elätettäviin on sen verran kohtuuton, ettei kannata kuvitellakaan voivamme kuluttaa vain mitä nämä työlliset tienaavat. Lapset ja opiskelijat taas ovat se tulevaisuus, jonka varassa yhteiskunta jatkossa pärjää jos on pärjätäkseen. Suuret ikäluokat ovat se todellinen ongelmamme, mutta en minä jättäisi heitä hoitamatta vaikka eivät ole eläkkeitään koskaan maksaneetkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Suuret ikäluokat ovat se todellinen ongelmamme, mutta en minä jättäisi heitä hoitamatta vaikka eivät ole eläkkeitään koskaan maksaneetkaan.”
Börjeltä melkoinen asiantuntematon heitto!
Suuret ikäluokat eivät ole yhtenäinen joukkio, jonka osuutta yhteiskunnan ongelmiin yritetään ujuttaa.
Suurin osa heistä on kasvattanut tämän maan uudet osaajat, rakentanut toimivan järjestelmän varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, vain muutamista kertoakseni.
Suurin osan heistä omistaa kiinteistöjä ja toimii edelleen lastensa ja heidän lastensa tukijoina ja turvantuojina.
On korkea aika lopettaa suurista ikäluokista puhuminen ongelmana.
Päinvastoin, he toimivat edelleen suurena yhteiskunnan tukipilarina, jota ilman nuoremmat ikäluokat eivät enää selviytyisi!
Ilmoita asiaton viesti
Suuret ikäpolvet ovat ansainneet täyspainoiset eläkkeensä, perustettuaan perheitä jatkamaan työtä, minkä itse ovat tehneet ja luoneet jatkoksi tukeville maksajille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Kokoomus on tukevasti ollut tällä vuosituhannella budjettitaloutta kurjistamassa.
Kataisen hallitus aloitti räväkän elämisen ”vieraan leivän avulla”. Sen jälkeen ainoastaan Sipilän hallitus pyrki elämään ”se mitä tienataan, sen mukaan eletään”.
Hallitusten päätalouspolitiikka tällä vuosituhannella on ollut ”vanhan juopon metodi”. Heti aamusta kun ottaa tukevan ryypyn niin ei vanha viina haise”.
siis selittäen: lainaa lainan perään.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin päivä nähtiin kun olen Varilan kanssa samaa mieltä jostain asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin on, eli sama vika rahikaisella.
Ilmoita asiaton viesti
Senverran kuitenkin että Kataisen hallitus oli oikeastaan huonoin mahdollinen.
Mukana SDP, vihreät, RKP ja KD. Ja Vas. joka erosi vähän ennen ”loppua”.
Katainen sai mitä halusi kun vain antoi SADP:lle, Vas. ja vihreille mitä ne halusivat. Kaikki neljä rahanjakopuolueita, yksi varakkaille ja kolme ”köyhille”.
Ilmoita asiaton viesti
Kataisesta samaa mieltä. Entisten hallitusten joukossa Sipilän hallitus on nousemassa arvossaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen asian niin, että tässä työnnetään ”narulla” vielä edessä olevia ongelmia. Nämä sopeutuspäätökset ovat vain aikalisä tuleviin sopeutumistoimiin, jotka ovat auttamattomasti edessä. Tämä on vain ensiapua siihen, että Suomi ei joutuisi vielä liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn. Tällä pyritään rauhoittelemaan myös kansainvälisiä luottoluokituslaitoksia, jotta luottoluokitus pysyisi ennallaan ja korot pysyisivät siedettävinä.
Viimeisen gallupin perusteella moni ei tunnu vieläkään tajuavan sitä, mihin tässä ollaan oikein menossa. SDP on kannatuksen kärjessä siitä huolimatta, että Marinin johtaman hallituksen budjeteissa alijäämää oli yhteensä 53,2 miljardia euroa vuosina 2020 -2023. Se on vertauskuvallisesti 53,2 kilometriä korkea pino sileitä 100 euron seteleitä velkarahana.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä on vain ensiapua siihen, että Suomi ei joutuisi vielä liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn.”
Juuri noin on asia ymmärrettävä. Muuhun ei tässä aikataulussa ollut mahdollista päästä. Nyt tehtyjä päätöksiä joudutaan muuttamaan paljonkin ja lisää toimenpiteitä on luvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla alijäämällä pelottelua on vaikeaa ymmärtää syystä, että siinä alijäämäjonossa on monta muuta maata Suomen edellä. Ei nyt tule mieleeni yhtään hallitusta joka kylvää apatiaa kansalaisten keskuuteen kun Orpo-Purran hallitus tekee. ALV:n nosto ja oikeudenmukaisuus, eivät sovi samaan lauseseen ALV on tasavero joka kurmuttaa vähävaraisia kaikkein eniten.
Ilmoita asiaton viesti
”Oikeudenmukaisuus” on sana, jonka voi heittää melkein mihin tahansa keskusteluun ja rakentaa sille oman merkityksensä. Tosin aika usein ”oikeudenmukaisuus” on synonyymi hyvätuloisten tulojen leikkaamiselle, yleensä ei ole ”oikeudenmukaista” leikata niiltä jotka saavat eniten tulonsiirtoja. Paitsi että joidenkin mielestä on vain oikeudenmukaista leikata niiltä jotka makaavat kotisoffalla.
Oikeudenmukaista on joko leikata isoja eläkkeitä tai jättää ne leikkaamatta. Oikeudenmukaista on siirtää verotusta kulutukseen tai sitten ei ole koska se kohdistuu pienempituloisiin. Jne.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se kuormita, kun elintarvikkeiden ALV:hen ei ole kajottu. Ja vaatteethan köyhät ostavat kirppikseltä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja vaatteethan köyhät ostavat kirppikseltä.”
Kuikan kanssa samaa mieltä – ruokaan ei kohdistu alv:n korotukset ja köyhien vaatekauppoina toimivat kirppikset.
Tähän on tultu!
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen järkevä tsekkaa lähi-/tai nettikirppiksen ennen kuin lähtee uutta ostamaan (ja Tori.fi:n ). Järki ei ainakaan suoraan riipu tuloista.
Ilmoita asiaton viesti
Määrittele köyhä?
Ilmoita asiaton viesti
Ajatellaan elintarvikkeiden kuljetuksia sieltä alusta alkaen päätyen aina kaupan hyllyille, pakastimiin, ne kaikki ALV:t, niin mihin ne korotukset sitten siirretään. Takuuvarmasti kuluttajille, joten ei ole mitään merkitystä, että ettei elintarvikkeiden ALV:iiin ole koskettu.
Suklaa esimerkiksi on uskomatonta, että 14% suoraan 25,5% ja sillä arvioidaan olevan verotuloja 85 miljoonaa mihin en usko ollenkaan vaan siitä seuraa, että joudutaan vähentämään työtä tekeviä pois ja investoinnit eivät ainakaan tänne Suomeen tule ollenkaan, kun tehdään kummallisia päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Arvonlisävero ei kertaannu, vaan elinkeinon harjoittamiseen ostettujen tavaroiden- tai palveluiden laskuissa maksetun arvonlisäveron vähentää yritys oman myyntinsä arvonlisäverosummasta ennen sen tilittämistä valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Granlund, ”onneksi” Marinin hallituksen tarvinnut pelotella kansalaisia alijäämällä. Velkarahaa saatiin niin paljon kuin hallitus halusi. Miljardien velasta ei juurikaan peloteltu eikä nousevista korkomenoista.
Onneksi Orpo-Purran hallituksella on rohkeutta kertoa kansalaisille, minkä perinnön Marinin hallitus jälkeensä jätti. Onko se alijäämällä pelottelua, se jääköön itse kunkin lukijan harkintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus jätti perinnöksi huolehtemisen niin kansalaisista kuin yrityksistä, ilman valtion velkaantumista, jota koko oppositio tuki, olisi toistettu 90-luvun virheet, konkursseineen, pakkohuutokauppoineen, jättityöttömyydellä sitäkö Tammela olisi halunnut?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Krugmanin kolumni on pian 10 vuotta vanha.Silloin Britanniassa oli testattu leikkausten toimivuutta 5 vuotta.Ny tiedämme 14 vuoden jälkeen Cameronin valtaantulosta onko toiminut yhtään paremmin.
https://www.theguardian.com/business/ng-interactive/2015/apr/29/the-austerity-delusion
Ilmoita asiaton viesti
Pietikäinen taitaa vältellä lukemasta tätä, mitkä on kerätty Eu:n tilastoista ja nettovarallisuus kertoo kaiken:
https://phonkanblog.wordpress.com/2024/04/03/mika-velka/
Miksi vain 6 EU-maata ovat plussan puolella ja loput ovat miinuksella, jonka hännän viimeisenä on Kreikka?
Tarkkailuluokkiin joutuisivat nuo kaikki miinuksella olevat maat ja miksi siitä ei ulissut yksikään maa? Tuntuu siltä, että valheella tätä maata johdetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Linkin takana poimii Marx-Honkanen tilastolukuja, pohtii velan olemusta ja selittelee. Loppulausunnossaan hän kuitenkin päätyy toteamuksiiin, jotka voisivat yhtä hyvin olla nykyisen hallituksen ensimmäisiä arvioita Marinin perinnöstä:
”Ainakin on selvää, että velan hallitsematon kasvu voi johtaa vaikeaan kriisiin. Jos valtion velka on pieni, budjettipolitiikalla on enemmän liikkumavaraa verrattuna tilanteeseen, jossa velka on hyvin suuri. ”
Ja edelleen:
”Suomessa kyse on pitkälti siitä, millä keinoilla julkista velkaa voidaan pienentää (tai sen kasvua hillitä).”
Ilmoita asiaton viesti
Johtuen ainakin osittain siitä ettei IMF uskalla pitkällä tikullakaan koskea esim. Ranskaan ja Italiaan. Ja samasta syystä keksitään jatkuvasti uusia tukipakettiviritelmiä ja EKP:n uuden nimisiä tukiostoja. Suomelle taas IMF voi tehdä saman kuin Kreikallekin, näin vähäväkisestä kansasta viis veisaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Oheinen kartta kertoo korutonta kieltään Suomen tilanteesta. Espanjan, Ranskan ja Italian kohdalla ”häntä heiluttaa koiraa”, koska ne ovat liian suuria kansantalouksia EU:n ”tarkkailuluokalle.” Niihin ei uskalleta aidosti puuttua.
Toisin on pienen Suomen laita. Meillä on lähihistorian ajalta kaksi hallitusta, Kataisen ja Marinin hallitukset, jotka kasvattivat voimakkaasti valtion velkaantumista.
Mitä Kreikkaan tulee, niin siellä ovat korjausliikkeet olleet jo pitemmän aikaa käynnissä. Meillä ne tulevat olemaan vääjäämättömästi edessä. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.
Suomen julkinen velka suhteessa bkt:hen on todella järkyttävä, kun sitä vertaa verrokkimaa Ruotsin ja Baltian maiden julkiseen velkaan suhteessa bkt:hen.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010363904.html
Ilmoita asiaton viesti
Eilen illalla Antti Lindtman A-Studiossa pitäytyi ”oikeaoppisessa” oppositioroolissa kritisoiden kehysriihen päätöksiä lähes kautta linjan ja joutuessaan kertomaan kuinka SDP olisi asian hoitanut häneltä tuli epämääräistä tuumailua säästöistä ja lisätuloista, joiden yteissumma ei olisi edes teoriassa noussut lähellekään nyt saavutettua tasoa.
Miksei kukaan kysynyt häneltä miksi SDP pääministeripuolueena ei tehnyt nyt ehdotettamiaan korjauksia, vaan pitäytyi yksinomaan paisuvan valtiontalouden rahoittamiseen velkarahalla?
Lisäksi jokainen hallituspuolue erikseen olisi voinut hänelle huomauttaa, että ei kehysriihessä mikään puolueista saanut tahtoaan läpi sellaisenaan, vaan kyseessä on kompromissi. SDP hallituksessa ei myöskään olisi saanut kaikkea läpi, vaan olisi joutunut nielemään monia karvaita asioita, joista sitten joku muu olisi kritisoinut..
Häkkänen aivan oikein totesi, että kun näin merkittävä vakauttamissuunnitelma on saatu aikaan, niin olisi oletettavaa, että pääoppositiopuolueelta, joka tavoittelee yleensä valtionhoitajan asemaa, olisi ilmaistu tyytyväisyyttä siitä, että jotain saadaan aikaiseksi. Ei opposition rooli pitäisi olla periaatteellinen räksyttäjä, vaan harkitseva sparraaja, jolla olisi tarpeeksi hyvä itsetunto myös antaa tunnustusta. Saarikko oli tässä mielessä paljon terveemmällä linjalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kun räksytystä tulee kaikista mahdollisista asioista ja lähes kaikilta suunnilta, niin sehän on merkki siitä, että toimenpiteet ovat olleet tasapuolisia!
Ilmoita asiaton viesti