Voiko varapresidentti Mike Pence nousta presidentiksi ?

USA:n käydään presidentinvaalit vuoden kuluttua   03.11.2020.  Samaan aikaan käydään myös  edustajainhuoneen vaalit  ja valitaan  osa senaattoreista. Vaaleista tullaan uutisoimaan ja kirjoittamaan valtaisi määrä materiaalia. En käy syvällisemmin tässä presidentinvaaleja läpi. 

Maailmalla on uutisoitu, että vuoden 2016 vaaleissa demokraattien ehdokkaana olleen  Hillary Clintonin  ehdokkuus ei ole poissuljettu.  Demokraattien tämänhetkinen ehdokastilanne elää kokoajan. Republikaanien osalta – ainakin tällä hetkellä näyttää siltä -, että nykyinen presidentti Donald Trump on puolueen ehdokas. Asetelmat USA:n presidentinvaalien ehdokasasettelusta ovat vielä täysin auki.

****

Kuka muistaa vielä, että edellisissä vuoden 2016 vaaleissa Hillary Clinton sai yhteensä 65,9 milj. ääntä, kun valituksi tullut Donald Trump n. 63 milj. ääntä eli n. 3 milj ääntä vähemmän. USA:n järjestelmässä osavaltiossa eniten ääniä saanut saa kaikki osavaltion valitsijamiehet ja siinä Donald Trump voitti ratkaisevissa  osalvaltioissa. Myös  vuoden 2000 vaaleissa koko maassa eniten ääniä saa Al Gore ei tullut maan presidentiksi, vaan sen ratkaisi loppujen lopuksi USA:n korkein oikeus  Floridan äänestyskonesotkujen johdosta  äänin 5-4 George W. Bushin hyväksi.

*****

Kuka sitten tulee valituksi, on ainakin nykyisten nykyisten kannatusmittausten perusteella täysin auki. Vaalitaistelu on alkanut   kiihkeissä merkeissä ja maailmalle tarjotaan suorassa tv-lähetyksessä  edustajainhuoneessa eilen alkanut  presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan  julkista kuulemista. Jokainen voi pohtia oikeusvaltion roolia tuota  tv-näytelmää seuratessa. Poliittinen oikeudenkäynti sotketaan tarkoitushakuisesti varsinaisen oikeuslaitoksen toimintaan.

Eilen tuota tv-näytelmää seuratessa tuli mieleen, että onko mahdollista  varapresidentti Mike Pencen kesken valitun presidentin virkakauden nousta presidentiksi ?  Lähihistoriassa muistamme nämä varapresidenttien  eri syistä nousut presidentiksi: vuonna 1963 Lyndon B. Johnson ja vuonna 1974  Gerald Ford. Yhdeksän Yhdysvaltain varapresidenttiä on noussut presidentiksi, kun edeltäjä ei syystä tai toisesta ole istunut kauttaan loppuun (ks. tämä Ylen uutinen.

___________

USA:n presidentit    1789-2020

List of vice presidents of the United States 

Kaikki presidentinvaalien vaalitulokset

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu