Yritykset eivät luota pääministeri Marinin hallitukseen ja hallitusohjelmaan

 

Yritykset eivät luota pääministeri Marinin hallitukseen ja hallitusohjelmaan.

Tämä käy ilmi kauppakamareiden kyselystä, johon vastasi yli 3000 yritystä kaikilta toimialoilta ympäri Suomen.

***

Eikä tässä monikaan usko, että nykyinen hallitus pystyy tulevassa budjettiriihessä Suomen talouden vaatimiin ratkaisuihin

Velkakello käy, muttei täysin talouspohjansa menettäneen   hallitussohjelman  tilalle ole haluakaan hallituksella tehdä tässä ja tulevassa ajassa olevaa tavoiteohjelmaa. Velkakellon juokseva lukema  voi huonoimma skenaarion mukaan olla vuonna 2023 jopa 200 mrd:n tasolla. Hallitus näpärtelee budjettiriihessä  30 000 korvaavasta työpaikasta, vaikka tarve on julkistalouden rahoituksen vaatimasta vähintään 120-150 000 uudesta ja korvaavasta työpaikasta.

Bruttolainanotto on jo 40 mrd:n tasolla. Tämä EKP:n  tilasto voi pian muuttua, Yhden prosenttiyksikön nousu lainakorossa tietää valtiolle pian 1-2  vuodessa miljarditason lisämenoja tälle  momentille.   Saman budjetin pääluokan takavuosien menojen tasoa (vrt. esim. v. 2003)  voi äimän käkenä ihmetellä, että onko kysymys saman maan valtion budjetista.

****

Hallitusohjelman pohjan pettämisestä tulee joka suunnasta hallitukselle lunta tupaan, esim. sote -uudistuksesta ja oppivelvollisuusiän nostamisesta.

Suomen Yrittäjät  toteaa lausunnossaan, että hallituksen sote-esitys pitää kaataa, jos sitä ei muuteta merkittävästi.

HUS  puolestaan sanoo, että   soten rahoitusmalli veisi pohjan yhdenvertaiselta erikoissairaanhoidolta ja romuttaisi koko maan erikoissairaanhoitojärjestelmän.​

Oppivelvollisuusiän nostamisesta hallitus tuo  vasemmistolaisen lakiesityksen eduskuntaan, vaikka rahoitus  (Kuntaliiton  laskelma) on edelleen auki ja kun lakihanke   ei ratkaise nuorten ongelmia (ks. tuosta väittämälle perusteita).

 

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu