EU:n on huomioitava Suomen vihreän siirtymän erityispiirteet

Suomi tulee toteuttamaan EU:n ja ehkä koko maailman hintavimman vihreän siirtymän asukasta kohden. Tämä johtuu sekä Suomen pohjoisesta sijainnista, että poikkeuksellisen nopeasta siirtymäaikataulusta. Kaikki teknologia, jolla Suomi pyrkii kohti hiilineutraaliutta on vanhanaikaista ja kallista verrattuna teknologiaan, jota käyttävät hiilineutraaliuteen myöhemmin pyrkivät maat.

Olen vihreän siirtymän kannalla, mutta Suomi on hoitanut osuutensa EU:n vihreän siirtymän rahastosta heikosti. Suomi rahoittaa EU:n vihreää siirtymää huomattavasti suuremmalla osuudella kuin mitä itse saa. Mielestäni EU:n vihreän siirtymän rahoituksen pitäisi olla sidottuna hiilineutraalius vuoteen, jota kukin maa tavoittelee, ja rahavirtoja olisi valvottava tarkemmin. Koronaelvytystuista iso osa oli tarkoitettu vihreää siirtymää tukeviin hankkeisiin, mutta osassa EU:n itäisiä maita rahat päätyivät yllättävästi jonnekin ihan muualle kuin piti.

Koska apu EU:sta on suhteellisen niukkaa, Suomi toteuttaa tulevina vuosina vihreää siirtymäänsä käytännössä velkarahalla. Velka oli helppo ja kiva ratkaisu kaikkeen vielä muutama kuukautta sitten, mutta korkojen nousu on lisännyt velanhoitokustannuksia jo hälyttävästi.

Moniin muihin Euroopan maihin verratuna Suomi on poikkeuksellisessa asemassa myös runsaiden metsiensä ansiosta. Viime viikkoina metsien merkityksestä hiilinieluina on keskusteltu yhä vilkkaammin. Ilmaston kannalta olisi parempi, että suurempi osuus Suomen metsistä suojeltaisiin, mutta tätä ei voi toteuttaa vain Kallion hipsterien näkökulmasta vaan maanomistajien tilanne on otettava huomioon. Metsien muuttaminen suojelumetsäksi on oltava maanomistajille taloudellisesti kannattavaa. EU:lta on saatava tähän metsien suojelurahaa.

Suomen talous on ajautumassa yhä synkempään suuntaan. Jos EU:ssa ei paremmin taloudellisesti huomioida Suomen vihreän siirtymän haasteita, joudumme tekemään lähivuosina valintoja hoidammeko sairaat vai vihreän siirtymän. EU päättäjien on nyt muuttuneessa tilanteessa kannettava vastuu myös Suomelle reilusta vihreästä siirtymästä.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu