Hoitotyö tuottajana yhteiskunnassa?

Hoitoalan matalista palkoista keskustellessa nousee usein esiin näkemys hoitotyön taloudellisesta tuottamattomuudesta. Tämä taas on herättänyt vastapuheenvuoroja siitä, millä tavoin hoitotyö on kannattavaa, esimerkiksi huomioimalla taloudellinen merkitys sille, että ihmiset hyvän hoitotyön tuloksena pääsevät nopeasti takaisin työelämään.

Totuus on kuitenkin, että laajassa kokonaiskuvassa hoitotyö ei ole taloudellisesti erityisen kannattavaa, vaan perustuu välittämiseen ja tasa-arvoon. Selkeästi suurin ja kallein potilasryhmä, vanhukset, eivät nykyisenlaisessa yhteiskunnassa ole taloudellisessa mielessä kovin tuottavia. Vanhukset ovat jo tuottaneet osansa. Eino Leinon sanoittamassa laulussa Lapin Kesä lauletaan:

”Muualla tulta säihkyy harmaahapset,

vanhoissa hehkuu hengen aurinko”

Sanoista huokuu tiedostus siitä, että Suomessa vanhuksilla ei ole samanlaista arvoa, kuin monissa muissa maissa, joissa vanhukset ovat yhteisöjen arvostetuimpia jäseniä. Vanhuuden myötä kyky tuottaa omalla työllään heikkenee ja sen myötä usein valitettavasti myös se, kuinka arvokkaaksi henkilö kokee itsenä yhteisölle. Ennen tämän tilalle tuli arvo ajattelijana, mutta koska nykyään jokaisen nuoren ääni on yhtä arvokas kertomaan miten yhteisöä tulisi johtaa kuin vanhan, ovat vanhukset menettäneet tämän erityisasemansa yhteisössä.

Kuitenki esimerkiksi Erkki Tuomiojan höpinät sotapsykoosista ym. ovat osoittaneet, että ehkä on perusteltua, etteivät pelkästään kaikista vanhimmat ole enää johtamassa yhteiskuntaa. Joka tapauksessa vanhojen arvostus yhteiskunnassa on hyvin heikkoa ja nykyaikainen tasa-arvo ajattelu on hyödyttänyt ehkä enemmän nuoria kuin vanhoja. Tästä on hyvänä esimerkkinä se, että hallitus, jonka piti ajaa tasa-arvoa ei panostanut riittävästi sairaanhoitoon tai lääketieteelliseen tutkimukseen, joka olisi auttanut eniten juuri vanhuksia.

Hoitotyön rahoitusta ei siten voi perustella pelkällä tuottavuudella, vaan aidolla tasa-arvo ajattelulla, jossa vanhuksista pidetään huolta siksi, että he ovat arvokkaita. Valitettavasti tähän ei ole ideologista oikotietä vaan yksinkertaisesti yhteiskunnan on kyettävä itse tuottamaan rahaa, jotta vanhuksille voidaan tarjota hyvä elämä sairauksista huolimatta.


+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu