Jäämme tieteessä jälkeen, ja se on riski

Useat ulkopoliittiset asiantuntijat ovat nostaneet esiin Euroopan Kiina-riippuvuuden, joka on ilmeisesti vielä laajempaa kuin riippuvuus Venäjästä.

 

En ole kuitenkaan kuullut poliitikkojen ottavan kantaa aiheeseen. Mielestäni tätä ei saa ohittaa pelkillä olankohautuksilla kuten varoittelut Venäjästä aiemmin. On tiedossa, että Kiina suunnittelee Taiwaniin hyökkäämistä, ja että Biden on luvannut vastata tähän iskuun. Jos näin tapahtuu ei liene järkevää olettaa kaupankäynnin Kiinan kanssa jatkuvan entiseen tapaan.

 

Euroopassa pitäisi aloittaa järjestelmällinen irtautuminen Kiinasta turvallisuuspoliittisista syistä omaa tuotantoa lisäten, alkaen kaikista kriittisimmistä hyödykkeistä. Aiemmin olen kritisoinut lännen riippuvuutta Kiinan lääketeollisuudesta, varmuusvarastoista huolimatta liian monen henki on riippuvainen säännöllisestä tuonnista.

 

Jännitysten kasvaessa erityinen huoleni liittyy tieteen rooliin. Toista maailmansotaa ei ratkaissut se, kenellä oli eniten ja parhaiten kouluttautuneita joukkoja, vaan kenellä oli edistynein tiede. Nykyään ydinaseita on useilla valtioilla, enkä tarkoita, että entistä tappavampien aseiden kehitys olisi tieteen ykköstehtävä, mutta jo 1500-luvulla englantilainen filosofi Francis Bacon totesi tiedon olevan valtaa, eikä tuo ajatus ole vanhentunut.

 

Sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa tieteen merkitys ymmärretään, mutta Euroopassa vapaan tieteen rooli on nykyään huono. Tiede on valjastettu tuottamaan rakaisuja yheiskunnan tarkasti määriteltyihin ongelmiin totuuden ja maailman tutkimisen sijaan. Tämä kuulostaakin äkkiseltään järkevältä, mutta jos keskitymme suoraan soveltavaan tieteeseen siirtäen laadukkaan perustutkimuksen kehittämisen syrjään rapautamme samalla ihmislajin potentiaalia ymmärtää kaikista olennaisimpia rakenteita. Näiden rakenteiden ymmärrys luo perustan myös sille, kuinka edistyksellistä soveltavaa tiedettä pystymme tuottamaan. Pidemmällä aikavälillä jäämme tieteen kehityksessä jalkoihin ja silloin olemme heikoilla.

 

Euroopan Unionin päättäjien olisi tärkeää huomioida tieteen rooli paremmin myös turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta ja pyrittävä turvaamaan riittävä puolueettoman, vapaan tieteen rahoitus.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu