Jäämme tieteessä jälkeen, ja se on riski
Useat ulkopoliittiset asiantuntijat ovat nostaneet esiin Euroopan Kiina-riippuvuuden, joka on ilmeisesti vielä laajempaa kuin riippuvuus Venäjästä.
En ole kuitenkaan kuullut poliitikkojen ottavan kantaa aiheeseen. Mielestäni tätä ei saa ohittaa pelkillä olankohautuksilla kuten varoittelut Venäjästä aiemmin. On tiedossa, että Kiina suunnittelee Taiwaniin hyökkäämistä, ja että Biden on luvannut vastata tähän iskuun. Jos näin tapahtuu ei liene järkevää olettaa kaupankäynnin Kiinan kanssa jatkuvan entiseen tapaan.
Euroopassa pitäisi aloittaa järjestelmällinen irtautuminen Kiinasta turvallisuuspoliittisista syistä omaa tuotantoa lisäten, alkaen kaikista kriittisimmistä hyödykkeistä. Aiemmin olen kritisoinut lännen riippuvuutta Kiinan lääketeollisuudesta, varmuusvarastoista huolimatta liian monen henki on riippuvainen säännöllisestä tuonnista.
Jännitysten kasvaessa erityinen huoleni liittyy tieteen rooliin. Toista maailmansotaa ei ratkaissut se, kenellä oli eniten ja parhaiten kouluttautuneita joukkoja, vaan kenellä oli edistynein tiede. Nykyään ydinaseita on useilla valtioilla, enkä tarkoita, että entistä tappavampien aseiden kehitys olisi tieteen ykköstehtävä, mutta jo 1500-luvulla englantilainen filosofi Francis Bacon totesi tiedon olevan valtaa, eikä tuo ajatus ole vanhentunut.
Sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa tieteen merkitys ymmärretään, mutta Euroopassa vapaan tieteen rooli on nykyään huono. Tiede on valjastettu tuottamaan rakaisuja yheiskunnan tarkasti määriteltyihin ongelmiin totuuden ja maailman tutkimisen sijaan. Tämä kuulostaakin äkkiseltään järkevältä, mutta jos keskitymme suoraan soveltavaan tieteeseen siirtäen laadukkaan perustutkimuksen kehittämisen syrjään rapautamme samalla ihmislajin potentiaalia ymmärtää kaikista olennaisimpia rakenteita. Näiden rakenteiden ymmärrys luo perustan myös sille, kuinka edistyksellistä soveltavaa tiedettä pystymme tuottamaan. Pidemmällä aikavälillä jäämme tieteen kehityksessä jalkoihin ja silloin olemme heikoilla.
Euroopan Unionin päättäjien olisi tärkeää huomioida tieteen rooli paremmin myös turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta ja pyrittävä turvaamaan riittävä puolueettoman, vapaan tieteen rahoitus.
”Toista maailmansotaa ei ratkaissut se, kenellä oli eniten ja parhaiten kouluttautuneita joukkoja, vaan kenellä oli edistynein tiede.”
Tässä on historiallinen harha Sofia hyvä.
Saksalaiset tiedemiehet olivat monilla aloilla jos nyt ei valovuosia muita edellä, niin huomattavasti kuitenkin. Tieteellinen edistyneisyys ei kuitenkaan mahtanut mitään lähinnä USA:n liukuhihnateollisuudelle tai Venäjän massatuotannolle, jossa määrä korvasi laadun.
Ilman USA:n sotilaallista osallistumista britit eivät yksin olisi kyenneet voittamaan Saksan sotilaallista mahtia lännessä eikä Venäjä idässä.
Henry Fordin kehittämä liukuhihnateollisuus ja kolmivuorotyö sekä naisten osallistuminen teollisuustyöhän olivat avaimet sodan voittamiseen.
Jenkit joutuivat kuljettamaan ydinpomminsa Japaniin pommikoneella. Saksalaisilla oli valmiina tähän käyttöön soveltuva ballistinen V-2 raketti, jonka evoluutioversioilla suunniteltiin jopa iskuja New Yorkiin.
Lontoota ei enää olisi olemassa, mikäli Hitlerin projekti ei olisi kokenut niin suunnattomia vastoinkäymisiä.
USA kykeni tuottamaan aseita enemmän, kuin mitä niitä rintamilla menetettiin ja tähän Saksa ei kyennyt vastaamaan, vaikka Albert Speer onnistuikin tehostamaan saksalaista tuotantoa moninkertaiseksi sodan alkuvuosiin verrattuna. German quality oli sekä kallista että hidasta valmistaa.
Jos viittasit tieteellä pelkästään ydinaseeseen, niin myös Saksalla sellainen oli jos ei nyt viittä, niin vähintään varttia vaille valmiina ja saamme kiittää norjalaisia vastarintamiehiä ja brittikommandoja siitä, ettei Saksa missään vaiheessa sen pidemmälle päässytkään.
Jenkit menivät kuuhun hyvin pitkälti saksalaisella tietotaidolla, jonka edelläkävijänä oli Wernher von Braun, joka oli Saksan rakettiaseiden ”isä.”
Ilmoita asiaton viesti
En osaa tähän asiaan sanoa juuta enkä jaata, mutta olen joka tapauksessa täysin vakuuttunut, että se on vihreiden syytä!
Ilmoita asiaton viesti
Olet ilmeisesti hyvin perällä Sofian maailmasta. Nämä kokoomuksen lapsinerot, joihin kuuluvat Sofiankin suosikit Batman ja Rydman, ovat joskus persumpia kuin Paunio.
Ilmoita asiaton viesti
Tiede on nykyään Suomessa poliittista. Ilmastonmuutos on olevinaan tiedettä ja siihen suuntaviivat antaa politiikka. Suuria resursseja käytetään siihen mitä ilmastonmuutos voi aiheuttaa, vaikka perusta on heikolla pohjalla. Ei voida tehdä oikeita johtopäätöksiä jos pohja on viallinen.
Muu suomalainen tiede tutkii naisen asemaa ja muuta sellaista joka on tosipaikan tullen toisarvoista.
Samaa mieltä Kososen kanssa saksalaisen tieteen etumatkasta verrattuna liittoutuneiden tasoon II maailmansodan aikana. Toisaalta olihan atomipommin aikaansaaminen niin lyhyessä ajassa ja niin suurella satsauksella kyllä aika hyppy.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onhan suomella Savorinen. 🙂
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/jukka-savorinen/
Ilmoita asiaton viesti
Nobel-palkintoa odotellessa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Todellinen tiede syntyy yrityksissä, joista yksi esimerkki Bell Labs, töissä toistakymmentä Nobelistia, yli 30000 patenttia, siis tässä pohjaa tieteelle, sillä mikään koulujärjestelmä ei voi sitä synnyttää, koska opetus on vanhentunutta ja vaatimukset ” velttoja ”. Vain luulo hallitsee, ei saavutukset 😂
Ilmoita asiaton viesti
Mitä nyt taas?
Ilmoita asiaton viesti
Minäkään en ihan tavoittanut mikä Sofian maailmassa nyt on järkkynyt. Missä ovat muotisanat woke ja cancel? Entä kulttuurimarsilaiset?
Ilmoita asiaton viesti