Kylmä sota asettaa “woke”-kulttuurin uuteen perspektiiviin
Suomen puolustusvoimissa on siirrytty virallisesti puhumaan vihollisesta Venäjänä ja Nato on määritellyt Venäjän sille merkittävimmäksi uhaksi. Sotilasasiantuntijat sanovat jo ääneen, että olemme kylmässä sodassa.
Samaan aikaan kun maailma jakautuu vahvemmin sotilaallisesti itäiseen ja läntiseen leiriin myös poliittinen ilmapiiri läntisissä maissa on selkeässä muutoksessa. Oikeisto vahvistuu, muttei pelkästään omien ansioidensa seurauksesta.
Atlantassa asuva Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula kirjoittaa blogissaan, kuinka vasemmiston äärilaita, ”wokeisto” työntää amerikkalaisia oikealle.
”Äänestäjiä pelottaa demokraattien wokeiston keskittyminen liberaaliin puhdasoppisuuteen, harhaoppisten jahtaamiseen ja välinpitämättömyys talouden lainalaisuuksista.” Maunula kirjoittaa.
Trendi-ideologiat intersektionaalinen feminismi ja woke kehittyivät Yhdysvalloissa, mutta myöhemmin ne ovat levinneet myös Eurooppaan muuttaen poliittisen keskustelun suuntaa, ja intersektionaalinen feminismi on päätynyt jopa Suomen hallitusohjelmaan asti.
Aatteiden alku juontaa 1920-luvun marxilaisiin, jotka olivat pettyneitä, kun Marxin lupaamaa proletariaatin vallankumousta ei tapahtunutkaan. Myöhemmin he keksivät syynkin, työläiset eivät ”tiedosta” olevansa riistettyjä. Tämän pohjalta he kehittivät ”kriittisen teorian”, joka ei kuitenkaan täytä tieteellisen teorian kriteerejä. Teorian tarkoitus oli muuttaa työläisten tietoisuutta ja aiheuttaa vallankumous. Kriittisyys tarkoittaa länsimaisen yhteiskunnan kritisointia kaikin mahdollisin tavoin. Teorian menetelmä on etsiä ”ongelmia” kaikkialta ja syyttää niistä länsimaista kapitalistista järjestelmää.
Myöhemmin ”kriittiseen teoriaan” yhdistettiin piirteitä postmodernismista. Postmodernismi kehittyi 1960-luvulla ja sen keskeisenä ajatuksena oli, ettei ihmisellä ole keinoja saada luotettavaa tietoa todellisuudesta, vaan tieto on subjektiivista narratiiviä. Jos ”faktat” ovat mahdottomia ihmisten väliset suhteet typistyvät valtakamppailuiksi. Postmodernistin tehtävä oli löytää valtasuhteet ja niitä tukevat narratiivit.
Kriittiseen teoriaan haluttiin mukaan valtasuhteiden tarkastelu, mutta muu osa postmodernismista piti hylätä, koska sehän väitti, ettei mikään ole totta. Esitettiin väite, että postmodernismi on osittain väärässä, sorto ja sortoa kokevat identiteettiryhmät ja vähemmistöt ovat totta. Näiden ryhmien kokemaa sortoa ei voi eikä saa väittää epätodeksi. Ainut ryhmä, jota ei sorreta ovat valkoiset miehet, jotka ovat vastuussa kaikkien muiden ryhmien sortamisesta.
Kehiteltyjä intersektionaalisia ideologioita on tutkittu myöhemmin paljon ja havaittu, ettei niillä ole tieteellistä pohjaa. Päinvastoin ne pyrkivät kieltämään tiedettä. Erityisesti Yhdysvaltojen humanistisissa piireissä aatteet ovat suosittuja, ja niitä kannattavat tutkijat ovat alkaneet tuottamaan omaa ”poliittista tiedettä” eli tutkimuksia, joiden tulokset vahvistavat heidän omaa ideologiaansa siten, ettei kyseisten julkaisujen enää tarvitse noudattaa kansainvälisiä tieteen sääntöjä, ainoana kriteerinä on, että tutkimusten tulokset vahvistavat heidän puhdasoppista ideologiaansa.
Myös Suomessa on viitteitä tarkoitushakuisten tutkimusten tuottamisesta, vaikka meillä vielä tutkimuksen sääntöjä noudatetaankin. Suomessa aatteet ovat suosittuja vihervasemmistolaisissa piireissä, mutta varsinkin viime aikoina suuri osa erityisesti korkeasti koulutetuista, on alkanut kavahtaa kyseisiä liikkeitä ja esimerkiksi vihreistä on siirtynyt runsaasti nuoria aikuisia joko oikeammalle kokoomusta kannattamaan tai yleisöön tarkkailemaan.
Iso osa sorretuiksi luokitelluista vähemmistöistä ei itse halua heidän asemaansa edistettävän autoritäärisin ja epätieteellisin menetelmin, muun muassa Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama kritisoikin aatteita sanoen, että moraalinen puritanismi ja ”woke”-kulttuuri eivät edistä hyvien asioiden aikaan saamista.
Euroopassa kiristyvä sodan uhka ja siihen valmistautuminen on saanut miesten sortajuutta toitottavan liikkeen näyttämään sekä naurettavalta että epäkiitolliselta miesten ponnistuksille. Keinotekoinen valta-asetelmien metsästys yhteiskunnan rakenteista ja muiden jatkuva syyllistäminen samaan aikaan kun osa väestöstä kamppailee entistä rajummin selvitäkseen jatkuvasti kohoavista elämisen kustannuksista ja osa valmistautuu puolustamaan henkensä uhalla maataan, on murtanut aatteilta ideologioiden menestymiselle välttämättömän ristiriidattoman mielikuvan kyvykkyydestään tarjota keinot paremman tulevaisuuden tavoittamiselle. Osa aatteiden kannattajista pyrkii silti yhä nostamaan omaa kannatustaan entistä räväkämmällä identiteettipolitiikalla ja villimmillä syytöksillä miesten julmuudesta.
Sodan pitkittyessä tilanne on kuitenkin muuttumassa entistä karummaksi. Koko läntisen maailman perusarvot ovat uhattuina ja nyt harjoitettavalla politiikalla voikin olla ratkaiseva rooli demokratian säilyttämisessä ja sodan päättymisessä tai sen eskaloitumisessa. Sota tulee romuttamaan Euroopan taloutta mahdollisesti pahemmin kuin uskalletaan vielä arvaillakaan, joten nyt alkaa olla viimeinen hetki siirtää politiikan painopistettä kohti realismia ja selviämiskamppailua.
Ja näistähän poikii sitten myös CRT jota Amerikan kouluissa tuputetaan lapsille sekä myös tämä sukupuolten moninaisuus jonka seurauksena yliopisto-opiskelijat kokevat tilan turvattomaksi jos näkevät sukupuolitunnuksella merkityn wc:n. Vasemmiston tavoitteenahan on aina ollut konservatiivisten koti-uskonto-isänmaa arvojen tuhoaminen.
Itse lisäisin joukkoon vielä ilmastoliikkeen, sen mukaanhan juuri markkinatalous on aiheuttanut koko katastrofin (kuvitellun) ja siksi länsimaiden kuuluu maksaa ja kalliisti. Kun taas ideologinen isänmaa Kiinaa saa kasvattaa päästöjään ilmastoliikkeen aplodien kera.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmiston tavoitteenahan on aina ollut konservatiivisten koti-uskonto-isänmaa arvojen tuhoaminen.
————————————
En minä tuhoamisesta tiedä mutta mikään kyseisistä arvoista ei ole moraalinen arvo joten ne ovat sikäli merkityksettömiä.
Ilmoita asiaton viesti
Elon Muskin twiitti aiheesta on muuten harvinaisen osuva: siinä hän seisoo muutamia vuosia sitten demokraattien ja republikaanien välisellä janalla hiukan keskilinjan vasemmalla puolella. Nykyajan janalla hän ja republikaanit ovat pysyneet paikoillaan mutta demokraatit siirtyneet niin paljon vasemmalle että Musk on selkeästi keskilinjan oikealla puolella.
Ilmoita asiaton viesti
republikaanit ovat pysyneet paikoillaan mutta demokraatit siirtyneet niin paljon vasemmalle
———————————–
Mitä tällä tarkoitat? Konkreettisia esimerkkejä kaipailen?
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut itse vasemmistolainen(SDP) 14-vuotiaasta asti, kiinnostuin politiikasta -93 presidentinvaaleissa. Vuosien varrella olen joskus äänestänyt vasemmistoliittoakin, viimeksi EU-vaaleissa 2019(Modig) ja vihreitä kerran(Haavisto 2012).
Toukokuun 2019(EU-vaalit) ja tämän päivän välinen aika ja varsinkin pk-seudun vasemmistoliittolaisten ja yleensä vihreiden ulostulot ja mielipiteet ovat sellaisia että jos pitäisi kuvitellussa tilanteessa äänestää joko oikeistoa tai jommankumman mainitsemani puolueen ehdokasta olisi ainut vaihtoehto jättää tyhjä lippu.
Joskus keskusteluissa minua ”haukutaan” persuksi. Jos haukkujalla on profiilissaan pronominit otan haukut kehuina.
Onneksi demareita voi vielä tolkun vassari äänestää, seuraava vaihtoehto on nukkuvien puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Niistä on varmaan tullut kommunisteja. Halla-ahoakin kummallisempia kommentteja on esittänyt (kuinka ollakaan) Ajatusten Kokemäenjoki Laura Huhtasaari (ps), jonka mielestä Yhdysvallat on nyt kommunistien hallussa. Porin jääprinsessa suostui armollisesti vastaamaan Suomen Kuvalehden kysymyksiin sähköpostitse. SK kysyi, keitä nämä kommunistit ovat.
”Demokraatit vielä 2000-luvun alussa ajoivat niin sanottua kolmannen tien politiikkaa, joka painotti vastuullista talouspolitiikkaa ja amerikkalaisia omavastuun ja yritteliäisyyden arvoja. Demokraattinen puolue on siirtynyt ajamaan sosialistista agendaa.”
Porin jääprinsessalla on ihan oma määritelmänsä sosialismille:
”Joe Biden ja demokraatit haluavat laillistaa 11 miljoonaa laitonta siirtolaista, korottaa veroja ja ajaa radikaalia ilmastopolitiikkaa. He ovat omaksuneet identiteettipolitiikan, jossa hyökätään perinteisiä amerikkalaisia arvoja ja identiteettiä vastaan”, maisteri (copy paste) Huhtasaari sanoo. En tiedä mistä Laura on määritelmänsä kopioinut, mutta en usko että Marxilta ainakaan.
Porin jääprinsessa kannattaa edelleen Nobelin rauhanpalkinnon myöntämistä Trumpille.
”Capitolin tapahtumat eivät pyyhi pois Trumpin ulkopolitiikan saavutuksia. Trump toisin kuin edeltäjänsä ei ole käynnistänyt yhtään uutta sotaa.”
Yhdysvaltain sisällissodan se melkein onnistui aloittamaan.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/donald-jaahyvaiset/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo fiksaatio Laura Huhtasaareen vaikuttaa aika vakavalta.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyajan janalla hän ja republikaanit ovat pysyneet paikoillaan
———————————-
Saanen olla eri mieltä. Trumpismi toi karulla tavalla näkyviin oikeiston radikalisoitumisesta. Vihapuheesta tuli uusi normaali ja woke-ilmiö oli tähän vastine. Republikaanit eivät enää hyväksy demokraattisen vaalien tulosta vaan yrittivät vallankaappausta. Ihmisten tuloerot kasvoivat Trumpin kaudella. Aborttista tehtiin entistä vaikeampi saada.
Joten kyllä se asia on ihan toisin päin ja tästä syystä et kykene antamaan asiasta mitään esimerkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaanpa esimerkiksi vaikka demokraattien maahanmuuttopolitiikka, antoivat ymmärtää että raja on auki ja sitten olivat ihmeissään kun porukkaa alkoi virrata Rio Granden yli (kait yli miljoona Bidenin kaudella). Tai energiapolitiikka, USA oli omavarainen ja pystyi jopa viemään kaasua ja öljyä, kunnes Biden tuli ja pisti öljyputkihankeen jäihin ja teki särötyksestä kannattamatonta. Nyt sitten ihmetellään kalliita polttonesteiden hintoja ja suunnitellaan apupaketteja vähävaraisille.
Aiemmin demokraateilla oli jonkinlainen taju talouden realiteeteista, ymmärrettiin että yksityisten yritysten menestys luo verotuloja joilla voidaan kustantaa yhteiskunnan palveluja. Nykyisin demokraatit ovat linjoilla: ”lisää veroja, lisää hallintoa, lisää julkisia palveluja, markkinatalous on paha ja syyllinen kaikkiin ongelmiin”. Jos yliopistoprofessori twiittaa että ”all lives matter”, niin kenkää tulee. Tai jos kehtaa kyseenalaistaa ilmastotoimien tehokkuutta maapallon ilmaston muuttumisen torjunnassa, niin urakehitys tyssää siihen.
Ilmoita asiaton viesti
lisää veroja, lisää hallintoa, lisää julkisia palveluja, markkinatalous on paha ja syyllinen kaikkiin ongelmiin
——————————-
Nyt Hytönen pistää omiaan. Demokraatit eivät vastusta markkinataloutta. Ja demokraatit haluavat myös Amerikkalaisten lapsien elämänlaadun olevan hyvä ja siksi vastustavat fossiilista energiaa. Sinä et ota tätä lainkaan huomioon kun et usko tieteeseen niin kuin ei usko enemmistö republikaaneistakaan. Ja mitä vikaa on julkisissa palveluissa jotka USA:ssa on lapsen kengissä Eurooppaan verrattuna? Rikkailla on kyllä yllin kyllin varaa maksaa enemmän veroja.
Et itse asiassa sanonut yhtä ainutta asiaa mikä olisi moraalitonta ja mitä en itse kannattaisi. Et myöskään ottanut mitään kantaa minun väitteisiini. Miksi et?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi nimität minua Hytöseksi? Vähätteletkö Hytösiä? Miten elämän laatu paranee vastustamalla fossiilisia? Kerro se kiinalaisille. Jaa että en usko tieteeseen? Se on about ainoa johon uskon, mutta politisoituneeseen tieteeseen jota mm neuvostoliiton tiede mainosti edusti en usko lainkaan. Jos hiukan näet vaivaa ja tutustut maapallon ilmastohistoriaan ja fysiikkaan niin ehkä silmut putoavat silmiesi päältä sillä et ole tyhmä.
Ilmoita asiaton viesti
mutta politisoituneeseen tieteeseen jota mm neuvostoliiton tiede mainosti edusti en usko lainkaan.
————————
Neuvostoliitolla ei ole tuon taivaallistakaan tekemistä IPPC:n kanssa joka tekee yhteistyötä lukuisten asiantuntijalaitosten kanssa, arvoisa Herra Hytölä. Jos väität, että ilmastotiede on politisoitunutta ja valehtelee niin olisi kohtuullista jos esittäisi asiasta todisteita.
Ja et ottanut moneen muuhun väitteeseeni kantaa koskien USA:n äärioikeistoa joka on liikkunut Trumpin kaudella reippaasti oikealle. Ilmeisesti hyväksyt ne tosi asiana.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tekstistäsi Sofia.
Kysymys sinulle ja muillekin: minkä tähden intersektionaaliseen feminismiin, wokeen, pride-liikkeeseen ja vasemmistoonkin liitetään tuo marxilaisuus ja postmoderni taustoiksi ja juuriksi vain ja lähinnä niiden toimesta, jotka eivät näitä ajattelutapoja kannata?
Ilmoita asiaton viesti
Näin se on minustakin. Woke- kulttuuri ei ole vasemmistolaisuutta, eikä Woke- kulttuurin vastustaminen ole vasemmistolaisuuden vastustamista, vaan se on paljon syvemmällä olevien kulttuuriarvojen muutoksen vastustamista.
Tässä pitää mennä historiassa kauas taaksepäin, aikaan jolloin ei tiedetty kommunismista mitään, aikaan jolloin ei ollut vielä Ranskan suurta vallankumousta, eikä USA vielä edes haaveillut itsenäisyydestään.
Sieltä kaukaa historiasta löytyvät ne arvot joita Woke- kulttuurin vastustajat puolustavat.
Tämä minun mielipiteeni ei ole sen kummemmin Woken puolesta kunin Woke- vastainen. Tältä se tilanne minusta vain nyt näyttää.
Jos mennään syvemmälle Wokeen ja sen vastustamiseen, voi olla että siellä on asioita joista olen puolesta tai vastaan, riippumatta siitä kumman tahon mielipiteitä ne ovat. Kyllä niissä vanhoissakin arvoissa on jotain hyvääkin ollut, eivätkä nämä uudet arvot aina ole toimivia, idealistisia vain.
Ilmoita asiaton viesti
”Woke- kulttuuri ei ole vasemmistolaisuutta” .
Voi olla että ei mutta ”wokeista” 100% on kuitenkin vasureita.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla että woke- kulttuuria kannattavat myös jotkut vasemmistolaiset. mutta en näe mitään esteitä sille etteikö wokea kannattava voisi kannattaa myös oikeistolaista ajatusmaailmaa.
Tänä päivänä oikristolaisuus ja vasemmistolaisuus elävät vain käsitteinä ja mielikuvina. Oikeasti kaikki voivat olla eri asioista mitä mieltä itse haluavat.
Ei ole pakko, eikä tarvitse, omaksua asiasta kuin asiasta mitään oikeistolaista tai vasemmistolaista näkökulmaa. Voi olla sitä mieltä luin itse haluaa.
Toki tosi oikeistolaiset on siitä asiasta eri mieltä. Pitää aina miettiä mikä olisi se oikeasti oikeistolainen näkökulma ja se pitää sitten tuoda esiin omana näkökulmana asiaan kuin asiaan, samalla tavalla kuin Päivi Räsäsen vaihtoehdot supistuvat vain raamatun hengen mukaisiin mielipiteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo saa olla ihan mieltä vaan kunhan ei mene sanomaan sitä ääneen. Voi mennä työpaikka, ainakin jos olet julkisella puolella töissä vaikka sanoisi jotain niin itsestään selvää kuin ”all lives matter” tai ”black women lives matter”, niin saattaa loppua työt yliopistossa, esimerkkejä on.
Ilmoita asiaton viesti
Suvaitsemattomuutta ja idealismia on aina esiintynyt ja kun idealismi on tarpeeksi voimakasta se johtaa sitten tällaisiin ylilyönteihin ja epäoikeudenmukaisuuteen niitä kohtaan jotka eivät edusta saman tyyppistä idealismia.
Ilmoita asiaton viesti
”Suvaitsemattomuutta ja idealismia on aina esiintynyt ja kun idealismi on tarpeeksi voimakasta se johtaa sitten tällaisiin ylilyönteihin ja epäoikeudenmukaisuuteen niitä kohtaan jotka eivät edusta saman tyyppistä idealismia.”
Ei heidän mielestään. Ei wokettajat itse näe näitä ylilyönteinä tai tuomitse. Jopa persut potkivat ilmirasistit joukostaan – wokettajat eivät tunnu harrastavan minkäänlaista itsesensuuria. Vain se selittää että kohut jostain Afrikan tähdestä ovat yleensä mahdollisia.
Ilmoita asiaton viesti
”Vain se selittää että kohut jostain Afrikan tähdestä ovat yleensä mahdollisia.”
Ahaa, nyt tuli sellainen konkreettinen Woke- asia esiin.
Miten minä tähän suhtautuisin? No, se nyt on jotakuinkin merkityksetön asia, aika lapsellista lähteä tosissaan vääntämään kättä tällaisen asian tiimoilta. Se vain kummastuttaa miksi tällainen asia nostattaa tunteita.
Voisin ottaa kantaa puolesta tai vastaan, miten vain, yhdentekevää, mutta enpä taida viitsiä. Saisin jokatapauksessa haukut, vaikka sanoisin mitä. Ei haukku haavaa tee, mutta ei se nyt niin kivaakaan ole. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Aivan näin Arto, minäkin ajattelen, että woken ei ole tarvinnut keksiä pyörää uudestaan, vaan se on vanhojen arvojen ja tavoitteiden uudelleen tavoittelemista, kenties jollain uusilla twisteillä.
Sekin on hyvä muistaa ja tiedostaa, että eri aatteiden, suuntausten ja ismien sisään mahtuu samoja arvoja ja tavoitteita, jopa silloin, kun kyseessä on toisia vastustavat liikkeet ja päinvastaiset päämäärät. Onkin aina hyvä miettiä yhtäläisyyksiä oman maailmankatsomuksen ja siitä eriävien näkemysten välillä – paitsi tietysti nettialustoilla, joissa tarkoitus on mollata vastustajia parhaan kyvyn mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”paitsi tietysti nettialustoilla, joissa tarkoitus on mollata vastustajia parhaan kyvyn mukaisesti.”
Niin, täälläkin, nimenomaan tässäkin blogissa, on kyse pelkästään parjauskamppanjasta. Wokesta ja wokemielisistä pyritään tekemään jotain pahuuden symboli, vähän samaan tyyliin kuin Putin on tehnyt Ukrainasta ja ukrainalaisista pahuuden symboleita, joita on sen takia oikeus tappaa ja heidän omaisuuttaan on oikeus tuhota ja ottaa haltuun.
Minä kritisoin nyt pelkästään tätä tarkoitushakuista mustamaalaamista ja epäinhimillistämistä. En ota kantaa itse kysymyksiin. Jos niistä asiakysymyksiä tuotaisiin esiin ottaisin toki niihin kantaa, jos osaisin, mutta ei ole ollut tarvetta, kun niitä ei ole tuotu esiin kenenkään toimesta. Voi olla että ottaisin kantaa ajatusten puolesta, tai niitä vastaan, jos osaisin, tai olisin ihan vaan vaiti.
En tiedä miten suhtautuisin, eri asiakysymyksiin, jos niitä tuotaisiin esiin, mutta minulla on oikeus ottaa asioihin kantaa yksi asia kerrallaan, jokaiseen asiaan erikseen, omista lähtökohdistani, ei siis niin että olisin johdonmukaisesti wokelaisia vastaan, tai heidän puolellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkokysymyksenä voisi esittää tämän: onko em. aatteita mahdollista kritisoida, vai osuuko kritiikki aina ohitse – siis jos kerran termejä käyttävät lähinnä vastustajat.
Sinänsä voin ymmärtää turhautumisen kritiikin kohteena olemisesta. Kristittynä katson usein, että maailmankatsomustani kritisoidaan tai se tuomitaan sitä kovinkaan hyvin ymmärtämättä. Vaan tuskin edes minulla on täyttä ymmärrystä siitä, mitä nyt vaikka kristinusko on. Laskettakoon siksi täälläkin usein toistuttu uhrimagia-kritiikki myös kritiikiksi, samoin kuin tämä Sofian teksti.
Ilmoita asiaton viesti
”Kristittynä katson usein, että maailmankatsomustani kritisoidaan tai se tuomitaan sitä kovinkaan hyvin ymmärtämättä.”
Minä väitän ymmärtäväni kristinuskoa yhtä hyvin, tai, luultavasti paremmin kuin useimmat niistä jotka ovat ns. uskovaisia. Siihen tietoon perustuu minun kriittinen asenteeni kristinuskoa kohtaan uskontona. En kiellä niitä hyviä asioita mitä kristinuskoon sisältyy, mutta ristiriitaisuuksia on niin paljon että ei se voi kelvata mitenkään minkäänlaisen uskon perustaksi.
Minulla ei tosin ole sellaista kovaa kaipuuta uskoa mihinkään kuten uskovaisilla näyttäisi olevan, niin että minun on helppo arvostella ja kritisoida. Jos minulla olisi samanlainen tarve kuin niillä jotka ovat uskovaisia asia olisi varmasti minulle vaikeampi.
Minulla on jonkinlainen mielikuva siitä miksi uskovaiset ovat uskovaisia, mutta se on hyvin heikko mielikuva ja voi olla väärä. Minulta puuttuu kyky nähdä asioita uskovaisten silmin ja uskovaisilta puuttuu kyky nähdä asioita kuten minä ne näen.
Mutta näen paljon muutakin. Minusta suurin osa uskovaisista vain teeskentelevät uskovaista, teeskentelevät lähinnä itselleen, mutta joskus myös muille, joskus toki teeskentelevät uskovaista vain muille, mutta eivät itselleen. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aivan näin Arto. Voikin pysähtyä hämmästelemään ihmisyyttä sikäli, että rakennamme ajatus- ja uskomusjärjestelmiä, johon uskomme, vaikka niissä kuhisee vastaamattomia kysymyksiä ja ristiriitoja. Teeskentelijöitä varmasti on kristittyjen ja kaikkien lippujen alla, varmaan enemmän meitä taviksia, jotka nielemme pureksimatta ja uskomme pelkästä tottumuksen voimasta. Tosin voi vanhakin koira oppia joskus uusia temppuja. Näin kävi minulle, kun katsoin elokuvan King Richard, jonka jälkeen huudahdin ”jos tämä on wokea ja intersektionaalista feminismiä, niin laskekaa minut mukaan!”
Ristiriidat ja ongelmat poistuvat, kun lakkaa uskomasta mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikka ”tieteenä” on silkkaa psykologian/käyttäytymisteorian soveltamista. Puheen ja kirjoitusten muodossa yritetään saada mahdollisimman monta kannattajaa oman agendan puolelle.
Keinoja on useita,esimerkiksi:
”tieteellinen” vakuuttelu oman ideologian paremmuudesta ja vastustajan ideologian vähättely;
(propaganda, agitaatio, agitprop)
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Propaganda
(Mielenkiintoinen artikkeli!)
vastustajien henkilökohtainen cancelöinti, nolaus, häpäisy, syyttely;
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Cancel-kulttuuri
Uhriutuminen, psykoginen oman itsensä ja viiteryhmänsä korostaminen,
säälipisteillä voittajaksi;
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Woke
Spinnaus
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Spinnaus
Jne, jne
Ilmoita asiaton viesti
”Jne, jne”
Joo, sitähän tämä on, sitä samaa, myös tämä somekirjoittelukin, suurimmalta osaltaan. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsotaan ketkä näitä keinoja käyttävät, niin eivät varmaankaan oikeistokonservatiivit. Kyllähän vasemmisto on se joka tämän pelin hallitsee.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllähän vasemmisto on se joka tämän pelin hallitsee.”
Voi olla että se hallitsee tämän ”pelin”. Siltä se kuitenkin näyttää että esimerkiksi täällä US:sän blogistanissa sitä peliä pelaavat enimmäkseen ne jotka pelaavat oikeiston joukkueessa.
Mutta onhan tämä toisaalta luonnollista. Vaikka Suomessa on vasemmistoa edustava pääministeri, kuten on tällä hetkellä kaikissa pohjoismaissa ja myös Saksassa, niin valtaosa äänestäjistä on silti niinsanotusti oikeistomielisiä. Se tietenkin näkyy myös sillä tavalla että valtaosa mielipidekirjoituksistakin on oikeistomielistä, eli he sitten pelaavat tätä ”peliä” oikeiston joukkueessa.
Ilmoita asiaton viesti
Odotan ”jännityksellä” mitä päivystävät tätimiehet kommentoi blogistista tällä kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Sofia raikkaasta kirjoituksesta helteiseen viikonlopun alkuun.
Blogisti on oikeilla jäljillä samaan aikaan kun hänenkin kannattamansa puolue rämpii yhä syvemmälle näiden erilaisten itsekeskeisten määritelmien suohon. Kyseessä on silloin normaalin ajattelun hämärtyminen josta seuraa puolueen lopulta vaivihkaa luopuvan kolmesta keskeisestä periaatteestaa. Tästä syystä patritiosmi nousee. Ikinä ei ole liian myöhäistä tulla järkiinsä vaikka hairahduksia sattuu.
Ilmoita asiaton viesti
Atlantassa asuva Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula kirjoittaa blogissaan, kuinka vasemmiston äärilaita, ”wokeisto” työntää amerikkalaisia oikealle. Aatteiden alku juontaa 1920-luvun marxilaisiin.
———————————–
Huvittavaa kuinka tämä marx saadaan ympättyä joka paikkaan. Ja USA:n oikeisto wokeilee kyllä ihan itsekin. Se haluaa suomalaisten oikeistowokeilijoitten tapaan estää seksuaalisista vähemmistöistä puhumisen. Tekosyynä se käyttää sitä, että se on haitallista lapsille mikä on naurettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Iso osa sorretuiksi luokitelluista vähemmistöistä ei itse halua heidän asemaansa edistettävän autoritäärisin ja epätieteellisin menetelmin, muun muassa Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama kritisoikin aatteita sanoen, että moraalinen puritanismi ja ”woke”-kulttuuri eivät edistä hyvien asioiden aikaan saamista.”
Aikamoinen veto blogistilta ottaa Barack Obama erimerkiksi sorretusta vähemmistöstä. Barack ei boomerina voi mitenkään ymmärtää sosiaalisen median tarkoitusta ja sen käyttötapoja. Ilmiöiden tuomitseminen tulee jatkumaan osana wokea ja vaikka boomer pahastuisikin, on natsismi silti nuoremman ikäluokan mielestä tuomittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavaa olisi keskustella termistöllä joka on tuttua kaikelle kansalle eikä vain wokettajille. Oletan woke sanaston rakennetun niin että niillä saa niskaotteen keskustelun tilanteessa kuin tilanteessa. Myös Ranskan Macron on verrannut wokea virukseen joka on nujerrettava.
Ilmoita asiaton viesti
Erityisesti toivottavaa olisi näissä keskusteluissa että keskustelijat hiukan perehtyisivät kommentoimaansa asiaan. Niin wokesta ilmiönä kuin CRT:stäkin esitetään näissä keskusteluissa lähinnä aivan järjettömiä ja paikkansapitämättömiä väitteitä. Sama pätee Syväojaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se on hupaisaa että nämä hömppäoikeistolaiset ovat lainanneet Amerikasta cancelin ja woken ja käyttävät niitä leimakirveinä. Esimerkiksi puheenvuorossa en ole yhdenkään vihreän tai vasemmistolaisen nähnyt termejä käyttävän. Paunio ja Luukkanen niitä viljelevät, ja se moniulotteinen wokeltaja jonka nimeä en muista.
Myös intersektionaalisesta feminismistä täällä puhuvat ENITEN NE Joilla EI OLE Harmainta Haisua TERMIN Sisällöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpää kun ei ota ymmärtääkseen, että marxismista talousmarxismia kun ei ymmärretty omittiin Frankfurtin koulukuntaan kulttuurimarxismi, jota oli helpompi ymmärtää.
Tästä on nyt sitten saanut alkunsa wokettelu yms., joka on siis tullut takaisin Eurooppaan USAn yliopistoista.
Blogisti käsitteli asiaa taitavasti, mitä Lämminpää tuskin myötää, kun ei edes ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin kyllä että Sofia on samaa sorttia kuin sinä: puhutte kulttuurimarxismista vaikka ette taida ymmärtää sen paremmin kulttuurista kuin Marxistakaan enempää kuin seepra Saramagosta.
Itse kuulin kulttuurimarxismi-termistä ensimmäisen kerran kun se norjalainen lapsentappaja teki terrori-iskunsa. Tänään on kulunut 11 vuotta äärioikeistolaisen lastenmurhaajan terrori-iskusta Pohjoismaista demokratiaa vastaan. Breivikin yksi teesi kuuluu, että länsi ei historioitsijoiden päinvastaisista väitteistä huolimatta voittanut kylmää sotaa, vaan ”kulttuurimarxilaisuus” jäi henkiin ja on viime aikoina jopa voimistunut.
”Suomalaiset maahanmuuttokriitikot ovat kuin yhteisestä sopimuksesta ottaneet etäisyyttä Norjassa kahdesta terrori-iskusta epäillyn Anders Behring Breivikin ajatuksiin.
Breivikin julkisuuteen saattamassa 1500-sivuisessa manifestissa siteerataan ihailevaan sävyyn muun muassa perussuomalaista Jussi Halla-ahoa. Kiusallisen julkisuuden kohteeksi joutunut kansanedustaja kiisti jyrkästi yhteytensä massamurhaajaan ja leimasi koko manifestin ’kovin sekoilevaksi’. Monet muutkin perussuomalaiset ovat kiireen vilkkaa tuominneet Breivikin raukkamaisen teon.
Tampereen yliopiston historiatieteiden ja filosofian laitoksella tutkijana työskentelevän Jussi Jalosen mukaan monet Breivikin esiin nostamat ajatukset toistuvat kuitenkin suomalaisessa islamia, maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta käsittelevässä keskustelussa.
”Samanlainen manifesti olisi periaatteessa ollut mahdollista laatia myös Suomessa julkaistuista kirjoituksista””.
Onko mikään 11 vuodessa muuttunut? Onko Pohjoismaiden äärioikeisto millään tavoin ottanut vastuuta harjoittamastaan uhkailusta kuluneen vuosikymmenen aikana?
11 vuoden takaisen artikkelin loppuponnessa nostettiin esiin, ettei ihmisiä saisi pelotella jatkuvasti terrorismilla, eikä erilaisia väestönkehitystä kuvaavia ennusteita pitäisi esittää kovin kevyin perustein, koska ”sellainen vain ylläpitää vainoharhaista ilmapiiriä, ja pahimmassa tapauksessa joku herkkäuskoinen äärimmäisyyksiin taipuvainen henkilö voi ottaa ne tosissaan.”
https://suomenkuvalehti.fi/ulkomaat/tutkija-breivikin-manifesti-olisi-voitu-laatia-myos-suomalaisista-kirjoituksista/?fbclid=IwAR2x1W44tzKpSifMh8IZOmlhJVKFDyy-O9iJXqZG3YC2dpm3ww5FPxshFLc
Ilmoita asiaton viesti
No kun ymmärrät sentään kulttuurista ja maxismista, mutta ymmärsitkö mitä Jussi Jalonen lausui johtopäätöksenään Suomen Kuvalehden kirjoituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kulttuurista epäilemättä jotain, mutta Marxiin en ole perehtynyt. Huvittavaa kyllä, joku koppalakkinatsi joka ei edes tunne minua, oli sitä mieltä että olen kulttuurimarxisti. Se oli sellainen kaveri joka ei erottanut Frommia Mannista.
Jalonen ei kirjoittanut siinä Suomen Kuvalehden jutussa mitään, häntä haastateltiin. Jalosen mielestä on selvää, että kukaan Suomessa ei ole vastuussa siitä, mitä Breivik teki. Hän toivoo kuitenkin, että Norjan tapahtumat saisivat myös täkäläiset maahanmuuttokriitikot miettimään omaa kielenkäyttöään.
”Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että Norjassa toiminut henkilö on tavallaan sellaisten ihmisten aateveli, jotka ovat Suomessa nousseet aika korkeisiin asemiin ja joiden äänet pääsevät esiin julkisessa keskustelussa.”
Jalosen mukaan ihmisiä ei saisi pelotella jatkuvasti terrorismilla, eikä erilaisia väestönkehitystä kuvaavia ennusteita pitäisi esittää kovin kevyin perustein.
Ilmoita asiaton viesti
Ei CRT:hen tarvitse perehtyä sen enempää kuin tarvitsisi perehtyä Sharia-lain opetukseen koululaisille – parhaimmillaan tuloksena on neutraalia, turhaa tietoa, pahimmillaan eripuran ja vihan kylvämistä. Rotuopin opetus koululaisille on järjetöntä ja vastenmielistä, piste.
Toki yksityisesti saatte sekoilla mitä huvittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten onnistuit tuomaan tähän(kin) natsismin?
Ilmoita asiaton viesti
Sofia tuntuu olevan yhä syvemmällä siinä samassa ojassa kuin kokoomuksen lapsinerot Batman ja Rydman. Nyt se jo wokeltaakin ihan hourulan väen ilmastoprofeetan, omakustannekirjailija Mikko Paunion (entinen demari, nykyinen persu) malliin.
Ilmoita asiaton viesti
Ad hominem on hyvä isku silloin kun itse asiasta ei ole mitään sanottavaa. Kyllä wokeilua on Suomessakin tulee mieleen Sannikan ohjelma jossa oli Valtaoja ja wokeilija vieraana tai jälkiviisaat jossa woke ei suvainnut Soinia.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ja onhan ”cancel-kulttuurikin” rantautunut jo Suomeen. Huomattavimpia esimerkkejä oli se kun rokotekriittiset (missä he ovat nyt?) uhkasivat tulla pesäpallomailojen ja tomaattien kanssa katsomoon jos kesäteatteri ei suostu sensuroimaan Uppo-Nallen rokotuskohtausta tai se kun jotkut natsit meinasivat tulla mellakoimaan kirjastoon kun olivat kuulleet että siellä joku drag queen lukee lapsille satua ai kauhia.
En muuten ymmärrä mitä Soini jälkiviisaissa tekee. Eihän se ole koskaan ollut missään mielessä viisas.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaojan osallistumisesta keskusteluun asia luirautettiin koko kansan naamalle parhaaseen katseluaikaan. Kuvaavaa keskustelussa oli Valtaojan hämmennys ja hän sanoikin ”ettei nyt ymmärrä”. Yksi sana sai toisen keskustelijan latelemaan sanoja selkärangastaan kuin karate-mestari lyö iskujaan. Toki on mahdollista että verbaalista hyökkäystä oli harjoiteltu etukäteen. On hyvin hämmentävää tietää, että saatamme ajautua arkisessa elämässämme tilanteeseen jossa olisi tunnettava näitä erikoisia oppeja. Lohduttavaa on tietää että nämä hiekkalaatikko sanailut keskittyvät pääosin nettiin ja ehkä Ylen tiloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaoja on kyllä fiksu mies, mutta siinä ohjelmassa hän oli kyllä väärässä kyökissä. Suomessa on sellainen hassu tapa että kun joku on jollain alalla ansioitunut sitä ruvetaan pitämään kaikkien alojen asiantuntijana.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaoja edusti tolkun ihmistä, kuka tahansa humaani, sivistynyt ja vankan elämänkokemuksen omaava olisi toiminut ja puhunut samoin vastaavan ryöpytyksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
En katsonut kyseistä ohjelmaa enkä ole seurannut sitä seurannutta keskustelua. Mutta pidän tosiaan Valtaojaa sivistyneenä ja humaanina ihmisenä. Turun sanomissa oli peri vuotta sitten Esko Valtaojan kolumni ”Tussahtava väestöräjähdys”. Washingtonin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan maailman väkiluku kääntyy laskuun paljon oletettua nopeammin. Vuonna 2100 meitä ei olekaan yhtätoista miljardia, vaan alle yhdeksän miljardia eli vain kymmenyksen enemmän kuin tänään. Jo alle viidenkymmenen vuoden kuluttua väkiluku on kääntynyt laskuun lähes kaikissa maissa. Positiivista kehitystä ajavat ennen kaikkea tyttöjen ja naisten koulutus, ehkäisyn saatavuus sekä yleinen elintason nousu. Tämä on erinomainen uutinen maailman luonnolle. Kaiken koronahulinan keskellä tämä olisi mennyt ilman Valtaojan kolumnia minultakin ohi.
Olen kerran kuullut Valtaojan puhuvan, hänet oli pyydetty yhdeksi puhujaksi Mielenterveysseuran juhliin, kun yhdistys täytti pyöreitä vuosia. Olin siihen aikaan Mielenterveysseuran hallituksen jäsen, mutta jäin pois, kun olin erovuorossa. Seuran puheenjohtajan Roope Kankaanrannan liian varhaisen kuoleman jälkeen ei enää huvittanut jatkaa, eikä minulla ollut enää oikein aikaakaan millekään ylimääräiselle. Valtaojan puhe oli tilaisuuden paras, hauskin, sujuvin ja asiapitoisin. Ja halvin kaiken lisäksi. Roope oli kertonut minulle, ettei Valtaoja pyytänyt puheestaan mitään palkkiota, ei edes matkakorvauksia, koska katsoi seuran tekevän niin arvokasta työtä. Sanoin että Sarasvuo ei koskaan tekisi noin. Roope sanoi, että Sarasvuota hän ei koskaan puhujaksi pyytäisi, ja jos se tulisi, hän ei tulisi kuuntelemaan. Naurahdin ja sanoin että kuulostat siltä, että et oikein arvosta Sarasvuota. ”Juu en. Se on pahin mahdillinen. Tai ei pahin. Halla-aho olisi pahin.”
Ilmoita asiaton viesti
Minä näin siinä käytöksessä silloin sitä että mies oli jo vähän kaavoihinsa kangistunut, eikä äly riitä sen kangistumisen vetreyttämiseksi.
Toki se väittelyn vastapuoli vaikutti siinä tilanteessa mielipiteineen ja elekielen kautta vähintäänkin neuroottiselta, mutta sen ei pitäisi antaa vaikuttaa tavalla jolla se näytti Valtaojaan vaikuttavan.
Asioihin pitäisi pystyä suhtautumaan asioina vaikka vastapuoli ei siihen pystyisi. Siinä tilanteessa TV:ssä Valtaoja petti odotukset, eikä memetettyä luottamista saa varmaankaan enää palautettua.
Ilmoita asiaton viesti
Ideologinen ylitulkinta syöttää radikalismin glooriaa somen wannabe-radikaaleille, jotka todellisuudessa ovat hyvinkin porvarillisia ja toimivat sosiaalisen median ja sitä kautta maailman pörssiarvoltaan suurimpien amerikkalaisyhtiöiden ehdoilla.
Woke tai cancel-kulttuuri viittaa, ilman lainausmerkkejä ja solvauksia kuten aivomätää tai kulttuurimarxismia, yhteiskunnalliseen reformiin, jolla jotkut aktiivit, Pohjois-Amerikassa Social justice advocates, haluavat liberaalin demokratian sisällä ja erityisesti some-alustojen ehdoilla siirtää sallittujen ilmausten aluetta jonkin matkaa tästä nykyisestä paikasta tuohon toiseen paikkaan. Tällöin toisen, oikean käden puolella sanotaan että ”enää ei mitään saa sanoa”, mutta toisen vasemman käden puolella valoon ja vapauteen pääsevät aiemmin marginalisoidut ryhmät.
Tässä mallissa sananvapaus ei ole kadonnut vaan sen ala on vaan vähän siirtynyt. Ongelma ei ole se, että ”enää ei mitään saa sanoa” toisen käden puolella, vaan se, että siellä toisen vasemman käden puolella ei tapahdu laajentumista vaan laajeneminen pysähtyy siihen, mikä on entuudestaan läheistä ja ymmärrettävää valtaväestölle. Kun samaan aikaan jotkin ilmaisut siirtyvät sallituista kiellettyihin, sananvapauden alan kapenee.
Ilmoita asiaton viesti
Natsittelut ovat ainakin vähentyneet, huomasivat varmaan miten urpoa on nähdä natseja joka puolella kun Putin rupesi harrastamaan samaa.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Natsittelija olisi huomannut asettuvansa Putinin linjoille.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin puheissa naurettavaa on se että jokainen tietää ettei Zelenskyi ole natsi. Se ei tarkoita sitä etteikö natsipelleä saisi sanoa natsipelleksi.
Hupaisaa muuten että tämä tuli juuri oululaisen poliitikonalun blogissa esiin. Natsipellenähän muistetaan se Marokon lahja Kelalle joka ”vaikutti” Oulussa. Se yhden miehen törkymedia, joka putosi valtuustosta viime vaaleissa. Kyllä kansa jotain tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, natsit ja sosialistit ovat kuin pellet ja klovnit. Minusta sama asia.
Ilmoita asiaton viesti
Äh, tuo on tyhjää lätinää.
Ilmoita asiaton viesti
Miten wokeismi vaikuttaa Etelä-Euroopassa?
Tai muutenkaan Euroopassa?
Asia kiinnostaa, kun usein mainitaan, että se on vaikuttava tekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Wokeismi vaikuttaa suuresti Uuden Suomen puheenvuorossa. Ainakin Paunioon, Luukkaseen, Sofiaan ja siihen moniulotteiseen wokeltajaan jolla on vaikea nimi.
Ilmoita asiaton viesti
Sofian maailma voisi avartua vaikka teatterissa käymällä.
”Kun Ylioppilasteatterin uudet taiteelliset vastaavat valittiin syksyllä 2020, toinen johtajista, ohjaaja Jenni Korpela puhui avoimesti siitä, että hänen tavoitteenaan on työskennellä representaatioiden sekä intersektionaalisen feminismin parissa, ja siitä viime syksyn Kielletty Hedelmä antoikin hienon taidonnäytteen.
Nyt Korpela ja toinen taiteellinen vastaava Elena Rekola lähtevät ylioppilasteatterilaisten kanssa painimaan 1990-luvun alun kulttileffan, Shakespearen sekä koko suomalaista teatteria vaivaavan musikaalien yliarvostuksen kanssa.
JOHN WATERSIN elokuva Cry-Baby on kääntynyt ylioppilasteatterilaisten käsissä Queer-Babyksi. Queer-yhteisö ja Straight-yhteisö törmäävät, kun näyttämön vetovoimallaan täyttävä Queer-Baby (Fanni Vihersaari) ja Straighteihin kuuluva, itsenäisyyteen heräävä Allison (Linda Manelius) rakastuvat. Kertojan ja enkelien myötä teoksen takana kummittelee Romeo ja Julia sekä Angels in America.
Cry-Baby oli aikoinaan – ja on yhä – radikaali. Teos oli avoimessa seksuaalisuudessaan, kehopositiivisuudessaan ja erilaisuuden manifestoimisessaan edelleenkin hyvin raikas. Siis valtavirtaelokuvien joukossa. Mutta mitä sen hyödyntäminen vuonna 2022 oikein tarkoittaa?”
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008898723.html?share=512f9e2cb9e44497f59d08e946609b89&fbclid=IwAR3GYQ_KKCK0_zsh2HZnBipmly9yel-6fnIrEFl8wR5MRwToIeIs-GfVztI
Ilmoita asiaton viesti
” Koko läntisen maailman perusarvot ovat uhattuina ja nyt harjoitettavalla politiikalla voikin olla ratkaiseva rooli demokratian säilyttämisessä ja sodan päättymisessä tai sen eskaloitumisessa.”
Tulee muistaa että esim Kiinan ja ex-Neuvostoliiton perusarvot on/oli luotu länsimaa Saksassa Karl Marxin ja F Engelsin ajatuksia soveltaen. Joten ”läntiset” perusarvot eivät ole kadonneet maailmalta minnekään. Jotkut luulevat että sosialismi/kommunismi on aasialaista tai venäläistä alkuperää, heh.
Marx:
” Marx katsoi, että yhteiskunnalliset suhteet edelsivät ontologisesti yksilöllistä tietoisuutta. Samalla hän kritisoi ajatusta tietoisesta subjektista pitäen sitä ideologisena käsitteenä, johon liberaali poliittinen ajattelu perustui. Marx kritisoi erityisesti Ranskan ihmisoikeuksien julistusta vuodelta 1789, katsoen, että niin kutsutut luonnolliset oikeudet, esimerkiksi ensiyön oikeus, olivat ideologista sepitettä, jonka tarkoituksena oli vain peittää yhteiskunnallinen epätasa-arvo. Myöhemmin Louis Althusser arvosteli ”poroporvarillista subjektin ideologiaa” interpellaation (”kutsuminen”) käsitteensä kautta.”
Tietoisuuden nousu maailmanlaajuisesti on saanut ’kaunan’ nousemaan ns vähemmistöksi tuntevissa ryhmissä ja niitä sympatisoivissa yksilöissä.
Nietzsche:
” Nietzsche puolestaan kritisoi teoksessaan Moraalin alkuperästä ajatusta tietoisuuden kehittymisestä syyllisyydentunnon ja kaunan (ressentiment) seurauksena, ja kirjoitti, että ”he antavat sinulle vapaan tahdon vain syyttääkseen sinua myöhemmin”. Näin Nietzsche käänsi klassisen käsityksen vapaasta tahdosta ylösalaisin. Samalla hän oli ensimmäisiä, joka esitti väitteen, että nykyaikainen ajatus tietoisuudesta oli syypää nykyaikaiseen rankaisemisjärjestelmään, jossa ihmisiä rankaistiin heidän ”moraalisen vastuullisuutensa” mukaan, eli sen mukaan, missä määrin teot olivat yksilöllisen subjektin tietoisesti tekemiä.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tietoisuus
Ilmoita asiaton viesti
Woke on tietyssä mielessä rajallinen dimensio, jossa on maksimaalisen saturaation piste: kaikki on woke, ja aivan mitään ei ole jäljellä woketettavaksi. Siinä vaiheessa kielestä on ehkä poistettu kaikki adjektiivit tms. Aiempi jatkuvan kasvun usko oli erilainen. Ainakin voitiin uskotella, että jokainen huominen on samanlainen kuin tämä päivä, siis suurempi ja parempi kuin eilinen oli.
Ilmoita asiaton viesti