Meidän taloutemme on huikeassa iskussa!

”Meidän taloutemme on huikeassa iskussa sekä suhteellisesti että absoluuttisesti” Kertoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo Kansanuutisten muutama päivä sitten julkaisemassa haastattelussa.

Kyseisessä haastattelussa hän toteaa ”Meitä syytetään välillä populisteiksi, mutta me olemme vähiten populistinen puolue.”

Herra siis täysin kieltäytyy kohtaamasta oman puolueensa talouspolitiikan virheet ja niiden seuraukset, joista pienituloiset nyt eniten kärsivät, mutta silti narsistisesti kokee muista poiketen olevansa populismin yläpuolella.

Epäonnistunutta talouspolitiikkaa ei voi sivuuttaa koronan ja sodan syyksi. Elvytyspolitiikka köyhdytti suomalaisia, mutta Italiassa ja Espanjassa rahaa riitti törsättäväksi. Ja jättivelat, joiden hoitokustannukset ovat poissa hyvinvointivaltion ylläpitämisestä, olisivat olleet vältettävissä, jos turhilta korruptiojärjestöiltä olisi rajusti leikattu valtion tukia.

Vasemmiston mukaan sekä koulutuksen että terveydenhuollon on oikeisto rapauttanut, ja heillä on nyt ollut täysi työ korjata näitä leikkausten seurauksia. Mutta mitä he sitten ovat tehneet?

Koulujärjestelmän uudistamiseen varatut rahat käytettiin siihen, että kaikkien on pakko suorittaa toisenasteen tutkinto, vaikka moni on liian suurten ryhmäkokojen vuoksi pudonnut kärryiltä jo ensimmäisillä luokilla.

Ja sote-uudistuksen tuhot ovat jo tiedossa, hoidosta leikataan, jotta kasvaneet hallintokulut saadaan kuitattua. ”Tasa-arvon” vuoksi pienen paikkakunnan lääkärille ei saa jatkossa maksaa isompaa palkkaa kuin suuremmissa kaupungeissa, joten pienten kuntien palvelut heikkenevät. Ainakin omasta mielestäni tasa-arvo tarkoittaa sitä, että pienilläkin paikkakunnilla saisi edes jotain hoitoa, mutta toisaalta eihän vasemmistopuolueita maaseudulla juuri äänestetä, joten tällainen ”tasa-arvo” tuskin hyödyttää vasemmistopoliitikon vallan kahmintaa.

Jos vasemmisto olisi jo pidempään ollut vallassa ja talouspolitiikkaa olisi hoidettu yhtä erinomaisesti kuin nyt, ehkä historian inhottavilta leikkauksista olisi vältytty. Tosin sillä kustannuksella, että Ukrainan sodan alkaessa Suomen luottoluokitus olisi luultavasti ollut niin pohjalla, että puolustusvoimien tai huoltovarmuuden lisärahoituksesta olisi saanut vain haaveilla. Puhumattakaan kasvaneista velanhoitokustannuksista, jotka varmaan nakertaisivat kohta koko terveydenhuollon budjetin. Toisaalta saavutus sekin jos Saramon johdolla olisimme päätyneet EU:ssa nettomaksajasta muiden rahoilla eläjiksi.

Saramo kuittailee haastattelussa, että oikeiston talouspolitiikka on todellisuudesta vieraantunutta. Vasemmistohallitus on kuitenkin itse ratkaissut kaikki talousongelmat kuin juhlimisesta riemastunut teini, vippiä vipin jälkeen. Seuraava hallitus joutunee olemaan se tylsä aikuinen, joka kantaa vastuun tuhlailuista sekä tulevista vuosista ja vuosikymmenistä.

Oikealla useat poliitikot ovat toistuvasti myöntäneet menneitä virheitään esimerkiksi terveyspolitiikan hoidossa ja muuttaneet toimintatapojaan. Saramon lausunnat taas ovat räikeä esimerkki siitä, mitä seuraa kun epäpätevä populisti pääsee valtaan, edes tuhansien ihmisten kärsimykseen johtaneista virheistä ei kanneta vastuuta.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu