Päihdeongelmat eivät ratkea twitterin huutoäänestyksillä

Päihdepolitiikka on noussut tänä kesänä, hieman yllättävästikin, yhdeksi puhututtavimmista poliittisista teemoista. Aiheellisesti onkin moni kysynyt, miksi tähän ongelmaan pitää pureutua juuri tässä hetkessä, kun joudumme miettimään pystyvätkö kaikki ostamaan ruokaa vielä syksylläkin ja pärjäämmekö ilman Venäjän energiaa pakkastalven yli. Sodan eskaloituminen on myös todellinen uhka.

Miksi aihetta käsitellään juuri nyt johtuu tietenkin pian järjestettävistä eduskuntavaaleista. Päihteet ovatkin aihe, josta ihmisillä on usein erittäin jyrkkiä puolesta tai vastaan kantoja. Sosiaalisessa mediassa on paljon kuultu ”tiede todistaa” argumentointia. Haluan kuitenkin korostaa, että tieteen tulokset eivät tässä asiassa ole yksiselitteisiä.

Vihreät haluaisivat kannabiksen myynnin laillistettavan. Valitettavasti ainakin toistaiseksi tulokset tästä eivät vaikuta erityisen positiivisilta, esimerkiksi Kanadassa ja Yhdysvaltojen osavaltioissa myynnin laillistamisen seurauksena käyttö on lisääntynyt, mutta haitat eivät ole vähentyneet.

THL:n suositus dekriminalisoinnista(käytöstä ei tulisi rangaistusta) perustuu erityisesti Portugalista saatuihin positiivisiin tuloksiin. Portugalissa vallitsi vuosituhannen vaihteessa laajasti levinnyt HIV-epidemia ja sairaus levisi ruiskuhuumeiden kautta. Tilanne ajautui niin pahaksi, että muutosta oli pakko yrittää. Dekriminalisoinnin seurauksena ruiskuhuumeisiin riippuvaisia hakeutui enemmän hoitoon ja epidemia saatiin laantumaan. Kannabiksen osalta tulokset eivät olleet yhtä positiivisia vaan käyttö jopa lisääntyi hieman.

Meksikossa taas kokeilu dekriminalisoinnista epäonnistui täysin ja haitat vain lisääntyivät. Syynä oli se, että päihdeongelmien terveydenhuoltoon ei panostettu riittävästi.

Hallituspuolueet vihreät ja vasemmistoliitto perustelevat laillistamis- ja dekriminalisoimiskantojaan halulla vähentää haittoja ja helpottaa päihdeongelmaisten hoitoon hakeutumista. Ajatus on hieman absurdi, koska eihän meillä ole tällä hetkelläkään psykiatrista hoitoa tarjota heillekään, jotka jo jonossa odottelevat. Kun lääketieteen opintojen aikana oli luento päihdeongelmista, luennon päätteeksi eräs aktiivinen oppilas kysyi päihdelääkäriltä, että miten näiden hoito siis on konkreettisesti järjestetty? Opettaja hieman naurahtaen totesi, ettei sellaista oikeastaan ole. Jotain apua on tarjolla, muttei riittävää ja ajoissa. Ja syynä on tietenkin rahapula.

Lisäksi pitää muistaa, että yksi suurimpia syitä, miksi ihminen ajautuu vakaviin päihdeongelmiin, on mielenterveysongelmat. Sekä vihreät että vasemmistoliitto äänestivät kuitenkin terapiatakuuta vastaan.

Jos hallituksesta siis löytyy aidosti halua panostaa päihdeongelmien vähentämiseen ja mielenterveysongelmiin, heillä on siihen jo nyt erittäin hyvät mahdollisuudet, ei tarvitse odottaa eduskuntavaaleja. Terveydenhuollon rahoituksen nosto ja terapiatakuun hyväksyminen on hyvä alku. Dekriminalisaatiota on hyvä pohtia vaihtoehtona, mutta ensimmäisenä on laitettava psykiatrisen hoidon peruspilarit kuntoon.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu