Poliitikkojen korkea palkka ei ole nykyaikaa

Kun vähitellen on alkanut valjeta Uniper/Fortum tapauksen miljardikustannukset Suomen kansalaisille, poliitikoilla on ollut kiire levitellä somessa lausuntojaan vuosien takaa, joissa he kritisoivat Uniperiin liittyviä sopimuksia. Käsien pesu on siis alkanut.

Ari Pesonen kirjoitti erinomaisen analyysin Uniper-sotkun taustoista, josta paljastuu selvästi poliitikkojen osuus miten tähän tilanteeseen on päädytty vaiheittain 90-luvulta alkaen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/uniperin-osto-oli-suomen-poliittinen-paatos-nord-stream-2-kaasuputkeen-liittyen/

Vaikka poliitikot ovat kiistatta mokanneet, onko kukaan noussut kantamaan vastuuta silloisista toimista ja päätöksistä?

Ei, koska vastuunkanto ei kuulu politiikkaan. Aina voi vedota eri kriiseihin. Maineensa puhdistelijoita on kyllä riittänyt.

Suomessa on yli 10500 poliitikkoa, joista osan palkat yli 10 000€ kuukaudessa. Ymmärrän hyvin että aloilla, joihin kuuluu riskinottoa ja vastuuta on korkeat palkat, mutta miten poliitikkojen korkeat palkat ovat perusteltavissa?

Nykyinen poikkeuksellisen ammattitaidoton hallitus on joutunut palkkaamaan myös ennätysmäärän avustajia, joiden palkat ovat jopa 8000€ kuukaudessa, ja kaiken tämän maksaa veronmaksajat.

Poliitikon työn ei kuulu olla mikään helppo ja kiva eliittityö palkinnoksi pohjattomista lupauksista, vaan palkka on määräytynyt korkeaksi, koska historiassa poliitikot myös kantoivat vastuun. Aikakautena, jolloin vastuu on poliitikoille vierasta ja kaiken työn voi delegoida avustajille mitään perustetta korkeille palkoille ei enää ole.

Nyt kun Suomi on taloudellisen kriisin kynnyksellä ja poliitikoilta on jo saatu kuulla ”koittakaa kestää” tyylisiä kommentteja, pitäisin ensisijaisen tärkeänä, että he itse näyttävät esimerkkiä säästämisestä. Pudottamalla kansanedustajien ja hyvinvointijohtajien palkat suomalaisen keskipalkan tasolle, valtiomme voi helposti säästää 15 miljoonaa euroa vuodessa, mikä voidaan käyttää vaikkapa köyhien ruoka-apuun tulevina kuukausina.

Myös puoluetuista voi helposti leikata puolet kriisi-aikana pois, puoluetoimintaan ei tarvita 36 miljoonaa vuodessa. Näillä säästyneillä varoilla voimme esimerkiksi auttaa Ukrainaa tai yhteiskuntamme sairaita.

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu