”Politiikan superviikonloppu” – ratkaisuja terveydenhuollon tilaan?

Kaksi hallituspuoluetta sekä opposition suurin puolue ovat tänä viikonloppuna kokoontuneet puoluekokouksiinsa.

Vasemmistoliitosta yritettiin sivaltaa oikeistoon, kuinka vasemmisto on se, joka aidosti edistää hyvinvointia. En voi kuin ihmetellä, miksei heikko-osaisten aseman edistäjinä esiintyvät hallituspuolueet ole panostaneet terveydenhuoltoon? Rahoitus laahaa paljon muista Pohjoismaista ja valinnanvapaus on tutkimusten mukaan suomalaisessa terveydenhuollossa ennätyksellisen vähäistä.

Kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella on keskusteltu terapiapalvelujen kehittämisestä, valinnanvapauden lisäämisestä mahdollistamalla yrittäjyyttä osana palvelujen järjestämistä ja ennen kaikkea rapautuneen taloustilanteen kunnostamisesta, joka käytännössä eniten määrittää, miten terveyspalveluja voidaan järjestää. Yhä toivon puolueilta lisää konkreettisia ehdotuksia.

Sairaudet ovat yksi merkittävimpiä syrjäytymistä aiheuttavia tekijöitä. Myös korkeissa työttömyysluvuissa sairauksilla on osansa. Puolueet usein kilpailevat keskenään siitä, kenen keinoilla työllisyyttä saataisiin parhaiten nostettua. Valitettavasti työttömissäkin on osa heitä, jotka ovat jääneet terveydenhuollon avun ulkopuolelle, eivätkä tosiasiassa ole kykeneviä vastaanottamaan työtä.

Fyysisesti ja psyykkisesti hyvinvoivalla ihmisellä on parhaat mahdollisuudet kantaa vastuuta itsestään ja muista, minkä vuoksi terveys ei ole mikään pieni sivuseikka yhteiskunnassa, vaan ehkäisyyn, hoitoon ja tutkimukseen on panostettava täysillä. Terveys mahdollistaa vapauden tavoitella haluamaansa elämää ja sen oikeuden on jokainen ansainnut.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu