Vihreä siirtymä vaatii uuden asenteen, lillukanvarret siirrettävä syrjään

Suomi on nyt maailmalla kiinnostava Nato-prosessin seurauksena, eikä tätä tilaisuutta kannata jättää hyödyntämättä. Bidenin presidenttikaudella USA toteuttaa taloudellisesti erittäin merkittäviä vihreän siirtymän hankkeita ja myös yhteistyölle on osoitettu halukkuutta.

Suomessa vihreän siirtymän tutkimushankkeille on suunniteltu jonkun verran rahoitusta, tutkimuksen rahoitus olisi tarkoitus nostaa 4% BKT:stä vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suuri osa projekteista päästään aloittamaan vasta lähempänä vuotta 2030, jolloin tuloksia voi odottaa optimistisillaan joskus reilun kymmenen vuoden kuluttua.

Silloin olemme jo hävinneet pelin. Jos Suomi haluaa aidosti vaikuttaa maailmanlaajuiseen ilmastonmuutokseen, ja myös menestyä sillä, toiminnan hetki on nyt. Suomessa ilmastonmuutoksen torjunta on paljon sitä, että oman maan yritysten toimintaedellytyksiä heikennetään, kunnes ne siirtävät toimintansa maihin, joissa kriteerit eivät ole niin korkeita. Pahimmillaan tämä johtaa jopa suomalaisten aiheuttamien päästöjen kohoamiseen.

Muutamissa puolueissa vallitsee kohtuu naiivi ajatus siitä, että kunhan me nopeasti saavutamme hiilineutraaliuden niin muu maailma seuraa perässä. Tosiasiassa valtaosassa maailman maita ei ole mitään mahdollisuuksia yhtä hintavaan vihreään siirtymään, joten jos halvempaa vihreää teknologiaa ei ole pian saatavilla ilmaston lämpeneminen jatkuu hallitsemattomasti.

Viimeistään nyt kannattaakin havahtua kokonaiskuvaan ja sijoittaa suuri osa vihreään siirtymään varatusta rahasta tutkimukseen ja innovatiivisen yrittäjyyden kannustamiseen, todellinen ilmastonmuutos torjutaan sillä saralla. Oman pienen maamme lillukanvarsia ehdimme kyllä pyöritellä, mutta USA:n kiinnostus vihreään siirtymään saattaa jo ensi presidenttikaudella lopahtaa. Ehdotankin, että tutkimuksen rahoitus nostettaisiin 4% BKT:stä jo vuonna 2023.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu