Vihreät yrittävät jälleen noukkia rusinat pullasta

Vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela antoi Demokraatti-lehdelle haastattelun, jossa hän sanoi, että Suomen pitäisi auttaa muita maita irti Venäjän energiasta. Kuulemma ”nyt ei ole oikea hetki kiristellä kukkaron nyörejä”.

En tiedä onko Vihreiden puheenjohtaja koskaan tutustunut Suomen taloudelliseen tilanteeseen tai ymmärtääkö hän mitä Ukrainan sota tarkoittaa Suomen talouden kannalta. Tiivistetysti talouden tilanne on se, että Suomella on yli 130 miljardia velkaa ja hallitus on juuri tehnyt päätöksen ottaa lisää velkaa 28 miljardia. Inflaatio ja korot ovat reippaassa nousussa kuten myös energian hinta. Nämä jarruttavat sekä talouden kasvua että hyvinvoinnin rahoitusta. Jos Suomi aikoo pyristellä itse kokonaan irti Venäjän energiasta mahdollisimman pian, esimerkiksi tämän vuoden sisällä, seurauksena on lisää kustannuksia, jotka voivat nousta miljardiluokkaan. Näiden lisäksi sote-kustannukset ovat väestön ikääntyessä rajussa nousussa ja kasvavat noin miljardilla joka vuosi. Edessä voi olla vain lisää menoja ja velkaa.

Kuitenkin näistä tosiseikoista huolimatta Suomela kokee että nyt on hyvä hetki jakaa rahaa muille Euroopan maille. Tässä hän esiintyy ”hyvänä ihmisenä”, joka on valmis lopettamaan sodan Ukrainassa. Koska vasemmalla tunnetusti ei olla valmiita leikkaamaan hän luultavasti ottaisi lisää velkaa Suomen piikkiin ja sitten jakaisi sitä muille maille. Jotta Suomi pystyisi konkreettisesti auttaamaan muita maita irti Venäjän energiasta puhutaan luultavasti useiden miljardien avusta. Olemme vasta selvittelyvaiheessa Suomessakin siitä, kuinka toteutamme Venäjän energiasta irtutumisen. En tiedä ymmärretäänkö Vihreissä, että jos otamme loputtomasti lainaa epävakaassa tilanteessa, Suomen talous voi aidosti romahtaa myöhemmin.

Jos Suomi ajautuu lamaan voimme heittää hyvästit kunnianhimoisille ilmastotavoitteille, kehitysmaiden auttamiselle, hyvälle terveydenhoitojärjestelmälle ja riittäville sosiaalituille. Euroopan tilanne on tällä hetkellä hyvin räjähdysaltis, sota voi olla vasta alussa. Vaikka haluaisimme auttaa kaikin mahdollisin keinoin Ukrainan sodan pysäyttämiseksi meidän on pidettävä pää kylmänä ja käytettävä pienen maan rahat erittäin viisaasti. Meidän on pakko tunnustaa, että Suomi ei ole suuri eikä erityisen rikaskaan maa.

Tässä hetkessä on tärkeää kuulla ulkopolitiikan ja sodankäynnin ammattilaisten arvioita siitä, mikä on kaikista tehokkain tapa, jolla Suomen kaltainen pieni maa, jolla rahaa on rajallisesti käytössä, mutta josta löytyy huipputason osaamista, voisi auttaa Ukrainaa. Nyt ei ole se hetki kun yksittäiset poliitikot hyvesingaloivat, kuinka itse olisivat valmiita kyllä pysäyttämään sodan. Me olemme kaikki valmiita pysäyttämään sodan, mutta pienen on oltava fiksu.

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu