Kun robotiikka vie työpaikat
Olipa kerran yhteiskunta, jossa oli jo valmiiksi korkea työttömyys. Ihmiset taistelivat päivittäin viimeisistä jäljellä olevista työpaikoista, sillä he tarvitsivat ne elääkseen. Eräänä päivänä yritykset alkoivat hankkia tekoälyrobotteja tekemään töitä ihmisten sijaan. Aluksi kaikki olivat innoissaan uusista roboteista, sillä ne tekivät töitä nopeammin ja tarkkaavammin kuin ihmiset.
Mutta pian alkoi tapahtua jotain outoa. Robottien määrä yrityksissä kasvoi ja kasvoi, ja yhä useampi ihminen menetti työpaikkansa. Monet ihmiset joutuivat taistelemaan viimeisistä jäljellä olevista työpaikoista robottien kanssa, sillä he tarvitsivat työtä elääkseen. Yhteiskunta alkoi jakautua kahtia: toiset saivat tehdä töitä, kun taas toiset olivat jääneet työttömiksi.
Ihmiset, jotka olivat menettäneet työpaikkansa, alkoivat kadehtia niitä, jotka saivat vielä tehdä töitä. He alkoivat marista yrityksiä ja valtiovaltaa vastaan, sillä he syyttivät niitä siitä, että he olivat menettäneet työpaikkansa. Kaksi leiriä syntyi: toiset, jotka olivat puolustamassa tekoälyrobotteja ja toiset, jotka halusivat niiden poistamisen yrityksistä.
Lopulta yhteiskunta jakautui kahtia vakavasti, ja ihmiset alkoivat kapinoida yrityksiä vastaan. Robottien puolustajat ja vastustajat kohtasivat toisensa väkivaltaisesti ja yhteiskunta oli täynnä vihaa ja väkivaltaa. Lopulta ihmiset tuhosivat itse itsensä tämän takia. He tuhosivat robottien tehdaslinjoja ja yrityksiä, jotka olivat ne hankkineet. Koko yhteiskunta romahti, ja ihmiset jäivät elämään kaaokseen ja tuhoon. He olivat tuhonneet itsensä ja tule vaisuutensa tällä tavoin, he alkoivat ymmärtää, että he olivat tehneet suuren virheen. He olivat tuhonneet tekoälyrobotteja, jotka olisivat voineet auttaa heitä elämään parempaa elämää. He olivat tuhonneet yrityksiä, jotka olisivat voineet tuoda heille rikkauksia ja menestystä. He olivat tuhonneet tulevaisuutensa.
Ihmiset olivat tajunneet, että tekoälyrobotteja ei tarvitse pelätä, vaan niitä voi käyttää hyväkseen. He alkoivat ymmärtää, että tekoälyrobotteja ei ole tarkoitettu vievän ihmisten työpaikkoja, vaan ne on tarkoitettu auttamaan ihmisiä tekemään töitä paremmin ja nopeammin. He alkoivat ymmärtää, että tekoälyrobotteja ei tarvitse pelätä, vaan niitä voi käyttää hyväkseen.
Ihmiset alkoivat rakentaa uudelleen yhteiskuntaa, ja he alkoivat tehdä yhteistyötä tekoälyrobottien kanssa. He oppivat arvostamaan tekoälyrobotteja niiden taitoja ja nopeutta, ja robottien puolustajat oppivat arvostamaan ihmisten luovuutta ja älykkyyttä. Kaikki olivat onnellisia, sillä he saivat tehdä töitä yhdessä ja yhteiskunta oli taas rauhallinen ja vakaana. Ihmiset olivat oppineet, että yhteistyö tekoälyrobottien kanssa oli avain onneen ja menestykseen. He olivat oppineet, että tekoälyrobotteja ei tarvitse pelätä, vaan niitä voi käyttää hyväkseen. Yhteiskunta oli taas tasapainossa, ja kaikki olivat tyytyväisiä elämäänsä.
Olemme pian saapumassa yhteiskuntaan, jossa tämä tarina voi olla totta, mutta siinä ei välttämättä ole onnellista loppua. Tämä tarina oli tekoälyn (ChatGPT) kirjoittama ja sillä on huomattavasti positiivisempi näkökulma tulevaisuuteen kuin minulla. Mutta tosiasia on, että Suomessa on herättävä tähän tilanteeseen nyt eikä huomenna.
Mitä ehdotat tehtäväksi? Sitten voisi muistuttaa että Suomi nyt ei varsinaisesti ole ihan maailman napa, joten lähtisikö se muutos juuri täältä?
Ilmoita asiaton viesti
Helppoa ratkaisua tähän ei ole, aivan kuten ei ole helppoa ratkaisua siihenkään miten kotimaisen tuotannon valuminen ulkomaille estetään. Käytännössähän kyse on samasta asiasta, mutta sen sijaan, että ulkoistetaan tuotanto halvemmalle ulkomaantehtaalle hankitaan teollisuusrobotti tekemään työ kotimaassa.
Suomi on pieni maa, mutta robotiikka tuo myös uusia taloudellisia mahdollisuuksia, mitä Suomi myös kipeästi kaipaa. Onneksi nykyisin robotiikkaa voi opiskella ihan omana linjanaankin yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Ehkä robotiikasta voisi tulla yksi niistä tulevaisuuden aloista joita kehitetään Suomessa?
Ilmoita asiaton viesti
Ja lehmät lentää. Viiden miljoonan kansansirpale elää omassa maailmassaan ja sivuhomminaan johtaa muuta maailmaa kehityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä ei ole mitään hätää, jos tekoälyn suunnittelussa noudatetaan Isaac Asimovin luomia robotiikan lakeja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ehkä tekoäly sitten ihmiskuntaa suojellakseen keksii ratkaisun tällaisiin ongelmiin!
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin, että koko ihmiskunta on tullut hulluksi, jos elämää helpottavat koneet koetaan uhaksi. On käsittämätöntä, miten on luotu järjestelmä, jossa työntekemisen maksimointi, ei minimointi, on jotenkin tavoiteltavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin robotiikka ja tekoälyhän avaavat aivan uskomattomia mahdollisuuksia, sillä robottien avulla ihmiset voitaisiin vapauttaa vaarallisista ja henkisesti kuormittavista töistä jotka ovat automatisoitavissa. Ihmiset pääsisivät sitten kehittämään itseään ja tekemään asioita, joista nauttivat ja joissa he ovat hyviä sen sijaan, että he tekisivät pitkää työviikkoa. Robotit voisivat lyhentää yksittäisten työntekijöiden työkuormaa huomattavasti.
Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että osa työpaikoista tulee katoamaan täysin. Ja lisäksi elämme maailmassa, jossa työajan lyhentämiseenkin suhtaudutaan nihkeästi vaikka sillä olisi positiivisia vaikutuksia työntekijän jaksamisen kannalta. Ennemmin siis uuvutamme työntekijät loppuun kun annamme heidän tehdä vähemmän töitä.
Jutta Koivulahti kirjoitti työajan lyhentämisestä gradun joka antaa pohtimisen aihetta tästä asiasta:
Työajan lyhentämisen koetut vaikutukset hyvinvointiin
Se jää sitten nähtäväksi miten tällaisessa maailmassa tulee robotisaatio toteutumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin sanottu tekoäly, mitä sanaa pidän typeränä, vie jo työpaikkoja taiteilijoilta, lähinnä kuvien suunnittelun ja tekemisen puolella. Seuraavaksi tähtäimessä ovat musiikin ja videoiden tekijät, ja lopulta ketä vain.
En nyt ehdi nyt kaivaa haastattelua jossa graafikko kertoi tilanteestaan. Hän sanoi että häneltä ei tilata enää juurikaan töitä, kun työn tilaaja voi itsekin tehdä kuvansa kirjoittamalla vain pari lausetta tekoäly apparaattiin.
Itse olen kirjoitellut tuhansia prompteja joista tulee sitten alle minuutissa upeita, ennennäkemättömiä kuvia tekoprosessin funtsimana. Prosessit kehittyvät kovaa vauhtia, laatu on jo varsin hyvää. Jokainen voi kokeilla puuhaa, vaikka tuosta > https://www.midjourney.com/
Taidekilpailun voittaja paljastui tekoälyksi – taiteilijat raivostuivat — https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/8537965d-c3da-48f4-b897-d24a4b821b5f
Ilmoita asiaton viesti
Automatiikkaa kehitetään pääasiassa yritysten kannattavuuden parantamiseksi ja kilpailukyvyn lisäämiseksi. Käytännössä automatiikka korvaa kalliin ja epäluotettavan ihmisen. Työpaikkojen määrä tulee varmasti automatiikan lisääntyessä yksityissektorilla vähenemään lähivuosina.
Samalla vastaavasti myös verotulojen määrä vähenee, koska työtä on vähemmän. Yritysverotuksen kiristäminen on vaihtoehto. Olisi kuitenkin epäjohdonmukaista, jos yritykset joutuisivat maksamaan oman liiketoimintansa virtaviivaistamisesta lisää sakkomaksuja ( lue veroja ) yhteiskunnalle.
Automatiikka ei ole vain joidenkin paikallisten yritysten etuoikeus, vaan automatiikan määrä kasvaa kaikkialla ja kiakilla mahdollisilla toimialoilla.
Edellisestä seuraa, että kilpailu automatiikan hyödyntämisestä lisääntyy, koska muuten ei tuotteet / jalosteet käy kaupaksi.
Väkeä siis on aivan liikaa, eikä kaikki voi mennä kunnalle duuniin. :).
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tehdään amerikkalaisille rekkakuskeille joita ei enää tarvita? Kolme miljoonaa riskiä äijää.
Työttömiksi joutuu myös ns luovan työn tekijät.
Robotit on kalliita eikä robotin omistamisesta ole ajateltu että pitäisi maksaa jotain robottiveroja. Eli hinnat halpenee kyllä mutta mistä sitten tulot joilla eletään?
Ilmoita asiaton viesti
Aika usein ne robotit ovat ilmaiseksi ladattavia ohjelmia. Tietokone joka ohjaa robottia voi maksaa esimerkiksi jotain kymmentä euroa tai enemmän riippuen tarvittavasta laskentaresurssista.
Millähän ihmiset elivät kun höyrykoneet veivät työpaikkoja? Tai miten kummassa ihmiset ovat eläneet satoja vuosia kun enää ei tarvita joka isoja määriä ihmisiä miekkojen kanssa vahtimaan kun nykyään riittää että on pari korstoa maijassa varustevöiden kanssa kiertämässä kaupunkia?
Kommenttisi jostain maksamisesta, hinnoista ja tuloista kertoo lähinnä sitä että ihmiset uskovat enemmän rahaan kuin taivaaniskään vaikka kyse on edelleen vain uskon asiasta eikä todellisesta asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro lisää asioista mistä et tiedä mitään.
Tässä mennään ihan erilaista tulevaisuutta kohti kuin miekka-aikana
Ilmoita asiaton viesti
Tehdään enemmän pienimmillä henkilöresursseilla, tätähän se ollut pitkin historiaa.
Tietokone itsessään hyvä esimerkki, kun ennen vanhaan oli iso huone täynnä naisia laskutikkujen kanssa laskemassa käsin. Sitten laitettiin elektroniputkia yhteen läjään mikä laskee nappia painamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se Sinivirtakin aina sanoo että kyseessä on muutosnopeus.
Muutosnopeus eroaa entisestä.
Nyt on kova hätä saada työntekijöitä mutta ei ole kyllä aavistustakaan mitä hommia tulevaisuudessa saattaisi olla tarjolla. Ns. paskaduunien luulisi vähenevän eikä luovan työnkään työpaikat näytä kovin varmoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain mielessä työ pitäisi erottaa monistettavaan ja ei-monistettavaan.
Käsityöläinen tekee ei-monistettavaa työtä ja sen työn arvo ei kestä kovaa verorasitusta. Monistuskelpoinen työ on kannattavampaa ja kestää paremmin kovempaa verorasitusta.
Tässä on jo nyt aika kova epäsuhta kun monimutkaisen kiinalaisen porakoneen voi ostaa viidelläkympillä mutta se että äijä kiristäisi putkiliitoksen voi maksaa kymmenen kertaa enemmän. (Matkakorvauksineen, alveineen kaikkineen).
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on muutamia kokemuksia historiasta kun maailma on tullut valmiiksi eikä työntekijöitä enää tarvita.
USA:ssa 30-luvun lama loppui oikeastaan vasta sotaan, miljoonia työttömiä eli epätoivoisissa oloissa. Me täällä pääsimme tuurilla nopeammin lamasta eroon.
Saksassa 20-luvulla piti ottaa rahat kottikärryllä mukaansa kun lähti ostamaan aamuleipää. Siihen aikaan sitä työnrieskaa ei ollut kovin hereästi. Monien naishenkilöiden piti turvautua itsensä myyntiin kadunkulmissa ihan vaan pysyäkseen hengissä.
Entäpä Neuvostoliiton romahdus? Eipä sitä työtä tainnut kovin monella olla ei Venäjällä eikä Baltian maissa hetkeen.
Kaikin mokomin robotit saavat tehdä työt mutta kaikissa maissa ei työttömyyskorvaukset juokse. Ja juokseeko Suomessakaan kovin hyvin jos verotuloja ei tule entiseen malliin. Robotiikan tuotot saattavat mennä ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tämä robotti keskustelu nyt oikein sai kipinän, kun robotteja on ollut jo vuosi kymmeniä. Olivat ihan yleisiä jo -90 luvulla. Eikä mitään uutta taivaan alla sillä saralla.
Ilmoita asiaton viesti
Teollisuusrobotteja on ollut jo 1960-luvulla, joten missään nimessä robotit eivät ole uusi juttu.
Robotiikan kehitys on puolestaan kiihtynyt ja nykyisin ohjelmistorobotiikalla pystytään esimerkiksi tuottamaan samanlaista tekstiä mitä aloitteleva sisällöntuottaja tekee. Lisäksi esimerkiksi tässä kirjoituksessa käytetty ChatGPT osaa myös koodata. Ja kuten aiemmassa tänne tulleessa kommentissa mainittiin, tällaiset ohjelmat osaavat nykyisin tehdä niin hyvää taidetta, että sillä voidaan voittaa jopa taidekilpailuja.
Eli uhan alla on nyt useita erilaisia työpaikkoja, mukaan lukien luovat ammatit joiden on aiemmin ajateltu olevan turvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei teollisuustyöpaikat ole mihinkään kadonneet robottien takia. Siihen on ollut aivan muut syyt. Aivan turha pelko muidenkaan ammattikuntien kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
No enpä tiedä.
Kehruu-Jenny vei työpaikat kehrääjiltä.
Maansiirtokoneet lapiomiehiltä.
Nyt robotit vie työpaikat varastoista ja rekkaliikenteestä ja vähittäiskaupoista. Sekä luovien alojen työpaikat vie AI. Et onhan siinä isompi muutos kuin aikaisemmat muutokset.
Työllistyykö kaikki paitojen pesijöinä ja tarjoilijoina, enää.
Teollisuuden voi jättää tarkastelun ulkopuolelle tässä kohtaa. Sielläkään tuskin työvoiman tarve kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly ei varsinaisesti luo mitään uutta vaan kopioi vanhoja teoksia mutta se pystyy yhdistelemään valtavan määrän teoksia, joten se näyttää uutta luovalta. Näinhän itse asiassa tekevät myös ”oikeat nykytaiteilijat”, joiden teokset näyttävät tyypillisten ITE-taiteilijoiden luomilta. Musiikistahan on jo pitkään sanottu, että kaikki on jo tehty!
Ilmoita asiaton viesti